Gästkrönikör Rebwar Hassan: Politiker och media för naiva om ISIS

Islamiska Staten är mycket farligare än vad man får höra via media hur våra politiker än svänger sig. ISIS präglas av välplanerade brott mot mänskligheten. Dessutom utförda med stolthet, inte undangömda och förnekade som nazisternas. ISIS framgångar är en logisk följd av den hjärntvätt, förvrängning av fakta som spridits särskilt bland unga muslimer i länder med muslimska befolkningsgrupper. Politikers uttalanden, mediers reportage om ISIS, till exempel Uppdrag gransknings reportage om jihadisten ”Adam” är som hälla vatten på organisationens kvarn. Vad medierna gör är att frivilligt eller nödtvunget göra reklam för terrorn.

Vad ISIS gör är att manipulera källorna för att vidga den egna propagandans kraft och värva nya rekryter. Tydligen tilltalande för att få tiotusentals anhängare att ansluta sig. Jihadisterna vet att massmedier kan bli det vapen som säkerställer krigets framgång. ISIS svartmålas som ett gäng outbildade skäggiga män. Det är helt fel. De har målmedvetet byggt en organisation styrd av mycket välutbildade personer, de presenterar sin agenda tydligt för anhängarna. Vi ska inte glömma att högerextremister och Islamisterna är ömsesidigt beroende av varandra, hur de behöver varandra för att få kraft, näring.

Det handlar inte om en kaotisk samling av människor från olika ställen som kommer samman för att döda folk. ISIS har mycket fokus på spridning av information genom duktiga religiöst tränade talare. Världens media har uppmärksammat att ISIS är mycket vältränat, välutrustat på alla sätt. Händelserna i Kurdistan visar att ISIS avancemang förberetts långt i förväg. Just nu ser man i sociala medier att några tusen unga lajkar deras aktiviteter, detta är bevis om något på deras skicklighet, och skrämmande nog på att deras ideologi och vettlösa mordorgier attraherar. För varje dag vi förminskar eller än värre bortförklarar ISIS kommer än fler att rekryteras och slaktas. Ansvaret är politikernas som blundat så länge, stoppa rekryteringen nu idag innan monstret börjar härja fritt även i Sverige

Rebwar Hassan är tidigare ersättare för Åsa Romson i Sveriges riksdag. Ledamot av Stockholms läns landsting, tidigare Stockholms kommunfullmäktige, ledamot i Skärholmens stadsdelsnämnd