BITTE ASSARMO: Det är något som inte stämmer

Nyligen rapporterades om att Rom hade ett värmerekord på 41,6 grader – trots att termometern visade över 42 när jag var i samma stad vid samma tid för sex somrar sen. Tidningarna braskar på med rubriker om ”skräckvärme” medan väderkartan ovan (från igår), visar temperaturer som tycks ligga helt i linje med det normala för årstiden. Det är något som inte stämmer med journalistiken.

Jag lade upp en liten blänkare om det på min Facebooksida och har fått förvånansvärt många kommentarer, alla eniga: Värmen i södra Europa är ungefär likadan i år som tidigare.

”Här i Taormina är helt vanlig sommar. Vi hade 41° i måndags och 40° i går och livet flöt på som alla tidigare somrar. De är tokiga med sin domedagsrapportering hemma i Sverige.” skriver en person.

En annan skriver:

”En tidigare kollega till mig var på en av de första charterresorna till Rhodos på 60-talet då det var 50 grader varmt. Hela tiden. En fruktansvärd upplevelse, enligt henne. Men inte talade man om värmerekord eller klimatförändringar då inte. Varken där eller här hemma.”

Det brittiska paret Cath och Mike, som bor i Italien sedan många år tillbaka, driver hemsidan Explore Italian Culture. Där skriver de bland annat om väderleken i Rom, och varnar resenärer för att besöka huvudstaden just under högsommaren:

”Officially, you’ll find information telling you that the average climate in Rome for July and August is about 32°C, 91°F, dropping at night to around 17°C, 64°F. In fact, temperatures very often reach a minimum of 40°C (104°F) and we have known it to stay at 45°C for several weeks.”

Det finns ingen anledning för vanliga dödliga, utan någon underliggande agenda, att ljuga om höga temperaturer. För agendadrivna journalister, däremot, finns all anledning att göra det. Med en journalistik som inte längre är journalistik utan aktivism blir narrativet viktigare än fakta. Vi har ett klimatnödläge och om det inte riktigt kan avläsas på alla termometrar så får man helt enkelt bättra på saker och ting en smula.

Därför tror jag på människorna i kommentarsfältet på min Facebooksida, och på Cath och Mike, framför svenska journalister elva gånger av tio. Dessutom känner jag tillräckligt många romare för att veta att det där med 44 – 45 grader inte är någon överdrift även om jag själv aldrig behövt uppleva mer än lite drygt 42.

Att det utfärdas så kallade ”röda varningar” – något som journalisterna rapporterar om med ytterst olycksbådande tonfall – är inte heller något nytt. Så gör man regelmässigt i varmare länder, vilket många utlandssvenskar vittnar om i sociala medier.

På Wikipedia finns en lista över italienska värmerekord. Där framkommer att det i Lazio (där Rom ligger) uppmättes 45 grader i augusti 2007. I regionen Emilia-Romagna, i nordöstra Italien, uppmättes 44 grader i juli 1983 och i Kalabrien (”tåspetsen”) var det hela 46,2 grader i juli 1983.

Samtidigt fortsätter svenskarna att åka söderut och tror att det ska funka att ränna runt på Akropolis, eller i Roms gränder, trots att det är mitt i högsommaren. När de sedan inser att det faktiskt är hett, om än inte extremt hett, blir de så chockade att de genast måste gråta ut om ”skräckvärmen” i någon av alla påpassliga agendakanaler via länk.

Så fortsätter eländet, i en enda outsinlig ström av överdrifter, lögner och halvsanningar, medan den faktabaserade journalistiken blir allt mer sällsynt.

Foto: Väderkarta 20 juli, skärmdump, Mitt resväder

Bitte Assarmo