MOHAMED OMAR: Hedemora förr och nu

Bitte Assarmo har i flera inlägg tipsat om sommarutflyktsmål i Sverige. Jag tänkte berätta om en resa till Hedemora i Dalarna jag gjorde i början av veckan.

Där finns mycket att se för den kulturhistoriskt intresserade. Myntparken, där jag började min promenad morgonen den 3 augusti, heter som den gör för att Gustav Vasa ska ha anlagt ett myntverk där. I parken finns en damm och en fin kvinnoskulptur av Nils Enberg (1893-1959), kallad ”Kerstin”. Från parken kan man beundra en sida av läroverksbyggnaden, ritad av Georg A. Nilsson (1871-1949), som även ritat till exempel Adolf Fredriks musikklasser och Djursholms samskola i Stockholm.

Att promenera i Hedemoras gamla stadskärna är som resa tillbaka i tiden till en idyllisk svensk småstad i början av 1900-talet med kullerstensbelagda gränder och lummiga trädgårdar som skymtar bakom grindarna.

Man förväntar sig att när som helst se Elsa Beskows figurer Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin komma gående… eller kanske få syn på dem där de sitter och dricker kaffe på en bakgård.

Det är sådana idylliska stadsmiljöer som vi vanliga människor älskar, men som moderna arkitekter verkar avsky. Åtminstone att bygga… Jag vet att av många av arkitekterna som ritar fula lådor själva bor i gamla vackra hus.

Det påminner lite grann om politikerna som sjunger massinvandringens lov men själva helst bor i trygga och näst intill helsvenniga villakvarter.

Wahlmanska huset, ritat av hedemorafödde Lars Israël Wahlman (1870-1952):

En Facebookvän uppmärksammade mig på att arkitekten Lars Israël Wahlman (1870-1952) föddes i Hedemora. På Wikipedia läser jag att han var ”en företrädare för Arts and Crafts i Sverige och hans arkitektur var nationalromantisk”.

Wahlman har ritat många vackra byggnader, till exempel Tjolöholms slott i Halland och Engelbrektskyrkan i Stockholm. I hemstaden Hedemora finns Varmbadhuset, även kallat ”Wahlmanska huset”, Villa Trefnan och Trotzgården.

Han har även ritat en tillbyggnad till Rådhuset på Stora torget, Rådhusannexet (1902). Mitt emot ligger Stadshotellet, byggt 1860.

Ingmar Bergmans andra film efter Hets (1944)* hette Kris (1946). Filmens exteriörscener spelades in under juli och augusti 1945 i Hedemora. Den allra första filmrutan är en panoramavy över staden (se den översta bilden). Men den nämns inte vid namn. ”Det är en sån liten stad”, säger berättarrösten. Filmen finns att se på YouTube här

Karin Bergman, Ingmar Bergmans mor, föddes i Hedemora år 1889. Jag ville gärna se huset där hon bott. Men hur jag än googlade kunde jag inte hitta adressen. Så jag gick till biblioteket för att fråga. Men inte ens bibliotekarierna hade råd. Medan jag väntade på deras svar hittade jag en biografi över en annan berömd inföding, skådespelaren August Lindberg (1846-1916). Biografin, som utgavs 1943, är skriven av skådespelarens son, regissören Per Lindberg (1890-1944).

När jag såg teckningen av August Lindberg på bokomslaget kom jag osökt att tänka på Roberto Rastapopoulos i de tecknade berättelserna om Tintin.

Finns det en likhet eller inbillar jag mig bara?

Från biblioteket gick jag vidare till Lagmansgården. Här höll den så kallade ”Hedemoraparnassen” till på 30-talet. Det var en krets författare som umgicks och bytte tankar. Arbetarförfattaren Martin Koch (1882-1940) och hans fru drev nämligen ett pensionat här. Nils Ferlin, Ivar Lo-Johansson och Harry Martinson hör till dem som besökte Kochs pensionat.

Ett fotografi av Martin Koch påminner om en annan Tintinfigur, den skurkaktige antikvitetssamlaren Ivan Ivanovitch Sackarin i albumet Enhörningens hemlighet.

När jag kom hem till Uppsala mindes jag att jag redan fått svar på frågan om Karin Bergmans adress i Facebookgruppen ”Hedemora förr och nu” för två år sedan, den 20 juni 2019. En kunnig medlem i gruppen hade svarat att Karin ska ha bott i kvarteret Tjädern nummer 81.

För att få det bekräftat mejlar jag Harry Lehto, kulturchef på Hedemora kommun. Han svarar redan nästa morgon: ”Familjen bodde i kvarteret Tjädern, alltså vid Hökargatan.”

Jag skickar ett nytt mejl för att fråga vilken adress de bodde på. Jag får svar direkt:

”Huset är väl borta sedan länge  den enda uppgiften är nr 81 på tomten och det är väl där kommunhuset står eller så.”

Kommunhuset uppfördes 1979–1980. Behöver jag tillägga att det inte är lika vackert som husen som stod där innan?

* Filmen Hets (1944) regisserades av Alf Sjöberg (1903-1980). Ingmar Bergman skrev manus, men hjälpte även till med regisseringen, enligt Wikipedia.

Du kan visa din uppskattning för skribenten genom att donera via swish till 0760078008 eller bli månadsgivare på Patreon

Mohamed Omar