MOHAMED OMAR: Äta mindre – ett sätt att förbättra sig själv

På fem år har jag gått ner ungefär fyrtio kilo. När jag började banta vägde jag 113 kilo. När jag vägde mig i morse vägde jag 75, 3 kilo. Jag är 179 cm lång. De senaste två åren har jag hållit en stabil vikt om mellan 73 och 77 kilo. Jag har lärt känna min kropp och vet hur mycket jag kan äta för att inte bli tjock.

Ibland får jag frågan om hur jag gjort. Mitt svar är kort och enkelt: ät mindre! Att minska mängden mat är A och O. Vissa säger att man bara ska äta grönsaker, andra att man bara ska äta kött. Själv äter jag allt. Jag äter även tårtor och bakelser. Jag har socker i kaffet ibland. Jag äter godis ibland. Jag tror inte på dieter.

Jag tror i stället på att minska mängden. Det finns väldigt många fördelar med att äta mindre. Jag ska nämna ett antal:

– Färre toalettbesök. Mindre orolig mage.

– Du behöver inte gå till affären och handla lika ofta.

– Du sparar pengar. Om du åt två stekar tidigare, äter du en nu.

– Du sparar tid. Att äta tar tid. Du gör inte längre onödiga mackor kl 11 för att klara dig till lunch.

– Du njuter mer av maten. Låt oss säga att du är sugen på en ostmacka på kvällen. I stället för att ta den tvingar du dig själv att avstå och sova ändå. Ostmackan på morgonen kommer att smaka gudomligt!

– Du kommer att gå ner i vikt och bli fin och frisk.

– Du får en starkare karaktär. När du kan kontrollera ditt ätande blir du starkare psykiskt och blir bättre på att motstå frestelser och impulser. Det är min erfarenhet.

– När man uppnår mål man förutsatt sig växer ens självförtroende, man tycker om sig själv mer och mår bättre.

Självklart ska man försöka äta så nyttigt som möjligt. Så att man får mer näring per kalori man stoppar i sig. Men det ändrar inte grundregeln: ät mindre!

En annan regel jag har är att jag äter så mycket jag vill när det är fest! Festerna blir roligare då, för skillnaden mellan fest och vardag blir större. Man ser fram emot dem.

Några tips på vägen:

– Skriv upp allt du stoppar i dig. Jag hade ingen aning om hur mycket jag åt då jag var tjock! Nu vet jag nästan exakt. Jag skriver upp det.

– Planera vad du ska äta nästa dag eller ännu längre. Försök få med så mycket näring som möjligt. Hade du tänkt äta godis på fredagskvällen, se till att du får i dig något nyttigt och näringsrikt till lunch, till exempel kött eller fisk.

Träna:

Man blir inte smal av att träna. Man kan till och med bli tjock. För det ökar ju hungern. Men att träna gör dig frisk, vig, stark och vacker.

Utnyttja alla tillfällen till gratis träning, till exempel att gå uppför trappor. Gå eller cykla istället för att ta bussen!

När du står vid spisen och väntar på att grytan ska bli färdig, passa på att till exempel göra töjningar, benböj eller armhävningar. Själv använder jag ALDRIG redskap när jag tränar.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera till mig genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar