Politikens eviga dilemma

Lena

Lena Adelsohn Liljeroth

Politik handlar om samhällsproblem och en vilja att göra något åt dem. Ibland kan dock det bästa politiska beslutet vara – att inte göra någonting. Det brukar sällan rendera applåder.

Men i politikens dilemma ligger de återkommande kraven från medborgarna/media/politiska kollegor eller motståndare att agera. Helst ska ”åtgärden” också vara tydlig och slagkraftig, d v s innebära ett förbud eller tillstånd, men bäst av allt är förstås, nya pengar. Då glöms det lätt bort att alla pengar som politikerna väljer att ”satsa” på olika angelägna ändamål alltid är andras pengar, medborgarnas. Det är andra människors intjänade pengar – och därmed indirekt deras tid – som politikerna glatt spenderar.

Vårt samhälle fungerar i huvudsak mycket väl men är – som en följd av alla olika parters krav och önskemål – starkt regelstyrt. Fler än en politiker har upptäckt att beslutsfattandet lätt förvandlas till ett dominospel; flyttas en bricka, raseras en hel rad. Inte sällan skapar beslut på ett område bekymmer på ett annat. Det kommer vi att få se många exempel på när nya riksdagsåret snart drar igång!

När jag var kommunpolitiker i Stockholms stad (1998-2002) ville vi i Maria-Gamla Stans stadsdelsnämnd satsa på sommarjobb för ungdomar. Klottersanering sågs som ett utmärkt område. Klotter och graffiti på fasader, parkbänkar, skyltar och annan offentlig egendom var ett växande gissel, orsakade höga kostnader och de flesta var medvetna om att klotter födde nytt klotter. Det var nödvändigt att sanera i tid. Utmärkta uppdrag för sommarjobbande ungdomar, tyckte vi.

Men lagstiftningen kom i vägen, i form av olika myndigheters regler för hantering av lösningsmedel. Att många av dessa unga – utan myndigheternas godkännande – regelbundet ändå handskades med farliga sprayburkar och andra produkter var inte ett argument som bet! Det behöver väl knappast sägas: Det blev den gången inga klottersanerande sommarjobb på Södermalm och i Gamla Stan.

 

7 reaktioner på ”Politikens eviga dilemma

 1. George Bolcsfoldi skriver:

  Lärdomen av detta är att politikerna skall vara restriktiva med att försöka ställa allting till rätta. Det är dags att montera ner regelverket gradvis i stället för bygga på den hela tiden. Överlåt ansvaret på medborgarna så mycket som möjligt genom att förenkla regelverket och låta människor ta ansvar inom så vida ramar som möjligt. Samhället fungerade väl på 50-talet utan den mängd regler som finns idag.

  Vad gäller klottersanering hade det varit möjligt, med ett regelverk där ansvaret delegeras till rätt nivå, för ungdomarna att utföra detta arbete förutsatt med en kompetent arbetsledning, skyddskläder och instruktioner för hur arbetet skall utföras.

  Gilla

 2. resolut skriver:

  Det flesta verksamheter som blir bidragsförsörjda blir en utgift för evigt för staten. Därmed uppkommer två problem. De som leder verksamheten behöver i avtagande utsträckning bry sig om vad deras medlemmar tycker. Makten flyttar från medlemmarna till ledningen som professionaliseras. Ledningarna har nu blivit statsfinansierade bidragsmaskiner som ställer allt större anspråk på statens kassa och på de politiker som har ansvaret för den.

  Detta behöver politikerna göra något åt. T.ex. genom att alla bidrag avvecklas automatiskt efter viss tid och kan förnyas endast om de kan konkurrera med all nya bidrags-”behov”.

  Gilla

 3. Elöd Szanto skriver:

  Nu har jag läst igenom texten tre gånger och står här fortfarande undrande om vad du vill säga.
  Är det myndighetsstyrningen du är upprörd över? I så fall kan man fråga sig varför inte just du har tagit tag i det när du satt som minister (myndigheter styrs av regeringen genom regleringsbrev).
  Eller menar du att det är bättre att ”inte göra någonting” i allmänhet? Det här sista har jag haft en känsla att svenska politiker är riktigt förtjusta i.
  Hur som haver förväntade jag mig mer djupgående tankar än vad jag läser av just dagens inlägg.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.