BITTE ASSARMO: Patetisk okunskap – eller något annat?

”Jag har varit här varenda demonstration sedan Israels anfallskrig på Gazas befolkning den 7 oktober.” Så uttrycker sig Gunilla, 69, när hon intervjuas i Aftonbladet. Till och med de mest fanatiska Israelhatarna brukar åtminstone pliktskyldigast erkänna Hamas terrordåd, om än med tillägget av ett försåtligt ”men…” men inte Gunilla, inte. Trots det får hon inte en enda motfråga av Aftonbladets reporter Ellen Sundström.

En granskning av hennes aktiviteter på sociala medier visar att hon redan den 7 oktober, då Hamas utförde det värsta antisemitiska terrordådet sedan andra världskriget, började sprida desinformation. Så här uttryckte hon sig på Facebook samma dag som 1200 judar massakrerades och 200 personer, inklusive flera spädbarn, kidnappades av Hamas:

I Aftonbladets artikel (som har fått rubriken Demonstration för Palestina – för 21:a gången, som om det hela handlade om ett kärleksfullt engagemang för palestinierna, trots att det gång på gång bekräftats att demonstranterna stödjer Hamas och ger uttryck för antisemitism) framkommer ingenting av detta. Gunilla framställs som den slumpmässigt utvalda ”tanten på gatan” – en vän liten dam som vill ”göra nånting”:

– Alla kan göra nånting. Varje handling är viktig. Vi kan inte säga att vi inte vet vad som händer.

Det låter oskyldigt och rent, men det kommer alltså från en kvinna som sprider desinformationen att Israel startade ett anfallskrig mot Gazas befolkning och som var med på Sergels torg redan dagen därpå, den 8 oktober, när Hamasanhängare och antisemiter firade massakern.

Den 14 oktober hade Gunilla bestämt sig för att Israels försvar för sin befolkning, och försök att frita den judiska gisslan, var ett ”folkmord”. Den 15 oktober var det dags att demonstrera igen, denna gång tillsammans med islamister som tog tillfället i akt att sprida desinformation om svensk socialtjänst och som som jämställde Hamas kidnappning av judiska barn med att den svenska socialtjänsten omhändertar barn som behöver skyddas.

Gunilla har inte bara tid att delta anti-israeliska demonstrationer och sprida desinformation om terrorattacken den 7 oktober. Hon åker också runt till butiker i hela Stockholmsområdet för att kontrollera vilka som saluför frukt och grönt från Israel, som hon beskriver som ”stulen frukt”.

De butiksägare som har mage att göra något så förkastligt får genast uppleva hennes heliga vrede då hon, givetvis tillsammans med medsystrar som även de tycks ha obegränsat med tid till sitt förfogande, parkerar sig utanför butiken med fördömande plakat som förklarar att butiken ifråga stödjer ”folkmord.” Eftersom hon är mäkta stolt över sina gärningar dokumenterar hon allting noggrant på Facebook, i helt öppna och offentliga inlägg.

Givetvis var Gunilla med och kidnappade Förintelsens minnesdag den 27 januari, genom att dela inlägg som bagatelliserade historiens värsta folkmord. Hon väljer förstås också att kalla Israel för en ”terrorstat” samtidigt som hon noggrant undviker att överhuvudtaget nämna Hamas.

Ett av Gunillas senaste inlägg på Facebook gör reklam för en tillställning på Internationella kvinnodagen den 8 mars, då Kajsa Ekis Ekman – vänsterkvinnan som vill ”nyansera” bilden av Hamas och kallar det en ”välgörenhetsorganisation” – ska vara värd för en pro-palestinsk tillställning i Linköping.

Bland de medverkande hittar man en del intressanta personer, bland andra Yasser Alshobaky, som är medlem i Palestinska Akademikers förening i Sverige. Innan 7 oktober-massakern tycks han främst ha använt sociala medier för att lägga upp coola bilder på sig själv i tuffa gangster-poser men numera är han tydligen en engagerad kämpe för palestinierna.

Alshobaky gör ett stort nummer av att hans morfar var politisk fånge och en av Yasser Arafats närmaste män – hans Instagramkonto är belamrat med bilder på Arafat. Själv lär han vara gudson till Arafat, vilken han kallar ”martyr”. Han är inte främmande för att tillåta antisemitiska inlägg i sina kommentarsfält och anser inte att staten Israel har något existensberättigande. Han förespråkar därför väpnat motstånd och vänder sig emot tanken på att detta ska klassas som terrorism.

Men hans hat sträcker sig längre än till Israel. På Instagram hetsar han även mot Sverige, som han kallar en ”apartheidstat”. Han påstår dessutom att statsminister Ulf Kristersson (som han felaktigt kallar ”premiärministern”) förespråkar folkmord, anklagar honom för ”moraliskt förfall” och kräver hans avgång.

På lördag, den 9 mars, ska Gunilla ut och demonstrera igen, tillsammans med sina vänner i den pro-palestinska rörelsen. Men i myllret av människor som påstår sig vara fredsälskande humanister gömmer sig mörka och djupt odemokratiska krafter. Krafter vars budskap Gunilla och hennes likar delar utan att blinka. Handlar det om patetisk okunskap bland de svenska ”palestinavännerna” – eller något annat?

Ännu har jag bara skrapat på ytan av allt det som Gunilla med stolthet sprider. Man kan med fog bäva för vad man kommer att upptäcka när man går på djupet.

Foto: Skärmdump Aftonbladet

Bitte Assarmo