För mycket kriminalkändisjournalistik

Johanna 3

Johanna Andersson

Det är något djupt obehagligt med det massmediala intresset för brottslingar i Sverige. De senaste dagarna har detta intresse varit särskilt prövande. Jag är nu urless på alla intervjuer med och mysfarbror-lanseringen av Sture Bergwall. Jag vill inte veta hur han planerar sin framtid eller vilka utredningar han vill ha utförda på skattebetalarnas bekostnad eller vad han har för hobbys. Samma sak gäller för övrigt Knutbypastorn. Och flera andra. 

Angående Sture Bergwall verkar det vara en oändlig historia. Först får han enorm uppmärksamhet som mördare. Reportage följer på reportage. Hans karaktär, motiv och drivkrafter analyseras. Ingen detalj är för obetydlig. Sedan tar han tillbaka allt och får samma mängd av uppmärksamhet som oskyldigt dömd. Det enda stabila i hela denna historia är den ständiga uppmärksamheten kring honom.  

I skuggan av Bergwall finns familjer som fått anhöriga mördade. Familjer som aldrig får veta vad som verkligen hände. Bergwall erkände och blev sedan friad. Genom falska erkännanden fördes inte utredningarna vidare, de skyldiga greps aldrig. De mördade och försvunnas familjer snuvades på sanningen för att Bergwall erkände något han nu säger att han aldrig gjort. Men trots detta är det fortfarande Bergwall, hans känslor, hans bitterhet mot vården och hans framtidsplaner som står i centrum för journalisternas intresse. Och om några år, när det massmediala mörkret sänker sig kanske det är dags att erkänna igen? Och då drar det hela igång igen.  

Knutbypastorn lanserades lite försiktigt som en kristen kändis för några år sedan, när det begav sig. Kristna tidningar beskrev hur han gifte sig i fängelset. De berättade att han ville ha barn med sin nya fru. I vems intresse? Var det intressant vilka maträtter han tyckte om att äta till påsk eller hur han ville fira jul? För vem, i så fall? 

Det finns massor av intressanta människor som gjort viktiga saker. Att erkänna och sedan frikännas från mord, utan att bekymra sig om att också ett falsk erkännande kan förstöra så mycket för en familj som saknar en familjemedlem. Eller att neka men tvingas ta sitt straff för mord där upprätthållandet av den egna fasaden var viktigare än en annan människas liv. Är de livsvalen intressanta? Världen är full av mördare eller människor vars behov av uppmärksamhet är större är respekten för andras liv. Men måste media tvinga oss andra att låta de här människorna ta så stor plats i våra liv? Nej, jag stänger av radion nu. Visst, talet om rättsskandal och vårdmissbruk är viktigt. Men det flåsande intresset för brottslingar, även om de nu inte var brottslingar, är mig motbjudande. Kan inte Bergwall få vara i fred nu?