Statens våldsmonopol måste värnas

8-26-13_11971

Patrik Engellau

För ett tag sedan hade jag förmånen att få äta lunch med författaren, mellanösternkännaren och doktorn i religionshistoria Eli Göndör. Han tog upp en sak som jag själv skrivit och tjatat en del om, men han gjorde det med starkare eftertryck än jag hittills hört det framföras, nämligen behovet av att staten till varje pris skyddar, värnar och upprätthåller sitt våldsmonopol.

I ett gott samhälle är staten den enda utövaren av legitimt våld mot människor. (Förra gången jag skrev om detta glömde jag att särskilt påpeka att jakt på älg och fasaner och andra djur faktiskt är ett slags legitim våldsutövning som inte kränker statens våldsmonopol. Ej heller är tävlingsboxning ett brott mot statens våldsmonopol, men jag orkar inte fördjupa mig i den exegetiken.)

Det statliga våldsmonopolet är det goda samhällets fundament och sine qua non (latin för oeftergivligt villkor; jag tänkte jag skulle göra mig lite märkvärdig). Jag tror att det var Mao Zedong som sa att alla samhällen har en armé, antingen sin egen eller någon annans. Så är det. Ett maktvakuum fylls mycket snabbt av den kraft som är starkast och mest hänsynslös.

Sveriges största utmaning är nog inte invandringen, tiggeriet eller ens skolan, utan de 55 no go-zonerna, dit polisen, åtminstone tidvis, inte vågar sig. Så fort det blir uppenbart att polisen abdikerat uppstår ett maktvakuum som kommer att fyllas, och det blir inte av Frälsningsarmén eller scouterna. Ska det bli av någon syrisk klan eller av Hell´s Angels eller av knarkmaffian? Det vet man inte. Men man vet att det blir bråk, att olika intressen börjar strida mot varandra, att det exempelvis kastas handgranater och att folk mördar varandra i gänguppgörelser.

Inget är viktigare, som Eli påpekade, i Sverige idag än att komma till rätta med detta. Det är lätt att föreställa sig vad som ligger i farans riktning: Sverige som failed state där staten bara regerar fläckvis och Islamiska Staten etablerar kalifat i ett antal förorter och kristna maffiaklaner tar kommandot över Södertälje.

Här gäller det att stämma i bäcken. Gör Sverige inget nu kan det bli sjufalt svårare att göra något i morgon. Inget krav från medborgarna borde framföras med starkare eftertryck till politikerna än just detta: återupprätta statens våldsmonopol. Personligen kan jag inte upptäcka att regeringen hittills vidtagit minsta rörelse i den riktningen.

Statsministern borde tala rakt in i tevekamerorna och förklara tydligt för svenska folket att Operation Återtagande nu har inletts. Polisen får dubbla resurser om det behövs och vill den sedan ha mer så kommer pengarna. Statsministern bör också förklara att polisen måste få nationens fulla stöd. Samtidigt bör han varna för att det kan bli hårda tag.

Det här är inte normala polisinsatser som handlar om att städa upp i den undre världen. Det här är strid om territorier, om vems våld som ska dominera, statens eller den undre världens. Det är något helt annat och allvarligare än ett kioskrån.

Detta är en nationell angelägenhet. Jag kan inte förstå hur någon ledande politiker skulle kunna ha någon som helst invändning. Varken miljöpartiet eller centerpartiet kan rimligtvis vara för maffiastyre på svensk mark. Så det är bara att sätta igång.

Eli noterade särskilt att ett återupprättat statligt våldsmonopol även har den fördelen att det utraderar en hel del av det våld som annars brukar tas till intäkt för invandrarfientlighet.

31 reaktioner på ”Statens våldsmonopol måste värnas

 1. Aha skriver:

  Vi är inte där än. En upprensning skulle betyda för mycket fokus på invandringens negativa aspekter. Invandringen behövdes ju för att ersätta fyrtiotalisterna, därefter för att den är lönande och nu för att korrigera vårt åldersöverskott. Storskaliga insatser mot no go zoner stämmer inte med det budskapet och skulle dessutom ge SD vatten på kvarn. Situationen måste bli värre för att vi ska få se upprensningar.
  Bidragsfusket och den svarta ekonomin, inte bara inom no go zoner, utan i Sveriges alla 186 utanförskapsområden, är andra exempel på områden där staten abdikerat och där insatserna låter vänta på sig p.g.a det är politiskt känsligt, dvs storskaliga insatser skulle på ett konkret sätt misskreditera nyttan av invandringen.

  Gillad av 3 personer

 2. Hans Odeberg skriver:

  Den första åtgärden måste vara att rensa ut alla syltryggar på chefsnivå inom polisorganisationen.

  Först med chefer som har sisu nog att peka med hela handen och hävda att lagar skall upprätthållas, alltid, överallt, så finns en chans att mer pengar och personal kan ge resultat.

  Gillad av 5 personer

 3. Socialmoderat skriver:

  Vi är inte där än? Jo vi är där och har varit där alldeles för länge och precis som Patrik skriver, gör vi inget idag blir det sjufalt värre imorgon att komma tillrätta med problemet. . Fokus eller inte fokus på invandringens negativa aspekter, är just den typen av hänsyn som det oftast talas om och tas som en ursäkt för att inte göra någonting. En mycket farlig taktik. Gör något och gör det nu, bra Patrik!

  Gillad av 2 personer

 4. Lars Lind skriver:

  ”Flyktingar” som kan åka hem på semester , för att hitta äktenskapspartners , bygga hus ,osv.
  borde rimligen kunna stanna hemma ??
  För något år sedan blev 1200 ”svenska” turister strandsatta i Somalia då en liten resebyrå gått i KK…det ordnades tack och lov så alla svenskar som solsemestrar i Somalia kunde återvända till Sverige…(ha-ha-ha)…
  Människor som flytt hit”för sina liv” som det alltid heter..tackar för vänligheten genom att förvandla 180 områden till No Go Zone för svenskar , överfalla polis,vård ,och brandkår , bränna bilar , ställa till upplopp ,..ja..Ni vet själva…
  En hederlig och ärbar regering hade givetvis sett till att dessa personer tillsammans med hela sin klan återvände hem.
  De regeringar vi haft arbetar faktiskt mot sitt eget folk. Det är oerhört ! Mest sur blir jag på de som fortsätter att rösta på ett parti ”för att vi i vår familj alltid varit XX-partister” …såna stollar borde inte ha rösträtt. Man borde kräva att den röstande begriper vad för konsekvenser hans röst kan ha.

  Gillad av 4 personer

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  Att värna statens skyldighet till att bevara demokratiska rättsprinciper borde inte behöva framhävas utan borde av alla ses som en självklarhet. Att frångå en sådan självklar rättsprincip och för en tid se genom fingrarna bara för att inte onödigtvis gynna ett politiskt parti eller för att försäkra sig om framtida arbetskraft är egentligen ganska oerhört. Är det något som landet snarast bör göra är att ta itu med den växande rättslösheten i landets parallellsamhällen och göra klart att här gäller samma lagar och förordningar som i samhället i övrigt. Kan inte statsmakten klara detta är landet tyvärr en misslyckad stat (failed state). Här finns det inga alternativ vilket alla medborgare måste inse och ställa sig bakom.

  Gillad av 3 personer

  • Jonathan Nimstedt skriver:

   Och det enda parti som visar en vilja till det är ju SD varför diskussionen lätt glider in på invandringen, tyvärr. Men jag håller med om att det är ett tecken på ett oerhört sjukt samhälle att vi har 55 områden (Idag kanske 57? – utvecklingen går ju inte åt rätt håll) där någon annan än polisen upprätthåller lagen och att det borde vara en av de högsta prioriteterna att återställa statens våldsmonopol där. Men det är väl för repressivt (För det är ju vad som skulle krävas)?

   Gillad av 2 personer

 6. Erik skriver:

  Tyvärr, tyvärr, det kommer inte att ske någon som helst uppstramning, därtill är frågan alltför presumtivt laddad.

  Vi vet alla att det knappast är Hells Angels eller några andra lokala förmågor som utgör den stora massan av asociala individer i dessa sammanhang. Vi vet alla vilka det är och vi känner också den storslagna bakgrunden till varför detta tillåts eskalera.

  Att åtgärda skulle innebära en variant av syntax error för politiker- och mediaklass och därför kommer inget att ske. Ingenting. Möjligtvis en samordnare.

  Hjärtan kommer att vara öppna tills de förblöder.

  Gillad av 4 personer

 7. Sture skriver:

  Patrick,
  ditt resonemang förutsätter att staten står på människornas sida. I Lenins, Trotskys och Stalins Sovjet hade ju staten våldsmonopol. De mördade 61miljoner helt oskyldiga sovjetmedborgare (krigsförlusterna inte medräknade) under 50 år just i kraft av sitt våldsmonopol. Hade människorna varit beväpnade (som i USA) hade detta säkert inte kunnat ske i samma utsträckning. Även Maos stat hade våldsmonopol och anses (som ett medeltal bland historiker) orsakat 74 miljoner oskyldiga kinesers död.
  Gärna våldsmonopol, men kan man bara så generellt hävda detta utan att kunna kontrollera hur det används?

  Gilla

 8. Tritonen skriver:

  Rikspolischefen, ”Kn…a i Bangkok”, vill helst att ordningsmakten ska fokusera på s.k. hatbrott. Politikeradeln fortsätter att odla sin strutsmentalitet och iscensätter skendebatter i DÖ-teatern. Det ser mörkt ut för Sverige.

  Gillad av 2 personer

  • Aha skriver:

   No go-zoner är nog mer riktat mot polisen som riskerar att få sitt maktmonopol utmanat i just dessa områden – vilket också krönikan handlar om.
   Att röra sig civilt i dessa områden är kanske mer ok som du också för fram.

   Gilla

   • Jonathan Nimstedt skriver:

    Fast blir du misstagen som polis som relativt ung vit svensk man blir du misshandlad medan förövarna skriker ”Visa brickan”.

    Gilla

 9. John skriver:

  Att det skulle finnas 55 no go-zoner i Sverige är helt enkelt en myt. I en rapport (som kritiserats för dålig precision och ovetenskapliga metoder) från Polisen 2014 pekades 55 områden ut där organiserad brottslighet inverkar negativt på lokalsamhället. Det är såklart illa nog!

  Att säga att det finns 55 no go-zoner är dock bara alarmism. Skriv om, skriv rätt, tack!

  Gilla

 10. Lennart Göranson skriver:

  Mark S. Weiner pekar i sin bok ”Klanvälde : från stamsamhälle till rättsstat” på att den som sätter värde på individens frihet i ett öppet samhälle har all anledning att slå vakt om en stark stat. Där staten är svag ökar nämligen inte friheten, i stället träder andra strukturer in i stället – oftast klansamhället. Många av dem som flyr till vårt land kommer just från klansamhällen, där rättsstaten inte förmår skydda individen. Och många av de problem som vi ser i invandrartäta områden i vårt land hänger i första hand samman med klanstrukturer. Inte, som många tror, med en viss religion. Därför kan vikten av att effektivt hävda statens våldsmonopol i alla delar av vårt land knappast överskattas. Den som flyr från ett våldsamt och förtryckande samhälle borde ha rätt att slippa hamna i ett likadant samhälle när de kommer hit.

  Gillad av 2 personer

  • Staffan Tjus skriver:

   Lennart, din för övrigt utmärkta kommentar skulle jag gärna avsluta vilja på följande vis:
   ….Och den som flyr från ett våldsamt och förtryckande samhälle ska ha en absolut skyldighet ett inte medverka till att skapa ett våldsamt och förtryckande samhälle när de kommer hit. Den som ändå gör detta skall omedelbart förpassas utanför landets gränser, med eller utan permanenta uppehållstillstånd.

   Gillad av 3 personer

 11. Tyrgils Saxlund skriver:

  Utanförskapsområdena är fler än 55, så jag skulle tro att det riktiga antalet no-go-zoner är mörkat. Det intressanta är att under min tid som moderatombudsman i Stockholm (jag pensionerades 2007) talade flera av mina uppdragsgivare – bl a Carl Bildt – om denna utveckling och att utanförskapsområdena ökade starkt och att i vissa av dem hade det svenska samhället retirerat. ”Detta är inte Sverige” som en ung man i Rinkeby uttryckte saken i TV-Nyheterna nyligen.
  Vad gjorde därefter alliansregeringen åt detta? Jag har ingen aning; någon kanske har det.
  Problemet är sannolikt större: i min nuvarande hemkommun Eskilstuna styrs restaurangnäringen av beskyddare etc. En del av bloggens läsare minns kanske den stora hotellbranden i Eskilstuna häromåret.
  Och polisöverchefen vill som bekant prioritera hatbrotten (som tyvärr ökar) – han är ju en partiprofilerad tjänsteman. Det intressanta är att de ökar mot judar och kristna mest verkar det som, men jag tror inte att det är den bild media ger av sakernas tillstånd.
  Läsarna av denna blogg har kanske noterat att det blev tyst om moskébranden i Eskilstuna (Löfvén gick bl a ut hårt om denna). Det mesta tyder på att det var en intern olyckshändelse som skapade branden och inte ett attentat. Medias tystnad om detta är dock märkligt kompakt.

  Gillad av 3 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   En väl(SV)ansad POLITRUK ” leder” svensk polis…
   Vifta, så hoppar han och gläfser…
   Ty(S)tnaden är inte märklig, enbart förväntad!!!
   Vad Alliansregeringen gjorde?
   RÄTT uppenbart!
   Man blundade, så SJÄLVklart!
   Passade inte in i Fredriks AGENDA…

   Gilla

 12. Jacob_UK skriver:

  ”Varken miljöpartiet eller centerpartiet kan rimligtvis vara för maffiastyre på svensk mark. Så det är bara att sätta igång.” Patrick Engellau

  Jo, där tar du fel, Engellau. MP, V, CUF, MUF, SSU och Grön ”Ungdom” plus Fredrik ”Sverige har stora ytor så det räcker, det såg jag själv när jag flög senast” Reinfeldt och Annie ”Vi klarar 40 miljoner invandrare” Lööf är alla för helt fri invandring av stora muslimska kontingenter och är beredda at ta konsekvenserna. Konsekvenserna innebär alltid spontant bildade fascistoida, antisemitiska, antisvenska och neorasistiska förortskalifat där svenska myndigheter ger upp sin jurisdiktion för gott och där små kaftaniserade skräniga gubbar i lite för långa skägg och lite för korta långbyxor [min egen definition av en generisk ”Rinkebyislamist” eller motsv ”Queensway {London} Islamist”] bär dagen [carry the day].

  En annan lika viktig motor för hyperklaniseringen och hyperislamiseringen av Sverige är journalistkåren som jobbar vid public service. SR/SVT har sen historiens gryning (när den nu ägde rum försvinner i gryningsdiset) tagit en konsistent antiintellektuell och självhatande position i migrationsproblematiken och censurerat sig själva och desinformerat svenska folket om effekterna av en okontrollerad invasion av välfärdsstaten Sverige av en för västerländsk högkultur totalt främmande mellanösternkultur. En ”kultur” med inbyggda dödliga konflikter och en occidenthatande repellerande ”Muslim supremacist” ”diskurs” kryddad med en svårt antiintellektuell, vetenskapsbefriad plattform och stora befolkningar som genomgått varken Upplysningen eller Rationalismen. Och med en galopperande kvinnlig analfabetism enl flera FN-studier.

  När det gäller SVT:s journalister gäller mit vanliga viktiga caveat: det existerar idag bland journalisterna där verkligt lysande undantag från regeln. En dryg handfull smarta journalister som nu håller på att återupprätta ryktet hos public service och skapa en spännande och intressant plattform för objektiv nyhetsförmedling som jag, som är född mot slutet av förra årtusendet, aldrig någonsin sett röken av. Detta är enormt viktigt att framhålla när man kritiserar desinformationen och självcensuren vid företaget.

  Denna västhatande ”förortsdiskurs” i utanförskaps- och nogozonerna beskrevs bland otaliga andra av Nalin Pekgül. När hennes lilla son kom hem från skolan en dag berättade han tydligen för sin mamma att magistern sa att ”vi [=muslimerna] är finare/bättre än dom”. Då ville Nalin dra från kalifatet.

  Ceteris paribus kommer sannolikt Sverige inom en ändlig tid att bli den första västerländska stat i modern tid att islamiseras från grunden till taknocken – och med nordeuropeisk administrativ precision dessutom – och förvandlas till en sunkig failed state med ett kraftigt våldsbejakande och kvinnoförtryckande hopplöst mellanösternstuk. Alla svenska kvinnor kommer att antingen tvingas eller med pervers glädje (se Gudrun ”Slöjupproret” Schyman och hennes patriarkhatande [sic] FI-kommunister) bära helkroppstäckande men moderiktig klädsel. Åhléns och H&M nästa. En extra bonus för dessa ambulerande och kamouflerade manshatande tjejer blir förstås att dom, med deras egna ord, slipper att utsättas för ”männens lystna blickar”. (Obs, autentisk kommentar som jag läst.)

  Sen startar förstås andra problem för dom men så långt tänker inte chicksen. Deras mantra är: ”Welcome to Sweden, Islamists! We love ya!”

  Gilla

 13. MartinBohman skriver:

  Någon ifrågasätter begreppet ”no-go”-zoner och påstår att rapporten detta bygger på är ”vinklad”. Var och en kan läsa Per Gudmundssons rapport om saken i SvD (PG är fö. en av Sveriges få hederliga journalister):

  ”…Antalet bostadsområden i Sverige där polisen inte kan upprätthålla lag och ordning uppgår nu till 55. Rikskriminalpolisens underrättelsesektion har identifierat de geografiska områden där lokala kriminella nätverk anses ha en stor negativ påverkan på omgivningen. Det är områden där uppgörelser bland kriminella kan resultera i skottlossning på öppen gata, där invånarna inte törs avge vittnesmål och där polisen inte är välkommen. /…/ Polisen använder inte begreppet ”no go”-zoner. Det är ursprungligen militär slang för rebellkontrollerade områden. Men frågan är om det finns någon tydligare beskrivning av platser där ”allmänheten i flera fall uppfattar det som att det är de kriminella som styr i områdena” och där ‘polisen inte kunnat fullgöra sin uppgift’”. http://www.svd.se/55-no-go-zoner-i-sverige

  Så är verkligheten, och sedan kan man kan strida om huruvida det är tillåtet att använda det ena eller det andra begreppet, ungefär som man kan strida om huruvida man får kalla zigenare för zigenare eller numera måste säga ”EU-migranter”. Detta är vänsterns taktik för att dölja för dem obekväma problem, direkt hämtad från Orwells ”1984”.

  Orwell karikerade mycket skickligt kommunismens metoder att ta kontroll över språket för sina egna syften, och dagens vänsterpolitruker verkar ha läst Orwells bok. De ägnar sig huvudsakligen åt att agera språk-poliser i syfte att hindra folk från att beskriva verkligheten på ett konkret sätt — exakt som i ”1984” där Storebror konstruerar ett språk där det är semantiskt omöjligt att kritisera makten!

  Nu anser givetvis vänstern att man inte får säga ”no-go”-zoner. Hade någon väntat sig annat?

  Gillad av 2 personer

  • John skriver:

   Ni får säga vad ni vill men om er beskrivning inte stämmer överens med verkligheten får ni nog tåla mothugg. Att exempelvis Täby (som är ett av områdena i rapporten) skulle vara en no go-zon tror jag få skulle hålla med om. Sen får du försöka kleta PK/vänster-stämpel på mig bäst du vill.

   Jag har aldrig hävdat att rapporten är vinklad. Jag har för övrigt läst rapporten i fråga, har du? Jag har också i mitt arbete träffat poliser som arbetar i exempelvis Rinkeby och Södertälje.

   Allvarliga problem kopplat till organiserad brottslighet finns helt klart på flera ställen i Sverige. Polisen använder dock aldrig begreppet no go-zoner i denna rapport. Det är viss medias alarmistiska vinkling. Begreppet no go-zoner signalerar att ordningsmakterna har gett upp/förlorat kontrollen. Det ger en helt felaktig bild av läget. Polis, kommun och goda lokala krafter kämpar varje dag i många av dessa områden och har långt ifrån gett upp!

   Gärna en ärlig och sansad debatt med öppna ögon men utifrån fakta och utan alarmism tack!

   Gilla

   • bornagainchristian skriver:

    http://www.svd.se/55-no-go-zoner-i-sverige-minner-om-parallellsamhallen_4051399

    Som synes drar sig den svenska polisen för att benämna dessa områden såsom No go-zoner men det har mer att göra med den gängse terminologin där no-go syftar på ett område som kontrolleras av gerillan snarare än att förneka den faktiska innebörden av termen no-go-area.

    I Polisrapporten ”En nationell översikt av kriminella nätverk med stor påverkan i lokalsamhället” beskrivs en verklighet för poliser i yttre tjänst där obevakade polisbilar vandaliseras, och poliser regelmässigt utsätts för våld och hot, där näringsidkare drabbas av skadegörelse, inbrott, rån och utpressning, och där gatorna utgör skådeplats för väpnade kriminella uppgörelser och knarkhandel och där de kriminella gängen mutat in revir och genom inpasseringskontroller styr vilka som tillåts komma in i områdena.

    Vittnen som haft oturen att bevittna dylika saker tappar snabbt minnet, eller också skyller de på att polisen måste ha missuppfattat dem. Tydligare än så kan knappast inte illustreras än att polisen inte längre är betrodd att skydda sina medborgare.

    ”Gärna en ärlig och sansad debatt med öppna ögon men utifrån fakta och utan alarmism tack!” Men att på typiskt svenskt manér döpa om företeelser till något mindre hotande är det ärligt tycker du? Frågan är om du bara är en typiskt feg svensk som väljer att nonchalera bort problemen och sedan berömmer du dig själv med att du varit en sanningssägare?

    Så inget av ovanstående vittnesbeskrivningar från räddningstjänsten, boende i utsatta områden, näringsidkare, socialtjänsten eller frivilligorganisationer är fakta för dig utan bara alarmism?

    Du finner tröst i att polisen explicit inte nämner ordet No-go-area och ergo kan det alltså ej förekomma! Då vet vi det.

    Gilla

  • bornagainchristian skriver:

   Hm, det där låter ungefär som att majoriteten svenskar vill att antalet rattonyktra ska minska bara det kan ske utan att det behövs blåsas i en massa kontroller.

   Gilla

 14. Fredrik Östman skriver:

  Begreppet ‘statens våldsmonopol’ är lite otydligt. Men vi vet väl vad som menas. Hoten kommer från två håll: Dels fuskar regeringen och statsförvaltningen med att upprätthålla gällande lag. Dels agerar brottslingar för att etablera egna regelsystem som gäller parallellt med statens, det som brukar kallas organiserad brottslighet och terrorism, men till vilken kategori även spontanimmigrationen måste räknas.

  Det första fenomenet visar att du har fel när det gäller politikers vilja till eller intresse av att gällande lag upprätthålls. Det är i själva verket ytterst bekvämt att kunna regera utanför lagen. Att laglösheten också eldar på det andra fenomenet tycks inte bekomma. Ett par nidingar med automatkarbiner har redan stiftat en lag mot varje kritik av profeten Mohammed. Vi lyder denna lag varje dag, även utanför utanförskapsområdena.

  Gilla

  • resolut skriver:

   En ”oberoende” riksbank har även avskaffat räntan. Som vanligt när svenska myndigheter skall anpassa sig så tar man till lite extra, det är förklaringen till att vi nu har negativ ränta.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.