Katerina Janouch svarar på frågor: Ensam på sommaren

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Hej Katerina!

Jag skriver för att ventilera lite tankar om ensamhet om sommaren. Är en kvinna med vuxna barn och frånskild sedan flera år, med en gammal far som behöver mig och mina syskon (mamma gick bort för några år sedan).

Jag har alltid tyckt om sommaren med värme och blommornas dofter, möjlighet att promenera i skog och mark och all den skönhet som Sverige bjuder. Men de senaste åren känner jag också att sommaren är en tid då det är väldigt lätt att känna sig ensam…

Mina väninnor som fortfarande befinner sig i äktenskap försvinner med sina män för att ägna sig åt parrelationen (även om de gnäller att det finns problem). Jag blir förstås bjuden till mina barns familjer och till mina syskon likaså, men vill inte tränga mig på för mycket, inser att de alla har sitt. Jag både saknar en partner men samtidigt inte, för jag har inte lust att ännu en gång ge mig in i en krävande relation (ja, jag kanske låter bitter men känner mig smått bränd efter mitt äktenskap där mycket av det som skedde var på min exmans villkor).

Har du några goda råd att ge mig hur jag ska göra för att få ut det mesta möjliga av sommaren utan att känna av ensamheten så påtagligt? Jag har inte prövat nätdejting för jag har hört så mycket negativt om det, men kanske har du något annat att säga? Min ekonomi är inte den sämsta så jag kan unna mig en resa, men tvekar på att åka utomlands ensam. Är inte äventyrlig av mig. Det känns som om ensamheten kan bli ännu mer påträngande om jag kommer till något resmål fullt av par som har det trevligt ihop, och så blir jag sittande där som en nucka som ingen vill ha…

Äsch, jag vet väl egentligen inte vad jag vill höra, kanske några uppmuntrande ord bara.

Varma sommarhälsningar från Stina

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Kära Stina, tack för ditt mail. Du beskriver väl de känslor jag tror att många delar, trots att långtifrån alla öppet visar hur de känner. Visst är det så att det är lätt att känna sig extra ensam just när man ska ha det trevligt, umgås och verkligen vara tillsammans. Genom sociala medier är det lätt att förmedla en bild av total lycka och harmoni, människor lägger upp vackra bilder med leende par och glada barn och det är svårt att föreställa sig att de inte är exakt så överlyckliga som fotografierna visar.

Det kan vara bra att påminna sig om att många har behov av att visa upp en bekymmerslös fasad, ibland tror jag att man nästan vill övertyga sig själv om att allt är underbart, kanske för att hålla en mer krass verklighet ifrån sig. Du skriver att du inte vill tränga dig på hos dina barn och släktingar och jag funderar på varför du tror att du tränger dig på, det kanske inte alls är så? Kanske vill de tvärtom träffa dig mer?

Du skriver inte huruvida du har barnbarn men jag vet att en mormor eller farmor är väldigt uppskattad både av barnen och deras föräldrar… Sträck på dig och våga njuta mer av de relationer du har som fungerar bra. Sen kan jag förstå att du kanske vill tillbringa tid på egna villkor, inte känna dig som en gäst, men samtidigt så ska du som sagt inte underskatta dig själv och värdet av ditt sällskap.

Vad gäller nätdejting så finns det även äldre som funnit en livskamrat på det sättet, men också mer tillfälliga partners. Det jag framför allt vill säga till dig är att det aldrig är försent att bli äventyrlig, låt inte åldern hindra dig! Jag vill verkligen uppmuntra dig till att resa, och resa ensam, för det är både spännande, fantastiskt och utvecklande. Du måste inte åka på en resa där det är mestadels barnfamiljer, det finns resor speciellt anpassade för seniorer där du dessutom kan träffa likasinnade. Eller så skräddarsyr du din egen resa, det är inte så svårt, utbudet är stort.

Vi lever i en tid då många kvinnor reser ensamma, även om du kanske inte är fostrad så. Men allt fler vågar ge sig utanför bekvämlighetsramarna och hittar även egenskaper hos sig själva de inte anat finns där. Sommaren är en bra tid att bejaka den frihet som kommer av att slippa kompromissa. Dela upp tillsynen av er gamle far syskonen emellan och våga sedan skämma bort dig själv med en resa. Som med allt annat kan det krävas lite övning innan du till fullo uppskattar ensamresandets fördelar, men när du väl blir biten kommer du att älska det. Världen väntar på dig. Trevlig sommar!

/Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com