Bensinskatt

LOTTA GRONING

Lotta Gröning

Tänk er att regeringen legaliserar prostitutionen och sedan tar ut en hög skatt på alla som köper tjänsterna för att därefter satsa pengarna på studentbostäder i städerna.

Låter det absurt? Men verkligheten är trots allt ganska nära, det är nämligen så regeringen gör när den höjer bensinskatten. Bensinskatten är en straffskatt som ökar klyftorna, drabbar de svagaste och gynnar den del av storstadsbefolkningen som har tillgång till kollektivtrafik. Bensinskatten satsas på bostäder i storstäderna som ökar urbaniseringen och där ränteavdragen också gynnar de rikaste. Vilket innebär ökad orättvisa och ökade klyftor.

De människor som kör mycket bil gör inte det på grund av att de tycker det är så himla roligt att åka och tanka, de kör bil för att de måste. På landsbygden finns ingen kollektivtrafik, finns den kan det ta en vecka att åka tur & retur till hemorten. Människor har fyra mil till affären, tio mil till ungarnas idrottsträning, tio mil till banken och upp till sju mil till skolan, bara för att nämna några exempel.

En höjd bensinskatt för dessa är rena diskrimineringen. Det värsta är att regeringen skiter fullkomligt i hur skatten drabbar människor. Det är landsbygden som drabbas hårdast av den höjda skatten och de människor som inte har råd att köpa en ny bensinsnål bil. Det vore en sak om straffskattepengarna användes till att subventionera miljöbilar men det är ju inte syftet.

Redan idag har Sverige en av världens högsta bensinpriser. Tankar du diesel för 15 kr är drygt en tia skatt. Straffskatten drabbar åkerinäringen också. Åkerinäringen är sedan tidigare hårt ansatt av firmor från låglöneländer som kör lastbilar som spyr ut avgaser, inte följer kollektivavtal, inte följer svenska regler om dubbdäck eller tidsregler för hur länge man får köra utan rast. För många åkeriägare blir den höjda bensinskatten droppen som får bägaren att rinna över och de väljer att lägga ner sin verksamhet.

Den höjda bensinskatten är ett tydligt bevis på en korttänkt politik! För att vinna billiga poänger och muta miljörörelsen väljer regeringen att trampa på fattiga, öka orättvisorna och splittra landet. Är det att ta ansvar? Det värsta är att regeringen gör sig beroende av inkomster som de vill avskaffa. Straffskatten på bensin är att såga av den gren de sitter på.

Den svenska miljöpolitiken är ett skämt, istället för morot är det piska som gäller. Det värsta av allt är att detta äventyrar landets utveckling, Straffskatten på bensin är bara ett exempel, lägg sedan till den oansvariga energipolitiken som hotar att avindustrialisera landet. Det finns anledning till oro.

54 reaktioner på ”Bensinskatt

  • Christina Sjöström skriver:

   Även om du i sak har rätt (att beskattningen på bensinen slår felaktigt) så är parallell dragningen till och exemplet med prostitution felaktigt och direkt osmakligt. Begreppet ”legalisera prostitution ” är felaktigt så till vida att det inte är olagligt att sälja sex i Sverige men det är olagligt att köpa. Bensin är lagligt att både att sälja och köpa. Sedan är det osmakligt och respektlöst att dra paralleller mellan prostitution, där såväl barn och vuxna tvingas sälja sina kroppar och far mycket dåligt, och bensin. Därtill är prostitution till skillnad från högt bensinpris inget tydligt ” landsbygds -problem” som drabbar oss i glesbygden mer om det skulle beskattas högt. Känns som en icke seriös exemplifiering och paralelldragning av två, i sig, verkligt seriösa problem i samhället.

   Gilla

 1. Sveno skriver:

  Vilken rakt igenom klarsynt genomtänkt analys du borde bli statsminister. Jag skulle blivit kvinna. Jag tror jag var runt 13 år då jag förstod att bensinskattehöjningarna var bara svepskäl för att öka skatteinkomsterna. Och det var 30 år sedan.

  Gillad av 3 personer

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Det som aldrig upphör att förvåna mig är att denna regering inte tycks förstå att det finns en värld utanför huvudstaden? Statsministern är numera förvisso storstadsbo men måste väl ändå ha några bekanta kvar utanför som kan tala om för honom att människorna i glesbygd och på småorter far illa idag. Att dagens skeva politik har gett upphov till missnöje och till stöd för ett parti som SD är precis vad man får förvänta sig. Det är på sätt en svensk tragedi att ett litet apart parti nu har blivit en bärare av hopp för en allt större grupp människor som känner sig bedragna och fösta åt sidan.

  Gillad av 3 personer

 3. Lars Lind skriver:

  Men jag har inte sett några protester ! Inte ens klistermärken :NEJ TILL HÖJD BENSINSKATT-
  XX-Partiet

  Jag har försökt hitta protester att ansluta mig till..men icke !! Var finns de arga på torgen ??
  Var finns ilska pensionärer som bor på landet ? Var finns protestlistor ?
  Var finns kampanjandet hos kvällspressen ??
  Att jag själv tar alla tillfällen att uttrycka mitt missnöje hjälper inte mycket…

  Gillad av 1 person

  • Micke skriver:

   Folket har insett att de talar för döva öron, och förstår att de styrande skiter fullkomligt i svenskarna. Det enda vi kan göra nu är att alla röstar rätt i nästa val. Hoppas det inte är för sent bara. 😦

   Gillad av 2 personer

  • Jan Andersson skriver:

   All skatt är kontraproduktiv, såvida man inte avser att återinföra DDR vilket åtminstone kan anses som en tydlig målsättning. Det var inte så länge sedan våra sossar i ledningen ansåg att en höjd konsumtion i Sverige var av ondo och skulle motarbetas, gärna med höjd skatt eftersom de styrande i senaten alltid visste bättre än plebejerna. Jobben skulle man vid varje nytt val fixa ändå. Det fanns inga dynamiska skatteeffekter, det var bara en högermyt ända tills ROT-avdraget infördes (och nu i princip har avskaffats, så det tror man alltså fortfarande). Under Göran Perssons tid skedde en avsevärd tillnyktring, men nu är man tillbaka till ruta ett och 1968. Till och med Olof Palme vore en tillgång idag (nej förresten, det tar jag tillbaka).
   En fråga till våra makthavare: om nu ROT-avdraget visade sig ge en ökad sysselsättning i byggbranschen, vad skulle hända om vi sänkte arbetsgivaravgiften för ALL verksamhet?
   Ökad sysselsättning, ökad export, högre nettointäkt? Visst ja, nu kom vi in på dynamiska skatteeffekter igen, något som inte finns enligt vår 68-flumregering.

   Gilla

 4. Bengt Andersson skriver:

  Problemet är väl att man bara går efter var flest väljare finns. Och fortsätter man urbaniseringen finns det ännu fler väljare i storstan varvid man måste satsa ännu mer på storstan osv. Insikten om att det är just detta som skapar alla problem, bostadsbrist med prisbubblor, segregering, miljöproblem osv. finns inte. Huruvida man har en vettig politik är underordnat röstfisket.

  Gillad av 1 person

 5. Stig Yngve skriver:

  Hela Sverige skall leva säger våra politiker. Av vad då? Frisk luft, källvatten och barrdoft? Bilen är lika viktigt som den dagliga medicinen. Många förstå sig påare menar att turismen är lösningen. Många små sk. glesbygdskommuner har provat på det konceptet, men misslyckats. Att vid en mindre insjö upprätta husvagnsplatser med eluttag och en servicebyggnad med dusch, wc, tvättstuga m.m, I de flesta fall har dessa satsningar misslyckats. Vem faan vill ha 3 mil till närmaste mataffär och 6 mil till systemet. För inte att glömma myggen och knotten. Jag besöker Norge minst 1-2 gånger årligen. Håller mest till i Tröndelag. Där kan man tala om en levande landsbygd. De flesta kommunerna är små, mycket små t om. Mindre än 2000 inne-vånare. Trots detta har man en fungerande sjukvård, äldrevård och skola. Det småskaliga jordbruket fungerar också. Naturligtvis har detta ett pris. Bidrag menar många. Det är inte bidrag utan kommunerna får behålla en del av skatteintäkterna från vattenkraften. I Sverige är detta en omöjlighet. Redan på Gustav Vasas tid bestämdes det att staten inkasserar skattemedel och fördelar sedan efter vad de styrande anser vara viktigt. Där har Landsbygden inte haft och inte har någon talan. Tänk om Jokkmokks, Ragunda och Sollefteå kommuner skulle få 0,5% av det intäkter vattenkraften genererar? Där kan man tala om miljarder kronor. Men glöm det. Där är avundsjukan från bl a kustkommunerma I Norrland total. Trots Botniabanan, Umeå Univesitet, Mittuniversitetet, Luleå Tekniska Universitet. Norrbotniabanan (planerad) är man missunsam. Dessutom har Västernorrland Landsting planer på att lägga ner hela eller delvis inlandssjukhuset I Sollefteå. Då behövs bilen verkligen. Tågtrafiken drog man in I samband med byggandet av fiaskot Bottniabana, trots löfte om en upprustning av den befinliga järnvägen. Jag säger som Ivar Lo Johansson; ”Godnatt jord”.

  Gillad av 2 personer

 6. dolf (@dolf371) skriver:

  Vill invända på en och en halv punkt, jag tycker faktiskt det är kul att köra bil, och tycker man skall ha rätt att göra det för nöjes skull precis som man har rätt cykla. Men det sagt, i övrigt inget att invända mot i inlägget.
  Den halva invändningen är att ta bensinskatt för att subventionera miljöpilar, det är fortfarande samma problematik. Den som lever på marginalen (som undertecknad) har inte råd att köpa någon miljöbil, vare sig den är subventionerad eller inte, tvärtom är det billiga bilar som gäller, och billiga bilar brukar vara gamla, och mer bränsleslukande. Kraftigt höjda bensinpriser blir kontraproduktivt eftersom det blir allt svårare att skapa kapitalet för att byta upp sig till en bensinsnålare bil.

  Gillad av 2 personer

  • BjörnS skriver:

   Sant. För att ytterligare visa hur snett det kan bli så vill jag berätta om en vän. Han har en Supermiljöbil. Den hår på el i kanske 3 mil och därefter bensin, ca 0,8 liter milen. En SUV naturligtvis. Så godtycklig verkar miljöbilsstämpeln vara. Kör själv en icke-miljöbil som drar ca 0,5 l bensin per mil. Liten är den också.

   Gillad av 1 person

   • Marre skriver:

    Kör han bara ett par mil till jobbet i stan så är bilen OK, men bor han på landet så är det ju inte direkt rätt bil.

    Gilla

 7. Apg17 skriver:

  Miljöpartiet är enligt statsministern socialdemokraternas naturliga samarbetspartner. Då blir det inte roligare än så här. Vem hade realistiskt förväntat sig något annat?

  Gillad av 1 person

 8. Anna skriver:

  Dolf, jag håller helt med. Lever man med liten inkomst eller är utan jobb är det kört att köpa en miljöbil. Varför inte satsa stort från staten att subventionera miljöbilar riktigt riktigt ordentligt. Gärna med fördelaktiga lån för de med liten inkomst, men inga lför de med medelinkomst och uppåt. Då skulle landsbygden verkligen gynnas!
  Jag röstade förr i världen på Miljöpartiet- aldrig, aldrig mer! De sviker totalt alla de i Sverige som inte bor i en storstad. Inget stöd för en fungerande kollektivtrafik på landsbygden, ökade bensinkostnader etc, etc. När min mormor växte upp i en liten by i Jämtland för hundra år sedan fick de post två gånger om dagen. Tågen stannde flera gånger per dag. Det var inget som helst problem att ta sig in till Östersund sex mil bort. Nu kan man endast åka med skolbussen om man ska försöka ta sig till en affär och den går bara vissa tider och endast skoldagar. Nej, Sverige dör ut alltmer utanför stadsgränserna….

  Gillad av 1 person

 9. KJW skriver:

  Men är det inte så att de långa pendlingsavstånden på landsbygden är en myt? Sett till restid lägger storstadsbefolkningen längst tid på arbetsresor ”http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Kvinnor-i-storstad-aker-kollektivt/”, och den här uppsatsen ”http://www.trum.umu.se/digitalAssets/40/40767_langre.pdf” visar ju att boende i centralorten hade klart längst resväg.
  Min egen uppfattning av att ha vuxit upp i en glesbygdskommun mot att nu bo i storstad är ju att tillgången till samhällsservice är mycket större i glesbygdskommunen; lägre besökstryck, kortare resväg och lägre priser.

  Gilla

 10. Lennart Göranson skriver:

  Vad menas med em ”straffskatt” jämfört med en ”vanlig skatt”. Alla skatter kostar pengar och alla skatter drabbar människor olika beroende på vad de konsumerar, om det är en konsumtionsskatt. Så det finns alltid någon som kan ”känna sig bestraffad”.

  Om man nu som ett tankeexperiment försöker hitta en alternativ förklaring till bensinskattehöjningen än att politiker bosatta i Stockholm vill göra livet svårare för dem som redan har drabbats av att bo på landsbygden. Vad skulle det vara? Jo, det är faktiskt så att råoljepriset är lägre nu än det har varit på lång tid. Så det finns ett utrymme att få in mer pengar till statskassan utan att det leder till höga priser i slutändan för konsumenterna. Och mer pengar behövs ju alltid för ”angelägna satsningar”.

  Då säger någon: bensinpriset är ju redan jättehögt! Nu ligger priset på 95 omkring 12,10-12,20. År 2012 låg det omkring 15 kronor och det har därefter stadigt sjunkit till nuvarande nivå – till glädje för alla dem som bor så att de har höga bensinkostnader, vare sig det är storstad eller glesbygd.

  Gilla

  • Stefan skriver:

   Straffskatt är när man beskattar en sak och sedan spenderar pengarna på något helt annat. Det vore en sak att beskatta drivmedel för att den är miljöförstörande för att använda pengarna till att bygga upp kollektivtrafik i glesbyggden för att kunna minska bilberoendet, men nu gör man ju inte det.
   Det är mycket riktigt att bensinpriset är lågt just nu och att utrymmet för en ökad skatt finns. Frågan är bara om man kommer att sänka skatten den dag som oljepriset ökar? Skulle inte tro det va. Man kanske är missnöjd med att skatteintäkterna på bensin har minskat för att folk köper bensinsnålare bilar (doh) och måste kompensera det på något sätt.

   Gilla

   • Lennart Göranson skriver:

    Nej, jag tror inte din definition på straffskatt håller. Då skulle moms, inkomstskatt , förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, ja alla skatter kunna kallas straffskatt. Det finns alltså inte några öronmärkta skatter, allt hamnar i en stor pott (statskassan). Däremot kan vissa avgifter öronmärkas för ett bestämt ändamål. Politiker ger ibland intryck av att de måste genomföra en viss skattehöjning för att ha råd med en viss åtgärd. Men det får man nog se som ett debattknep, för att folk ska få en mer positiv inställning till skattehöjningen. På motsvarande sätt får man nog se Lotta Grönings användning av ordet straffskatt som ett debattknep för att göra läsarna mer negativa till åtgärden. Och av kommentarerna att döma har hon lyckats.

    Gillad av 1 person

   • Sixten Johansson skriver:

    Straffskatt är väl egentligen t ex det skattetillägg man kan få om man har lämnat oriktiga uppgifter, alltså ett faktiskt straff för en förseelse. Möjligen skulle man i utvidgad betydelse kunna tänka sig att straffskatt används för att minska ett oönskat eller omoraliskt beteende, alltså t ex bilåkning, rökande och supande. Här öppnar sig oanade nya möjligheter att få inkomster i statskassan.
    Själv tyckte jag det var mycket obehagligt när t ex PRO:s representanter för några år sedan talade om straffskatt och skottpengar på pensionärer. Hur upprörd och arg man än är gör man klokt i att försöka sansa sig med ordvalen (Ska själv försöka komma ihåg det…)

    Gillad av 1 person

 11. Stig Yngve skriver:

  Det går aldrig att föra en diskussion om de problem som vi som bor på lands-/glesbygden. Om vi tycker att bensinen/dieseln eller elen bör vara billigare på grund av långa avstånd och kyligare klimat så möts man med argument att de som pendlar mest till sina arbeten är Stockholmare därför menar de att vårt argument faller. Beträffande elpriserna är det tvärt om. Där vill Energimyndigheten anpassa priset efter hur stor befolkningstätheten är. Tack och lov har det förslaget inte gått igenom ännu. ”Ni är alldeles för flata i Sverige i allmänhet och då i Norra Sverige i synnerhet”, ansåg en tysk som köpt en gård vid Ångermanälven. ”Sverige kryper för EU och landsbygden kryper för makten i Stockholm”. Det är ju bara att titta på TV från södra Europa. Inte är det samtal som förs i samförstånd. Men allt kommer att förändras. Landsbygden klarar sig alltid. Vad är pengarna värda om du inte kan köpa något för dem?

  Gillad av 1 person

 12. Rikard skriver:

  Hej.
  Till skribenten: kan man få önska en liknande vidräkning av hur Mälardalen finansierar Region Skåne och Malmö kommun?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gillad av 1 person

 13. Johan skriver:

  Höj priset på tåg, tunnelbana, taxi med mera istället. Varför ska en Stockholmare kunna pendla hela månaden för runt 1500 kr medans jag som bor på landet 20 mil norrut får betala 3500 i månaden och har dessutom sämre lön än en stockholmare för samma jobn och betalar högre skatt. Dags att låta dom glidarna betala sina egna förbifarter och nya tåg tycker jag..höj priset på månadskort till 4000kr så blir det mer jämlikhet

  Gillad av 1 person

 14. Jan-E skriver:

  Det är sant att miljöpolitiken är fruktansvärt intetsägande, trots att miljöpartiet är i regering. Det är också orättvist att straffskatta de ”miljöbovar” som saknar alternativ. Men som sagt, det här är inte miljöpolitik utan bara ett sätt att ta in medel för annat. Däremot tror jag inte att några företag lägger ner eller att privatpersoner ändrar sina mönster på grund av denna skattehöjning, vi har helt enkelt råd.

  Själv flyttade jag från storstaden till glesbygden några år sedan. Jag kan konstatera att privatekonomin landar på ett svagt plus efter att boendekostnaden rasat, medan transportkostnaderna ökat. Jag kör 10 mil om dagen på hyggliga vägar utan trafik till och från jobbet, men tjänar en timme(!) om dagen jämfört med hur det var i Stockholm. Mitt jobb är mindre stressigt här. Det finns skola, vård och omsorg, men hur den är organiserad kan möjligtvis diskuteras. Livsmedelsaffärer, apotek, banker, systembolag, järnhandel, sportaffär, hantverkare – allt finns på centralorten i kommunen. Jämfört med stan saknar jag ibland fler butiker och restauranger, samt kollektivtrafik eller möjligheten att åka taxi, om man vill ta sig ett glas utanför hemmet.

  Så till vida upplever jag det nästan lyxigt att bo på vischan.

  Däremot tycker jag att det är fler som gnäller på landsbygden; man ska liksom få allt precis som man vill och man ska helst få det utan taxor eller skatter. Just min mamma borde få just det här rummet på det här äldreboendet. Min dotter måste få läsa spanska, även om det bara är hon som vill det – vad fan går mina skattepengar till?

  Det finns några tiotals nyanlända på orten som avfolkats med ett par hundra invånare per år i 30 år och de får klä skott för alla andra problem som vissa upplever sig ha. Politiken är lite som ett klankrig, men även om vägen till lokalpolitiskt inflytande är förhållandevis kort är det nästan ingen som tar tag i saker och ting utan nöjer sig med att gnälla. Politiker och tjänstemän är väsentlig andel av invånarna, vilket gör att det gror vendettor här och där. Och tjänstemännen som har lagar att följa förväntas göra smidiga undantag för privatpersoner eller rentav uppmuntras till det av politiker. Vi måste tänka på företagen på orten, säger nämndsordföranden, som själv givetvis är företagare. Det är vilda västern! Det är bekvämt att gnälla och drömma sig tillbaka till ”den gamla goda tiden” då man kunde drälla på Det Stora Tillverkningsföretaget hela livet. Det är mycket jobbigare att ta tag i saken och försöka göra glesbygden lite mer levande. Idag måste man i större utsträckning utbilda sig eller åtminstone ta tag i saker själv. I det digitaliserade tjänstesamhället kan företag konkurrera nationellt oavsett var de finns.

  Under tiden kan den röda regeringen fokusera mer på att sätta stopp för bankernas ocker av det svenska folket. Ränteavdraget gynnar visserligen välbeställda, men den gynnar banker och dess ägare ännu mer och hotar den finansiella stabiliteten. När bubblan spricker kommer bankerna att svära sig fria från allt ansvar och skattebetalarna betala notan, samtidigt som hundratusentals privatpersoner kommer att hamna i kris med arbetslöshet, exekutiva auktioner och ett skuldhelvete. Då tror jag faktiskt att glesbygden generellt står sig ganska starkt.

  Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   Tack, Jan-E, jag känner igen mycket av det där! Sedan finns släkttänkandet, ”Int’ löns det”-tänkandet och mycket annat. Men det varierar väldigt mycket i landet. Åtskilliga samhällen och kommuner har förnyat sig och lockar till sig nya kategorier tack vare eldsjälar som lyckas skapa ny sammanhållning och nya nätverk.

   Land och stad har skilda för- och nackdelar och under olika perioder av livet kan det ena vara klart bättre för en själv och familjen. Med dagens teknik finns goda möjligheter att skapa sig ett bra liv nästan var som helst. Men för det måste nog skolplikten avskaffas och nya utbildningssystem och sociala nätverk skapas.

   Sedan är det ett faktum att regeringarna under det senaste halvseklet på många olika sätt har överfört flera tusen miljarder exempelvis till bostadsägarna i storstäderna och till infrastrukturen där. Bostadspriserna är mest bara luft i förhållande till realvärdet och den dag bubblan spricker blir det ett ohyggligt jämrande och ylande – och möjligen kommer någon politiker att säga: ”Vi har varit naiva.”

   Gilla

 15. Lennart Andersson skriver:

  Lotta Grönning har rätt. Däremot tycker jag att hon är rätt orättvis som inte nämner att under hela alliansperioden så hade vi en ekonomisk politik som transfererade pengar från land till stad vilket ledde till europas högsta urbaniseringstakt:

  – avskaffandet av fastighetsskatten gav mest köpkraft till de med dyraste fastigheterna, dvs de i storstaden.

  – Rot och Rut riktar sig mot medelklass som det finns mest av och bäst betald i storstäder.

  – Sänkt resturangmoms gynnade områden där folk har råd att gå ut och där det finns många företag och turister. Återigen storstad.

  – Sänkt arbetsgivareavgift för unga gynnade serviceindustrin som är mest i storstad.

  – Jobbskatteavdraget gick mest till de högavlönade, och de finns i storstad.

  Hela Alliansens politik var ett gigantiskt transfereringssystem från land till stad. Bensinskattehöjningen är en fortsättning på den politiken men ingalunda den värsta försyndelsen.

  Sedan håller jag med om att miljörörelsen och dess politiska gren MP står helt utan landsbygdspolitik. Detta eftersom man inte har några väljare på landet. De ser landsbygden som något för turister och bönder och fattar inte att det där också finns pendlare av alla yrken som pendlar in till jobb i små och större orter. Dessa människor existerar inte i MPsvärldsbild. Dessutom vill man driva på urbaniseringen än hårdare genom stora järnvägssatsningar. Järnväg lönar sig ju bara mellan stora orter med tät befolkning så tanken är att folk skall trängas ihop. Naturligtvis får vi en extrem segregering där de som inte har råd hänvisas till de minst attraktiva områdena.

  Gilla

 16. Monika skriver:

  Jag vet inte om jag håller med om att vi som bor i storstad är så gynnade. Visst, vi kan välja kollektivtrafiken. Men vårt boende är mångdubbelt dyrare än för de som bor på landsbygd.

  Gilla

 17. Stig Yngve skriver:

  @Monica
  Där kom det som jag nämner i ett annat inlägg. Våra argument faller som en blyklump till botten av en sjö. Men äger man en bostadsrätt eller någon form av villa får man väl lite mer betalt också när man säljer?

  Gilla

 18. Per Hallerby skriver:

  Många här på Södermalm tycker att både bränsleskatt och Trängselskatt kan höjas hur mycket som helst, för det berör ju inte vanligt folk (på Södermalm). Själv tror jag vi måste motarbeta det radiella samhället, där Centralstationer blir det mest attraktiva läget. Genom att satsa på autonoma fordon och skippa överljudståg och tvinga järnvägen att stanna vid alla stationer, kan vi skapa ett samhälle för alla oavsett ålder, funktionshinder, arbete, skola etc. Förarlösa bilar är framtiden.

  Gillad av 1 person

 19. Tina skriver:

  Bra skrivet om bensinskatten. Det är som vanligt ett dråpslag mot oss som envisas med att bo på landsbygden. Vi har inga alternativ. Jag har ingen lust att bekosta bostadsbyggande i Stockholm samtidigt som jag går förbi många bostadshus som står öde och tomma. Jag är så besviken på socialdemokraterna som dels lierade sig med miljöpartiet och dels har brutit så många vallöften redan. (Miljöpartiet, fegisar, som inte ens har högljutt protesterat mot kärnkraftsbygget i Finland). Hädanefter kommer jag att rösta blankt såvida inte det kommer någon vettig människa som förstår att landsbygden även tillhör Sverige.

  Gilla

 20. Lars G Larsson skriver:

  Det är dags att 08 terna betalar själva för bekväma skattefinansierade transporter.Vi Norrläningar klarar oss själva,om Vi får behålla den skatt som vår industri produserar men inte kan få del av.Löven har glömt var han kommer ifrån!

  Gillad av 1 person

 21. Lars G Larsson skriver:

  Varför inte beskatta båtägare kraftigt för dom har råd ?
  Vi i Norrland vill inte bidra med detta.Det kan 08 betala.
  Vi betalar skoter skatt!

  Gilla

 22. Kim skriver:

  Att bo på landsbygden och samtidigt försöka leva miljömedvetet kräver idag stora mått av ansträngning, tid och tålamod. Vill man undvika ett bilberoende får man acceptera långa cykelturer till avlägsna busshållplatser och ibland flera timmars väntan på tåg som alldeles för ofta är försenade. Detta är svårt att förena med nutidens krav på tillgänglighet och effektivitet. Landsbygdsfolket kan därför inte förväntas minska sitt bilåkande om inte alternativen blir fler och mer lättillgängliga. Höjd bensinskatt ändrar inte på detta.

  Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Det är lätt att räkna. Skulle jag och hustrun åka t.o.r den närbelägna staden får vi betala 116 kr för den subventionerade bussresan, Bilen drar 0,6 l/mil och det är bara två mil totalsträcka. Alltså 1,2 x 12,28 kr = 15 kr i bränsle, värdeminskning kanske 20 kr till. Och hur skall vi frakta hem matkassarna på bussen? Även om vi väljer att åka buss ibland så måste vi ändå äga en bil eftersom det knappast går att ta sig till busshållplatsen vintertid på oskottade vägar.

   Gilla

 23. Christer Nilsson skriver:

  2010 gick alliansen och (KD) till val på bibehållen drivmedelsskatt, det var dessutom en valfråga som försvarades till ”några månader efter tillträdet” då var det glömt och skatten höjdes med 50 öre, totalt har de höjt 4 ggr. på två mandatperioder, dessutom med en ny och ”påhittad skatt” på trafikförsäkringen med cirka 700 kronor om året för en vanlig bil!! som grädde på moset, bilprovningens privatisering som sedan följde slag i slag fördyrade ”enbart kontrollavgiften” ca: 25% ytterligare, så här kan man absolut snacka om kostnader..

  Gilla

 24. Jonny Seidel skriver:

  Att ställa landsbygden mot storstaden är ett dåligt exempel. Kostnaden att bo I storstaden är betydligt högre än att bo på landsbygden.
  Boendekostnaden äter upp den ökade bensinskatten och ränteavdrag har man även om man bor ute på landet.
  Att politikerna bryter sina vallöften är mer en regel än ett undantag. Att vi som väljare låter dem fortsätta med detta utan riktiga reaktioner får vi ta på oss själva.

  Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Nja, en bostad i storstaden är dyr, men förräntar sig. Det händer inte i glesbygd. Bygger du en villa i Stockholm kommer den att stiga i värde i all evighet, men på de flesta ställen i Sverige så kommer du aldrig att få ut mer än halva byggkostnaden om du måste flytta. Det ger en livslång skuld, som bättre hade använts för till exempel studier. Det är därför det byggs för litet i Stockholm och det är därför som glesbygden förblir glesbygd. Ett resultat av usel svensk politik sedan årtionden.

   Gilla

 25. Lars Sjögren skriver:

  Vi har den sannolikt svagaste regeringen i svensk politisk historia. En så kallad statsminister, som uppenbarligen inte räcker till. Många människor hamnar tyvärr alldeles fel i yrkesval och befattningar, Stefan Löfven torde vara ett typexempel. Bliv vid din läst, som det heter. Dessutom socialdemokraterna regerar tillsammans med ett extremistparti, som leds av två så kallade språkrör, som åtminstone jag blir illamående av att såväl se som höra. Med denna roderlösa konstellation vid makten känns Sveriges framtid luguber.

  Gillad av 1 person

 26. Lasse skriver:

  Bra inlägg, Lotta! Dessutom får man (även om det är en smula konspiratoriskt) känslan att det handlar om intäktsoptimering: först drar man igång en kampanj med tillfälliga lättnader för en typ av bränsle och när tillräckligt många har skaffat en bil med det bränslet gör man helt om och svänger om till ett annan bränsle

  Gilla

 27. Rebecka skriver:

  Mja, det är ju skatt på prostitution, men den får de fattiga tjejerna som måste hyra ut sina kroppar betala. Prostitution är klassat som näringsverksamhet i Sverige och tjejerna betalar F-skatt. Om de inte gör det, och Skatteverket upptäcker att de hyr ut sina kroppar så blir de skönstaxerade. Därför betalar tjejerna snällt men ofrivilligt sin skatt. Därefter låter svenska staten prostitutionspengarna finansiera till exempel bostadsbyggande. Absurt, ja, men en verklighet.

  Gilla

 28. Jan Andersson skriver:

  Vänta bara, snart kommer nya kraftiga bränsleskatter. Att höja kommunalskatterna när varje kommun skall betala sin invandring själva om ett par år går knappast att genomföra.
  Till dem som räknar bilkostnaden bara som kortsiktiga utgifter vill jag säga: vad en bil kostar att åka i vet man bara när man har sålt den. Andrahandsvärdet påverkar kalkylen mycket, och skillnaden mellan olika märken och modeller kan vara mycket stor. Det är inte alls säkert att prestigemärkena är bäst, snarare tvärtom. En ny ”miljöbil” har låg skatt, långa garantier, och troligen låga underhållskostnader (men kolla först), nya däck och högre säkerhet. Vinterhjul prutar de flesta handlare in. De flesta bilar börjar kosta stora pengar när de har gått 20000 mil. Välj en bil som du själv skulle kunna tänka dig att köpa begagnad, för de flesta tänker ganska lika.

  Gilla

 29. Staffan Engström skriver:

  Stort tack för en klar och trovärdig analys. Om jag ber dig snällt så kanske fu är snäll och skickar den till varje riksdagsledamot personligen? Tack på förhand!

  Gilla

 30. Gösta Johnsson skriver:

  Bra rutet Lotta. Undrar hur länge du får vara partimedlem i S? Du och Johan Westerholm i Ledarsidorna.se ligger nog pyrt till.
  Vattenfall diskuterar nu att flytta ekonomienheten för fakturafrågor mm från Jokkmokk vilket innebär att ett 40-tal tjänster (i huvudsak kvinnor) tappar sina jobb vilket för kommunen vore en katastrof. Här blir det intressant att se vad ägaren staten genom regeringen kan utöva för påtryckningar på Vattenfall?
  Allt det som händer framöver i landet med skattehöjningar minskade regional insatser mm har sin förklaring med de massiva kostnader som den misslyckade invandringspolitiken förts av förra och nuvarande regering. Den grundläggande orsaken står att finna i att vi 1995 gick med i EU och tappade gränskontrollen till vår nation samt 2009 när FR och alliansregeringen i maskopi med MP lockade hit massor av s.k flyktingar och ekonomiska migranter med löften om guld och gröna ”bidragstunnor” att ösa svenska skattepengar ur utan nämnvärda motkrav.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.