Ny podd: Låt runorna vara i fred

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 21/5) pratar Eddie (Mohamed Omar) med Asasamfundets grundare Stenar Sonevang. Justitieministern Morgan Johanssons har tillsatt en utredning som ska komma fram till om bruket av vissa runor ska anses olagligt. Hur ställer sig Sveriges asatroende till detta? Hur är detta förenligt med religionsfriheten?

Men det eventuella förbudet berör inte bara asatroende – runornas är en del av alla svenskars kulturarv. I en ledare i Smålandsposten, ”Låt runorna vara i fred”, skrev den borgerliga debattören Fredrik Haage: ”Vad som ligger i stöpsleven är ju faktiskt det svenska kulturarvet i form av den fornnordiska symbolvärlden”.

Det pågår just nu en namninsamling för att skydda runorna och den 24 maj äger en manifestation rum i Slottsbacken i Stockholm. Man kommer därifrån att tåga till Riksdagshuset där namnlistan lämnas över. Läs mer här

Utredningen är ett uttryck för den oikofobi, nedvärderandet av den egna kulturen som genomsyrar det svenska etablissemanget. Man upphöjer invandrarnas kulturer samtidigt som man nedvärderar den inhemska.

Eddie och Stenar hinner också prata litegrand om asatron i allmänhet.

Lyssna på podden i spelaren nedan:

20 reaktioner på ”Ny podd: Låt runorna vara i fred

 1. Göran Holmström skriver:

  Man kan stilla undra om Morgans svepskäl, den hemska nazismen är det verkliga skälet till eventuellt förbud av Tyr runan, eller om det är en fortsättning på Alice Bah Kunke utrensning av vår historia.
  Intressant parallell till 1930 talets bokbål dock. Missade andra världskriget men får uppleva det light 2019 istället!
  När kommer dom olikfärgade stjärnorna som blir obligatoriska på klädesplagget?’
  Brun lär färgen bli för knegardissidenter.
  Konstigt att det man säger sig avsky mest, tar man efter utan eftertanke eller självkritik.
  Bravo Morgan du är ett under av inkonsekvens.

  Gillad av 1 person

 2. Jari Norvanto skriver:

  Lille Fridolf justitieminister… Get outta here. Han är baske mig ingen justitieminister. Han är kostymerare för cirkusensemblen Kort i rocken. Han friserar och håller masken, den lille toffeln.

  Gillad av 3 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Tycker han påminner mycket om den lilla mannen i Indiana jones 1, han med det inbrända smycket i handen, det låter så mycket bättre än den korta fula nazisten, Oj ren slump på dom orden. Tar tillbaka och formulerar om.
   Morgan Johansson är väldigt lik en filmstjärna från en av världens mest kända filmer, han hade en väldigt speciell klädhängare till sin fina uniform i den filmen.
   Det var väl mer PK?

   Gilla

  • Annkristin skriver:

   I skolan fick vi skriva våra namn i runskrift på skyltar att ha på våra bänkar när vi läste om vikingatiden och sedan lekte vi vikingar på rasterna med stor entusiasm.
   Om det fornnordiska alfabetet förbjuds, vad står då på tur? Nästa steg blir förmodligen att förbjuda användningen vissa bokstäver i det latinska alfabetet i versalform. Den person eller organisation vars namn börjar N, M eller R måste då ersätta bokstaven med asterisk*. Möjligen kan dispens komma att ges mot hög avgift, så att globala aktörer som Microsoft mfl inte irriteras i onödan.

   Gillad av 1 person

   • Ola Mattsson skriver:

    Antagligen kommer alla kända runstenar destrueras så att ingen ska tro att det nånsin bott folk här innan kalifatet upprättades. Som talibanerna gjorde med Buddha-statyer i Afghanistan.

    Gilla

 3. Arthur skriver:

  Vår kulturarvschef låter skicka fornfynd till metall återvinning. Skall de börja slå sönder runstenar nu?

  En kristen före detta kollega bebodde ett fångläger i Manchuriet under kulturrevolutionen. Där fick de gräva diken. När de allt som oftast stötte på koreansk keramik var det viktigt att hastigt undanskaffa dessa då det var dödsstraff på att veta att provinsen historiskt var koreansk och att kineserna var senkomna främlingar.

  Gillad av 1 person

 4. U.P.A. skriver:

  Jag tror detta är #FakeNews ty runalfabetet är en del av UTF8/Unicode: https://en.wikipedia.org/wiki/Runic_(Unicode_block) ᚠᚡᚢᚣᚤᚥᚦᚧᚨᚩᚪᚫᚬᚭᚮᚯᚰᚱᚲᚳᚴᚵᚶᚷᚸᚹᚺᚻᚼᚽᚾᚿᛀᛁᛂᛃᛄᛅᛆᛇᛈᛉᛊᛋᛌᛍᛎᛏᛐᛑᛒᛓᛔᛕᛖᛗᛘᛙᛚᛛᛜᛝᛞᛟᛠᛡᛢᛣᛤᛥᛦᛧᛨᛩᛪ᛫᛬᛭ᛮᛯᛰᛱᛲᛳᛴᛵᛶᛷᛸ

  Jag har inte sett någon länk till där Morgan hävdar att runorna bör förbjudas.

  Gilla

 5. Magnus Rosensparr skriver:

  Den, i alla avseenden, lille Morgan Johanssons lömska anslag mot en av våra äldsta kulturyttringar måste bemötas och bekämpas på kraftfullast möjliga sätt. Den politiska oppositionen i riksdagen får inte tillåtas att smita undan sitt ansvar. En stark och tydlig folklig opinion måste också ta sig igenom mediebruset, gärna med okonventionella medel.
  RÖR INTE VÅRA RUNOR!

  Gillad av 1 person

 6. MonaMarian skriver:

  Morgan är en fullständig idiot om han tror att man kan förbjuda vårt fornnordiska kulturarv. Detta kulturarv från bla. vikingatiden är nämligen inte bara svenskarnas kulturarv, utan även våra grannländer Danmarks och Norges, samt Islands kulturarv. Runskriften och det fornnordiska språket är vårt gemensamma kulturarv. Vikingasymboler som Thors hammare, ormar och andra djursymboler har använts att göra vackra smycken av sedan urminnes tider. Äger själv dylika smycken, broscher, ringar osv. som är kopior på utgrävda fynd från platser på bla. Öland och Gotland. Otroligt vackra! Vem är denna arroganta idiot egentligen? Vem tror han att han är?

  Han förstår tydligen inte hur han kommer att göra bort sig inför våra broderländer, plus England, Ryssland och andra länder som har tagit stor del av historien vår, för att inte tala om den internationella populariseringen av vikingatiden och dess kultur genom de många populära TV-serierna. Finns idag folk från hela världen som har blivit ”fans” av vikingatiden. Han kan ta sig en titt på tex. Pinterest för att se intresset. Han kan också ta sig en tur till Norge för att lära sig hur man hanterar sitt kulturarv där. Han har väl inte ens varit på Bygdöy. Karln borde skämmas, men äger förstås inte vett till det.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.