BITTE ASSARMO: Deckardrottningen Maria Lang

Om man kommer till den lilla västmanländska staden Nora ska man inte missa ett besök på den vackra strandpromenaden. Bäst gör den sig kanske på sommaren, men även höst och vinter har sin charm i vackra, idylliska Nora. Och oavsett årstid kan man alltid beskåda statyn av Maria Lang, ortens förnämliga deckarförfattarinna.

Maria Lang föddes som Dagmar Lange i Västerås den 31 mars 1914. Hon studerade på Stockholms universitet och disputerade 1946 med en avhandling om författaren och filosofen Pontus Wikner. Från 1948 och fram till pensionen arbetade hon som studierektor och lektor vid olika flickskolor i Stockholm. Men det är inte för den gärningen som Maria Lang är bäst ihågkommen – utan främst för sina omåttligt populära kriminalromaner i klassisk pusseldeckarstil.

Maria Lang var en oerhört flitig författare och från 1949, då hon debuterade med Mördaren ljuger inte ensam och fram till 1990 då den sista romanen, Se Skoga och sedan… , gavs ut hann hon med att skriva ungefär en deckare om året.

En av Maria Langs mest populära böcker är Kung Liljekonvalje av dungen. Boken blev även film. Maria Lang skrev själv manus och filmen kom att heta Ljuvlig är sommarnatten. Arne Mattsson regisserade och Karl-Arne Holmsten spelade huvudrollen som kommissarie Wijk. Kritikerna hade blandade åsikter och filmen fick både ros och ris.

En annan bok som blev film var Tragedi på en lantkyrkogård, även den regisserad av Arne Mattsson och med Karl-Arne Holmsten i huvudrollen. När Maria Lang skrev manus ändrade hon handlingen på ett par viktiga punkter och filmens mördare är en annan än i boken. Trots det (eller på grund av det?) fick filmen, som hette När mörkret faller, genomgående mycket fin kritik när den kom 1960.

När hon pensionerats flyttade Maria Lang till den idylliska Bergslagsstaden Nora. Det är också där de flesta av hennes romaner utspelar sig. Det fiktiva namnet för Nora fick bli Skoga, vilket naturligtvis är ett passande namn för den stad som ligger så mjukt inbäddad i Bergslagens djupa skogar. Det sägs att hon gärna strosade omkring i staden ensam nattetid för att få inspiration till nya deckare. Den säregna mixen av vacker idyll och ond bråd död är en given succé, om det vittnar mängder med nöjda läsare.

I Nora blev Maria Lang kvar till sin död 1991. Idag ligger hon begravd på norra kyrkogården och hennes litterära gärning uppmärksammas på många sätt i staden och bygden. Här finns till exempel Maria Langs krog inrymd i ett gammalt kyrkstall från 1700-talet och i staden arrangeras regelbundet strövtåg och guidade visningar i författarens fotspår.

2012 aktualiserades Maria Langs författarskap när Pampas produktionsbolag spelade in sex nya filmer baserade på hennes böcker. Böckerna som filmatiserades var Mördaren ljuger inte ensam , Kung Liljekonvalje av Dungen, Inte flera mord, Rosor, kyssar och döden, Farliga Drömmar och Tragedi på en lantkyrkogård, med Ola Rapace som kommissarie Christer Wijk och Linus Wahlgren och Tuva Novotny som Ejnar och Puck Bure. Filmerna visades på TV 4 och på brittiska BBC och finns idag att streama på både Netflix och Cmore. Ett bevis om något för att Maria Langs mordgåtor fortfarande väcker intresse långt efter författarens bortgång.

Bitte Assarmo