Kan våra politiker ge upp stormaktsdrömmarna?

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Jag vet inte när begreppet humanitär stormakt först myntades.

Google ger 25 100 träffar och alla verkar vara från de senaste åren. Kanske föddes uttrycket i Carl Bildts utrikesdeklaration 2013. Där fastslås att ”Sverige är en humanitär stormakt” för att vi under 2012 ”finansierade humanitära insatser med mer än fem miljarder kronor”. (I så fall rätt billigt att bli en stormakt, kan man tycka.)

Det finns ett mer klargörande videoklipp där fru Corazza Bildt förklarar vad humanitär stormakt betyder, nämligen att vi ska öppna gränserna för ”människor från andra länder som kommer hit för att bygga vårt välstånd och vår rikedom” (https://www.youtube.com/watch?v=8-pl-QXIU5Q). (Hur man blir en humanitär stormakt av att vilja ha mer välstånd och rikedom är förstås inte alldeles klart.)

I vilket fall som helst tror jag hela projektet ”humanitär stormakt” är en politikerdriven grej. För ett statsråd, till exempel, går en hel del tid åt till olika internationella sammankomster, där känns fint att företräda ett mäktigare och godare land än de andra. Jag har själv upplevt det där när jag jobbade i biståndssvängen. Sverige gav mest bistånd per capita vilket gjorde Sverige finast av alla givarländer vilket gav status åt mig som representerade Sverige. Det kan verka ynkligt, men så fungerar det.

Och bakom dessa ljusomstrålade politiker står en mäktig offentlig och privat omhändertagandeindustri som tjänar bra med pengar på hanteringen samt en hyllningskör av journalister och opinionsbildare. Plus en alltmer högljutt muttrande allmänhet som inte längre tror på verksamhetens välsignelser utan oroar sig för kostnaderna och de obehagliga och växande sociala konsekvenserna.

Det är plågsamt för stormakter att kväsa sin ärelystnad och erkänna verkligheten. Se på det engelska imperiet som efter andra världskriget var tvunget att ge upp sina stolta ambitioner och släppa kolonierna fria. Det blev helt enkelt för dyrt och jobbigt att hålla sig med ett världsherravälde som gav glans och prestige åt den lilla önationen. Eller se på Portugal, den sista av de gamla kolonialmakterna, som krampaktigt höll kvar vid sina afrikanska kolonier trots att dessa ambitioner drev landet i ekonomiskt fördärv. Det krävdes en oblodig militärkupp – ”kaptenernas revolution” eller ”de röda nejlikornas revolution” – för att avsätta ett styre som inte kunde frigöra sig från stormaktsambitionerna.

Det är klart att Sveriges stormaktsambitioner inte, liksom i Englands och Portugals fall, har månghundraåriga traditioner, utan bara är en förmäten idé som uppstått i några politiska ledares upphettade hjärnor i rätt modern tid. Så det ska väl inte behövas någon putsch för att komma till rätta med situationen. Men vi ska inte underskatta uthålligheten i människors – i det här fallet politikerväldets – intränade och etablerade tankevanor. Och framför allt ska vi inte underskatta den oerhörda och egennyttiga makten hos välfärdsindustrin.

10 000-kronorsfrågan är om de etablerade politikerna kan klara av den mentala och politiska förändring som är nödvändig för att få ordning på torpet och gå medborgarna till mötes eller om det behövs ett helt gäng nya personer i nationens ledning. Vad tror du?

15 reaktioner på ”Kan våra politiker ge upp stormaktsdrömmarna?

 1. gbolcsfoldi skriver:

  Snabbaste vägen att få ”gänget” på nya tankar är en fortsatt ökning av Sverige Demokraternas popularitet. Man har sagt att politikernas låsning i invandrarfrågan beror på SD. Så enkelt är det inte som ovanstående skribent illustrerar.

  Gillad av 2 personer

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Alla vill förstås vara duktiga och stå i rampljuset. Det är mänskligt, känns bra för egot och kanske även positivt för immunförsvaret. Om man dessutom är god i Bergspredikans mening står det utanför all kritik. Alla vill vara med och rädda klimatet, världsfreden och alla hotande sjukdomar samt hjälpa alla miljarder fattiga och nödlidande. Emellertid eftersom ingen av är Jesus och inte kan föda femtusen män med två fiskar och fem bröd är det nödvändigt att prioritera på ett förnuftigt sätt. Det är tyvärr detta som svenska politiker inte ännu har klarat av.

  Gillad av 2 personer

  • thojak skriver:

   Korrekt Lennart. Det vore emellertid rätt intressant att få erfara VAD svenska politiker verkligen har klarat av de senaste, säg, 30 åren.

   Gilla

  • Anita Koidan Axelsson skriver:

   Men dom har klarat av att höja sina egna löner – med traktamente, lönetillägg (finns jag har kollat !!!) styrelseuppdrag mm. så kommer samtliga i regeringen upp till minst 200 000 PER MÅNAD !!!! Jag klarar mig på garantipension 117 000 (inräknat bostadstillägg) PER ÅR !!!!!
   Vad är detta för ARBETARREGERING !!!

   Gilla

 3. Sixten Johansson skriver:

  Det är ju bara genom nära personkontakter och djupintervjuer som man kan få fram hur våra styrande politiker tänker och tar in information och vilken beredskap och kapacitet de har att tänka och handla annorlunda. De kommer att klamra sig fast, vilket kommer att skada Sverige, därför att de egentligen borde bytas ut snarast. Jag tror att de mentalt är helt låsta och omgivna av personer som bekräftar det egna tänkandet, nästan som i religiösa sekter. När man har satsat så mycket egen prestige under lång tid blir fallet stort när man förlorar ansiktet. Alla klarar inte av att vara kappvändande teflonpolitiker. In i det sista fortsätter de därför att basunera ut sin egen godhet och anständighet och omtanke om alla svaga och hotade. De tror nog själva på sina ord och sin heder, men i hög grad drivs de förstås av egennyttan och rädslan för att både få sitt namn solkat och mista sin plats vid köttgrytorna.

  Gillad av 1 person

 4. Erik skriver:

  Samma gränslösa grandiosa ambitioner skådas även i Gökboet i Bryssel.

  Det ligger nog i alla politikers DNA att växa, bli större och dominera mer land och fler folk. Att ta in Bulgarien och Rumänien i EU var ett tydligt utslag av denna strävan – mer och större. Bara för att få bli större härskare var man beredd att vara synnerligen mjuk med de formella kraven för anslutning och idag har EU ytterligare ett problem, det var priset.

  Politik är en stark magnet för tveksamma personligheter.

  Gillad av 1 person

 5. Nessa skriver:

  Har redan från början varit helt övertygad om att den ”humanitära stormakten” hittades på, just av Bildt, för att sätta guldkant på hans eget cv.

  Gilla

 6. Göran Fredriksson skriver:

  Jag tror att en stor del av dem som lever på att dela ut skattebetalarnas pengar till ”de utsatta” och andra bidragsmottagare är alliansväljare, som för att rädda sina jobb kommer att utveckla ett hårt motstånd. Skall alliansen ha någon roll i en kommande tillnyktring krävs att de som tidigare har legat lågt tar befälet i partierna nu när de negativa konsekvenserna av ”de godas” politik blir alltmer uppenbar. Men oavsett vad allianspartierna nu kommer att föreslå blir det nog både för sent och för lite.

  Ett praktexempel på när den orealistiska ”godheten” med ”fina” åsikter på skattebetalarnas bekostnad har slagit ut realismen är när folkpartiet valde bort Mauricio Rojas som migrationsminister och ersatte Lars Leijonborgs kravpolitik med godhetsflum. Följden blev att folkpartiet som riksdagsparti närmar sig utplåning istället för att ha blivit ett 15-20 %-parti och med en riksdag utan SD.

  Om ett område, politikområde eller geografiskt område, lämnas för fäfot eller hanteras fel så kommer det alltid förr eller senare någon annan som tar över. Denna lärdom är aktuell rörande både försvaret av Sverige mot yttre hot, upprätthållande av våldsmonopolet i Sverige, båda statens viktigaste funktioner, och migrationspolitiken.

  Gillad av 1 person

 7. dolf skriver:

  »fru Corazza Bildt förklarar vad humanitär stormakt betyder, nämligen att vi ska öppna gränserna för ”människor från andra länder som kommer hit för att bygga vårt välstånd och vår rikedom”»
  Tycker det låter som en ganska bra beskrivning av den humanitära stormakten i Nordamerika som med öppna armar tog emot svarta resenärer som kom över havet med fartyg som Amistad.

  Gilla

 8. thojak skriver:

  ”Stormakt”? Ha! Svenska politiker har målat in sig själva i ett hörn, alternativt grävt sig en grop och det värsta är ju att de fortsätter måla respektive gräva.
  För en akut nödvändig förändring finns där egentligen bara två alternativ; fortsätt med samma odemokratiska styre med fortsatt ljugande och bluffande med allt som bara ‘passar’ agendan och därmed ‘låta’ samhället gå kaputt totalt, eller sätta landets styre/hela landet under ngn form av tvångsförvaltning.
  Tror inte där finns någon i de ‘högre’ politiska etagen som öht. kan o/e vill åstadkomma en förändring – de lever ju allra högsta välmåga totalt avkopplade rån verkligheten. Verkligheten dyker dock alltid upp, förr eller senare. Därför är det bra att ha Verkligheten som en ‘bästa vän’.
  ”Du kan lura hela befolkningen en del av tiden, du kan också lura en del av befolkningen hela tiden, men du kan inte lura hela befolkningen hela tiden.” Kloka ord.

  Gillad av 3 personer

 9. Folke Lidén skriver:

  Det råder, enligt min mening, ingen tvekan om att gårdagens ledande politiker var mer begåvade och kunniga än dagens.
  Jag tror att förklaringen är de orättvisor som fanns i samhället för 60 till 100 år sedan.
  Begåvade personer kände att de måste ”ta itu med” problemen. Man valde ett parti som man trodde på och vars argument verkade attraktiva.

  På senare tid har, mer eller mindre, allt förverkligats vad gäller de skriande orättvisornas avskaffande. Politiska partier har inget att erbjuda begåvningar förutom snömos och floskler.
  Några miljoner mer här, några miljoner mindre där. Kvaliteten på de ledande personerna har gradvis försämrats och de har kommit att framstå som till stor del löjliga för att inte säga onödiga.

  Med bristande bildning och utbildning samt oförmåga att greppa komplexa frågeställningar måste politikerna förenkla. Något slags väsen måste man i anständighetens namn föra för att förtjäna sin feta lön och sina adelsprivilegier.
  Det är då enkelt att hålla brandtal om gränslös solidaritet och hjälp till människor som flyr från krig och elände. Det är även enkelt att klistra nedsättande etiketter på meningsmotståndare.
  Däremot är det inte särskilt enkelt att presentera en genomtänkt ekonomiskt och socialt hållbar politik för en komplex fråga som massinvandringen till Sverige.
  OBS! Massinvandringen är ett exempel. Politikernas oförmåga att styra landet gäller ALLA frågor.

  En tanke jag haft på senare tid är att vi håller på att återfå det klimat som gällde för hundra är sedan. Kompromisslöshet, klyftor och orättvisor.

  Kanske kan det få begåvade unga män och kvinnor att ”tända till” och bli politiker med samma bevekelsegrund som t ex Per Albin och Ernst Wigforss?
  Personer som tänker. ”Nä nu jävlar får det vara nog”.

  Svar på frågan du ställde.
  Jag tror inte att våra ledande politiker kan ”tänka om”.
  Det vore ju att säga att det rör sig om en samling begåvade människor som av naivitet och otur fört oss dit vi är.

  Gillad av 1 person

 10. Sixten Johansson skriver:

  Medmänsklighet, gästvänlighet, givmildhet – allt detta är underbart fina egenskaper, men om realismen saknas förvandlar man sig själv, sin familj och andra oskyldiga till värnlösa byten. Oavsett vilka underliggande faktorer som drivit utvecklingen i den här farliga riktningen måste fler kloka kvinnor och män med större kraft börja motverka den långt gångna feminiseringen, som går hand i hand med infantiliseringen, flummet och det utopistiska tänkandet. Annars finns inget hopp om en vändning genom ett maktskifte. I längden kan sönderfeminiserade 0 – 40-åringar och övertoleranta 40+ inte producera särskilt många dugliga politiska ledare, poliser eller soldater.

  Jag är en gröngöling i dissidentvärlden, men vill ändå ge ett par tips: Dolf och andra skriver mycket roligt och träffande på genusdebatten.se. En annan upplivande källa är toklandet.wordpress.com, som också har en utförlig blogglista att botanisera vidare i.

  Gillad av 2 personer

 11. Benny skriver:

  Corazza Bidt och hennes anhang vill ha tillgång till en massa billig arbetskraft för lönedumpning. Snart har vi australiska minimilöner på motsvarande 30-40kr i timmen för vanliga knegare. Se bara hur det gått i transportsektorn så ser ni hur fru Bildt och Kalle tänker sig det framtida Sverige.

  Gilla

 12. rickarddahlin skriver:

  När Reinfeldt höll sitt brandtal om att vi skattebetalare skulle öppna våra hjärtan/plånböcker visste han att SD skulle plocka en bunt röster från Moderaterna. Reinfeldt visste att han skulle avgå – det visste inte partimedlemmarna (har själv pratat med en inom partiet som blev oerhört förvånad över hans plötsliga avgång på valnatten) vid en valförlust. Reinfeldt visste att M behövde reformera sin migrationspolitik, han visste också att detta inte skulle gå att göra med honom som partiledare.

  Reinfeldts arv gör att han nu står högt i kurs hos vänstern; det blir lättare för honom att sälja böcker och sälja in föredrag – Reinfeldt kommer således kunna fortsätta tjäna pengar, SD fortsätter att växa.

  Moderaterna reformerar sin migrationspolitik en aning, men retoriken är densamma – vi ska hålla våra plånböcker vidöppna, annars är vi rasister.

  Ingen vettig människa tror längre på denna ”vinst” invandringen bidrar med – vi ser med egna ögon att så inte är fallet. Det finns även fler förluster än enbart ekonomiska i detta.

  Många av oss ser också ett samhälle i förfall med skolan, gängkriminalitet och ett tämligen trångsynt debattklimat gällande det mesta.

  Många av oss har fått nog av genus, ”allas lika värde”, feminism, jämställdhet, snacket om ”klassklyftor”, att det alltid är synd om förövare och att någon annan alltid ska betala för allt ”viktigt” så som press- och kulturstöd samt fritidsgårdar.

  Nu räcker det!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.