Versailles och Helgeandsholmen med omnejd

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Jag fattar inte hur den franska revolutionen kunde inträffa. Kung Ludvig XVI och den härskande adeln visste precis vilka problemen var. Redan kungens farfars älskarinna Madame de Pompadour, som dog 25 år före revolutionen, hade varnat: efter oss syndafloden. Makthavarna behövde bara öppna ögonen. När det började mullra fick de hur många chanser som helst att ändra sig och ställa saker till rätta. Men lik förbannat lufsade de på som tidigare och dömde sig därmed till undergång. Min hjärna har svårt att greppa detta.

I grunden handlade det om att makten inte ville begränsa sina utgifter utan fortsatte att skuldsätta Frankrike för att slippa ändra livsstil. Balerna i Versailles måste fortsätta. Till slut blev det ohållbart.

En del historiker hävdar att kungen faktiskt inte fattade vad som pågick. Versailles låg långt från Paris. Han hade ingen aning om stämningarna bland folket. Hans rådgivare höll honom isolerad (och frun påstås som sagt ha föreslagit att det svältande folket skulle äta kakor när det inte fanns bröd).

Men Helgeandsholmen, Rosenbad och övriga statliga maktcentra ligger mitt i Stockholm. Det är fullständigt otänkbart att riksdag och regering inte skulle känna till vad som pågår i landet och vilka stämningar som råder i folkhavet. Men lik förbannat rullar allt på som vanligt, inte minsta tecken på omtänkande när det gäller invandringspolitiken, decemberöverenskommelsen, skolpolitiken eller något annat problematiskt politikområde. Även detta utmanar min förbluffade hjärna.

Detta borde inte vara möjligt, men det sker, så det är uppenbarligen möjligt. Om det sker måste det ha någon förklaring. Vad är vår tids motsvarighet till balerna i Versailles?

Jag kan som vanligt inte komma fram till någon annan förklaring än det välfärdsindustriella komplexet. Välfärdsindustrin är den svenska maktapparatens genetiska kod. Om den inte får fortsätta expandera som den alltid gjort så kan den inte existera. Svenska politiker är godast i världen och om de berövas chansen att presentera sig som sådana förlorar de existensberättigandet. Man kunde lika gärna försöka göra vargen till vegan.

Det vilar något ödesmättat över detta. Handskriften på väggen har funnits i flera år, men ingen har brytt sig om den. För 30 år sedan – ungefär så lång tid det tog för revolutionen att materialisera sig efter Pompadours berömda uttalande – skrev jag en bok, På Spaning efter Moder Sveas Själ, där jag förutsade det svenska politikerväldets fall och inledningen av ny epok i Sveriges historia. Visserligen trodde jag epokskiftet skulle inträffa tidigare, men framtidsspaningar är notoriskt osäkra.

Då, för 30 år sedan, såg jag med förtröstan fram emot ett epokskifte, men det gör jag inte längre. Jag tror att framtiden kan bli väldigt stökig och obehaglig. Häromdagen åt jag lunch med en gammal vän, tillika en mycket klok person. Han sa att det stora som inträffat är att svenskarna förlorat framtidstron. Tyvärr ligger det nog mycket i den observationen.