Invandring är mycket lönsamt men väldigt kostsamt

Nils Lundgren

Nils Lundgren

Hört på fikarummet

PK: Du, jag måste ställa frågan varför vi har all denna hätska kritik mot invandringen till Sverige. Den är ju inte bara etiskt motbjudande utan också intellektuellt obegriplig. Det är ju bevisat att invandring är oerhört lönsamt för ett land. Det leder till högre tillväxt och högre levnadsstandard.

STM: Men varför säger då våra ledande politiker med darr på stämman att vi skall ha en ”generös” invandringspolitik och ”öppna våra hjärtan”. Så säger man väl bara när man vill att folk ska ställa upp på något som kostar? När man talar för att vi ska ge pengar till Stadsmissionen eller Röda korset, typ? De som talar för att folk ska köpa aktier eller fondandelar för att bli rika, vädjar ju inte till vår generositet och ber oss inte öppna våra hjärtan. De vädjar ju till vår privata vinningslystnad.

PK: Jag tror att det beror på att politiker vill förknippas med generositet och öppna hjärtan, inte med egoism och personlig vinningslystnad.

STM: Men politiker försöker ju hela tiden vinna röster t i valkampanjer genom att lova olika grupper höjda bidrag, lägre skatter osv. Då vädjar de ju till personlig vinningslystnad.

PK: Jo, i och för sig. Men det är liksom annorlunda med invandringsfrågan.

STM: Men varför går då regeringen nu fram så hårt och säger att de kommuner som inte tar emot tillräckligt många flyktingar måste betala på annat sätt. Då bygger ju hela det politiska angreppet på föreställningen att det inte är lönsamt utan tvärtom väldigt dyrt att ta emot flyktingar.

PK: Eh, jo på sätt och vis, men … jo, jag vet. Hela landet vinner på lång sikt, men på kort sikt är det en hel del kostnader och de får då bäras av de kommuner som först tar emot flyktingarna. Då blir det de som får stå för fiolerna på kort sikt medan alla kommuner och hela landet vinner på lång sikt.

STM: OK, så kanske det hänger ihop. Men om ett land vinner enormt mycket i välstånd och kultur på lång sikt borde vi väl låta fattiga EU-länder som Bulgarien, Rumänien, och Grekland ta emot denna invandring, så att de kommer ur sin fattigdom. Det måste väl vara helt fel att rika länder som Sverige och Tyskland skall få kapa åt sig denna tillgång. Då bör vi låta dessa fattiga länder låna lite pengar av oss för att finansiera de kortsiktiga investeringskostnaderna och sedan betala tillbaka när de skördar vinsterna av invandringen.

PK: Nej hör du, nu tycker jag att du …

SM: Ha, där sa du igen att ”Nu tycker jag att du …” Då har jag vunnit debatten! Vill du ha mer kaffe?

På förekommen anledning:

1. PK står inte för ”Politiskt korrekt” utan för Per Karleklev, byråsekreterare på Kollegiet för utbetalande av ämbetsmännens löner.

2. STM står inte för ”Självständigt tänkande medborgare” utan för Solveig Törnlund-Mattson, visstidsanställd företagssjuksköterska på Kollegiet för utbetalande av ämbetsmännens löner.

2 reaktioner på ”Invandring är mycket lönsamt men väldigt kostsamt

 1. rickarddahlin skriver:

  Är det inte så att invandring blir lönsam om det finns jobb som invandrarna kan ta i framtiden? Dyker det inte upp massvis med arbetstillfällen kommer den förda politiken leda oss mot avgrunden. Att en omfattande invandring per automatik blir lönsam är en oerhört naiv inställning.

  Det som oroar mig är att inför valet 1991 pratades det om den skyhöga arbetslösheten som då låg på drygt 3%. Vi hade då en befolkning på ca 8 miljoner och ca 5 miljoner var i arbete. I dag har befolkningen vuxit till nästan 10 miljoner (vi är nog några månader bort) och det är fortfarande bara ca 5 miljoner i arbete – varav ca en miljon i offentlig sektor. Detta är på sikt inte hållbart. Vi borde redan nu börjat skörda av den ekonomiska och kulturella framgång invandringen gett oss men i stället har vi endast skapat ”utanförskap”, ännu högre arbetslöshet och no go-zoner.

  Gillad av 3 personer

 2. Johan Krüger Haglert skriver:

  Det är ingen vinst och kommer aldrig vara en vinst.

  Det är välgörenhet gentemot invandrarna och ett svek, attack och landsförräderi mot svenskarna.

  Det är gott mot dem och ont mot oss.

  Och det är heller inte en lösning på själva grundproblemet. Konflikterna och intoleransen. Om något så odlar det dem ju här / för dem hit istället.

  Sverige kunde varit en god förebild och gett stöd till den som gjorde rätt och hjälpt andra nationer modernisera sig / bli mer människovänliga.

  Istället så dränker vi landet och kommer bli en dålig förebild / bara random misslyckad stat medan resten av världen är precis lika dålig som vanligt.

  Vad var bra med det?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.