Katerina Janouch: En lång och en kort fråga till Katerina

Katerina Janouch

FÖRSTA FRÅGAN:

Hej fina Katerina!

Jag upptäckte för några år sedan att några av de relationer jag tagit för givna hade förändrats. Via MSM. Jag tar dig, Katerina, som exempel även om det finns flera. Innan du hamnade ”ute i kylan” – för att sedan, tror och hoppas jag, hitta värme på annat håll – så var du en av alla ”kändisar” som jag lite slött uppmärksammade. Förstrött intresse från min sida, men det var mysigt att då och då ta del av någon författarintervju på tv och så vidare.

Men så plötsligt fanns inte du i tv-sofforna längre. Numera tittar jag i och för sig inte längre så ofta på SvT – av rädsla för att Greider ska dyka upp vars person(lighet) jag utvecklat en fobi mot. Jag har nog blivit Greiderofob. Men det känns konstigt att den relation jag efteråt upptäckte mig ha med dig i tv-sofforna fick ett så snopet och snabbt avslut. Jag var inte beredd.

Har insett att jag väntar på att allt-ska-bli-som-vanligt. Du ska komma tillbaka (till tv-sofforna). Allt ska bli som förr. Men det kommer kanske inte att hända. Och även jag har ju gått vidare. Hittat dig igen på Katerina Magasin och nu på Det Goda Samhället. Och jag tycker nog att vår relation har fördjupats. Men ändå har jag alltså inte helt lyckats släppa tanken på att allt ska bli som förut igen.

Samtidigt verkar det pågå en enorm förändring vad gäller media – en omvandling kanske lika stor som när tryckpressen kom – som bland annat handlar om att gammalmedia som varit van vid envägskommunikation blir utmanad av nya aktörer. Och att vem som helst kan göra sig hörd på nätet. Vilket är underbart, det är till exempel roligt och utvecklande ”bara” att läsa kommentarerna på Det Goda Samhället.

Men, som sagt, jag har ändå svårt att släppa ”min gamla relation” till dig. Hur går jag vidare, behöver jag sörja det som varit och vad tror du kommer hända i min relation till dig härnäst?

Med vänlig hälsning från ”förvirrad mediekonsument”

KATERINA JANOUCH SVARAR

Hej kära förvirrade mediekonsument!

Du sammanfattar det rätt bra. Ja, våra relationer förändras i takt med att samhället förändras, och i takt med att medielandskapet ritas om. Jag förstår exakt hur du menar. Det handlar också om till exempel organisationer man haft förtroende för som man långsamt blir skeptisk mot, för att slutligen tappa tilliten för. Och politiker. Och opinionsbildare.

Många ”faller” i ett samhälle där lögn blir viktigare än sanning och där man upplever att det mentala förtrycket och förvanskningen av verkligheten tar sig allt sjukare uttryck. Jag tror inte att något kommer att bli ”som vanligt” igen, vi lever i ett paradigmskifte där allt förändras. Däremot är jag säker på att kriser i relationer leder till utveckling, på ett eller annat sätt.
För min egen del är det inte livsviktigt att sitta och låtsas som om allt är frid och fröjd i en tv-soffa, även om jag vet att många saknar mig i mainstreammediernas offentlighet! Du är inte ensam om att skriva till mig och sakna mitt ”gamla” jag. Jag tänker att man kan ha lite olika roller under ett liv. Jag har ju inte upphört att vara författare och journalist och jag fortsätter också att ge relationsråd, precis som du skriver, här i Det Goda Samhället.

Nej, allt kommer inte bli som vanligt, men det betyder inte att utvecklingen är negativ, tvärtom tror jag att vi alla gynnas av att aldrig stelna i en och samma form, att bara sitta som trötta mätta katter och bekvämt lapa i oss den grädde som ställs fram av en dominant husbonde är visserligen bekvämt men inte alltid utvecklande och givande. Jag tror på rörelse, energi, revolt om så behövs. Jag tror på tankens frihet, på att aldrig fastna, på att våga kasta sig ut i okända äventyr. Jag har roligare nu än när jag dansade efter etablissemangets pipa. Fler borde smaka på den känslan, jag är säker på att Sverige skulle sett annorlunda, och bättre ut då! Men din och min relation går vidare, starkare och bättre. Kram!
Katerina

ANDRA FRÅGAN:

Hej Katerina,
Jag har en fråga till dig. Om jag sover över hos min pappa och hans sambo är där. Är det ok att gå i underkläderna då?

Mvh ”osäker på etiketten”

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Hej, tack för din korta fråga! Jag gissar att du har passerat tonåren? I så fall är det ju läge att bete sig ”vuxet”, även om du är hemma hos din far. Och i vuxet beteende ingår att man visar hyfs, respekt och är anständigt klädd. Olika familjer har dock olika syn på hur man uppträder inför varandra. Vissa har väldigt strikta regler, andra har en mer avslappnad, nästintill bohemisk attityd.

För att ge just dig ett tydligare svar behöver jag egentligen fler detaljer om hur era familjeförhållanden ser ut. Vet man inte riktigt vad som gäller, bör man ta det säkra för det osäkra. I sådana fall är det bättre att vara lite mer korrekt, än att utgå från att alla är lika lediga och avslappnade som en själv. En bra tumregel är att se hur din pappa och hans sambo uppför sig. Går de själva omkring i underkläderna inför dig? I så fall kan du säkert göra detsamma. Men om inte, så ska du inte heller göra det.

Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com

39 reaktioner på ”Katerina Janouch: En lång och en kort fråga till Katerina

 1. olle holmqvist skriver:

  Jag har varit guide och reseledare och vi fick lära oss av vår kloke lärare, nya zealändaren,, : Klädsel och uppträdande: så att ingen retar sig- Alltså om de flesta tycker att du kan uppträda ”free style” kort-ärmad skjorta, shorts,
  när ni går på fina kasinot, men om en enda av paxen tycker att slips långbyxor ! ha det ! Likaså vitsar, om någon enda kan bli förargad – håll inne med den där vitsen.
  Livsvisdom med stor giltighet. Reta ingen !

  Gillad av 2 personer

   • olle holmqvist skriver:

    fel
    det är hos Bitte jag har ett ”ret” också felrubricerat rätt rubrik skall vara Jan&Jan
    Alltså reta gärna, och utveckla gärna lite innovationshöjd. den är s a s
    mindre imponerande härstädes oftast. Jan Guillou är väl rikets mest lättretade publika person.Han är född samma år o i samma stad som jag. Det kan inte hjälpas. Den enda likhet jag vill ha med den mannen är inkomsterna.

    Gilla

   • Julia skriver:

    @anna Håller med dig!!!Men jag har sån där npf-diagnos så mycket med det sociala känner jag mig osäker i. Gör bort mig. Min hjärna tycks fungera så att jag automatiskt tolkar bokstavligt och kan då framstå som fräck och oförskämd. Men håller med om att man bör vara artig, jag försöker lära mig.

    Gilla

  • Pernie skriver:

   Bra skrivet, Olle.

   Dock är vi inte alla reseledare.

   Reflekterar över dessa rader från tidningen journalisten om Facebook-grupps-ledaren som döms för HMF:

   ”TUs VD Jeanette Gustafsdotter välkomnar domen. Hon hoppas att den, om den vinner laga kraft, kommer göra att personer som till exempel driver Facebookgrupper i en högre grad kommer att ta ansvar för innehållet som sprids i grupperna.

   – Det ska inte vara att bara starta upp en Facebookgrupp och sedan låta folk skriva fritt. Jag hoppas man blir mer restriktiv och att man faktiskt börjar bete sig med normalare samtalston. Målet måste vara att vi får tillbaka ett samhälle där man skriver lika mycket som man skulle säga till någon i verkliga livet, säger Jeanette Gustafsdotter”

   Ett sätt att få en bra samtalston är att göra som DGS, förhandsgranska. Men sedan reagerar jag mot jämförelsen med IRL och nätet. Faktiskt sägs det mycket otrevligheter IRL, så jämförelsen i tidn Journalisten haltar.

   Och här tänker jag också att det är rätt trevligt ändå att Katerina m fl lämnat sofforna och det tillrättalagda TV-myset. Det är nog mycket så att en belevad – men också hämmad, ängslig och hycklande – medelklass är väldigt arga över att folk tar sig rätten att uttrycka sig.

   Men kan man inte göra på nätet som man gör IRL? Lämna samtal man ogillar, bara. Alkisar på parksoffan har sin gemenskap som inte alla vill delta i. Men kan inte alla få ha sina hörn på nätet, även om inte alla skriver belevat utan lite mer utlevande?

   ? Jagehääär och liknande grupper är inte precis milda i tonen när de rasse-nasse-anklagar kreti och pleti. Ändå tror de sig vara förebilder och hålla god ton.

   Men någon som har svårt med stavning, särskriver och svär kan ha något riktigt intressant att säga. Facebook och andra sociala medier har massor av texter som inte skrivna av traditionella journalister. Man förstår att det kan vara ett hot, för många, att nu alla kan uttrycka sig.

   Men precis som Katerina skriver så kommer den gamla tiden inte tillbaka.

   Gilla

   • Amir skriver:

    Svar at Bernie: Skulle trott det handlar om en etablissemanget som är rädd. Journalist förlorar sitt jobbet.

    Kollade Journalisten, hittade inte denna text du citerat har här men istället den hör:

    ”Det här är ohyggligt uppslitande, det är vänner och kollegor som sägs upp från en redaktion som kämpat så hårt genom åren. Vi har kämpat för tidningen, för journalistiken och för varandra, och nu slås den här gemenskapen och arbetsplatsen sönder. Till viss del kommer arbetet att fortgå, men det är mycket som går förlorat. Jag hoppas att alla redaktioner som letar efter suveräna medarbetare är på tårna nu, säger Åsa Larsson.”

    https://www.journalisten.se/nyheter/20-sags-upp-pa-metro

    Ursäkta min svenska, inte från början svensk. Tycker du som du, bra läsa vad alla många skriver. Bra för den Demokrati! Heja Sverige, fina landet!!!

    Gilla

  • Geta skriver:

   Intressanta klipp från ”Journalisten” här i tråden. Jag kände inte till dess existens, är det deras fackförbundstidningen?

   Antar man om det nya medielandskapet kan säga: ”Den enes död, den andres bröd”. Dvs folk swishar nya aktörer – t ex Katerina Magasinet – istället för att köpa gamla tidningar som inte längre levererar annat än floskler och slicka-makten-skriverier.

   Gilla

  • Tara skriver:

   Kanske lite OT, men vill bara skriva att jag som ganska ung kvinna -som dessutom råkar ha en nyans brunare hud efter min pappa som är från Nigeria, så jag är rasifierad ha,ha,ha. Att jag verkligen uppskattar lyssna på vita medelålders män. Ja, alltså kvinnor också. Som Katerina. Jag gillar att lära mig från de som levt längre. Gillar t ex de goa gamla gubbarna på Swebb-tv:n. Tror kan vara att många dessa äldre är orädda, och de tänker på oss barnbarn. Sedan finns annat där min egen generation har mer rätt, tycker jag. Vi kan lära av varandra. Hoppas framtiden blir bra. För mycket tjafs nu. I media.

   Gillad av 3 personer

 2. P skriver:

  MSM-journalister har numera också en förvirrad relation till sin vikande publik. Det är tragikomiskt när de till exempel försöker få oss medborgare att tro att man bara ska lita på det de kallar etablerad press. Alltså dem själva. Var det inte många av dem som ville granska makten och typ krossa etablissemanget förr? Kan inte vara lätt att själva vara en del av den makt som andra nu granskar. I alternativmedia bland annat.

  Gillad av 1 person

  • Niklas R skriver:

   Ironiskt nog, när en nyhetsmedia prompt hävdar sin opartiskhet i tryck och skrift varje gång den publicerar något. Då kan man vara säker på att det är det sista den är.

   Gillad av 1 person

 3. Petra L skriver:

  När Jöns Liljestrand eller vad han heter försöker förolämpa Katerina Janouch i sin ex-tidskrift så förolämpar han också alla som fortsatt läsa och uppskatta Katerinas skrivande. Vem vill läsa en tidskrift som behandlar en så? Nejtack! Det goda samhället har ett mer vuxet tilltal, här förs en dialog med läsaren på mer lika villkor.

  Gillad av 1 person

 4. Krister skriver:

  Ja jo…. upplever den vanliga gamla media som.ä att den är von oben… ser ned på sina läsare… vill hålla monologer, men färre lyssnar, vi vill väl tänka själva…

  Gilla

 5. Ivar skriver:

  Haha, ja jösses!!! Om man gillar bondage-relationer eller inte och tänder på tvång är en smaksak. Men statlig television och radio är tvångsfinansierad. Pressen försöker binda läsare till sig via presstöd. Det blir mest destruktivt, klart man lämnar ett sånt förhållande.

  Gilla

 6. Min strand skriver:

  Inget har ju ändrats, allt är som vanligt. Det enda som hänt är att den fiende vi kämpar mot, manifesterad i politikerväldet, S och M och de andra, journalister och staten osv, plötsligt fick upp ögonen för Katerina men man har aldrig fått tycka olika i Sverige, inte för 50år sedan heller. Vi införde aldrig demokrati utan fick socialdemokraterna och indoktrinering istället. Det är den oskrivna historien i väst om vilka länder som direkt utnyttjade massmedia, inte militären, för att skapa effektivare åsiktsdiktaturer medelst indoktrinering än kommuniststaterna. Sverige är verkligen en stormakt, en stormakt på indoktrinering.

  Man vet vad folk skall tänka innan de tänker det själva.

  Gillad av 2 personer

 7. Kalle skriver:

  En annan är nån slags föredetta slövänster . Röstade S, brydde mig inte så mycket, livet rullade på. Läste kvällstidning då och då, såg tv-nyheterna.
  Brutalt uppvaknande för mig efter flyktingkrisen. Att inse att vanliga media ljugit och skönmålat, föreställde mig ju att de ensamkommande barn det skrevs om var just barn. Det var så de bildsattes i tidningar och tv. Blev lurad. En armé av unga män har kommit in i landet. Krigsvåldtäkter sker redan. Tidningar fortsätter kriga mot svenskarna. Hemskt.

  Gillad av 6 personer

 8. Leyla skriver:

  Att SVT får så mycket pengar var väl något som kuppades genom . Saknar iofs också Katerina i teve-rutan, men eftersom inte någon riktig debatt tillåts är det meningslöst se på TV. Dumburk fortfarande, trots platt numera. Ser hellre på YouTube och lyssnar på böcker.
  Är för övrigt också invandrare, vill inte att detta fina land ska förstöras! Vill inte fly en gång till!

  Gilla

 9. Christer E skriver:

  Vad är det för fel på Göran Grejder?

  Betongsossen är ju underhållande och en stor tillgång för oppositionen, ungefär som Juholt en gång i tiden.

  Gilla

  • Nilla skriver:

   Till Christer: Haha, du har rätt!

   Personen som skrev frågan till Katerina led dock av fobi mot Greider. Är nog en psykisk åkomma. Kanske obotligt.

   Vet ej om det finns bot mot islamofobi heller. Finns det nåt schysst piller?

   Gillad av 1 person

 10. Anders skriver:

  Kan man inte göra frågeställningen lite Intressantare: Om jag sover över hos min mamma och hennes sambo, är det ok att gå omkring i underkläderna då?

  Gilla

 11. Christer skriver:

  Är faktiskt fel att SvT ska ha så mycket pengar. Om Katerina suttit i soffan ibland hade det förstås varit en annan sak, då fick man ju valuta för pengarna. men nu borde public service slimmas som bara fan, det står jag för!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.