Den politiskt korrekta åsiktsmarknaden är mättad

mohamed omar

Mohamed Omar

Det går bra för alternativa medier i Sverige. Sajter som Avpixlat, Fria Tider och Nyheter Idag blir allt populärare för varje dag som går. Detta trots deras dåliga rykte. Man kan bara föreställa sig hur det skulle se ut om det var lika okej att dela en artikel från Fria Tider som från Expressen. Nätet kanske skulle översvämmas.

Vissa alternativa medier går det mindre bra för. Nyvänstersajten Politism har gjort en total brakförlust. Enligt deras första bokslut går de back med 850 000 kr per månad. Men det är ju så poppis med alternativa medier, borde inte Politism kunna surfa på den vågen?

Nej, det kan de inte. Av den enkla anledningen att Politism inte är något alternativt medium. Tittar man i Svenska akademiens ordlista så ser man att ett ”alternativ” är något ”som kan väljas i stället för ett annat”. Ett alternativ är annorlunda.

Politism är dock inte annorlunda än traditionella medier, de som brukar kallas ”gammalmedier” på de alternativas sajter. Det finns ingen anledning att välja Politism i stället för Aftonbladet. Det står samma sak i båda. Den som har Aftonbladet behöver inte Politism.

Den politiskt korrekta åsiktsmarknaden tycks vara mättad. Det som efterfrågas är politiskt inkorrekthet – alternativet till politisk korrekthet. Det levererar inte Politism.

De alternativa medierna går bra just för att de är alternativa. De har hittat ett hål i marknaden som de traditionella medierna inte fyller. Politism borde ha fattat att deras projekt var dödfött från början. Vem har någonsin tjänat pengar på att sälja en produkt som alla redan har?

Politism är helt enkelt Aftonbladets åsikter utan Aftonbladets historia och inarbetade varumärke. Nyligen hånade en skribent på sajten Per Gudmundson för dennes ”kommentarsfältsjournalistik”. Men konsumenterna verkar föredra en journalistik som lyssnar till stämningarna i samtiden än en plagiatjournalistik som bara upprepar vad alla andra medier redan säger.

Tittar man på Alexa-rankingen ser man att Politism innehar plats 3706 i Sverige medan de politiskt inkorrekta konkurrenterna Fria Tider ligger på 85, Avpixlat på 91 och Nyheter Idag på 363. Fria Tider är alltså ljusår mer populärt än Politism. Detta trots stigmat.

Vad kan vi dra för slutsatser av detta? Jo, ska man ge sig på den kommersiella åsiktsmarknaden måste man komma med något som traditionella medier inte erbjuder – ett alternativ. Tänker man bara upprepa det som redan sägs i Aftonbladet får man ta och söka bidrag.