NYTT PODDAVSNITT: En saga om prinsessan Lucia

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden läser Eddie (Mohamed Omar) en saga om den svenska prinsessan Lucia, skriven av Amalia Fahlstedt (1853-1923). Prinsessan är född på Lucias dag och har därför fått helgonets namn:

Det hade varit fest hela dagen i kungaborgens riddarsal. Alla hade också väckts i ottan av den tioåriga prinsessan Lucia som blivit född på denna dag och fått sitt namn efter den. Hon hade med en ljuskrona på huvudet gått omkring och bjudit traktering, som småsvennarna hade bjudit på stora fat. På den tiden var det sed att man firade Luciadagen till minne av en ädel som för sin helighets skull hade bränts på bål av en hednisk kejsare. Man firade den också som årets strid mellan mörker och ljus.

Sagan som lästes upp i podden återfinns i antologin Midvinter. Julberättelser från förr (1999).

Amalia Fahlstedt var skolföreståndarinna, författare och översättare. Hon var moster till Elsa Beskow. År 1892 grundade hon tillsammans med Ellen Key föreningen Tolfternass samkväm. Syftet var att intressera arbetarkvinnor för sociala och kulturella frågor. Fahlstedt skrev ibland under signaturen Rafael. Hon kunde italienska och översatte från italienska till svenska.

Lyssna på avsnittet i spelaren nedan:

Redaktionen