MOHAMED OMAR: En påminnelse om den stora klyftan mellan väst och islam

Jag har nyligen skaffat ett konto på sociala medier-appen TikTok. (Min signatur är @arkeofuturist) Det beror dels på nyfikenhet, jag ville se vad det var ”alla pratar om”. Men också för att vissa islamkritiker som jag följer på YouTube hänvisade till islamkritiker på TikTok.

En sådan islamkritisk tiktokare kallar sig Infidel Noodle. Det är vanligt att avfällingar från islam, på grund av hotbilden, använder signaturer.

Jag har tittat på några av hennes videoklipp och hon verkar göra ett bra jobb. Förhoppningsvis kan hon få unga muslimer att börja tänka kritiskt.

Infidel Noodle har också en YouTube-kanal. Hittills har hon bara lagt upp en video. Men det är en mycket bra video, en intervju med en före detta imam.

Imamens namn är Mohamed Badredine Tachouche. Han kommer från Algeriet, men bor i Frankrike och pratar engelska med en fransk accent.

Han är ingen vanlig imam, utan en intellektuell och konstnärlig man. I sin ungdom var hans stora passion konsten, att teckna. Sedan blev han nyfrälst muslim, övergav konsten och bestämde sig för att bli imam.

Enligt vad jag kan bedöma – jag kan ytterst lite arabiska – så predikade han ett fint budskap. Han betonade de fina sakerna i Koranen och Muhammeds liv.

Men Mohamed Badredine Tachouche kunde inte blunda för de fula sidorna. Med tiden sade hans samvete ifrån. Han omprövade sitt livsval och bestämde sig för att sluta som imam och återuppta konsten.

Men kan man inte vara imam och konstnär, kanske någon undrar. Nja, det är svårt. Det finns en stor klyfta mellan islam och väst. Avbildande konst är mycket sällsynt i islamvärlden.

Det är inte så att det bara är extrema sekter som anser att konst är syndigt. Nej, det är den normala uppfattningen bland islams lärda och bland imamer i moskéer.

Konst, som utgör en sådan central del i västerländska människors liv, är alltså haram. Med konst menar jag inte kalligrafi, utan figurativ konst som avbildar människor. Det är därför islamvärlden inte har någon Michelangelo eller Rembrandt. Ingen Renoir heller.

Detsamma gäller musik. Få västerlänningar kan tänka sig ett liv utan musik. Men i islamvärlden är musik inte något självklart gott. Huvuduppfattningen bland islams lärda är i stället att musik är en synd, något sataniskt.

Det har dock inte hindrat folk från att slå på trummor och blåsa flöjt. Muslimer är människor. Men det finns ingen muslimsk Bach eller Mozart.

Infidel Noodles intervju med den intelligente och beläste före detta imamen bör ses av alla som vill förstå skillnaden mellan islam och väst.

När man förstår denna stora skillnad inser man hur lyckligt det var att araberna besegrades vid Poitiers år 732 och turkarna utanför Wiens portar år 1683. Det finns också andra viktiga slag, alla behöver inte nämnas här.

Men segrarna i dessa blodiga slag var förutsättningen för att Europa skulle kunna bli en konstens och musikens civilisation.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Om du uppskattar det jag gör kan du donera till mig genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar