Gästkrönikör Rebwar Hassan: Politiker och media för naiva om ISIS

Islamiska Staten är mycket farligare än vad man får höra via media hur våra politiker än svänger sig. ISIS präglas av välplanerade brott mot mänskligheten. Dessutom utförda med stolthet, inte undangömda och förnekade som nazisternas. ISIS framgångar är en logisk följd av den hjärntvätt, förvrängning av fakta som spridits särskilt bland unga muslimer i länder med muslimska befolkningsgrupper. Politikers uttalanden, mediers reportage om ISIS, till exempel Uppdrag gransknings reportage om jihadisten ”Adam” är som hälla vatten på organisationens kvarn. Vad medierna gör är att frivilligt eller nödtvunget göra reklam för terrorn.

Vad ISIS gör är att manipulera källorna för att vidga den egna propagandans kraft och värva nya rekryter. Tydligen tilltalande för att få tiotusentals anhängare att ansluta sig. Jihadisterna vet att massmedier kan bli det vapen som säkerställer krigets framgång. ISIS svartmålas som ett gäng outbildade skäggiga män. Det är helt fel. De har målmedvetet byggt en organisation styrd av mycket välutbildade personer, de presenterar sin agenda tydligt för anhängarna. Vi ska inte glömma att högerextremister och Islamisterna är ömsesidigt beroende av varandra, hur de behöver varandra för att få kraft, näring.

Det handlar inte om en kaotisk samling av människor från olika ställen som kommer samman för att döda folk. ISIS har mycket fokus på spridning av information genom duktiga religiöst tränade talare. Världens media har uppmärksammat att ISIS är mycket vältränat, välutrustat på alla sätt. Händelserna i Kurdistan visar att ISIS avancemang förberetts långt i förväg. Just nu ser man i sociala medier att några tusen unga lajkar deras aktiviteter, detta är bevis om något på deras skicklighet, och skrämmande nog på att deras ideologi och vettlösa mordorgier attraherar. För varje dag vi förminskar eller än värre bortförklarar ISIS kommer än fler att rekryteras och slaktas. Ansvaret är politikernas som blundat så länge, stoppa rekryteringen nu idag innan monstret börjar härja fritt även i Sverige

Rebwar Hassan är tidigare ersättare för Åsa Romson i Sveriges riksdag. Ledamot av Stockholms läns landsting, tidigare Stockholms kommunfullmäktige, ledamot i Skärholmens stadsdelsnämnd

4 reaktioner på ”Gästkrönikör Rebwar Hassan: Politiker och media för naiva om ISIS

 1. Tritonen skriver:

  RH vet säkert vad han talar om och hans klarspråk om IS är befriande. Men bland majoriteten av muslimer rådet en talande ( generad?) tystnad.
  Religiösa ledare på olika nivåer hade inga problem med att fördöma och utfärda fatwor med dödsdomar mot dem som verbalt eller med karikatyrer kränkte profeten Muhammed. Varför inga fatwor nu mot IS?? Det är inte bara politikerna som har ett ansvar.

  Gillad av 2 personer

 2. Sixten Johansson skriver:

  Mitt intryck är att väldigt många av dem som kallas ”islamofobiska” eller ”islamfientliga” faktiskt vet mycket mer om islam än de ängsligt välvilliga och naiva. Även den stora majoriteten av muslimer som reflexmässigt eller av rädsla försvarar sin personliga religion eller blir helt blockerade inför kritik och uttryckta farhågor borde sätta sig bättre in i vilka kraftfulla vapen fundamentalistisk islam har både militärt och ideologiskt.
  Mer kunskap och bättre riskanalys är förutsättningen för att kunna ta ställning och agera klokt. Jag rekommenderar t ex läsning av Mohamed Omars bloggposter på den här sajten, Per Gudmundsons blogg gudmundson.blogspot.com, Magnus Ernströms blogg morgonsur.wordpress.com.
  En lång, verkligt ögonöppnande artikel har skrivits av Graeme Wood i The Atlantic i febr/mars 2015: What ISIS really wants. Om man googlar på rubriken hittar man förstås också intressanta motinlägg.
  På wikipedia finns mycket att läsa och begrunda t ex på sökorden ”Kairodeklarationen” och ”sharia”.
  Totalt sett måste vi inse att ISIS tolkningar och praktik befinner sig i islams hjärtpunkt, att Saudiarabien är ideologiskt mycket närstående och att ISIS inom en nära framtid mycket väl kan få tillgång till såväl oljemiljarderna som kemiska vapen och dessutom kärnvapen på drift från Pakistan.

  Gillad av 1 person

 3. Brunte skriver:

  De Islamska imperiet har ersatts av nationalstater med lagar stiftade av människor som trängt in islams dominans och anspråk i ett utrymme som är obekvämt och opassande islam natur.
  Det är inte konstigt att stödet för Islamska staten är stort och växer,även om deras interpretation av profetens sunna är så kantigt att det kan avskräcka mer än det framstår som sympatiskt och rättfärdigt.Det handlar om idealism och vision men också om pragmatism och långsiktighet.

  Att diverse fatwor uttalas från vissa lärda inom islam där IS och liknande organisationer fördöms har endast att göra med formalia och strategier, kalifatet är utlyst på fel sätt,kalifens mandat felaktigt förankrat etc.De långsiktiga målen är desamma,territoriell och demografisk dominans.Tiden är på islams sida.

  Gilla

 4. Erik skriver:

  Faktum är att världen i allmänhet är islamofobisk vilket lätt kan observeras i det att inga länder uppskattar muslimsk invandring. Inget land i hel världen. Inte ett enda. (Mottager gärna exempel på motsatsen).

  Inte ens muslimska länder uppskattar muslimsk invandring, de har ofta gedigen erfarenhet hur stökigt det blir med många muslimer, särskilt om de andra muslimerna har lite divergerande uppfattning om viktigheten av vissa religiösa texter.

  Det är i princip bara svensk media och den svenska politikerklassen som är islamofil. Resten av världen är islamofobisk.

  Visst är det märkligt?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.