Katerina Janouch svarar på frågor: När man förlorat sexlusten på grund av politisk oro

Katerina Janouch

Har tappat sexlusten på grund av politisk oro 

Hej Katerina, jag är en 40-årig kvinna som inte mår så bra just nu. Jag har svårt att stänga ute det som sker i samhället, hur jag än försöker. De negativa nyheterna tränger sig på och jag har svårt för att slappna av och njuta av livet. På nätterna vaknar jag ofta och oroar mig för framtiden för mig och mina barn. De är fortfarande små men jag har ont i magen för att de snart börjar skolan och jag vet hur oroligt det nu är i den världen, med barn som är elaka och lärare som tappat kontrollen. Tankarna maler och maler och det känns som om jag håller på att bli tokig. Detta påverkar även min lust. Jag har helt tappat intresset för sex. Vilket är jobbigt för min sambo. Vi bråkar en del om politik, han tycker jag är jobbig som vill prata om samhällskrisen, han tycker att jag överdriver. Vår relation gynnas inte av detta. Vad har du för råd att ge?

”Ledsen och deppig”

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Det som sker kommer inte att upphöra bara för att också du går in i väggen

Hej kära Ledsen och deppig!

Jag får många mejl av detta slag, människor som delar med sig av liknande känslor som de du har. Det är inte ovanligt att man i en otrygg och orolig tid reagerar med att alla känslor, även sexualitet, läggs i en mental frysbox. Andra kan reagera tvärtom, att de istället lever ut, att de lever som om varje dag var den sista… dekadens och destruktiva beteenden hör också samman med tider av kris. Nu är det inte så i ditt fall, men jag nämner det ändå.

Mitt bästa råd till dig är att du aktivt försöker rikta tankarna åt annat håll. Inget blir bättre av att ditt eget liv försämras radikalt och att du missunnar dig enkla nöjen. Vid stress och oro är kroppskontakt viktigt, och sexualitet är ett sätt att lätta på trycket. Man mår bättre av sex. Även om du inte har lust kan du krama din partner, ligga nära, känna hud mot hud. Det är rent terapeutiskt, det lugnar och tröstar. Försök därför att inte dra dig inåt i ditt eget skal, utan ta emot närhet och ge detsamma.

Vad gäller din oro är jag helt med dig, jag kan inte skriva att den är obefogad. Men välj även annan lektyr än enbart nyhetsrapportering. Det som sker kommer inte att upphöra bara för att också du går in i väggen.

Stor kram!
/Katerina

Är jag bara förvirrad?

Katerina, återigen ett tack för allt du gör. Vet du, jag känner mig ganska ensam. Umgås både åt vänster och höger men förutom några få är jag ensam om att vara rädd för hur det skall bli i Sverige framöver. Högerhållet ser på SVT, lyssnar på P1, läser DN och bor i bra områden. Vänsterhållet lever nästan identiskt som högerhållet.

De få gånger vi överhuvudtaget pratar om problemen, innan folk tystnar, kanske de frågar mig var jag fått något ifrån och jag svarar: nätet! Då fnyser de och sedan är det samtalet slut. På nätet ser det ut som om folk börjar få upp ögonen men det har de inte i min omgivning i alla fall. De är verkligen inga dumskallar, har och har haft bra yrken.  Det är detta som gör att jag känner mig ensam. Tanken slår mig att det kanske är jag som är förvirrad?

”Kvinna i Sverige”

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Du behöver vidga dina kretsar och söka dig till fler likasinnade

Hej!

Tack för dina ord! Nej du är inte förvirrad! Du är vaken och vågar se det som händer. Du måste förstå att förnekelsen är stor bland många, som fortfarande inte personligen drabbats av otrygghet, våld, eller nedskärningar inom vården. Många har god ekonomi och kan därför skjuta samhällsproblemen ifrån sig, de kan välja att avfärda de varningar som uttalas av experter och forskare. Du behöver vidga dina kretsar och söka dig till likasinnade, människor som liksom du förstår att Sverige befinner sig i en problematisk situation. Det är dock inte problem överallt, och befinner man sig någonstans där det fortfarande är tryggt och lugnt så kan man välja att helt bortse från hur andra har det. Dessvärre är det så att de problem som Sverige dras med till slut kommer att drabba allt fler, en olycklig utveckling om detta inte åtgärdas. Vill skicka virtuellt stöd till dig, ge inte upp. Fortsätt läs alternativmedier, och stå på dig. Kram!

/Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com