BITTE ASSARMO: Sommarutflykt – Granbergsdals hytta

SEMESTER Nu är sommaren här med allt vad det innebär av semestertider. Och visst är det härligt att vara ledig! Även för den som inte reser utomlands på semestern finns enormt mycket att se och göra och förra året, när Sverige var betydligt mer stängt än nu, upptäckte många att det är ganska trivsamt att semestra i Sommarsverige. Jag tänkte därför passa på att tipsa om några av mina favoritställen, som jag gärna återvänder till när jag har möjlighet. Först ut: Granbergsdals hytta

Granbergsdals hytta ligger en mil norr om Karlskoga och var i bruk från 1642 till 1925. Hyttan har varit ett av mina smultronställen nästan så långt tillbaka jag kan minnas. Dit for jag med mina föräldrar som barn – först på cykel eftersom mamma och pappa inte skaffade bil förrän jag var 12, sen med bil – och utflyktskorgen var med förstås. Sällan smakade saft och kardemummabullar, eller för den delen prickig korv-mackor och o’boy, så bra som i grässlänten vid masugnen.

På den tiden, i slutet av 1960-talet och genom hela 70-talet, var Granbergsdals hytta rätt sliten och nergången. Skorstenen hade rasat och delar av taken hade rasat in. Men i början av 1980-talet tog byalaget över skötseln av hyttan och sedan dess har det hänt grejer vill jag lova. Idag är Granbergsdals hytta en av landets bäst bevarade malmhyttor och sommartid lever hyttmiljön upp med kaffestuga, trevlig gårdsbutik och guidade turer för den som vill veta mer om hyttan och dess betydelse för Bergslagens malmindustri.

Lägg till att naturen runt Granbergsdal är så vacker att man nästan får ont i magen och du har ett av de finaste utflyktsmålen i hela denna del av Bergslagen. Har du vägarna förbi – missa inte ett besök!

Fler tips på sommarutflykter hittar du här.

Bitte Assarmo