Det behövs politisk styrning av invandringen

Widar_bild_casual

Widar Andersson

Sverige skulle må mycket bra av att ha en invandringspolitik. I dag vilar hela ansvaret på Migrationsverkets tjänstemän och på migrationsdomstolarnas jurister. Den politiska styrningen är obefintlig. Invandringen får liksom bli vad den blir. På Migrationsverkets hemsida läser jag de kunniga tjänstemännens analyser om hur aprilvädret i det sönderfallna Libyen kommer att påverka antalet eritreaner som tar sig med båt till EU den vägen. Och om hur Algeriets införda visumtvång för syrier påverkar den populära flygrutten till Libyen via Algeriet. Tjänstemännen och omvärldsanalytikerna på myndigheten gör vad de kan för att bedöma hur stort trycket ska bli i det svenska mottagningssystemet under våren och sommaren.

Från politiken hörs inte ett pip. Mer än tramsargument om att det är ”kriget i Syrien” (våghöjden på Medelhavet) och ”internationella resolutioner” som styr hur många flyktingar som kommer till Sverige. Som om Sverige hade sitt alldeles egna Syrienkrig och helt egna internationella reglementen. Som om det vore osolidariskt och ett brott mot internationella avtal med politisk styrning av invandringens omfattning och system. Som om det vore fel att värna välfärdsstatens hållbarhet, motverka förslumning och att vilja hålla upp standarden i mottagandet.

Ett exempel på invandringspolitik skulle kunna vara att regeringen med hänvisning till bristen på bostäder och arbeten gav Migrationsverket en volymram för de kommande åren. Säg att regeringen angav att 40 000 (1999 års nivå) beviljade uppehållstillstånd är en målbild. Ett sådant antal rymmer mer än väl alla de som benämns ”flyktingar eller motsvarande” som fick uppehållstillstånd under 2014. Då skulle Migrationsverket ha något att arbeta utifrån. För att understödja asylmottagandets kvalitet behöver politiken dessutom fatta beslut om stora begränsningar i anhöriginvandringen och göra globalt klart att givet läget i världen så är Sveriges första prioritet att ge skydd åt krigsflyktingar. Parallellt med detta borde såväl arbetskrafts- som studentinvandringen göras mer attraktiv.

Stirra er inte blinda på siffror och/eller på andra detaljer i denna text. Det finns många sätt att resonera om sådana saker. Min huvudpoäng är att efterlysa en aktiv och styrande invandringspolitik som gör Sverige mer öppet och förnuftigt.

Texten har tidigare varit publicerad i Folkbladet.

.

2 reaktioner på ”Det behövs politisk styrning av invandringen

 1. Karin Ljungberg skriver:

  Tyvärr är det här inget aprilskämt, i Sverige förs ingen invandringspolitik. Tack Vidar för att du använder detta ord och inte förvirringsbegreppet flyktingpolitik som politiker och journalister i gemen gör.
  Det har tagit mig lång tid att fatta hur NÅGON i detta land kan se den nuvarande invandringen som lönsam. Men tänker man bara tillräckligt – så inser även en blind höna som jag.
  Invandringspolitiken föder en enorm mängd välfärdsindustriarbetare på Migrationsverket, advokatbyråer, arbetsförmedling, Försäkringskassan, invandrarboenden m m.
  Problemet är att någon ska betala och denna någon är INTE staten. Du liksom jag vet vem som står för notan – de som betalar skatt, dvs medborgare och företag.
  Nu går denna ekvation inte längre ihop. Dessutom ju fler skatter som höjs, desto lägre skattemoral. Återstår att se hur politiker som inte visat ryggrad i denna fråga under många år ska kunna göra det nu.
  M/S Svea driver i hög sjö med ett nära förestående motorhaveri utan en kompetent besättning.
  Och livbåtarna räcker precis som på Titanic bara till ett fåtal. Ett antal livbåtar har redan satts i sjön med destinationer som Australien, Kanada, Finland och med personer ombord som åter vill känna fast mark under fötterna.
  Jag önskar mig EN REGERING och en svensk Roberto Saviano som kan röntga och genomlysa svulsterna som växer i den svenska samhällskroppen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.