MOHAMED OMAR: Har jag haft coronafeber?

KRÖNIKA I början av mars kände jag mig stel i kroppen. Jag trodde att det var träningsvärk. Och så kände jag en ovan känsla i halsen. Det gjorde inte ont, men slemmet var tjockt. På morgonen den 11 mars kände jag mig sjuk och skrev så här på Facebook:

Jag har blivit sjuk. Svullen i halsen, svårt att svälja. Värk och stelhet i kroppen. Trötthet.

Vet inte om det är vanlig förkylning eller corona.

Man får väl vänta och se.

Jag fick ganska hårda slag mot bröstkorgen häromdagen på träningen. Undrar om det kan ge svullen hals?

Hm… fast det känns som förkylning. Men andning genom näsan funkar perfekt.

Jag mätte inte min temperatur, men jag tror att jag hade svag feber. Kände en lätt, lätt frossa.

En Facebookvän skrev:

Förlita dig inte på sjukvården.. finns mkt man kan göra själv.. tex c-vitamin, d-vitamin och kolloidalt silver.

En annan Facebookvän, bosatt i Italien skrev:

Du kommer inte att dö. medelåldern av de som drabbats i Italien är 81 år med andra sjukdomar som cancer, hjärtproblem m.m. De flesta friskförklaras. Hälsningar från Italien.

Jag fick många kommentarer. De flesta var skojiga och uppsluppna. Man gjorde sig lustig över hur ”vek” och ”hypokondrisk” jag var.

När jag gick och la mig den 11 mars kände jag en viss smärta i halsen när jag skulle svälja. Men på morgonen dagen efter jag bättre och blev sedan snabbt helt frisk.

En dag senare, den 13:e, var jag helt utmattad. Jag somnade tidigt och sov som en stock. Jag brukar gå upp ungefär klockan sex på morgonen. Nu vaknade jag runt tio.

I förrgår pratade jag med en nära vän. Han säger att han har coronafeber. Jag frågade hur han kan veta det. Han hade inte testat sig, men han hade pratat med vänner som han visste led av febern. De hade jämfört varandras symptom.

Min vän sade sig också ha upplevt smärta när han svalde. Men när jag googlar hittar jag inget om det på svenska. På en engelskspråkig sajt är dock symptomet nämnt.

Folk är förvirrade. De pratar med varandra om sina symptom. De är oroliga. De ger varandra råd som kan vara felaktiga.

Det vore bra om man kunde få möjlighet att testa sig. Det borde vara enkelt att producera testkit. Ett DNA-kit kostar numera runt 500-700 kronor. Ett corona-kit borde inte vara dyrare, tänker jag. Men jag är okunnig.

Är det någon av er som har haft, eller misstänker att ni haft, coronafeber? Hur kändes det för er? Hade ni svårt att svälja?

Jag var inte allvarligt sjuk och är inte ett dugg orolig för att farsoten ska ta kål på mig. Men att veta att man inte är smittad är bra, för då kan man lugna andra i ens närhet. Är man å andra sidan säker på att man är smittad, kan man vidta åtgärder.

BILD: Läkare tar pulsen vid hembesök, 1930-tal.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar