BITTE ASSARMO: Sommarutflykt – Bergsmansgården i Siggebohyttan

TURISTA I DITT HEMLAND Den som befinner sig i trakterna runt Nora och Lindesberg bör inte missa bergsmansgården i Siggebohyttan. Den storslagna bergsmansgården uppfördes i slutet av 1700-talet av en förmögen bergsman som drev en av områdets sju hyttor. Gården förblev inom släkten ända till i början av 1900-talet, då ingen längre kunde ta hans om gården. Inventarierna såldes på auktion och mangårdsbyggnaden med tillhörande uthus och andra byggnader köptes av Örebro läns hembygdsförbund.

Den timrade mangårdsbyggnaden är värd ett besök i sig. Längs med hela byggnadens övervåning löper en loftgång, hela 38 meter lång, och en av landets allra längsta. Den är dessutom ovanlig, för att finnas på ett boningshus. Själv är jag väldigt förtjust i de krönta järnskorstenarna som är så typiska just för bergsmansgårdar, och som givetvis pryder taket även på Siggebohyttans mangårdsbyggnad.

Byggnaden innehåller 14 rum och 3 kök och det är verkligen otroligt spännande att vandra runt i huset och känna historiens vingslag från ett förmöget bergsmanshem, så varför inte avsätta några timmar för en dykning tillbaka i tiden!

Bitte Assarmo