BITTE ASSARMO: Carnegie Porter – en svensk klassiker

Med 184 år på nacken är det Sveriges äldsta varumärke. Carnegie Porter började tillverkas redan 1836 och är det äldsta svenskbryggda ölet som på marknaden. Det är också det äldsta aktiva svenska varumärket.

Porter är ett lagringsöl, som helst ska lagras i tio år eller mer. Till skillnad från det flesta ölsorter fortsätter inte jäsningen under lagringen, utan portern åldras på samma sätt som vin. Smakmässigt har det en rostad chokladton med bitter humlekaraktär och en del sötma och påminner närmast om det irländska Guinness. Och namnet Carnegie kommer förstås från handelshuset D. Carnegie & Co – den ursprunglige bryggaren.

Familjen Carnegie kom från en anrik skotsk släkt. George Carnegie kom till Göteborg från Skottland på 1740-talet efter att han medverkat i en komplott mot det engelska kungahuset. Här i Sverige grundade han ett handelshus och byggde med tiden upp en stor förmögenhet.

Till en början importerades bland annat salt, lin, vin och kolonialvaror, medan exporten utgjordes av traditionella skandinaviska produkter såsom sill och trävaror. I verksamheten ingick också en betydande rederiverksamhet och trots en turbulent period i nordeuropeisk historia blomstrade Carnegies affärer i Göteborg. Carnegies engelska kontakter i kombination med Sveriges ljumma intresse för kontinentalsystemet samt Napoleon Bonapartes försök till handelsblockad mot England, ledde till att Göteborgs hamn fick en särställning i Europa. Under tiden blev D. Carnegie & Co ett av stadens största handelshus.

Efter Napoleons nederlag 1813 blev den europeiska handeln med England åter fri vilket ledde till en stor tillbakagång för Göteborgs näringsliv. Samtidigt blev David Carnegie, som företrädare för fordringsägarna, indragen i en konkursprocess som kom att kosta stora resurser.

1836 bjöd David Carnegie Sr, som själv var barnlös, in sin brorson David Carnegie Jr som delägare. Denne visade snabbt prov på affärssinne och var bara 23 år gammal då han, på en konkursauktion, köpte de Lorentska porter- och sockerbruken vid Klippan som vid den tiden var Göteborgs största industriföretag. Köpet som visade sig vara mycket viktigt för företaget, eftersom all import av utländsk porter hade förbjudits några år tidigare.

Nu hade D. Carnegie & Co monopol på portertillverkningen och under andra halvan av 1800-talet stod företagets sockerbruk för 30 procent av Sveriges totala sockerproduktion. Omkring 1850 hade Carnegies bruk cirka 300 direkt anställda, varav en tredjedel vid porterbruket. Årsproduktionen låg kring en halv miljon liter porter.

Den absoluta toppen nådde Carnegie Porter 1916 då man producerade 5,5 miljoner liter. Det mesta av portern konsumerades inom Sveriges gränser men exporten var också omfattande. I början av 1900-talet gick det att köpa Carnegie Porter både i Rio de Janeiro och New York.

Idag säljs omkring 700 000 liter Carnegie Porter per år. Den finns, förutom i Sverige, i ett 20-tal stater i USA samt sedan en tid tillbaka i Storbritannien. Och etiketten på flaskan, den har sett i stort sett likadan ända sedan man först började använda den i början av 1870-talet.

Bitte Assarmo