MOHAMED OMAR: Ingen ”mångfald” i arabisk teveserie

Teveserien Al Hayba (2017) handlar om en kriminell klan som härskar i en by på gränsen mellan Libanon och Syrien. Den unge klanhövdingen Jabal är både fruktad och vördad. Han är skoningslös mot sina fiender, men barmhärtig mot de svaga och fattiga som söker hans hjälp.

Klanen håller hårt på traditionerna. De är muslimer, men traditionerna kommer före religionen i alla lägen. Islam nämns knappt explicit.

Säsong ett finns att se på Netflix.

Teveserien har kritiserats för att porträttera araber och muslimer på ett negativt sätt. Samma ”vakna” kritiker säger inte ett ljud om alla filmer och teveserier om italienska maffiafamiljer. Olika måttstockar gäller för vita och icke-vita.

Av någon anledning tycks inte libaneser klassificeras som vita av den rasmedvetna nyvänstern. Detta trots att de flesta av dem har ungefär samma hudfärgston som greker och italienare.

En annan sak som slog mig när jag såg Al Hayba var den totala bristen på så kallad ”mångfald”. Inte enda svart person. Inte heller såg jag skymten av någon homosexuell eller transvestit.

Tydligen är den arabiska publiken inte mogen för så pass progressiva inslag.

Teveserien har också kritiserats eftersom den kvinnliga huvudpersonen Aliya attraheras av klanhövdingen Jabals dominanta maskulinitet. Han håller henne mer eller mindre fången i början, men hon blir förälskad i honom och fångenskapen blir därefter frivillig.

Mohamed Omar