Så kan SD tappa sin gadd

Widar_bild_casual

Widar Andersson

Det man kan hoppas på är att Dansk Folkeparti (DF) inte undkommer att gå in i den nya regering som ska formas i Danmark. Regeringsansvar är nämligen det som bäst av allt kuperar politiska partier med mer vildsinta förslag på agendan.

DF har nu tjugo år på nacken. Partiets grundtema består av en mix av stram invandringspolitik, kylig relation med EU och en ”stark välfärd” av det slag som socialdemokratin har lämnat bakom sig. I valet i torsdags blev Dansk Folkeparti andra största parti (22 procent) efter Socialdemokraterna (26 procent).

I Danmark räknas DF in i den borgerliga sfären. Därför är det framförallt det ledande – men illa tilltufsade – Venstre som har uppgiften att försöka få in DF i regeringen. DF kommer att kämpa emot. Partiets ledning vet att regerandet med hög sannolikhet innebär början till slutet för dem. Därför kommer det att göra allt vad de kan för att kunna fortsätta med den framgångsrika baksäteskörningen av dansk politik. Troligtvis klarar sig inte DF den här gången. Trycket på dem att ”ta sitt ansvar” kommer att bli mycket stort.

Normalisering av udda partier är bra. Sannfinländarna och norska Fremskrittspartiet får nu känna av vad det innebär att axla regeringsansvar istället för att bara ställa krav och villkor på andra.

Att udda partier går in i mittfårorna i flera länder innebär dock inte att valkretsarna för deras politik försvinner. DF kom till genom en utbrytning från Mogens Glistrups Fremskridsparti 1995. Går DF nu in i regeringsansvaret så är det inte otroligt att det kommer en ny utbrytning om några år där missnöjda medlemmar startar ”Danska partiet” eller något sådant. Den som lever får se.

Den svenska debatten om Danmark är i de flesta medier väldigt endimensionell. Professorer och journalister stirrar sig blinda på invandringsfrågan och vet inte hur de mest och bäst korrekt ska ta avstånd från dansk politik i allmänhet och DF i synnerhet.

Ekoredaktionens mindset är ett uttryck för det. I ett inslag dagen efter valet sa reportern att valresultatet i Danmark tyder på att det inte lönar sig för andra partier att försöka ta efter främlingsfientliga partiers retorik och politik. Hur reportern och Ekot nu kan veta det? Och hur ska i så fall den svenska utvecklingen förklaras? Här tävlar de två regeringsbärande partierna – S och M – om att visa avstånd och i vissa fall avsky mot Sverigedemokraterna. Resultatet? Tja; SD är på god väg att inom ett år eller två vara andra största parti också här i Sverige.

Det finns kort sagt inga enkla förklaringsmodeller. Socialdemokraterna och Moderaterna var länge framgångsrika med att förhindra att ett konkurrentparti av SD:s typ kunde etablera sig på den rikspolitiska scenen.

Framgången byggde på störta möjlig tystnad om invandringspolitiken och på att partierna i samförstånd såg till att invandringen hölls på nivåer som inte ställde till stora problem i samhället.

Att Sverige i längden skulle klara sig utan ett främlingsfientligt parti var det väl få som trodde. Nu är SD ett faktum sedan länge. Anden är ur flaskan. Det går inte att tiga ihjäl frågan längre. Däremot går det ju att föra en stramare invandringspolitik. Vilket förmodligen inte skulle stoppa SD:s tillväxt på kortare sikt. Men allt är inte partipolitik här i världen. Det finns en riktig värld där ute där det kämpas och slits i kommunerna med skolor, bostäder, bidrag, tiggare, arbetslöshet, segregation, kriminalitet och fattigdom. Att få till en bättre balans i mottagandet har naturligtvis inget med att ”närma” sig SD att göra. S och M behöver utmana de frihetsälskande högerliberalerna, slagsmålsvänsterns SD-hat och mediernas förkärlek för vinkeljournalistik.

På det partipolitiska planet vet vi aldrig vad som händer framåt. En lärande tröst från Norge, Finland och nu kanske Danmark är att när partier av DF: s typ blir stora och mer rumsrena så tappar de också gadden.

Texten har tidigare varit publicerad på Folkbladet.se

8 reaktioner på ”Så kan SD tappa sin gadd

 1. Tritonen skriver:

  Alltid stimulerande att läsa Widars inlägg.
  Jag menar att den som verkligen släppte fram SD var Fredrik Reinfeldt. Först genom sitt lappkast i migrationspolitiken och alliansen med MP (för att jävlas med SD, som han hatar?). Därefter genom Öppna era hjärtan-talet, som ställde till med kaos i den borgerliga opinionen. På valnatten lämnade han omedelbart scenen och lämnade Alliansen tilltufsad och i största förvirring. Rädslan för ett nyval i denna situation bäddade för DÖ, som träffande har kallats för ”Ett handslag bakom riksdagens rygg”.
  Och en nonchalans för väljarna, skulle man kunna tillägga.

  Gillad av 1 person

 2. Hans O skriver:

  Frågor brukar ofta ge ett mindre känsloladdat perspektiv på problemet.

  Kan det vara så att Sverige sedan långt tillbaka inte haft en för väljarna begriplig plan för att hantera invandrarproblematiken?

  Kan det vara så att Sverige inte som tidigare har tydligt differentierat immigrationen i
  1. arbetskraftsinvandring
  2. asylsökande med skyddsbehov
  3. övriga

  Kan det vara så att SD samlar stöd från väljare som är missnöjda med det egna partiets hantering av invandrarproblematiken?

  Kan det vara så att SD getts stämpeln InvandrarFIENTLIGT när det egentligen mot bakgrund av ovanstående rör sig om InvandrarKRITISKT?

  Kan det vara så att väljarna upplever att kostnaderna för en ostrukturerad immigration i längden
  går ut över landets egen befolkningen?

  Kan det vara så att väljarna inte anser det rimligt att i ökande utsträckning dela med sig av landets inarbetade tillgångar?

  etc

  Gillad av 2 personer

 3. ROSENHANE skriver:

  Jag tror inte på att SD kommer att tappa sin gadd bara för att några av de övriga partierna sent omsider börjar krypa till korset genom att försöka blåkopiera deras politik.
  Det mest udda partiet MP har inte heller genomgått någon normalisering under alla sina år på den politiska arenan, snarare tvärtom. Som pricken över i sitter man nu och regerar tillsammans med Sveriges mest udda statsminister genom tiderna trots att 55% av väljarna stöder den borgerliga oppositionen.
  Det är alldeles uppenbart att SD behövs i svensk politik och att kleta epitetet främlingsfientlig på dem för att man hyser personlig antipati faller alltid lika platt. Det kan aldrig ses som främlingsfientligt att sätta det egna landet och dess befolkning i första rummet.

  Gilla

 4. Gösta Walin skriver:

  Din analys är nog korrekt. Men varför vill du att SD skall tappa gadden. Och varför kallar du SD ”främlingsfientligt”. SD ifrågasätter Reinfeldts massinvandring – långt ifrån samma sak som främlingsfientlighet. Däremot så kan man med fog kalla Reinfeldt för Sverigefientlig – vår före detta statsminister har systematiskt och helt skamlöst arbetat för att förtstöra Sveriges och svenskarnas framtid, inklusive invandrade svenskar. Vad är en lämplig brottsrubricering; ”landsföräderi”, kanske?? Det är inte SD som uppfört sig förgripligt; det är Reinfeldt med sitt anhang.

  Gillad av 1 person

 5. Bo Hamnell skriver:

  Nuvarande trend.
  Går opinionssiffrorna för M och S ner med tex 2 resp 3 procentenheter går säkert SD upp med upp till 5 pcenheter och är då lika stort som S eller M ( de mindre partiernas rörelser verkar ta ut varandra). Fortsätter nuvarande underliga överenskommelse (DÖ) så fortsätter också sannolikt opinionsöverföring till SDs fördel.
  SD påverkar vår politik idag: 1/ man kan nog påstå att de drivit fram DÖ 2/ Hela regerandet ( och framförallt i de förslag som härrör från V) å ena sidan och oppositionerandet å andra sidan kan enbart genomföras om SD är med på noterna. 3/ Om fler sympatiserar med SD (från M och S) kan man väl antaga att SD genom dessa nya sympatisörer kan anses byta ”själ” från den de hade när de hade under tex 75000 sympatisörer för ett antal år sedan till den som nu uppstår genom de upp emot miljonen nya sympatisörerna – allt för att behålla styrkan och öka och konsolidera trovärdigheten. Ett nytt uthålligt större parti är därmed skapat. Skapat med hjälp av flera orsaker men främst genom DÖ.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.