BITTE ASSARMO: Palestinska patienter är inte i ”ödets händer” – de är i Hamas våld

Sveriges Television fortsätter vinkla sina nyhetsreportage mot Israel, som de gjort konsekvent sedan oktober förra året då Hamas startade kriget. Nyligen intervjuades en sjuksköterska som ”sett Gazas sjukvård inifrån” och som visste att berätta att de palestinska patienterna hamnar i ”ödets händer”.

Det är naturligtvis ett djupt vilseledande påstående. Patienterna hamnar i Hamas våld. Men Hamas nämner hon inte ens, trots att det är de som medvetet försatt sitt eget folk i den här fruktansvärda situationen.

Att SVT stundom har svårt att förhålla sig på ett anständigt vis till terrororganisationer är inget nytt. Under lång tid valde de till exempel att rapportera om IS som ett slags frihets- eller motståndsrörelse. Var och varannan kväll visade de IS egna propagandafilmer, där jeepar svepte fram i öknen med vajande IS-fanor, utan någon djupare analys.

Samma sak gäller Hamas. SVT undviker i mesta möjliga mån att rapportera om Hamas, att de startade kriget och att de använt miljarder och åter miljarder i biståndspengar till att bygga tunnlar så att de kan ta skydd bland civila. Inte heller låtsas de om att de civila dödsoffren i Gaza är en del av Hamas strategi utan ställer sig på samma sida som de demonstranter som nu blir allt våldsammare i sin anti-Israeliska protester.

SVT hänvisar ständigt till den palestinska myndighetens siffror och statistik, trots att myndigheten visar stora brister gällande allt från korruption till könsdiskriminering. Den är starkt kopplad till Hamas och dess siffror har ifrågasatts gång på gång.

Nu har SVT alltså intervjuat Sofia Iveslätt, som arbetat i Gaza i sex veckor och kom hem i söndags. Hon har inte heller någonting att säga om Hamas men berättar förstås ingående om alla bomber som faller och om ljuden av militärfartyg om mornarna. Nu är patienterna i ”ödets händer”, förklarar hon sorgset.

Jag undrar om hon är så marinerad i Hamas-propaganda att hon faktiskt tror på det själv eller om hon medvetet väljer att inte nämna terrororganisationen som styr Gaza, och som har stöd från en majoritet av befolkningen.

Det sistnämnda går tyvärr inte att utesluta. Genom åren har vi många gånger sett hur Läkare utan gränsers personal haft en tendens att tolerera Hamas. Vissa av dem, som den norske läkaren Mads Gilbert (som SVT ofta använder som källa), har uppmärksammats internationellt för sina terroristvänliga uttalanden.

Då spelar det ingen roll hur mycket Fia Iveslätt utgjuter sig om offren i Gaza, eller hur målande bilder hon tecknar av hjältemodiga palestinska kvinnor som lagar mat åt tusentals familjer varje dag – för vem kan egentligen veta hur hon ställer sig till Hamas terrorvälde i Gaza? Numera verkar det vara så många som har överseende med Hamas att man aldrig kan veta säkert.

Att SVT har överseende med Hamas är dock uppenbart. Och för var dag blir jag mer och mer provocerad av att jag tvingas betala för deras partiska och vinklade nyheter.

Foto: Skärmdump SVT

Bitte Assarmo