Nymoralismen i P1

Johanna 3

Johanna Andersson

I söndagens avsnitt av ”God morgon, världen!” i P1 handlade ett av inslagen, naturligtvis, om terrorattacken mot turisthotell i Tunisien. Reportern Milan Djelevic rapporterade från stranden där berget av blommor växte och sörjande människor tog avsked. Studioreportern Sara Stenholm kommenterade, och det var nästan så rösten stakade sig av upprördhet, att det gått bikiniklädda kvinnor på stranden och att dessa ”på något sätt” uttryckt sympati för offren på platsen för terrordåden. Redan här började frågetecknen resa sig. Är kvinnor i bikini oförmögna att uttrycka sympati med terroroffer? Hur är det med män i badbyxor? Och att människor på en strand är iförda badkläder när de lägger en blomma för att hedra terroroffer, är det stötande? För en svensk journalist?

Men det skulle komma att bli värre. Cecilia Uddén kom sedan in i sändning. Också hon problematiserade att kvinnor på en badstrand vid en semesterort var klädda i badkläder. Hon fick nästa ta sats när hon skulle uttala ordet ”bikini” och markerade tydligt hur olämpligt och stötande plagget är. Av någon anledning var det tydligen extra illa att en kvinna burit en vit bikini, för Uddén betonade särskilt färgen. Möjligen är det så att en kvinna i vit bikini står i total kontrast till de kvinnor iförda svarta heltäckande plagg Uddén poserar med i andra sammanhang, utan att problematisera. Uddén anför sedan bikinis på stranden som ett skäl till att islamister kommer rättfärdiga dåden i Tunisien. Islamisterna kommer lyfta fram den vita bikinin som ett bevis för att turisterna inte ens kan visa lite vett och respekt i dödens närhet, menade Uddén.

Här finns anledning till reflektion. Att svenska journalister ska belysa kulturkrockar i olika delar av världen är naturligtvis en del av deras uppdrag. Men att på detta sätt problematisera att kvinnor på en badstrand på en turistort bär badplagg är mycket märkligt. Män i badbyxor problematiserades inte, så tydligen är det enbart kvinnor detta gäller. Att utgå från islamisternas syn på kvinnors kroppar, bikinis och färg på plagg bidrar till en normalisering av en uppfattning som kringskär kvinnors frihet.

Att en kvinna kan gå på en strand iförd bikini – i vilken färg hon vill – är inte normaltillståndet i stora delar av världen. Tvärtom. Att då svenska journalister så tydligt problematiserar detta och menar att en kvinna i bikini riskerar legitimera islamistiska terrordåd är mycket bekymmersamt. Det är faktiskt terroristerna som är problemet, inte hon som lade ner blommor för att hedra offren.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=6199210

Uddén och salafister på omstridd bild i BT