Nymoralismen i P1

Johanna 3

Johanna Andersson

I söndagens avsnitt av ”God morgon, världen!” i P1 handlade ett av inslagen, naturligtvis, om terrorattacken mot turisthotell i Tunisien. Reportern Milan Djelevic rapporterade från stranden där berget av blommor växte och sörjande människor tog avsked. Studioreportern Sara Stenholm kommenterade, och det var nästan så rösten stakade sig av upprördhet, att det gått bikiniklädda kvinnor på stranden och att dessa ”på något sätt” uttryckt sympati för offren på platsen för terrordåden. Redan här började frågetecknen resa sig. Är kvinnor i bikini oförmögna att uttrycka sympati med terroroffer? Hur är det med män i badbyxor? Och att människor på en strand är iförda badkläder när de lägger en blomma för att hedra terroroffer, är det stötande? För en svensk journalist?

Men det skulle komma att bli värre. Cecilia Uddén kom sedan in i sändning. Också hon problematiserade att kvinnor på en badstrand vid en semesterort var klädda i badkläder. Hon fick nästa ta sats när hon skulle uttala ordet ”bikini” och markerade tydligt hur olämpligt och stötande plagget är. Av någon anledning var det tydligen extra illa att en kvinna burit en vit bikini, för Uddén betonade särskilt färgen. Möjligen är det så att en kvinna i vit bikini står i total kontrast till de kvinnor iförda svarta heltäckande plagg Uddén poserar med i andra sammanhang, utan att problematisera. Uddén anför sedan bikinis på stranden som ett skäl till att islamister kommer rättfärdiga dåden i Tunisien. Islamisterna kommer lyfta fram den vita bikinin som ett bevis för att turisterna inte ens kan visa lite vett och respekt i dödens närhet, menade Uddén.

Här finns anledning till reflektion. Att svenska journalister ska belysa kulturkrockar i olika delar av världen är naturligtvis en del av deras uppdrag. Men att på detta sätt problematisera att kvinnor på en badstrand på en turistort bär badplagg är mycket märkligt. Män i badbyxor problematiserades inte, så tydligen är det enbart kvinnor detta gäller. Att utgå från islamisternas syn på kvinnors kroppar, bikinis och färg på plagg bidrar till en normalisering av en uppfattning som kringskär kvinnors frihet.

Att en kvinna kan gå på en strand iförd bikini – i vilken färg hon vill – är inte normaltillståndet i stora delar av världen. Tvärtom. Att då svenska journalister så tydligt problematiserar detta och menar att en kvinna i bikini riskerar legitimera islamistiska terrordåd är mycket bekymmersamt. Det är faktiskt terroristerna som är problemet, inte hon som lade ner blommor för att hedra offren.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=6199210

http://www.bt.se/chefredaktorsbloggen/udden-och-salafister-pa-omstridd-bild-i-bt/

5 reaktioner på ”Nymoralismen i P1

 1. NannaS skriver:

  Javisst har du alldeles rätt. P1 tycks gå från den ena fadäsen till den andra. I detta fall en osmaklig dylik, dessutom. Var ör dagens svesnka journalisters självinsikt?

  Gillad av 2 personer

 2. B skriver:

  Mycket obehagligt är det med denna nymoralism. Hur ska det bli i framtiden? Håller denna tid med frihet för människor att leva som de vill (utan att det går ut över andra förstås) på att gå mot sitt slut? Det verkar tyvärr så.
  Läste i vår tidning idag att speciella kvinnotider ska finnas i vår stads badhus. Jag får obehagskänslor, men kan inte riktigt förklara varför. Kanske för att man gör skillnad på folk på ett sätt som för tankarna till brott mot mänskliga rättigheter.

  Gillad av 1 person

 3. rickarddahlin skriver:

  ”Allas lika värde”, värdegrund, mänskliga fri- och rättigheter, yttrandefrihet med en demokratisk grundval, där folk faktiskt får klä sig lite hur de vill, gäller inte längre – och för denna propaganda skall vi alla betala via en räkning på 2216 kr (sedan 1 juli) på årsbasis.

  Jag har under en längre tid funderat över vilket ben vänsterfeministerna kommer att välja att stå på – feminism eller mångkultur? Som mångkulturen ser ut i Sverige i dag går den inte att förena med vänsterfeminism – titta vara på vad som händer i Husby (där jag själv bott och blivit erbjuden att köpa mig en fru).
  Kritik mot förorten och totalitära/moderata islamister likställs med rasism i stället för att ta en nykter titt på vad som de facto händer runt om i landet. Och om inte rasistkortet dras per omgående så kommer inferensen att handla om utanförskap och socioekonomisk bakgrund – alltså någon annans fel till uppkommen situation.

  Public Services iver att klappa samtliga minoritet medhårs gör att det helt sonika glömmer sina egna ideal och trampar på det de på hemmaplan håller för heligt – kvinnors rätt till ditt och datt (vilket jag är för – ingen skall säga till någon hur denna skall klä sig eller agera). Detta finner jag oerhört lustigt hur vissa ideal och sanningar ändras i och med given kontext.

  Gilla

 4. Roland Gustafsson skriver:

  Sara Stenholm borde inte reagera mot kvinnor i bikini på en badstrand, även om det är i ett muslimskt land. Hon är nämligen en verkligt frigjord feminist som gift sig med journalisten Cecilia Strömberg och då kan man tycka att hon skulle acceptera all form för frigjordhet. Men kanske bär hon en aversion mot det normala som på detta vis kommer till utryck i hennes rapporterande.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.