Hos frisören

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Jag klipper mig hos en kristen syrisk kvinna. Hon säger att alla hennes kunder numera bara pratar om invandringen och om hur korkade vi är i Sverige.

Till och med mina kristna, syriska kunder är upprörda, säger hon. Allt det där som vi en gång flytt ifrån förföljer oss nu till Sverige. Det är helt sjukt.

Och det där med gränskontrollerna verkar inte fungera alls, säger hon och slår ut med armarna och pratar så att jag får påminna henne om att jobbet just nu är att klippa mig, inte att lamentera över invandrarsituationen. Det blir ju fler invandrare med gränskontrollen än utan, säger hon. Gränskontrollanterna kanske tror att deras jobb är att fungera som inkastare på spanska restauranger. Det är helt sjukt.

Vi kristna arabisktalande får inte längre ha på oss kors om halsen när vi tolkar för muslimer, säger hon upprört. Migrationsverket förbjuder det eftersom muslimerna kan ta illa vid sig om de får se ett kors. Det är helt sjukt.

En kund till mig har öppnat hem för ensamkommande flyktingbarn, berättar hon. Kunden har en stor våning på Östermalm och huserar åtta flyktingbarn. Vet du vad hon får för det av kommunen? frågar frisören harmset, men ger mig inte tid att gissa. En halv miljon i månaden! Kan du tänka dig! För mat och husrum och lite kläder. Det är en bit över sextiotusen per barn i månaden. Min kund har aldrig tjänat så mycket pengar i hela sitt liv. Nu ska hon köpa en bostadsrätt till och tjäna ännu mer. Det är helt sjukt.

Jag börjar kalkylera lite i huvudet medan frisören fräser om biskopen som föreslagit att Kristusbilderna ska tas ned i kyrkorna så att muslimerna ska kunna be där. Kvadratmeterpriset ligger kring 80 000 kronor på bra Östermalmsadresser som kan passa för ensamkommande flyktingbarn. Tvåhundra kvadratmeter behövs nog för att inhysa åtta flyktingar, det blir 16 miljoner. Ränta fem procent blir 0,8 miljoner kronor om året plus hyra om kanske tvåhundratusen så blir det en mille jämnt. Mat och kläder 100 spänn om dagen blir nästan 300 000 kronor om året för åtta barn. Plus en anställd för 700 000 om året inklusive sociala avgifter för att göra beräkningen enkel. Det blir två millar totalt i kostnader. Kunden får sex miljoner av kommunen. Det blir fyra miljoner kronor i vinst före skatt för en driftig privat företagare inom välfärdsindustrin. För övrigt stämmer den angivna dygnsersättningen om cirka 2 000 kronor per barn rätt bra – om än något i underkant – med vad Bert Karlsson sagt om ersättningsnivåerna, se krönikan En rövarbransch.

Ja, det är helt sjukt.

Och danskarna bara lassar på oss invandrare som de själva inte vill ha, mässar frisören. De tycker väl att vi är idioter. En amerikansk väninna till mig säger att amerikanerna också tycker att svenskarna är idioter. Det är helt sjukt.