Fattigpensionären i butiken

bert stålhammar

Bert Stålhammar

Framför mig i ICA-kassan står en äldre man i en sliten vinterjacka och lägger upp sina varor på bandet. När han är färdig vänder han sig om och ställer sin korg i högen med tomma korgar. Jag märker då att han fortfarande har många varor kvar ouppackade så jag knackar honom lätt i ryggen och säger ”jag tror du har glömt några varor”. ”Nej då inte alls. Det blev för dyrt och pengarna räckte inte så jag får lämna tillbaka det där.” När han med viss möda har räknat sina pengar för att betala säger kassörskan ”det fattas en krona”. Jag skall se om jag har någon”, svarar han. ”Jag skall leta igenom byxorna. Nej, säger han det har jag inte”. ”Men jag ser att du har en tjuga i plånboken”, säger kassörskan. ”Det är min sista tjuga”, säger han. ”Den vill jag inte växla.”

Själv stod jag med en krona i handen och tänkte ge kassörskan, men jag avstod. Jag hade ingen aning om hur han skulle reagera. Mycket motvilligt lämnade han till slut fram sin tjuga och fick nitton enkronor tillbaka innan han försvann ut med sin ICA-kasse.

Omkring 250 000 pensionärer i Sverige lever under EU:s fattigdomsgräns på 11 000 kr i månaden. Antalet ökar hela tiden. Man ser dem i livsmedelsaffärerna när de lastar sina rullatorer med varor som vid helgerna säljs med extra priser. Idag lade jag märke till några äldre damer kring bröddiskarna precis innan jag ställde mig i kassakön. Några tonårskillar plöjde sig fram med mobilerna i höger hand och hörlurar i öronen på väg mot godishyllorna. De äldre damerna högg tag i sina rullatorer för att inte bli omkullsprungna av dessa våra framtidshopp som raketforskare och hjärnkirurger.

På Expressens löpsedel denna dag presenteras en 92-årig man som är bostadslös. Hans sambo har dött och hennes barn säljer nu lägenheten. Han står på bar backe. Jag kommer att tänka på bilderna från 20-talets statarlängor när familjer slängdes ut från sina vägglössinpyrda enrummare när familjeförsörjaren hade blivit sjuk eller dött. Expressen skriver att 92-åringen får inte bo på kommunens äldreboende för det är han för frisk för. Dessutom har nu regeringen via Boverket meddelat att lediga kommunala lägenheter skall gå till invandrare.

På Aftonbladets förstasida finns en stor bild på Albin, 74: ”Jag har inga tänder och det skulle kosta mig över 40 000 kronor att få nya tänder. Med en pension på 9 000 så går detta naturligtvis inte. Men jag klarar mig på soppa. Det finns mycket att välja på.”

På väg ut ur affären får jag väja för den kvinnliga EU-migrant som sitter på trottoaren med alla sina täcken och kuddar. Som vanligt säger hon ”Hej” men jag orkar bara inte lägga något i hennes pappmugg. Jag vet att de goda i vårt samhälle nu är i full fart med att arbeta för att hon skall klassas som papperslös och få fri sjuk- och tandvård. Dessutom arbetar vänstergruppen Allt åt alla för att EU- migranterna skall få rätt att beslagtaga med besittningsrätt den mark de behöver för sina läger. I vissa kommuner planeras nu ”riktiga” bostäder liksom rätt till kommunala ”socialbidrag” för dessa grupper.

Ibland undrar jag om våra politiker drabbats av godhetsnarkomani utan någon som helst moralisk analys. Hur kan man lämna alla dessa gamla svenska medborgare som byggde upp detta land i Europa som en gång var världens rikaste att bli fattigpensionärer? Läser att två politiska ungdomsförbund nu driver att alla fattiga i hela världen skall få komma till Sverige med ”rätt att ta del av vårt välstånd”. Men våra fega politiker tycks vara så godhetsvaccinerade att de inte tycks förstå att deras prioriteringar av invandrare och EU -migranter gör att våra egna pensionärer alltmer hamnar under fattigdomsgränsen. Ingen enda, förutom SD:s representanter som man på alla vis försöker osynliggöra, slår vakt om våra egna gamla.

Försjunken i dessa tankar ser jag att den tiggande kvinnan på trottoaren hämtas upp av en silvergrå BMW. Plötsligt kommer jag på mig med att tänka på vad den äldre mannen i kassan tvingades lämna tillbaka. Kanske var det något gott han hade planerat att ta med hem till sin rullstolsburna hustru.

92 reaktioner på ”Fattigpensionären i butiken

  • Ingmarie skriver:

   Jag är sjukpensionär och får ut 7.208 kr per månad, väger bara 36 kg. Kan inte unna mig något extra, skulle behövt gått till tandläkaren för flera år sen men medicinen är viktigare, den håller mig vid liv. Har inte råd att åka på alla läkarkontroller, sjukresor kostar 200 kr tur o retur mer om jag ska till sjukhuset 😦

   Gillad av 1 person

  • Maria Höglund skriver:

   Ja det har blivit bedrövliga attityder i samhället. Men undrar också varför du inte gav honom kronan. Sen om vi ska vara ärliga så har kanske många pensionärer en buffert på banken…. eller……. När det gäller bostadstillägg så får man ha 100 000 kr på banken utan att det påverkar storleken på botillägget. Det är ganska mycket ändå. Men som sagt det har blivit hemskt.

   Gillad av 1 person

 1. norah4you skriver:

  Reblogga detta på Norah4you's Weblog och kommenterade:
  Det är allvarligt problem med att svenska politiker m.fl. tycks tro att Sverige är en humanistisk stormakt. Sverige som glömmer bort sina egna fattiga, fattigpensionärer och hemlösa m.fl.

  Även vi som inte är fattigpensionärer har mindre möjligheter att få våra tänder lagade om vi inte har sparade pengar, mindre möjlighet att få byta bostad om inte vår pension ligger över 180.000 kr/år räcker inte med att vara nära….

  Någon måtta får det allt vara på denna galenskapen. Börja hemma

  Gillad av 7 personer

 2. B skriver:

  Det är så sorgligt. Respekten för de gamla, de vi har att tacka för vår välfärd, är helt borta idag. Det minsta man kunde begära vore att de får leva anständigt de sista åren i livet.

  Gillad av 6 personer

  • Lasse skriver:

   Jag är i medelåldern och berörs riktigt illa av dagens politik som medvetet slår ner på de äldre. Tidigare har jag inte ens funderat på pensionen. Det löser sig liksom… Men i dagens politik som Löfven beskriver som ett nytt politiskt landskap blir jag riktigt ledsen över att de äldre inte existerar! Människor som slitit med sina arbeten. Människor som har en alldeles egen unik berättelse. Alla jobb är inte en dans på rosor… Löfven reser flott, äter gott! Han har inte längre förmågan att känna med hjärtat! Han är en marionett i dagens regering. Media styr regeringen och regeringen styr media…

   Gillad av 4 personer

 3. HCE skriver:

  Vid ett tillfälle fick jag lust att kolla ”5 tiggarbilar” i svenska bilregistret. (person & små lastbilar). 4 av dem var avställda., vilket betyder att de körs på vägnätet utan gällande trafikförsäkring och med obetald vägskatt. Skadas någon med- eller gångtrafikant finns med andra ord inget försäkringsskydd!
  Polisen förefaller fullständigt ointresserade, dom fokuserar
  nog hellre på svenska cyklister.
  Samtliga bilar var Sverige-registrerade. En av ägarna hade 3 bilar registrerade på sig.

  Gillad av 6 personer

  • K S Björkman skriver:

   Ersättning betalas till den trafikskadade personen ur en fond ”Trafikskadefonden” som vi som betalar vår försäkring tvångsvis betalar till hela vår försäkringstid. Voilà!

   Gillad av 2 personer

  • Björn skriver:

   Tyvärr så måste den svenska polisen rätta sig efter de riktlinjer som våra politiker fastställt…

   Polisen gör så gott de kan, men om man kapar benen på en stol tillräckligt många gånger så räcker det som blir kvar inte ens till en pall…

   Gillad av 2 personer

 4. sylvia selling skriver:

  En mycket sorglig historia att våra äldre som byggt upp Sverige ska behöva leva på svältgränsen . Sen har vi hur mycket pengar som helst (miljarder) till en invandring som denna man och alla vi andra som betalar skatt ska betala ! Övergår mitt förstånd !

  Gillad av 5 personer

  • Lasse skriver:

   Officiella summan är 160miljarder till migrationsverket. Totala summan är cirka 600miljarder då det innefattar alla kostnader som blir ute i samhället efter att migrationsverket är klara med varje individ… Betänk att ett ensamkommande barn kostar per dygn 2500kr! Ett barn, ett dygn. Tänk dig den pengen till en ensamstående pensionär.. Per dag!

   Gillad av 1 person

 5. Nina Lindnert skriver:

  Ibland finns det ”snevridna” artiklar… man undrar vad man ska tro på,,, Finns det belägg för det som skrivs och sägs.?
  Jag vet att min mor har 11.000 styvt och där ingår även s k bostadsbidraget. Så m a o ska hon då betala hyran på ca 5600:- telefon, el, tv-licens, mat, kläder, hygienartiklar, medicin, läkarbesök (som blir fler o fler ju äldre mor blir), tandläkare, ev köpa studentgåva, födelsedagspeng, julklappar till barnbarnen.
  Jaaaa, kanske unna sig ett biobesök, en jazzkväll med en god middag med särbon, åka o hälsa på sin bror innan han dör osv

  Gillad av 2 personer

  • Björn skriver:

   Kul att höra att din mor har det bra! Hälsa henne från mig även om jag bara är en anonym röst på nätet!
   Roligt att hon även har dig som bryr sig om henne! Nu för tiden blir det färre och färre som tar hand om de gamla, likaså vårt enastående, generösa, välmående, rika, och barmhärtiga samhälle…

   Hoppas att din mor har det riktigt bra på ålderns höst!

   Hon är i en krympande grupp…

   Gillad av 2 personer

 6. Anna-Lena Lindström skriver:

  Varför gav du inte honom kronan när du hade en, det kanske var Guds ledning. 🙂
  Tycker också det är fel att bortprioritera de gamla. Hemskt fel. Själv får jag bara 4838 kr i pension, då jag under många år var hemma och tog hand om mina barn, som aldrig varit på dagis, och då vi hade ett litet jordbruk att sköta på sidan om. Tog också under några år, samtidigt som mina barn var små, hand om mingamla mor, som blev ett vårdfall,efter benbrott och ett hårt slit under hela sitt liv. Hon kunde tack vare mig vara hemma, istället för att vara på sjukhem,under ytterligare några år. Så där besparade jag staten en hel del också…
  Tack för mig!
  Anna-Lena

  Gillad av 5 personer

 7. regnmakaren skriver:

  Våra redan små pensioner krymper i värde. Straffskatten som Alliansen införde för pensionärerna lovade Löfven i valrörelsenatt han skulle avskaffa. Först sa han 1:a året. Senare var beskedet. 1:a mandatperioden. Numera säger han att pensionärerna är ansvariga för arbetslösheten, så straffskatten för oss kommer inte att tas bort innan arbetslösheten är borta.
  Är det någon som förstår om jag undrar är vår statsminister riktigt klar i huvudet?

  Gillad av 5 personer

 8. Roland Gustafsson skriver:

  De kommentarer som här ovan kan läsas har jag stor förståelse för. Tyvärr är det alldeles för få äldre som läser det som här skrivs och till stor del beror det på bristande ekonomiska resurser för det är trots allt inte gratis med en dator. Sedan är det också så att datorvanan är mindre med stigande ålder. Vad vi som läser detta kan göra är att prata med våra äldre bekanta som inte har datorer om vad vi läser här, för det här är insändare och krönikor som inte publiceras i några tidningar, och gärna visa i datorn om diskussion uppkommer.
  Då det finns mycket att läsa på nätet som breddar debatten vill jag tipsa om tre andra bloggar ;
  http://erixon.com/blogg/ , http://antropocene.se/ http://ledarsidorna.se/2015/05/stockholm-sverige/

  Gillad av 3 personer

 9. fullsula skriver:

  Alla Pensionärer borde söka ÄFS (ÄldreFörsörjningsStöd) det är ett bidrag som alla invandrade äldre får, bidraget påverkas inte av bromsen och de har många ggr bättre ersättning än våra. Svensken har rätt att söka men många vet inte ens om att det finns.

  Gillad av 3 personer

 10. Christer skriver:

  Våra fattigpensionärer kommer aldrig att få rätten till ett värdigt liv. En anledning är att våra ”broilerpolitiker” är totalt historielösa och inte har en susning om den fattigdom som rådde här för inte så länge sedan och som våra förfördelade pensionärer såg till att jobba bort. Nej, in med alla som vill till Sverige och sen är det väl också tjusigt att kunna stå på cocktailpartys tillsammans med utländska dignitärer och politiker och sola sig i det faktum att man ser sig som representant för den ”humanitära stormakten”. Den dagen landets kassakista är tömd och den sista sekinen offrad på godhetens altare, kommer vänsterfolk, miljöfascister och andra med ”rätt värdegrund,” stå och skaka på sina ihåliga skallar och undra hur det kunde hända – här fanns väl hur mycket som helst att ge bort,eller…???

  Gillad av 3 personer

 11. Danae skriver:

  Mycket stämmer i texten men jag tror inte för fem ören på det i slutet med EU-migranten som hämtats i en ”silvergrå BMW”. Det är stor fet hittepå!
  En fråga har dock jag: hur kommer det sig att det finns pensionärer som endast har 9000-12000kr i månaden?

  Gilla

  • Karin skriver:

   Danae. Det är nog bara du bland oss som kommenterat här, som tvivlar på BMW:n. Romer har två favoritbilar BMW och Mercedes. Men det innebär inte att de alla är av nyare årsmodell.
   Bland de som tigger finns det sådana som kommer hit tillsammans i mindre bussar, men också sådana som kommer i BMW och dessutom byter om till tiggarkläder innan arbetet börjar. Det är vi nog rätt många som sett vid det här laget.
   Att bara få 9000-12000:- i pension är ingen svårighet. De flesta kvinnor som har jobbat deltid under delar av sitt yrkesliv hamnar där. Min man som började jobba när han var 16 och inte orkade längre när han var 61 hamnade också där.
   Med det tillflöde av ickearbetande personer vi har till landet idag, blir det nog inte många som får pensioner ens inom detta spann om låt oss säga 20 år, ifall man inte sparat till pensionen själv.

   Gillad av 3 personer

   • Gert Svensson skriver:

    Är själv just nu 61år och enligt min pensionsprognos ska jag få 12200kr/per månad då jag går i pension vid 65 år. Hör till saken att jag har arbetat inom metall och eller bygg sedan jag var 18 år och alltid under kollektivavtal. Nuvarande årslön är drygt 360000, därtill har jag arbetat mer eller mindre ideellt under drygt 10år i Öst-Afrika. Alltså inte alls svårt att få låg pension. 😉

    Gillad av 1 person

   • Bengt Häggmark skriver:

    Har själv sett dem, och hur de tömmer koppen under dagen. Jag vet många som har 7000 i pension. Du är lika naiv som jag varit innan jag blev överbevisad. Halva Sverige ligger i koma.!!!!!!!

    Gillad av 2 personer

  • Ronnie skriver:

   Det är ju så alla pensionssystem fungerar. Din arbetsgivare sätter in en del av din lön till ditt pensionssparande..det måste ju alla arbetsgivare göra enligt avtal. Ju mer du jobbar o tjänar ju mer sätts in till din ålderdom. Ett rätt bra system tycker jag. Glöm bara aldrig att du som de flesta kommer att bli pensionärer.

   Gilla

   • Bertil skriver:

    ”Din arbetsgivare sätter in en del av din lön till ditt pensionssparande! Ju mer du jobbar o tjänar ju mer sätts in till din ålderdom”! Detta är önsketänkande! Vi får pensionspoäng för vår inkomst upp till ett takbelopp som ligger en bit över 400 tusen per år. Tjänar man mer betalar arbetsgivaren pensionsavgift på 10.21 procent på återstoden. Detta kallas också pensionsavgift men dom pengarna går rakt in i statskassan och hamnar aldrig i någon pensionärs ficka. Detta regleras i lagen (2000:981) om fördelning av vissa pensionsavgifter. Vår tidigare statsminister, Göran Persson, uttalade sig för någon vecka sedan i Aftonbladet. Han tyckte då att eftersom pensionerna nu är så låga borde den här pensionsavgiften som arbetsgivaren betalar gå till AP-fonderna i stället för att tillföras statskassan så att pensionerna kan höjas.Det handlar trots allt om 17 miljarder per år. Vad tror ni att statsministern hette som införde lagen om fördelning av pensionsavgifter? Just det, han hette Göran Persson! Att han efter 16 år äntligen har vaknat och insett vad han har gjort! Han snodde dessutom 258 miljarder från AP-fonderna. Dessa pengar hade sparats ihop av de som nu är ATP-pensionärer.

    Gillad av 1 person

  • Tommy skriver:

   Det finns pensionärer som har 9000-12000 kr i månaden
   Basbelopp
   Basbelopp 2015 Kronor
   Prisbasbelopp 44 500
   Förhöjt prisbasbelopp 45 400
   Inkomstbasbelopp 58 100

   Gillad av 1 person

  • Anita K skriver:

   Jag får ut 8059 kr i månaden i pension. Hur det kan komma sig? Jag började arbeta som hembiträde när jag var 15 år. Inte gav det några pensionspoäng. Jag fick två barn på 60- o 70-talet, jag var dum nog att vara hemma några år för att ta hand om dem. Sedan arbetade jag deltid några år. Jag vidareutbildade mig som vuxen, hade bara 7-årig folkskola. Visserligen fick jag en högra lön, men utbildningstiden gav inga pensionspoäng, dessutom var jag så dum så jag utbildade mig till en vårdyrke. Kan det vara en del av svaret på din fråga?

   Gillad av 2 personer

  • Gunilla stolz skriver:

   Danae den frågan har jag ställt till mig själv många ggr.Jag har jobbat sen jag var 13 år och betalat skatt …mitt sista jobb var 20 år i kommunen min pension är 7800: +2100 i tjänstepension.

   Gillad av 1 person

  • Sara skriver:

   Mina föräldrar har ut efter skatt 7000+ 9000 kr. De har jobbat hela sitt liv. Deras hyra är 5200 kr /mån. Elräkningar, sophämtning m m ska betalas. Denna siffra 9000-12000 ligger i överkant för många av våra pensionärer. När det gäller BMW:n så är det tyvärr sant. Det är väl organiserat tyvärr.

   Gillad av 2 personer

  • Inger Grahn skriver:

   Jo, det är bl.a. de kvinnor, som är födda 1945, har jobbat deltid och varit hemma och tagit hand om barnen. De kommer inte upp till 7000 kr! Vore fantastiskt att få dessa 11000 kr, som det ständigt skrivs om!

   Gillad av 1 person

  • May Söderqvist skriver:

   Danae. Sådan är verkligheten. Jag har sju tusen åtta hundra efter skatt och då har jag jobbat fullt så mycket man får tillgodo räkna sig när pensionen räknas ut. Bekanta har mera som aldrig haft ett arbete och därmed inte betalat in något. Det är Sverige det. Att sen gå och se att de som aldrig betalat in en krona ska få mera samt de som kommer från andra länder gör det inte lättare.

   Gillad av 2 personer

  • Peter L. skriver:

   Där jag bor så hämtas ‘eu-tiggarna’ i en ny Mercedes Kombi på kvällarna, och körs till en jättestor nästan ny husbil i millionklassen för att vila ut efter en dag utanför Willy’s eller ICA, så nog finns det folk i deras organisation som skor sig rejält på ‘der dumme schwede’, kanske inte kvinnorna själva som får sitta och tigga blir jätterika på det, men andra i deras närhet (släktingar kanske) blir det definitivt.
   Jag är själv fattigpensionär som försöker leva på under 10.000kr i månaden, och det är vi många som är, det behövs bara att man blir svårt sjuk i 40-50 års åldern och inte kan jobba mer, så har man inte pensionspoäng till nån högre pension när det blir dags. Att du inte är medveten om detta Danae är faktiskt skrämmande!

   Gillad av 4 personer

  • Inger skriver:

   Att ha låg pension är inget ovanligt. Har man jobbat i lågstatusyrken som ex städerska eller vårdbiträde så ger det inte mycket i pension. Min mor jobbade i många år inom dessa yrken och idag som pensionär får hon ut ca 12600kr, i denna summa ingår bostadstillägget på nästan 1500kr. Varje månad så betalar hon till kommunen 10200kr för vårdboende, omvårdnadskostnader, maten på boendet (vilket dom höjde med nästan 700kr i år). Övriga 2400kr ska räcka till allt annat som alla mediciner, hygienartiklar, fotvård, frissan, kläder, fickpengar… sådant som presenter har hon fått sluta att köpa då pengarna inte räcker till.

   Gillad av 1 person

  • Toini Astorsson skriver:

   Har jobbat sen jag var 14år är nu 64år får ut 6017kr i pension.Var så korkad att jag födde 2 barn och stannade hemma med dem tills de började skolan.Då kunde jag börja jobba deltid.Bor på landet och på 70talet fanns varken dagis eller fritids.Började jobba heltid när barnen kunde klara sig själva hemma efter skolan.Min pension räknas ut på mitt arbetsliv,medans min mors pension räknades på hennes högst tjänade 10år/

   Gillad av 1 person

   • Ulla de Jager skriver:

    Jag tycker att många av de kommentarer som ges är otroligt naiva, vet inte alla i dag att om du inte sparat till pension privat eller genom ditt företag är du de facto fattigpensionär
    Har du dessutom varit hemma och skött om dina barn, missade du flera år av din pensiongrundande inkomst Den pension du får ut räcker inte hur mycket du än hade i månadslön under din yrkesverksamma tid. Tack vare taket på pensionsutbetalningarna.
    Jag har arbetat i 44 år, det blev en hel del skatt inbetalt alla de åren.

    Gillad av 1 person

  • Inessa Rejer skriver:

   Tyvärr så har jag också sett EU- migranter både placeras ut och hämtas. Ni som tror att en fattig person kan komma hit på egen hand har fel! Platser där de sitter kostar dem ett antal hundralappar. Du som är nyfiken ta och sätt dig bredvid en EU- migrant med en pappmugg! Du blir bortdriven inom en kvart! När ni ger mat till de som tigger hjälper ni en medmänniska. När ni ger pengar stödjer ni orättfärdiga strukturer!

   Gillad av 1 person

  • Anne-marie Elfberg skriver:

   För det första så har jag själv sett samma sak. Tiggare som hämtas i fina bilar och sedan byter om kläder och går på restaurang. På din fråga pm pensioner kan jag tala om att jag har 8000 kronor per månad. Något mer du undrar över?

   Gilla

 12. Jenn Björk skriver:

  Fast jag är en fattig sjukpensionär som lever på 7800 i månaden, hade jag gett mannen kronan som jag gjort så många gånger. Jag går upp till 10 kronor mer än de går jag inte. Jag får ut lika mycket som jag fick i sjukersättning 1989, fast allt annat har stigit, så har min sjukpension stått stilla. Jag har aldrig fått 11.000. då ska jag betala hyran på ca 4.900:- mobilen, datorn, el, mat, kläder, hygienartiklar, medicin, läkarbesök, tandläkare, födelsedagsgåvor, julklappar till barnbarnen. Den tolfte varje månad är pengarna slut å då måste jag låna av vänner sen får de dom tillbaka den nittonde när jag får min pension.
  Jenn

  Gillad av 2 personer

 13. Vera skriver:

  Pensionärerna har inga rättigheter. Man kan tänka på en sagan om Robin Hood, Robin Hood tog från de rika och gav till de fattiga. Att pensionärerna ska behöver leva på svält gränsen är helt fel. Politikerna skulle tvingas till att leva på den pension som många får, i minst sex månader. Det finns flera länder där alla pensionärer får samma pension oavsett hur mycket man har tjänat under årens lopp.. och i slut endan det är en bra lösning. Där kan inte politikerna komma åt den. Pensionärerna i Sverige är det ingen som lyssnar på…… Skamligt.

  Gillad av 2 personer

 14. eva skriver:

  Nybliven pensionär. Jobbat halvtid när barnen var små. Sen startade min man företag och jag skötte kontoret. Ibland gick det bra att ta ut vettig lön, men ibland var det inget över sååå.
  Det blir ett sätt att leva och en ekonomisk berg o dalbana. Dock hade vi som mesr ett tiotal anställda som ju alltid fick sin lön i tid.
  Nu sitter jag här ensamstående med 7200 i mån. Plus ett par tusenlappar privat sparad pension fram till jag fyller 70. Sen får jag väl ta min kopp utanför maxi och sitta med hucklet på.!!

  Gillad av 2 personer

 15. Klara skriver:

  Ville så gärna läsa hela texten men jag kunde inte sluta vara irriterad för att du inte hjälpte den gamla mannen med din enkrona. Varför gjorde du inte det?

  Gillad av 3 personer

 16. Kerstin Carlbor skriver:

  Har själv sett tiggare bli upphämtade framåt eftermiddagen kvällen med tjusiga bilar.Så detta stämmer .Vet fler som sett detta på olika håll runt Stockholm.

  Gillad av 1 person

 17. Ronnie skriver:

  Försöker förstå att det finns människor som inte vet vad pension är ..? Det är ju en del av vad det du lyckats tjäna ihop i livet inte en allmän rätt från samhället som det verkar som att många tror efter ca 40 år i arbete.
  Tycker o man redan i skolan borde få klart för sig vad pension är. Då hade ingen blivit förvånad. ..

  Gillad av 1 person

 18. Arne skriver:

  Danae: Inget påhittat… Jag har också sett det ett par ggr. ingen BMW dock utan en sprillans silvergrå vanaktig bil. Och de parkerade på macken en bit ifrån affären så ingen skulle se tiggaren stiga in i bilen. Men jag som stod och väntade såg allt-^. Så nog är det sant alltid…

  Gillad av 1 person

 19. Fredrik skriver:

  Finns det någon frivilligorganisation som tar sig an Sveriges fattigpensionärer?
  I så fall skulle jag vilja bidra med en donation till denna.
  Våra politiker i Enhetspartiet (så hette det i DDR och har nu kopierats här och kallas DÖ 2014) är ju inte intresserade, så det är upp till oss med jobbskatteavdrag att hjälpa våra välfärdsbyggare.

  Gillad av 1 person

  • Christina skriver:

   Stadsmissionen i Sthlm (kanske även på andra orter vet ej riktigt), ordnar sommarsemester, ungefär som kollo. Har under året mycket verksamhet för äldre. Röda korset har olika typer av frivilligbaserad besökshjälp, Svenska kyrkan har verksamhet för äldre, utflykter, sammankomster, på många håll finns fondmedel att söka för äldre med dålig ekonomi.

   Gillad av 1 person

 20. Lennart Elfström skriver:

  Politiker tror att vår nuvarande pension är ca 20 – 30 000 kr/mån. De har själva omkring 50 000 kr i mån. när de går i pension. Vår allmän pension är inte mer än ca 11 – 12 000 kr/mån före skatt i bästa fall, sen beror det på hur man jobbat om man får nån sk tjänstepension i 5 år på nån eller några tusenlappar till som trappas av. Våra politiker lever inte i verkligheten, det har de visat i andra frågor. Det spelar ingen roll från vilket parti de kommer. Vänster eller höger.

  Gillad av 1 person

  • May Söderqvist skriver:

   Det är en utopi att tro att alla har en pension på elva -tolv tusen kronor. Jag har jobbat heltid mer än så många år som räknas och har en pension på sjutusen nio hundra kronor. Lika för de flesta kvinnor.

   Gillad av 1 person

  • Thomas skriver:

   Din text visar att du inte har en aning om vilka förutsättningar fritidspolitikerna jobbar efter eller vilka kunskaper de har. De flesta är vanliga medborgare som gör sitt bästa och ingen lön har de för jobbet. Du generaliserar som de flesta gör som inte har fakta utan bara gissar hur saker hänger ihop. Jag jobbar som fritidspolitiker och kommer för tillfället att få ut mindre än dig men inte attans gnäller jag på nått forum för det utan jag engagerar mig politiskt och försöker göra något åt det jag tycker är fel. Sen tycker jag den där vandringssägen om lyxbilen är patetisk, jag har läst den i så många forum och de flesta har sett samma bil. Suck! Vi har ett 15 tal fattiga EU tiggare i min kommun och de gör inget annat än försöker få ihop pengar för att klara familjen. Man kan tycka vad man vill om detta men vi har fri rörlighet i Europa så de har rätt att vara här, precis som vi har rätt att tillbringa vintern i Spanien om vi vill. Ingen skillnad. Dock så har jag aldrig sett någon lyxbil utan en del av dem sover i en gammal skåpbil och andra där de kan. När det var som jävligast i vintras så bodde de under en viadukt på madrasser. De lever på våra allmosor, om vi vill ge något. Jag tycker det är lågt att skylla vårt I lands elände på dem då det är vårt eget fel att det är så här. Gå ni och rösta fram Sveriges rasister i nästa val och var sen noga med att STÅ för era röster sen när ni ser konsekvenserna av ert val. När ni kastat ut alla icke svenskar från landet så ska det bli spännande att se hur landet kommer att fungera då stora yrkesgrupper består just av den gruppen. Kollektivtrafiken i mitt län kommer att stanna då inga svenska ungdomar vill ha dessa jobb.

   Gillad av 1 person

   • Elsa Ahlberg skriver:

    Då kan dom komma hem från Norge där dom jobbat dom senaste åren, jobben fanns
    inte här och inte lönerna heller. MEN DOM KAN JOBBA IHOP FINA PENSIONER,
    SOM VÄL ÄR SÅ DOM KAN LEVA HYFSAT SOM PENSIONÄRER. SEDAN.
    Då har säkert inte Sverige något emot den skatten.

    Gillad av 1 person

   • Arturo skriver:

    Många politiker på kommunal nivå drivs säkert av engagemang och intresse för såväl allmänna som egna frågor. Alldenstund det finns ”pampar” på såväl kommunal, landstings- och riksnivå så finns det säkert fortfarande en hel del som brinner för sina hjärtefrågor.
    Vad gäller ”vandringssägner” om s k lyxbilar eller annat så är det ju relativt vad som är en ”lyxbil”. Jag ser ”våra” tiggare i stan hämtas upp av en hyfsat ny Skoda Octavia . Ingen lyxbil, men ändå .
    Sen var det då det där med Europas fattiga………
    Det kan ALDRIG vara en uppgift för Sveriges skattebetalare att, utöver en av de högsta EU-avgifterna per capita, hålla andra EU-medborgare under armarna. Vare sig detta sker med skattemedel eller allmosor ur den egna fickan. Du har rätt i att de har rätt att vistas här. dock glömmer du (liksom de flesta ryggradslösa politiker) vad utlänningslagen säger:

    3 § En EES-medborgare har uppehållsrätt om han eller hon
    1. är arbetstagare eller egen företagare i Sverige,
    2. har kommit till Sverige för att söka arbete och har en
    verklig möjlighet att få en anställning,
    3. är inskriven som studerande vid en erkänd utbildningsanstalt
    i Sverige och enligt en försäkran om detta har tillräckliga
    tillgångar för sin och sina familjemedlemmars försörjning samt
    har en heltäckande sjukförsäkring för sig och
    familjemedlemmarna som gäller i Sverige, eller
    4. har tillräckliga tillgångar för sin och sina
    familjemedlemmars försörjning och har en heltäckande
    sjukförsäkring för sig och familjemedlemmarna som gäller i
    Sverige. Lag (2006:219).

    Jag tror INTE detta stämmer in på så många av de som sitter utanför ICA/Coop mm.
    Det är heller inte min eller andra svenskars uppgift att YTTERLIGARE finansiera Rumäniens folk. De har fått medel:
    http://www.dt.se/opinion/ledare/allt-ar-inte-sveriges-ansvar
    Sen är det upp till dem att PÅ HEMMAPLAN agera för att pengarna kommer fram till dem. Jag har ännu inte sett ett enda plakat i handen på tiggare som kräver att vi ska kämpa för detta.
    Sen kan du väl hyfsa debatten LITE, apropå vandringssägner och annat. Det finns INGET parti i Sveriges riksdag som vill ”kasta ut alla icke-svenskar från landet”. Håll dig till verkligheten.

    Gillad av 2 personer

   • K. Ulvert skriver:

    Var snäll och sluta kalla SD för rasister. Det är inte raser det handlar om utan kostnader och kriminalitet.

    Gilla

   • Rolf Åberg skriver:

    Antar att det är SD som du syftar på när du menar rasistparti. Har du klara belägg för det ? Kom med något konkret. Jag har inte röstat på över 30 år, men kommer att rösta på SD 2018. Jag vill nämligen inte ha ett framtida muslimskt Sverige, trots att jag inte ämnar bo kvar i landet. Islam är en ideologi , inte en ras . SÅ KOM INTE MED RASISTKORTET MOT MIG TACK . Det vore nämligen förtal. Har inget alls emot kristna av samma etnicitet. Alla som inte har huvudet djupt nerstucket i sanden, inser att det ser väldigt mörkt ut för landet. Har du funderat på vad som hände i Irak, Libanon, Afghanistan och andra länder när de kristna blev i minoritet ? Tror du det blev lätt, har du ens en susning ? Finns det någon islamsk stat som är i närheten av demokrati ? Sen kan du fundera på hur många år bort detta kommer att ske i Sverige. Vi är på väg ditåt, går snabbare än du tror. Men fortsätt rösta 7klövern du, din dröm kanske är att leva i en totalitär diktatur, vad vet jag?

    Gilla

 21. Sara skriver:

  Varför är pensionärerna så hårt drabbade i den svenska välfärden? Var det fel parti som tog hem segern vid valet??!! Har dagens pensionärer inte bidragit till vår välfärd? Jag bara undrar hur våra barn ska klara av att leva som pensionärer i Sverige. Är det inte hög tid att tänka på och ändra på den svenska invandrarpolitiken?? Mitt hjärta blöder i dagens svenska samhälle.

  Gillad av 3 personer

 22. Jörgen Brorson skriver:

  Är det rätt att pensionärer med pensioner på mellan 5 – io tusen netto i månaden ska betala sin skatt så miljonärer kan få sina barnbidrag.
  De här pensionärerna har inte råd med varken tandläkare eller glasögon,men subventionera barnfamiljer med betydligt högre inkomster anser tydligen rikstad och regering är ok.
  Hur ska man då lyckas med det fagra talet att minska klyftorna i samhället

  Gillad av 1 person

  • brittmari Söderstedt skriver:

   Det har jag alltid undrat varför är inte barnbidrag inkomstreglerade. Mer till de fattiga och inget
   till dom rika.

   Gilla

  • ingegerd heidenberg vegeborn skriver:

   Ja,det skulle ju vara bra om man kunde gå till läkaren när man behövde,men det går ju inte när man är fattigpensionär.Det tråkiga blir ju att man blir så mycket sämre,och det blir ju dyrare,med ambulans m.m.Kan man leva lite drägligt,så mår man ju bättre,med mindre kostnader för samhället och individen.Kan det vara tillåtet att ha trevligt som fattigpensionär??Livet har ju varit strävsamt,med arbete,och barn på dagis.Trodde att det någon gång skulle bli tid för att njuta av livet,gå på teater,äta middag ute,köpa kläder.Den bistra sanningen är,att köpa kläder gör jag bara i andrahandsbutiker.Ändå har jag arbetat hela livet,men inte heltid då jag inte fick dagisplats när jag behövde,tack för det!!!

   Gillad av 1 person

 23. Lennart Lindstrand skriver:

  Inte nog med det…Sedan stal poliikerna mång MILJARDER ur pensionssystemet (på 90-talet) när statens ekonomi hörr på att gå åt h-e. Återbetalning? Nej med vill inget parti tala om…

  Gillad av 2 personer

 24. Anna skriver:

  Många av dagens fattigpensionärer har i hela sitt liv röstat rött, alltså på partier som vill att Sverige skall bli hela världens socialbyrå. Möjligen med ett avbrott med en röst på Bengt ”Vi har råd” Westerberg.

  Att se sitt drömsamhälle besannas på ålderns höst är inte alltid trevligt.

  Gillad av 2 personer

  • Lasse skriver:

   Helt korrekt! Jag såg på Löfvens majtal och när kameran svepte ut över åhörarna fick jag ont i magen. Det var äldre människor som in i det sista blir lurade… Deras pengar är redan öronmärkta till annat!

   Gillad av 3 personer

 25. Janakke skriver:

  SD röstade emot förbättringar för pensionärer de ville sänka skatten för storföretag istället. Jimmie Å. tyckte ju han fick för lite ersättning när Jan var sjukskriven trots att han fick ut 79 000:-/månad så han tyckte försäkringskassan skulle ge honom 21 000:- till per månad. Där han ni SD i ett nötskal, det fascistiska nötskal. Tvi vale!!

  Gillad av 1 person

  • Rolf Åberg skriver:

   Och hur mycket tror du Löfven fått för att sälja ut landet , befolkningen kommer nämligen vara utbytt om ett par generationer ? Reinfelt fick 22 millar om året tex. Av globalisterna, där han är deras springpojke och marionettdocka. Till skillnad från Löfven gör Jimmie rättt för sina pengar då han vill rädda landet från totalitär diktatur.

   Gilla

 26. KERSTIN BERGSTRÖM skriver:

  De besöker även systembolaget.Detta måste få en slutända,Jag har 15 km till Apotek.vårdcentral affärer och ingen bussförbindelse.Sista lönen 8 kr kvar på kontot.Pension10.200 kr.Till räkningar som kommer var 3;dje lägger undan varje mån.Bensin har gått upp.Nu får man kanske åka 2 ggr mån.Dessutom ska Tv-licensen gå upp.

  Gillad av 2 personer

 27. Nina Kalkemyr skriver:

  Och den kronan klarade du inte att ge honom!??!
  Det gör INTE ont att hjälpa våra Gamla… Du gick nog miste om ett tacksamt leende och en varm blick.
  Prova nästa gång, så får du se…

  Gilla

 28. Tina skriver:

  90 milj. skulle vara ett bidrag till våra fattigpensionärer, att kunna gå på bio t.ex. eller en samkvämnskväll i kommunens regi….

  Gillad av 1 person

 29. Ingela skriver:

  Trist att du inte sträckte fram den där enkronan.
  Ingen jag har hjälpt har blivit arga, bara mest förvånade att medmänsklighet finns..

  Har blivit kallad dagens hjält ett par garn. Följ magkänslan..

  Gilla

 30. Gunnel Gomér skriver:

  Nå, det finns dom som kämpar för nåt bättre:-)

  Det är dock inte SD eller SvP, som konstant röstat nej till all slags förbättringar för pensionärer. Jag presenterar härmed Tantpatrullen (v) som kämpar för ett nytt pensionssystem. Hela vintern har de demonstrerat varje vecka utanför Riksdagshuset och haffat riksdagsledamöter på väg in & ut. De har sjungit på pendeltåg och delat ut information om hur pensionssystemet fungerar. Alltså orättvist.

  http://storstockholm.vansterpartiet.se/tag/tantpatrullen/

  PS Det finns ingen som kämpar för att EU-migranter ska klassas som papperslösa. Det måste vara en kraftig missuppfattning. De är EU-medborgare och inte papperslösa.

  Gilla

 31. Nils Lundgren skriver:

  Jag förstår inte vad ni talar om. Har ni inte läst att invandring är extremt lönsamt? Min syn är att det därför är helt fel att rika länder som Sverige och Tyskland lägger beslag på alla invandrare till EU. Den förmånen skall naturligtvis förbehållas fattiga EU-länder som Rumänien, Bulgarien, Grekland osv. Men tankefelet är begripligt. När Reinfeldt säger att vi måste ”öppna vår hjärtan” och hela vänstern talar för en ”generös” invandringspolitik, så är det naturligtvis lätt att få det hela om bakfoten och tro att invandringen inte är lönsam utan något som kostar. Men så kan det alltså inte vara enligt expertisen.
  Och ett litet tillägg på förekommen anledning: jag är ironisk!.

  Gillad av 1 person

 32. Anders o skriver:

  Måste Bara få säga efter att ha läst detta , det är inte bara vissa pansionäre som har det svårt i sverge nu , vi som är utförsäkrade är också Många , tack för rdet

  Gillad av 2 personer

 33. Jan-Olof skriver:

  Som nybliven pensionär ( 65 år) kan jag berätta att jag får 5050 kr efter skatt i pension förvånas över *alla* som beklagar sig med större summor i pension försök och klara *ER PÅ 5050 KR i stället…Och ändå är det *en löneökning* för mig som varit arbetslös senaste åren innan pensionen utan att få nånting i hjälp då jag som tidigare fattigbonde inte kunnat lägga undan nånting…

  Gillad av 1 person

 34. Margaretha Almqvist skriver:

  Jag undrar känner dessa personer till rätten att få bostadsbidrag mm till om man vänder sig till pensionsmyndigheten oc försäkringskassan. Jag fick ett bra tillskott occh kallar mig inte fattigpensionär mer

  Gillad av 2 personer

 35. Andy skriver:

  Vi har alla varit med och skapat detta samhälle. Nu väljer stora delar av makten att skapa nya förutsättningar i ett nytt och ”mångkulturellt” samhälle. Det skulle funka om man prioriterade en bibehållen välfärd samtidigt som man tagit ansvar för en rimlig del av världens flyktingar. Såsom våra grannländer. Men nu gör vi inte det utan det är bortom all kontroll. Lägg härtill vad de vilsna ungdomsförbunden vill. Detta är bara början på den allmänna kaosen.

  Sedan får våra fattigpensionärer lite skylla sig själva. De flesta har varit med och röstat fram ett samhälle där en pensionär med äldreförsörjningsstöd från ett annat land har betydligt bättre ekonomi än en pensionär i Sverige som ”alltid gjort rätt för sig”.

  Gillad av 1 person

 36. Sigvard skriver:

  Pengarna tog slut under 1900-talet. Det vi lever i nu är bara en enorm tillgångsbubbla. De födda på 00-talet kommer inte att få en allmän pension. Bostadskarriären för unga kan vi glömma, de hinner aldrig spara ihop till kontantinsatsen pga prisökningar på bostäder.

  Det är inte generaton mot generation utan en förening i armod.

  Gillad av 2 personer

 37. Karin Granstrom skriver:

  Som många andra här ovan så undrar jag; Varför gav du inte kronan och kanske lite till. Du hade lite funderingar att ge till tiggaren utanför, tiggaren ska åka hem till sitt land, Rumänien får EU-pengar för att ta hand om romerna.

  Gillad av 2 personer

 38. Peter Swahn skriver:

  Ja det är för jävligt! Folk som försakat så mycket under ´sitt arbetsliv, kvinnor som avstått arbete för att sköta om barn och familj och nu sitter med rena skämten till pension. De skall ytterligare förnedras genom att se hur det väller in horder av folk som säger sig vara förföljda, kommer till vårt land och påstår att de är ensamkommande barn och blir även trodda av migrationsverk och övriga myndigheter, trots att det syns att de är långt över 15 eller 18 år. Folk som deras egna länder gärna vill bli av med då de är kriminella och oönskade i sina hemländer. De tas emot med öppna armar, och får bidrag, får gå före i både bostadskö och till arbete. Allt medan den gamla mannen och kvinnan som hunnit bli pensionärer och tvingas vända på varje krona och köpa det allra viktigaste för att klara livhanken. De får försaka sådant som sjukvård, utskriven livsviktig medicin, tandvård m m. Bara för att pengarna skall gå till dessa, ja jag säger det rent ut. Parasiter som dränerar vårt land på de tillgångar som våra förfäder en gång byggt upp och sparat.

  Gillad av 2 personer

 39. Dante skriver:

  Häromdagen besökte y.t. det pittoreska Nordstan i Göteborg. Jag hade handlat några tidningar samt ett antal böcker då det kallade till ‘Gentlemens Inn’.

  På vån. 2 i Femmanhuset finns det hyfsat fräscha inrättningar för en tia. Fair enough. I kön stod det några seniorer, varav en av dem, en välklädd kvinna i 70-års åldern inte kunde komma in, ty du kan endast använda Mastercard eller Visa etc. Nu hade denna dam uppenbarligen icke en dylik plastbit tillgänglig…

  Hon suckade och sade till sitt sällskap att hon nog kunde ”hålla sig”.

  Inte klokt, tänkte jag, ingen ann erbjöd sig i 1:a läget, så jag erbjöd givetvis att låsa upp för henne (10 spänn, meh!).

  Slutet gott allting gott………

  Gilla

 40. EvaBritt Ström Dahlberg skriver:

  Jag märker också att den där kronan som inte gavs till mannen tas upp ett antal gånger. Jag upplevde inlägget som att den inte gavs av respekt till mannen! Jag hade gjort likadant…däremot hade jag kunnat tänkt mig att kassörskan haft en vanlig svensk hygglighet och efterskänkt kronan om inte annat noterat att mannen betalar igen den vid nästa tillfälle.

  Gilla

 41. Brita Nordenberg skriver:

  Sista insändaren skrev av Evabritt den 4 december 2017. Nu är det den 18 februari 2019 (!!!) och inget har förändrats för fattigpensionärerna, bostadslösa pensionärer tvingas sover på gator och torg, försäkringskassan som jagar livet ur de sjuka vilka inte får sjukersättning beviljat, den skrämmande äldrevården med näringsfattig mat och där gamla får ligga i dyblöta kissblöjor, assistanshjälp dras in och mycket mer. Det en gång välmående Sverige har blivit ett U-land tack vare den massiva invandringen, speciellt 2015. Decenniers inkapabla politiker får fortsätta styra detta land. Jag blev förskräckt över att läsa att över 1 miljon utlandsfödda är röstberättigade fast de inte kan språket. Nu är det på tiden att vi sjunger ORSA-MARSCHEN och sätter på oss Gula Västarna utanför Riksdagshuset med kravet att avsätta regeringen och dess vanstyre. Varför är S, V, C, KD, L och M så rädda för att släppa fram SD? Jo, han vill bevara Sverige svenskt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.