BITTE ASSARMO: SVT förmår inte ens vara opartiska om ett bussbråk

Efter att en tonårskille betett sig hotfullt och störande på en buss i Karlskrona väljer statsfinansierade SVT att rapportera om händelsen så att bussföraren framställs som den som bär skuld. ”Flytta till ditt hemland” står det i fetstil i rubriken, och tanken är naturligtvis att framställa bussföraren som rasist.

I det här fallet är passageraren, som tvingades lämna bussen, född i Sverige och således en andra generationens invandrare. Och det är klart att det inte är så kul att bli ombedd att flytta hem när man redan är hemma, liksom. Men är det verkligen något att röra upp himmel och jord för? Verkligen inte – särskilt inte om man burit sig åt som ett kräk och hindrat andra passagerare från att åka buss i lugn och ro. Jag har all förståelse för att bussföraren tappade tålamodet.

SVT har dock gått på passagerarens linje. I en lång artikel låter de honom ge ”sin bild” av händelsen – givetvis utan att bussföraren får komma till tals:

”Enligt 15-åringen skojade kompisarna med varandra och störde inga av de andra resenärerna. Men bussföraren ville att 15-åringen skulle lämna bussen. – Han tog mig i armen och släpade ut mig, säger tonåringen.”

I videoklippet syns tydligt att tonåringen inte alls blir släpad utan bara får lite hjälp att resa sig och kliva av, men SVT:s reporter ställer inga motfrågor. Inte ens när det gäller ett sketet bussbråk förmår public service sköta sitt uppdrag och förhålla sig opartiska.

Bildtexten till det videoklipp där en del av tonårskillens beteende framgår lyder: Här utbryter tumult på bussen: ”Flytta till ditt hemland”. Men det kunde lika gärna ha stått: Här utbryter tumult på bussen: ”Jag knullar dig”. Det är nämligen vad killen säger till bussföraren.

Det är ingenting som SVT överhuvudtaget ställer några frågor om, eller tycks reagera på. Att säga ”flytta till ditt hemland” är upprörande men att säga ”Jag knullar dig” är… normalt och helt okej, eller?

Nu känner sig den stackars killen inte längre trygg när han åker buss, förklarar SVT. Som om någon bryr sig. Själv känner jag bara förakt, både för killen själv och hans föräldrar som inte uppfostrat honom bättre. De har till och med polisanmält bussföraren för ofredande. Ofredande? Att slänga av en störande passagerare från en buss och att i stundens hetta säga åt denne att åka till sitt hemland borde egentligen inte vara grund för anmälan överhuvudtaget. Men nu pratar vi om Sverige så vad som helst kan hända.

Bussbolaget verkar vara inne på samma linje, om man får tro en annan av SVT:s artiklar om händelsen:

”Trafikchef Mats Knutsson träffade under dagen resenären som tvingades lämna bussen.

– Jag har hört lite av vad som hände och känner att det är viktigt att vi uppträder professionellt i vår yrkesroll, men naturligtvis händer det saker ibland. Det är viktigt att alla känner förtroende för vår verksamhet och känner sig trygga med att åka buss, säger han.”

Borde han inte hellre ha träffat de människor som utsattes för den hotfulle tonårskillens beteende?

Jag skulle önska att fler busschaufförer gjorde som föraren i Karlskrona. Och inte bara bussförare för den delen. Hela vuxenvärlden borde agera gemensamt, och ta såna här ungdomar i hampan så fort de börjar mopsa och försöka ta över det offentliga rummet. Men då krävs förstås att även samhällsapparaten står på medborgarnas sida mot buset. För vem vågar tillrättavisa störande ungdomar om det medför risk att bli anmäld, och även uthängd i sociala medier och i public service?

Bitte Assarmo