Katerina Janouch svarar på frågor: När man förlorat sexlusten på grund av politisk oro

Katerina Janouch

Har tappat sexlusten på grund av politisk oro 

Hej Katerina, jag är en 40-årig kvinna som inte mår så bra just nu. Jag har svårt att stänga ute det som sker i samhället, hur jag än försöker. De negativa nyheterna tränger sig på och jag har svårt för att slappna av och njuta av livet. På nätterna vaknar jag ofta och oroar mig för framtiden för mig och mina barn. De är fortfarande små men jag har ont i magen för att de snart börjar skolan och jag vet hur oroligt det nu är i den världen, med barn som är elaka och lärare som tappat kontrollen. Tankarna maler och maler och det känns som om jag håller på att bli tokig. Detta påverkar även min lust. Jag har helt tappat intresset för sex. Vilket är jobbigt för min sambo. Vi bråkar en del om politik, han tycker jag är jobbig som vill prata om samhällskrisen, han tycker att jag överdriver. Vår relation gynnas inte av detta. Vad har du för råd att ge?

”Ledsen och deppig”

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Det som sker kommer inte att upphöra bara för att också du går in i väggen

Hej kära Ledsen och deppig!

Jag får många mejl av detta slag, människor som delar med sig av liknande känslor som de du har. Det är inte ovanligt att man i en otrygg och orolig tid reagerar med att alla känslor, även sexualitet, läggs i en mental frysbox. Andra kan reagera tvärtom, att de istället lever ut, att de lever som om varje dag var den sista… dekadens och destruktiva beteenden hör också samman med tider av kris. Nu är det inte så i ditt fall, men jag nämner det ändå.

Mitt bästa råd till dig är att du aktivt försöker rikta tankarna åt annat håll. Inget blir bättre av att ditt eget liv försämras radikalt och att du missunnar dig enkla nöjen. Vid stress och oro är kroppskontakt viktigt, och sexualitet är ett sätt att lätta på trycket. Man mår bättre av sex. Även om du inte har lust kan du krama din partner, ligga nära, känna hud mot hud. Det är rent terapeutiskt, det lugnar och tröstar. Försök därför att inte dra dig inåt i ditt eget skal, utan ta emot närhet och ge detsamma.

Vad gäller din oro är jag helt med dig, jag kan inte skriva att den är obefogad. Men välj även annan lektyr än enbart nyhetsrapportering. Det som sker kommer inte att upphöra bara för att också du går in i väggen.

Stor kram!
/Katerina

Är jag bara förvirrad?

Katerina, återigen ett tack för allt du gör. Vet du, jag känner mig ganska ensam. Umgås både åt vänster och höger men förutom några få är jag ensam om att vara rädd för hur det skall bli i Sverige framöver. Högerhållet ser på SVT, lyssnar på P1, läser DN och bor i bra områden. Vänsterhållet lever nästan identiskt som högerhållet.

De få gånger vi överhuvudtaget pratar om problemen, innan folk tystnar, kanske de frågar mig var jag fått något ifrån och jag svarar: nätet! Då fnyser de och sedan är det samtalet slut. På nätet ser det ut som om folk börjar få upp ögonen men det har de inte i min omgivning i alla fall. De är verkligen inga dumskallar, har och har haft bra yrken.  Det är detta som gör att jag känner mig ensam. Tanken slår mig att det kanske är jag som är förvirrad?

”Kvinna i Sverige”

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Du behöver vidga dina kretsar och söka dig till fler likasinnade

Hej!

Tack för dina ord! Nej du är inte förvirrad! Du är vaken och vågar se det som händer. Du måste förstå att förnekelsen är stor bland många, som fortfarande inte personligen drabbats av otrygghet, våld, eller nedskärningar inom vården. Många har god ekonomi och kan därför skjuta samhällsproblemen ifrån sig, de kan välja att avfärda de varningar som uttalas av experter och forskare. Du behöver vidga dina kretsar och söka dig till likasinnade, människor som liksom du förstår att Sverige befinner sig i en problematisk situation. Det är dock inte problem överallt, och befinner man sig någonstans där det fortfarande är tryggt och lugnt så kan man välja att helt bortse från hur andra har det. Dessvärre är det så att de problem som Sverige dras med till slut kommer att drabba allt fler, en olycklig utveckling om detta inte åtgärdas. Vill skicka virtuellt stöd till dig, ge inte upp. Fortsätt läs alternativmedier, och stå på dig. Kram!

/Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com

26 reaktioner på ”Katerina Janouch svarar på frågor: När man förlorat sexlusten på grund av politisk oro

 1. hej san skriver:

  vilket hemskt råd, ”lägg tankarna på annat håll” DET ÄR FÖR HELVETE BARN SOM VI FÅTT TILL LÅNS AV HERREN JESUS KRISTUS.

  SKOLORNA I VÄRLDEN ÄR HELT ÅT HELVETE, DE INTE BARA LÄR BARNEN ATT SYNDA UTAN SNARARE GÖR ALLT FÖR ATT PUTTA IN DEM I ETT EVIGT MÖRKER OCH FÖRSTÖRELSE.

  Gilla

 2. Mitt vykort skriver:

  Utvecklingen vi ser är skapad av onda parasiter till män och kvinnlig rösträtt. Världen fram tills helt nyligen utvecklades nästan utan kvinnlig medverkan (förutom en liten överklass, drottningar osv), kvinnorna grävde där de stod. Idag så har kvinnorna rösträtt och det är osäkert om väst kommer att klara detta. På endast ett halvsekel så pekar nu allt mer mot en kollaps av väst, så hur kvinnor tänker över samhället är helt avgörande.

  Kanske är de myckna psykiska problemen som beskrivs för Katerina och som jag också ser bland kvinnor där jag bor (överklassområde) ett tecken på en disharmoni mellan den av kulturen formade kvinnliga arketypen och hur världen faktiskt fungerar. Kvinnor applicerar ”gräv där du står” men det fungerar inte då horderna står vid horisonten. Ett äldre kvinnligt tänkande måste uppväckas där kvinnor får kontakt med vad som verkligen hotar dem. Det deprimerande är att det tydligen krävs att de möter det konkret innan de ändrar åsikt. Kvinnor blickar tyvärr sällan mot horisonten.

  Gillad av 3 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Igår såg jag ett program på SvT1 (Ja jag vet jag borde inte, men ändå). Det handlade om en kvinna som man hittat i en grav på Birka. En kvinnlig krigare. Sen hade man vävt ihop en fiktiv story om död, hämnd och lite annat smått och gott. Men, poängen var att man hittat en kvinnlig, högt uppskattad, krigare som levt för mer än 1000 år sedan i det som nu är centrala Sverige. Här snackar vi inte pellejönsig feminist som skriker och vill åtala nån som tagit dem på låret lite opassande utan en kvinna som uppenbarligen kunde ta för sig. Så i det ”gamla Sverige” så hade man meritokrati. Vad har vi nu? Fjollokrati?

   Gillad av 4 personer

   • Hovs_klipphällar skriver:

    Uppstigersolen — Jo även jag såg detta. Intressant att kvinnor kunde begravas som krigare med stora hedersbetygelser. Gissar att hon var med i en stor och mäktig släkt, och hade en central roll i den kretsen. Vid den tiden var du ingenting utan starka släktrelationer.

    Gillad av 1 person

  • -,.Utlandssvensk_. skriver:

   @ MITT VYKORT,

   Jag har kommit till samma slutsats. Kvinnlig rösträtt leder till nationellt självmord under maximalt förnedrande former. Men om man (vågar) tänka efter, är det inte det minsta konstigt.

   Jag har skrivit ganska mycket om saken på andra ställen och om du är intresserad kan jag rekommendera debatten här:

   https://toklandet.wordpress.com/2017/12/26/det-kryper-i-mig-igen/

   Vi fortsatte sen på samma tema i de följande inläggen. Den här tycker jag blev ganska bra:

   https://toklandet.wordpress.com/2017/12/30/vad-hande-2017-del-2/

   Gillad av 2 personer

   • Andersson skriver:

    ”Jag har kommit till samma slutsats. Kvinnlig rösträtt leder till nationellt självmord under maximalt förnedrande former. Men om man (vågar) tänka efter, är det inte det minsta konstigt. ”

    +10, ty de veta icke vad de gör (som kollektiv).

    Gilla

 3. lenam skriver:

  Viktigt att inte föra över sin oro på barnen. Barnen är hoppfulla, stolta och glada att få börja i sin skola. Jag kan själv nästan minnas känslan från min skoltid just den här tiden. Jag känner den när hösten kommer. En påminnelse om att något nytt och viktigt ska hända. Jag ska dra igång skolstarten. Nya böcker, ny lärare. Spännande och viktigt samtidigt. Lärarna förmedlade att skolan var viktig och därför blev vi elever också viktiga. Har inget minne av att barn var elaka mot varandra i skolan.

  Gilla

  • Bettina von Schmalfuss skriver:

   Lena, det har ändrat sig. Barnen och lärarna blir våldtagna på toaletten och svårt misshandlade eller knivmördade i skolorna idag, eftersom skoloran befolkas med ondsinta obekanta utlänningar som står utanför och ovan lag och rätt. Undervisningen har också ställts in och ersatts med ren hjärntvätt och propaganda. Ingen gläds längre åt att gå i skolan. Ingen.

   Gillad av 3 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Till LenaM. Härligt att du hade en fin skoltid. Jag är född 1946 och jag minns det annorlunda. Var vi elaka mot varandra? Jag minns att vi letade upp svagheter hos andra barn. Var de tjocka, smala, långa korta, hade rött hår eller inte tyckte om spindlar. Då blev de retade för det. De som inte brydde sig fick vara, det var ju inte kul att reta nån som inte brydde sig. De som gick igång blev ju bara mer retade. Hur mådde de som blev retade? Tja, jag var ju kort så det fick man höra. Men jag klarade mig enligt devisen det som inte dödar dig stärker dig. Men några fick inte så bra liv tror jag. För någon gick det riktigt illa. Han som blev mest retad.

   Gillad av 2 personer

 4. malmobon skriver:

  Artikel härom dagen om kvinnors ohälsa.
  En annan om en ung kille som hade problem med erektion. Förklaringen skulle här vara för mycket porrtittande (RFSL).
  Verkar mer som unga män förlorat överlevnadsinstinkter och unga kvinnor är för upptagna av sina egna karriärer. Glömer leva. Läste om ett afrikanskt uttryck. ”Stanna upp och vänta på din själ, du kan inte jaga vinden”.
  All relation bygger på ekonomi så Nobelpristagaren i ekonomi Milton Friedman. T.o.m. mitt äktenskap.
  Flykt från verkligheten är nog det stora problemet. Lev och låt leva i nuet.
  Dagen igår kan du inte göra något åt. Dagen i morgon vet du inget om, men dagen idag kan du göra något åt.

  Gillad av 1 person

  • Östman, F., samhällets fiende skriver:

   Orsaken ligger i dagen. Feminismen definierar alla kvinnor som högre stående, åtminstone socialt, än män, särskilt män i deras närhet. En kvinna som underordnar sig är enligt feminismen en styggelse. Eftersom denna lära är som en enda stor komplimang och nackdelarna inte är uppenbara, omfattar nästan alla kvinnor feminismen. Men eftersom kvinnor är så funtade att de är sexuellt ointresserade av män som är dem socialt underlägsna, alltså männen i deras omgivning, medan män är så funtade att de är sexuellt ointresserade av kvinnor som är dem socialt överlägsna, alltså kvinnorna i deras omgivning, så uppstår mycket få tillfällen där det kan säga bara klick. Därför är feminismen, liksom alla andra former av socialism, en dödskult, en eskatologi, en flykt från verkligheten.

   Sanning! Rätt! Liv!

   Gillad av 4 personer

 5. larslindblog skriver:

  Ett råd till den 40 åriga kvinnan med barn kan vara att redan nu välja en vettig skola. Bor man i Stockholm finns det ju Engelska , Tyska och Franska skolorna. Säkerligen finns fler. Det står inget om var familjen bor men kanske kan dom överväga en flytt till ett mer svenskt område??
  Eller har dom yrken och språkkunskaper som gör att dom kan flytta till ett annat land ?

  Gillad av 1 person

 6. Anders Lundin skriver:

  Råd till 40-åriga kvinnan: flytta med din familj till Åland.
  Där finns en skola i absolut världsklass, fin natur och de pratar svenska. Sverige har absolut inget att erbjuda dina barn. Hade jag varit mer förutseende hade jag o min fru gjort detsamma med våra, numera vuxna, barn.
  Såg att över 400 svenskar flyttade till Åland 2018, och det med en total befolkning på ca 40 000. Fördubbling nästa år? Och nästa? Och…nästa?
  De som vill skydda sina barn bör flytta från detta vansinniga land.

  Gillad av 5 personer

 7. Stig Palm skriver:

  Sluta att se på SVT och lyssna på SR samt läsa svenska tidningar är en bra medicin för denna kvinna. Bara detta när en tokig kommunist till mor med en organisation driver ett barn framför sig med en mental sjukdom är underlag för oro. Barnet går under beteckningen GRETA och är ett fenomen som nu nyttjas grovt. GRETAs mor borde anmälas till FNs barnkonvention i likhet med brott av annan slag, t ex sexutnyttjande av underårig.

  Gillad av 5 personer

 8. versaillessite skriver:

  Mitt råd: I stället för att lyssna och se på tråkiga nyheter i radio och tv, lyssna hellre på vacker musik, läs bra böcker, gå på muséer och konstutställningar, på konsert, gå ut i naturen, njut av allt vackert och intressant som finns! Eller också engagerar man sig i något som hjälper till att ändra världen, men det är så klart mycket svårare.

  Gilla

 9. Birgitta skriver:

  Ursäkta mitt sena inlägg i denna diskussion. Men det var så skönt att se att fler än jag känner som de kvinnors vars frågor tas upp här av Katharina. Världen är inte rolig längre . Framtidstron är borta. Allt är bara elände. Man vill inte resa bort längre, varken inom Europa eller längre bort. Det är nog inte bara lågt kronvärde och klimatskam som gör att allt fler hemestrar . Vi som är lite äldre fick en tid av framtidstro, positiv utveckling och vi fick uppleva en tid när vi faktiskt trodde att även fattigare delar av världen skulle få det bra . Men det kom en annan utveckling och stoppade den saken. Utvecklarna blev syndare. Ok, mina barn har fått det rätt bra. Och förhoppningsvis hittar de sina glädjeämnen i livet och i framtiden . Det handlar om förmågan att hitta förbi djungeln av eländes elände .

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.