Det börjar kännas som krig

8-26-13_11971

Patrik Engellau

I måndags googlade jag på ”European migrant crisis” och ställde in sökningen på det som publicerats den senaste timmen. Jag fick ett sextiotal träffar. Det känns som uppmarchen till första världskriget. Det finns ingen politisk styrsel, ingen gemensam ledning. Här kommer ett axplock bland notiserna:

  • Förbundskansler Angela Merkel sa på söndagen att EU inte kan tillåta att Grekland förvandlas till ett ”kaos” för att Europa stänger gränserna för flyktingar… För närvarande har omkring 22 000 stycken strandat i Grekland efter det att den förra jugoslaviska republiken Makedonien stängt gränserna. Antalet bedöms öka till 70 000 de närmaste veckorna.
  • De grekiska myndigheterna har förbjudit media att besöka anläggningar för registrering och boende för migranter… Immigrationsministeriet förklarade att beslutet beror på att dessa anläggningar, som byggdes i början av februari, redan är överfulla av flyktingar och migranter. Mer än 117 000 migranter har anlänt till Greklands östra egeiska öar från Turkiet i år – att jämföra med 4 500 under motsvarande period förra året. Nästan alla söker sig vidare till Makedonien och balkanländerna, men bara ett fåtal släpps in i Makedonien varje dag.
  • Österrikes vicekansler avvisar kritik från andra EU-länder mot att hans land infört kvoter för asylsökande. Reinhold Mitterlehner säger att ”de övre gränserna är nödvändiga och vi kommer att behålla dem”. Han avsåg beslutet att inte ta emot fler än 80 asylansökningar per dag vid Österrikes södra gräns mot Slovenien från ankommande migranter. Åtgärden har lett till långsammare gränspassager för migranter i hela Balkan.
  • Bara elva procent av det tyska folket motsätter sig att Tyskland inför det österrikiska systemet med kvoter.
  • På måndagen började franska myndigheter att nedmontera det utspridda flyktinglägret I Calais. De rev tak av presenningar och plywoodväggar som utgjort tillfälliga bostäder för tusentals migranter som hoppats kunna ta sig till ett bättre liv i Storbritannien. Lägret som varit ett tydligt märke vid engelska kanalen började byggas för flera år sedan i denna hamnstad som har både färjor och en tunnelförbindelse med Storbritannien. Men under det senaste året har lägret vuxit explosionsartat och hyser nu omkring 4 000 personer och väcker högerextrema känslor i både Storbritannien och Frankrike. En efter en tar byggnadsarbetare i hjälm ned dessa amatörmässigt byggda bostäder i lägrets södra del efter det att en domstol beslutat att bostadsslummen skulle förstöras, men inte de gemensamma lokaler som byggts för bön, skolor och bibliotek. Polis skyddade rivningsarbetarna från vad lokala myndigheter kallat ”störningstaktik” från aktivisters sida.
  • På måndagen utbröt kravaller vid den grekiska gränsen mot Makedonien när arga flyktingar rev ned ett staket av rakbladswire med hjälp av en murbräcka efter det att makedonska myndigheter stängt gränsen för att förhindra genomgång. Konflikten växte medan grekiska myndigheter fruktade att tiotusentals personer kunde bli fast inom en månad vilket ökade farhågorna om att området skulle kunna utvecklas till ett enormt flyktingläger. Stödgrupper varnade för att en humanitär kris håller på att utvecklas. Migranternas ilska kokade över de hinder som rests. Makedonisk polis sköt tårgas för att skingra migranterna som hade stormat gränsen. Ett vittne berättade att åtskilliga salvor tårgas hade skjutits mot en folksamling som satt på banvallen och vägrade att flytta på sig utan i stället krävde att få tillträde till landet.
  • En tidsfrist som Bosniens Islamiska Samfund har uppställt för att radikala islamister ska kunna omvända sig till ett mer moderat islam håller på att löpa ut och många muslimer vägrar att anpassa sig till kravet. Det Islamiska Samfundet – landets enda officiella religiösa institution – har beordrat alla utbrytarförsamlingar att upplösas till den första mars och dess medlemmar att ansluta sig till de officiella församlingar som följer Bosniens moderata islamiska tradition. Den officiella institutionen hävdar att en del av de ”illegala” församlingarna har uppmuntrat medlemmar att ansluta sig till Islamiska staten. Till måndagen hade flera av dem vägrat att upplösa sig och hävdade att de inte har något med extremism att göra och att de skapat sina egna samfund eftersom de officiella samfunden inte är tillräckligt stränga när det gäller förbud mot alkohol och spel och inte tillåter bönestunder i moskéerna mer än fem gånger om dagen.
  • Ungerns premiärminister Viktor Orban anser att flyktingar utgör ett allvarligt hot mot Europas kulturella och religiösa existens. Ungern och Orban har varit tydliga med sin ovilja att acceptera EUs planer på obligatoriska flyktingkvoter. Flera europeiska ledare har kritiserat Orban för hans vägran att samarbeta, men han känner sig ha folkets stöd. ”De skulle hänga mig i närmaste lyktstolpe här i Budapest om jag gick med på någonting sådant”, sa han i en intervju med den tyska tidningen Bild-Zeitung.