Vi är miljoner och vi har ingen som representerar oss i politiken

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Den här sajten – detgodasamhallet.com – har en halv miljon läsningar i månaden efter ett halvårs drift. Det betyder inte en halv miljon läsare, för läsarna kan ju ha läst flera texter under månaden. Men det är många. Och det är intelligenta människor som läser, det märker man av kommentarerna, som nästan utan undantag är välformulerade och artiga. Och alltmer förtvivlade och ilskna.

Jag märker ingen särskild politisk vinkel hos läsekretsen. En del verkar vara socialdemokrater, andra moderater, men alla har något gemensamt verkar det, en bekännelse till en traditionell medel- eller arbetsklassmoral som handlar om att göra samhället och den mänskliga gemenskapen rimligt rättvis och uthärdlig. Jag ser inga extremister, bara folk som tror på hygglighet och sunt förnuft.

Låt mig ge ett exempel. Häromdagen fick jag följande mail:

Hej Patrik,

Jag är en pensionär och uppvuxen med att göra rätt för mig, vara en god medborgare och sköta mig. Jag är gift och har två barn och fyra barnbarn. När jag ser hur Sverige invaderas av människor som inte delar denna svenska uppfattning utan tvärtom vill snylta på det som jag och mina bröder och systrar (och förfäder givetvis) byggt upp så blir jag förtvivlad. Jag tror att Sverige är på väg mot en kollaps och att vi kommer få se rysliga scener. Vi kommer troligen att behöva försvara oss med våld mot detta. Eftersom polisen och militären inte vill eller kan förvara oss så undrar jag om du tror att detta går att stoppa i tid?

Vad kan jag göra? Demonstrera tror jag inte på. Jag inser att vi är många men vi måste ju komma ut (inte HBTQ)!

Tror du att Moderaterna skulle kunna leda ett uppror?

Med de allra bästa hälsningar

Arne Nilsson Sollentuna

Så tror jag miljontals människor känner. Jag är en av dem. Jag är slipad nog efter decenniers närvaro i den politiska debatten för att inte använda ord som ”snylta” eftersom det kan leda till anklagelser för rasism och fascism (och för övrigt är det Sverige självt som så villigt bjuder på sitt överflöd). Men själv blir jag inte störd över Arnes ordval. Jag har träffat tillräckligt många genomhyggliga svenskar som använder sådant normalspråk för att veta att det handlar om rejäla, ansvarskännande medborgare, inte om rashatare. Vi har ingen anledning att skämmas.

Låt mig säga det en gång till. Vi har ingen anledning att skämmas för oss själva och för Sverige och våra traditionella och ack så produktiva och välsignelsebringande värderingar. Det är dessa värderingar som gjort oss till det framgångsland vi är och som gör att hundratusentals människor vill komma hit och ta del av vad vi byggt upp.

Jag vet inte hur många vi är som har dessa enkla, självklara, ursvenska uppfattningar: att det ska vara tyst i klassrummet och läraren respekteras, att lagar ska upprätthållas (ok, jag kör oftast för fort, men så har jag åkt dit ett antal gånger också), att medborgaren har huvudansvaret för sig själv även om nästan kan behöva hjälpa till ibland, att var och en av oss har en skyldighet att jobba för att försörja oss själva och vår avkomma, kort sagt hela det paket av värderingar som det svenska samhället byggts på.

Jag vet inte hur många vi är, men jag föreställer mig att vi är miljontals. Problemet är att det inte finns något politiskt parti som representerar oss. En majoritet, eller i varje fall avsevärd minoritet, av Sveriges folk saknar riksdagsrepresentation.

Förut var det här inte en fråga, för både högern och vänstern var anhängare av samma värderingspaket. Observera att denna värderingsfråga inte är en vänster- eller högergrej. Tidigare var både högern och vänstern självklara anhängare av dessa självklarheter. Numera har både vänstern och högern tagit avstånd från dem. Jag har inte märkt att sverigedemokraterna uttalat någon särskild uppfattning i denna fråga.

De miljontals människor som fortfarande håller sig med de värderingar som byggde landet saknar politisk representation. Det är Sveriges främsta problem, nej, det är det som är Sveriges problem.