NYTT PODDAVSNITT: Apokalypser legitimerar makt

PODCAST I ett nytt avsnitt av TANKAR FRÅN FRAMTIDEN pratar Eddie (Mohamed Omar) med Det Goda Samhällets skribent Jan-Olof Sandgren.

Eddie (Mohamed Omar) pratar med Jan-Olof Sandgren om hur fruktan för apokalypsen används för att legitimera makt. Som exempel tar de upp bl. a. klimatkrisen och covid-19.

Terry Gilliams film Twelve Monkeys (1995) utspelar sig i en framtida värld efter virusapokalypsen. I stort sett hela mänskligheten har utplånats av ett virus 1997. De som överlevde håller till under jorden i en permanent lockdown styrda av diktatoriska experter.

I filmen Contagion (2011) överförs från ett virus fladdermöss till människor och dödar 26 miljoner människor. Viruset är mycket farligare än det vi vet om covid-19. Men det finns något som är farligare än viruset: rädsla. Filmens motto är: ”Inget sprids som rädsla”.

Läs även Jan-Olof Sandgrens artikel ”Apokalypser legitimerar makt” (3/9 2021)

Podden TANKAR FRÅN FRAMTIDEN finns på SoundCloud

Lyssna på avsnittet i spelaren nedan: