Patrik Engellau: En knivig fråga

Patrik Engellau

Ibland ser folk konstigt på mig när jag säger att jag läser Dagens Nyheter. Jag törs knappt erkänna att jag betalar för att få en papperstidning hemburen varje morgon. Att skylla på bra sudokus och en fin kakuro varje fredag håller inte. Det håller på att bli skämmigt att läsa DN. Inte mig emot.

Ändå prenumererar jag. Trots allt förekommer intressanta inslag om man förmår läsa mellan raderna (vilket jag lärde mig att göra när jag bodde i den socialistiska republiken Guinea-Bissau där det bara fanns en tidning, den lokala Pravda). På sportsidorna den 7 april ställer DN en viktig fråga som kan få vem som helst att lägga pannan i brydda veck.

Bakgrunden är att Sorsele kommun gjort migrantmottagande till ”en affärsidé”. Man hade bland annat förväntat sig att tillförseln av ensamkommande pojkar skulle stärka fotbollslaget Sorsele IF samt att fotbollen skulle skapa förbrödring. Men så blev det inte. År 2000 spelade 51 pojkar i föreningen, alla svenskfödda. Sedan ökade antalet fotbollsspelande migranter vilket ledde till att de svenska killarna lämnade laget. År 2017 fanns ”inga svenskar och 35 invandrare”. Svenskarna bildade i stället en ny klubb, Sorsele Ungdomsförening.

Hur kunde det komma sig? ”Varför gick det så illa?” undrar Dagens Nyheter. Styrelseledamoten Allan Larsson i Sorsele IF förklarar så här:

Enda chansen för klubben att klara situationen hade varit att begränsa antalet invandrare i klubben.

– Då hade vi kommit över puckeln av invandrare och de svenska ungdomarna kanske hade stannat kvar i föreningen. Men då hade vi behövt göra något som vi inte får göra, konstaterar han.

För enligt Sorsele IF:s stadgar och den svenska idrottsrörelsens värdegrunder ska alla tas emot.

Det här tål att tänka på. En fråga att se i vitögat. Svenska staten, i det här fallet företrädd av Riksidrottsförbundets normalstadgar, vill ha integration medan svenskarna hellre vill segregera sig. Tendensen finns även när det gäller val av skola och boendeområde plus, naturligtvis, i vars och ens sociala umgänge. Jag känner ingen svensk som har en lågutbildad nyanländ person från MENA-området i sin vänkrets, ej heller har jag hört talas om någon sådan svensk.

Tidningen frågar styrelseledamoten Larsson om han ångrar sitt ställningstagande:

Nej, jag ångrar mig inte. Föreningar som är anslutna till Riksidrottsförbundet ska vara öppna för vem som helst, på samma villkor som för andra medlemmar. Det är grundbulten i det svenska idrottslivet. Föreningar som inte följer RF:s normalstadgar ska i mina ögon inte vara medlemmar i den svenska idrottsrörelsen.

Sedan blir det gruff mellan föreningarna, den värdegrundskorrekta och troligen statsfinansierade och den privata:

När nybildade Sorsele Ungdomsförening, som också har ett pojklag i samma ålder, frågade om de fick låna Sorsele IF:s plan, blev svaret: ni kan ta de tider inte vi vill ha.

– Vi föreslog annars att vi kunde träna tillsammans, säger Allan Larsson.

Det ökade bara splittringen mellan klubbarna.

Personligen skulle jag ha blivit rasande om min svenskfödde son hänvisats till träningstider som invandrarna inte ville ha. Fattar inte svenska staten vilket hat hos de svenska uppdragsgivarna dess attityd väcker? Ett hat som borde riktas mot politikerna men som i stället drabbar invandrarna eftersom dessa normalt är närmare inpå.

Sedan ordnades det match mellan klubbarna. Invandrarlaget vann med 17 – 2:

En kille från Uganda som i svenska papper registrerats som 14 år gjorde vad han ville på planen.

En fantastisk fotbollsspelare, kraftfull, skicklig – då är det inte lätt att hävda sig för motståndarna. 

– Men vi kan inte gå efter annat än den officiella åldern, vi kan inte säga att du får inte spela i laget längre, beskriver Allan Larsson.

Det som gör den här samtidsskildringen från Sorsele så intressant, tycker jag, är att den illustrerar ett socialt förhållande som det officiella Sverige, i detta fall representerat av styrelseledamoten Allan Larsson, är väl medvetet om men inte kan förhålla sig till på annat sätt än det gängse: att göra som vanligt och om det inte fungerar tillsätta en utredning.

Allan Larsson pekar annars på Svenska fotbollförbundets slogan för ökad jämställdhet och integration: Alla är olika – olika är bra.

– Det låter bra, men vi har inte fått det att fungera… Problemet får inte viftas undan. Mitt förslag är att fotbollsförbund och idrottsförbund skapar ett projekt för att besvara frågan varför svenska ungdomar försvinner från en förening. Och försöker hitta en lösning.

Svaret finns nog i busken. Stoppa in huvudet och leta.

71 reaktioner på ”Patrik Engellau: En knivig fråga

 1. bjornwiklund skriver:

  ops
  Tryckte fel, fortsätter…
  Rak, ärlig, uppriktig samt spontan…..

  politiker och tyckare som lajvar grupp 3/4 hamnar i den första agendan….

  de i den andra gruppen använder ”Tand för tunga” googlade och hittade på Wiki:
  ”Många håller tand för tunga när representanter för Elitseriens klubbar möter media.” ett guldläge med andra ord…..

  Gillad av 1 person

 2. K. Ulvert skriver:

  I vissa fall finns inga ”bra” lösningar på problemen. Man får ta till den minst dåliga. Den insikten saknas numera hos de styrande och i synnerhet bland kvinnliga sådana. Som sagt, man tillsätter en utredning istället.
  Den enda fungerande lösningen på det här specifika problemet med olika klubbar för svenskar och invandrare och dessas tvivelaktiga åldersuppgifter är att inte ta hit fler av dem, och att i största möjliga mån skicka hem de som redan kommit.
  Inte så snällt, men det enda som fungerar i längden.

  Gillad av 10 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Hehe! Så kallade utredningar är ett sätt för beslutsfattare att sticka huvudet i sanden. Kanske därför deras tänkande erinrar om den som en krympt sandskalle kan prestera… Det rakaste för någon undrande vore förstås att höra direkt med de svenska fotbollsungdomarna varför de gör en exit och blir migranter i inre exil och klubbnybyggare.

   Gilla

 3. Martin skriver:

  Jag lärde mig konsten att läsa mellan raderna under min ungdomstid i Sverige på 1970-talet då Sverige var halvkommunistiskt. Tack snälla herr Palme för det politiska förtrycket som lärde mig kritiskt tänkande och att söka sanningen bortom den som eliten ville servera.

  Gillad av 15 personer

 4. Laggar skriver:

  Principen att hålla fred är underordnad principen att allt är tillåtet, så hellre slåss än att mäkla fred. Sorsele kunde ha bildat flera lag. Även freden skall organiseras, men tyvärr tror inte PK på att freden skall organiseras. Det tycks finnas hökar som är paragrafryttare även om freden offras.

  Gilla

 5. Tomas skriver:

  Intressant att se när globalisterna inser att ett framgångsrikt land skapas av dess medborgare som samarbetar och behandlas rättvist av deras ledare. I alla andra gruppföreteelser än samhället i stort t.ex. i idrottsrörelsen, företagsvärlden mm betraktas det som självklart att prioritera de mest talangfulla samt att undvika konflikter genom inte minst att utesluta de som inte följer gemensamma regler, för bästa resultat. Tror verkligen Lööf, Reinfeldt, MP mfl att det är jordplätten Sverige som är viktigaste ingrediensen i framgången svenskarna hade fram till nyligen? EU valet blir en indikation på om svensken själv förstår det allvarliga läge Sverige befinner sig i.

  Gillad av 8 personer

  • Linden skriver:

   KDs makalösa uppgång i opinionsmätningarna den senaste tiden enbart på löftet att samtala med SD
   vittnar om att det börjar mullra i folkdjupet.
   Här får de troende ett rumsrent alternativ att rösta på.

   Gillad av 4 personer

   • Dnam skriver:

    Och den olidliga fegheten i folkdjupet, vad som helst utom att lämna konsensus och rösta SD. Alla söker ett värdegrundscertifierat alternativ, ett alternativ man FÅR rösta på. Det är sorgligt att se.

    Gillad av 8 personer

   • W skriver:

    Ebba Busch Thor är den partiledare som har störst förtroende bland folk.
    Där ser man vad en utsträckt hand mot Jimmie kan leda till.

    Kanske ska maktkåte Löfven byta fot och försöka sig på samma sak. Han verkar inte ha några skrupler den vägen.

    Gillad av 1 person

   • Jari Norvanto skriver:

    Sådana uppsving i populariteten tenderar att vara kortvariga, eftersom de mer bygger på utspel och åtbörder eller andras relativa oförmåga. Se t ex Lööfs popularitet i fjor – nu är den bortblåst. Partipolitiken måste fyllas med innehåll, inte hoppa på tuvor. Trovärdighet saknar de alla. Ingen av dem slåss för att Sverige ska förbli svenskt, kristet eller västerländskt.

    De tror att man kan floskelspruta historielöst ur ett inbillat ymnighetshorn, som om det inte var dygder och uppoffringar som byggde välståndet, och de klipska, företagsamma gestalterna inom svensk industri som var förutsättningen. De gaggar om miljö och hållbar utveckling, men har inte perspektiv mer än på sin höjd sin egen födkrok den närmsta mandatperioden. De agerar som om de tror att det är likgiltigt vilket/vilka slags folk som bebor ett land, och vilka incitament och dygder som är kritiska för att bygga stabilitet, välstånd och ett folk som är berett att försvara demokratin, samhället och en stat som upplevs rättfärdig.

    Gillad av 1 person

 6. Dnam eksnad skriver:

  Jag spinner vidare, i vilket annat land hade detta skett? Det är sjukt på så många nivåer att man inte vet var man skall börja. Jag kan tänka mig att duschrummet inte var så kul exempelvis. Sverige börjar bli ett Mengele-land, man gör experiment på barn och mindre vetande som man indoktrinerat under många år, kan det bli vidrigare? Tjejerna skall byta om med transkillar, varför inte den nya varianten ensamkommande transkille, och killarna skall få på käften av vuxna män. Jag har själv sett hur hemska kvinnor från HVB-hem sexuelkt lustfyllt omges i simbassängen av en hel grupp afghanska män, de leker att de är barn för då får man pilla. Sverige är på väg, skattefinansierat, att utvecklas till något perverst och ont, vi kan bara gissa vad mottagandet av IS kommer att göra. IS förresten, jag kan rekommendera Aron Flams senaste podd med Westerholm, ni kommer ihåg uigurerna? Nå, Sverige har ju märkligt nog gått ut och sagt att de skall få asyl, men Kina släpper inte ut dem, utan de uigurer som det rör sig om är de som stridit för IS som befinner sig i Irak och Syrien.

  Jag bor inte i Stockholm men hade jag gjort det så hade jag nog fått ett Stockholms-syndrom, Stockholms-tourettes, jag hade nog gått gatorna upp och ner och skrikit ”är ni galna era jävla idioter vakna upp ur er Greta-metoo bubbla och se vad fan ni håller på att skapa!!!!”.

  Gillad av 24 personer

  • Dnam skriver:

   Det heter visst Stockholms-koprolali, mera passande. Är det detta man hör i TV, radio och riksdag?

   Stockholms-koprolali: personen känner ett oemotståndligt tvång att säga saker som ”män är svin”, ”rasist”, ”nazist” och ”brunråtta”, eller längre uttryck som handlar om att folk skall krypa under stenar. Referenser till insekter och andra skadedjur är vanligt förekommande.

   Åkomman förekommer ofta med andra syndrom som Napoleon-komplex.

   Gillad av 11 personer

  • Bengt skriver:

   Du skulle kunna bli en vass stå-upp-komiker.
   En satirens mästare på scenen.
   En inverterad upplaga av Henrik Schyffert.
   Med bra mycket vassare ting än dåliga Netflix- och Pizzaskämt.
   Kan nästa aldrig låta bli att dra på munnen åt dina träffande sarkasmer och ironi.
   Ständigt träff mitt i Bull’s-Eye.

   Gillad av 5 personer

  • Erik2 skriver:

   Just detta med uigurerna är nog det som till sist även får mig att börja närma mig tanken, de vill ha det så här. Helt opåkallat öppnar man för att ge tillflykt, försörjning, medborgarskap till en befolkningsgrupp som totalt saknar anknytning till Sverige sedan tidigare. De har heller inte visat minsta intresse för Sverige sedan tidigare. Kommer de uigurer som finns i statsbildningen Kina att komma hit? Nej, de kan inte. Så då återstår IS… vi öppnar alltså en dörr för att smyga in IS… Helt opåkallat. Varför? Just nu ser jag bara ett svar på den frågan. Den här staten är fullständigt underminerad och det ligger nog inte långt borta att total diktatur upprättas, vilket förstås kommer att kallas demokrati. En annan fråga för framtiden är också vad de muslimska diaspororna vill framöver. Vill man ha en hårdför Islamsk stat? Kommer sunni och shia hamna i öppen konflikt? Kan man tänka sig en Turkisk lösning med någon sorts semi demokrati? Kommer sådana som jag att tillåtas leva i Sverige i framtiden? Jag är livrädd för framtiden för det finns inget som tyder på att någon från politiskt håll vill mig väl. Tvärtom. Signalerna andas judehat och nu är det sådana som jag som är judarna.

   Gillad av 7 personer

 7. Dnam skriver:

  Artikeln i DN illustrerar väl vad jag nog alltid känt men det blir allt tydligare, för den är Hübinette skriven sim ett skämt eller satir över invandringspolitiken utan både författare och läsare skall vrida händerna och sitta och fundera på hur man bäst skall hjälpa de stackars flyktingarna. Jag kan inte känna någon samhörighet med sådana människor, men jag hoppas att även om 80% röstade för sådant som beskrivs i artikeln att åtminstone 31% av dessa kan väckas innan deras barn skall spela fotboll med IS-BK.

  Gillad av 2 personer

 8. JL skriver:

  För er som vill läsa Patriks länkar från DN:
  Unvis.it

  https://unv.is/dn.se/sport/integrationsprojektet-slutade-med-att-laget-forsvann

  ____x_

  F.ö:

  ”….förklarar den 22-årige målvakten de hårda dusterna på numera god svenska.”

  En bit under detta ser man en bild på ”22-åringen” som av någon anledning har de ansiktsrynkor/veck som jag själv fick efter 35.

  Inte undra på att svenska valutan går åt skogen med denna extrema vanskötsel av landet.

  Gillad av 6 personer

 9. A skriver:

  Återigen en berättelse om tvärtomet P.E. Om man bortser från att grunden oftast är en lögn, så kan man uttrycka att processen i detta och många andra fall är att: det statiska(ordet) möter det dynamiska(verkligheten). Det statiska blir kringgärdat av det dynamiska. Men det slutar inte där, utan ordproducenterna (maktetablissemanget) kommer med nästa drag som syftar till att minska dynamiken, att ruta in och formalisera. Att lyfta bort ansvar och initiativ FRÅN individen närmre makten. Tvinga sig fram. Men dynamiken går aldrig att rå på, aldrig, det blir bara nya resultat, orsak och verkan slutar aldrig att fungera. Vad detta innebär för Sorsele återstår att se, men drivs lögnerna längre så kan man vara säker på att livet rinner ur i motsvarande proportion.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

 10. KristinaF. skriver:

  Min mamma, snart 90 år, får ta de tider hos Folktandvården som invandrarna inte vill ha. Det blir ofta kl 7.00 på morgonen, för då har de inte vaknat. Hon kan inte förstå att det ska vara så. Förutom att de betalar 50 kronor och hon flera tusen.

  Gillad av 12 personer

  • Jaxel skriver:

   Min mor som snart är 90 år får gratis tandvård. Om jag inte missförstod tandläkaren så får man detta om man är över 80.

   Gilla

 11. Göran Holmström skriver:

  Måste erkänna att jag läser Expressen på nätet varje dag.
  Skälet ät tvådelat, gammal vana sedan jag var ung, då trodde jag på allt dom skrev, det var liksom sanningen och dagliga rapporter om vårt land.
  Så egentligen är det drömmaren i mig som önskar/hoppas att expressen ska ta sitt förnuft till fånga och skriva sanningen och om den verklighet politikerna prackat på oss. Men det lär inte ske.
  Det andra är mer krasst, lär känna din fiende bättre, genom att läsa deras lögner och jämföra dom med vad vad som pyser fram trots försöken att tysta ner,
  så försöker jag bilda mig min bild av vart landet är på väg.
  Att kronan faller indikerar rätt mycket. det blir svårt för alla överbelånade hushåll att lämna landet om saker blir värre bland annat.

  Gillad av 8 personer

 12. Errol skriver:

  Den offentliga lögnens primat i det naivt politiskt korrekta värdegrundslandet utvecklar precis som i forna Öst ett dubbeltänkande och ett patologiskt hyckleri.

  Gillad av 4 personer

 13. Östrahult skriver:

  Jag har svårt för DN men har haft en kortare prenumeration nyligen. Intrycket är att tidningen har ett ganska tunt innehåll samt att den är mycket aktivistisk. Ett aktuellt exempel är hur man hutar åt Lamotte, se Samtiden, för något DN själv ägnar sig åt men värre. Man kan också vara säker på att det varje dag i DN står något nedsättande om Trump. Vad tidningens inriktning beror på kan man fundera över. Troligen har det att göra med ledning (Wolodarski) och hur man rekryterar. Intressant är att DNs ägare också äger den enda, enligt min mening, tidning som är någorlunda allsidig politiskt, Expressen. Visserligen är det mycket skräp i Expressen men man tillåter också icke PK material.

  Gillad av 3 personer

 14. Den ideologiska tvångströjan skriver:

  Människor har alltid grupperat sig. Det är lätt att upptäcka om man ärlig mot sig själv. Huvudsyftet med att gruppera sig är inte att skapa motsättningar. Naturligtvis. Det är att söka efter faktorer som förenar oss. Att hitta likasinnade. En naturlig gemenskap.

  Trots att mycket handla om miljöfaktorer – som religion, politik, hemmalaget, bygdens folk, det gemensamma intresset, det egna landet – så är behovet att söka sig mot likhet något genetiskt betingat. I likhet återfinns tryggheten. Detta har gått in i våra gener. Att söker efter gemenskap. Tillsammans med likasinnade. En naturlig hemhörighet. Som går att dela inom gruppen och bygga styrka med. Det gäller från byalaget, till den kulturella tillhörighet. Denna ihopsamling av människor är basal och hämtar kraften från en inre psykologi. Som ligger förborgad i våra gener. Som vi aldrig kan frigöra oss ifrån.

  Myntets baksida är att dessa aggregerande krafter automatiskt även skapar en uteslutning. En ut- och insida. Hamnar man på insidan återfinns övriga naturligt på en utsida. Det ligger i sakens natur. Vill man se detta som ett problem, så får man göra om den mänskliga naturen. De medlen har prövats förr. Och alla har misslyckats. Från det tusenåriga riket, till den socialistiska staten.

  Men PK-samhället ger sig inte. De försöker igen, och igen. De utgår hela tiden från en idealbild. Från visioner om hur livet egentligen borde vara. Via en påtvingad yttre form och gestaltning. Där biologi och mänsklig psykologi inte längre gäller. Utan egna påkomna regler. Alltså utifrån ideologiska utgångspunkter.

  I försvaret av den rena visionen är de beredda att gå mycket långt. Är det något PK-människor älskar högt så är det att bygga in dessa visioner i lagregler och stadgar. Som om den biologiska verkligheten i och med det skulle upphävas.

  Grundkonflikten hittar vi nere i 1800-talet. Den mellan Lamarckism och Darwinism. Där Jean-Baptiste de Lamarck ansåg att förvärvade egenskaper kunde ärvas. Medan Darwin hävdade, utan att känna till generna, att arvsgången var ärftlig. Och inte miljöbetingad.

  När man ville bygga den socialistiska människan under Stalintiden passade agronomen Trofim Lysenko väl in. Han förde återigen in förvärvade egenskaper inom genetiken. Att en arvsmässig väg mot socialismen var möjlig. Något som passade Stalin som hand i handske. Att det skulle gå att födas till kommunist.

  Nu har små delar av miljömässig påverkan smugit sig in via epigenetik. Att på- och avslag av gener kan ta sig över generationer. Men det lär ändå inte gå att födas till kommunistiskt, för den sakens skull.

  Den PK-trogne söker fortsatt svaren inom Lamarckismen. Och inte hos hos Darwinismen.
  PK-ismen står med båda fötterna i 1800-talet. PreDarwin. De tror att miljön betyder allt. Att vår psykologiska arvsgång kan göras om – efter eget gottfinnande. Tvång står då mot följsamhet.

  Gillad av 9 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Den ideologiska tvångströjan ska nog träs på, tids nog, Den Ideologiska Tvångströjan. Till dess – piska och morot. Förmodligen mer piska än morot. Men i en masochistiskt kultur kan piskan misstas för morot.

   Gillad av 1 person

 15. styggestig skriver:

  ”Migrantmottagande som affärsidé”! Smaka på den meningen. Det är många som har skurit pipor i vassen; alla kommunpolitiker i avfolkningskommuner, alla kommunalpolitiker i kommuner som hade outhyrda lägenheter i sina allmännyttiga bostadsföretag, alla tidigare anställda och nyanställda i socialvårdssektorn, alla tidigare mera perifera medlemmar i socialdemokraternas Tro och solidaritet, alla övriga ”godhjärtade”, alla tolkar och översättare, alla advokater och nyutbildade jurister (advokatsamfundets medlemmar har trefaldigats de senaste 20 åren!) Bert Karlsson och hans barn, Johanna Möller (fast där gick det inte enligt plan). Gosh, what a mess!

  Gillad av 10 personer

 16. Hortensia skriver:

  Ja herregud, Patrik, vilken slem historia. Jag reagerar starkt mot att hitresta utlänningar ska coachas fram till diverse professionella hobby-livsstilar; att de fullt försörjda av svenska ungdomars föräldrar ska kunna ägna sig åt, vanligtvis undermåliga eller högst mediokra ”karriärer” som fotbollsspelare, artister, författare och dylikt…

  … medan våra inhemska, helsvenska barn tvingas planera för att utföra vanliga, hederliga, mycket ofta riktigt trista med alldeles nödvändiga jobb till döddagar, för att betala kalaset.

  Så länge skäggebarnen ”bara” spelar fotboll med värnlösa igelkottar och tama katter och inte med avhuggna dhimmihuvuden lär pajasregimens järngrepp om folket inte kunna lossas.

  Gillad av 7 personer

 17. svenne skriver:

  ”Jag känner ingen svensk som har en lågutbildad nyanländ person från MENA-området i sin vänkrets, ej heller har jag hört talas om någon sådan svensk.”

  Detta gäller väl även de som har varit mest högljudda då det handlar om att bejaka en mer eller mindre okontrollerad invandring. Jag har svårt att tänka mig att några personer som anses ligga på elitnivå inom olika discipliner – t.ex. kultur, idrott, journalistik och politik – och som betraktar sig som godhetens frontfigurer upplever någon stimulans av att kontinuerligt umgås med någon utifrån kommande analfabet som endast talar sitt eget språk.

  För dessa ”goda” handlar nog stimulerande umgänge i stället om möten med likasinnade svenskar och någorlunda utbildade och delvis försvenskade svensktalande invandrare. Detta innebär i praktiken att ”människors lika värde” inte gäller då det handlar om ynnesten att få ingå i deras innersta vänkrets, utan integration genom samvaro mellan pursvenskar och utifrån kommande analfabeter får ombesörjas av andra.

  Gilla

 18. larsbernhoff skriver:

  Problemet som DN beskriver om fotbollsklubben som tappade greppet om sina ursprungliga medlemmar tycker jag inte ska leda till en svartmålning av DN. Det framgår att det är en lång utförslöpa för Sorsele som de delar med många andra inlandsorter i Norrland.
  Att ha migration som affärside’ är så dumt att det straffar sig själv. Det finns bidrag för kommuner de två första åren, sedan ska kommunen klara det själv.
  Det är arbetskraftsinvandring som är lönsamt inte asylinvandring på lösa grunder. Att sedan klubben får extra problem med en ugandaspelare med felaktigt (som det beskrivs) uppgiven ålder är lök på laxen om ingen vågar ta beslut om att det är fel i idrottssammanhang.
  Som jag uppfattar det så är invandrarna mot slutet i majoritet varvid spelarna pratar sitt eget språk som svenskarna inte förstår. Gränsen är nådd och passerad för normalsvensken..

  Patrik föreslår att lösningen ska letas i busken. Det mest konstruktiva är som nämnde Alla Svensson själv föreslår att leta upp den förening som lyckats hantera det problem som Sorsele och de 7-8 andra föreningar har misslyckats med. Han föreslår att Riksidrottsförbundet gör en pilotstudie med Robertsfors som klarat hanteringen med många invandrare och ändå behålla ursprungsinvånarna i klubben. Det skulle vara ett konstruktivt grepp.
  Sorsele behöver byta affärside’ och Sverige byta invandringspolitik, men en fotbollsklubb måste hitta en egen lösning. Studera de som lyckas är bästa tips

  Gilla

  • Dnam skriver:

   Förstår du inte att ALLA spelarna är vuxna? Dina inlägg får mig nästan alltid att ta mig för pannan. Varför, men vilken RÄTT, utsätter man barn för dessa män som ingen vet vem de är och dom har blivit, trots att man alltid försöker frikänna baserat på ålder och annat, den mest kriminella gruppen i Sverige? Löfven har ju personligen poserat med ett antal som senare visat sig vara sexualförbrytare. Vill du ha dina barnbarn i samma lag som människor från en kultur där tagarroush är utbrett?

   Med vilken rätt, det frågar jag mig allt oftare.

   Gillad av 4 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   SvFF:s ‘Alla är olika – olika är bra’ är en riktigt kackig och anpassligt tidstypisk slogan. Jag tillåter mig att omformulera: Bra olika är vi alla, och somliga rent av obra.

   Gillad av 1 person

 19. NETTANN skriver:

  Allt papper för att tända i pannan på landet var slut någon gång på hösten 2013. Då köpte jag Expressen. Men läste den inte – det finns gränser.

  Fast fram till så där 2000 läste jag den varje dag. Sedan slog internet igenom på allvar med nyanserad information.

  Strax därefter gav slutligen telefonförsäljarna för DN och SvD upp.

  Och de som smyger ut till postlådan på morgnarna och skyndar tillbaka med något gömt under morgonrocken är nog den enda grupp i samhället som jag rent ut föraktar. Frivilligt läsa selekterad, filtrerad och förvanskad smörja – och därtill betala för skiten!

  Gillad av 7 personer

 20. Mats Waltré skriver:

  Det mest intressanta i artikeln tycker jag var: ”Yasin Heydari kom till Sorsele för fyra år sedan. Då hade hans storebror först anlänt ensam. Sedan kom resten av familjen. De är hazarer från Afghanistan som hade bott många år i Iran.”

  … många år i Iran … sedan kom resten av familjen

  Gillad av 4 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Detta är välkänt bland de samhällsintresserade, att afghanerna som kommit till Sverige på senare år – under MSM:s och offentlighetens beteckning ‘ensamkommande flyktingbarn’ (sedermera endast ‘ensamkommande’ när åldersbedrägeriet blivit alltför uppenbart av tillräckligt många) – nästan alltid kommit från Iran och inte Afghanistan, när de ”flydde”.

   Gillad av 2 personer

 21. Björn skriver:

  Sverige idag, är ett typexempel på hur det går när man våldför sig på det mänskliga psyket, och med tvång försätter ”vanligt folk” i ”livssituationer” som de annars skulle ha undvikit! Men det verkar som att allt missnöje nere i folkdjupet har startat en ”jäs-process”, och som sakta men säkert sprider sig upp mot PK-isterna i ”ytskiktet”….

  Gillad av 2 personer

 22. Mona skriver:

  Hypotetiskt sett kan det röra sig om en kulturkrock mellan två olika traditioner. Ända sen jag var liten och växte upp på 1940-50 talen så har den svenska traditionen inom idrottsrörelsen byggt på laganda och kamratskap och där föreningarna har drivits av ideellt verkande funktionärer. Den andra traditionen kan alltså, beroende på bakgrund och historia, grunda sig i djungelns lag, att äta eller ätas, och som bäst beskrivs i romanen ”Flugornas herre” av William Golding, en roman som var obligatorisk att läsa i engelskautbildningen på gymnasiet tidigare, hur det är numera vet jag inte. Frågan är i sånt fall vilken tradition som gäller i dagsläget.

  Gilla

 23. Stig Palm skriver:

  Att köpa DN med Wodoslaski som chefredaktör måste ifrågasättas. Tala om s k fake news eller undanhållande om faktisk information. DN är en skittidning som gått ned sig i lögnträsket.

  Gillad av 2 personer

  • Matte skriver:

   DN är en skittidning.

   Man kan möjligen bli ursäktad om man köper den för att förstå fienden, och sedan agerar på den informationen, likt PE.

   Men de flesta prenumeranter framstår som DN-zombies med tidningen som talmanus. Helt utan egen reflektion och tänkande, och helt utan egen agenda.

   Gillad av 3 personer

 24. T skriver:

  https://www.nyatider.nu/anders-klarstrom-slar-hal-pa-myter-om-sds-historia/

  Kan man inte förtala oppositionen, ska man försöka tiga ihjäl den. Men systemets handgångne medlöpare, som Anders Lindberg på Aftonbladet, Thomas Mattson på Expressen eller Jenny Sonesson på Göteborgs-Posten måste alltid bekämpas i allt de tar sig för.
  Jag vill uppmana människor att tänka kritiskt och självständigt. Misstro systemmedia och sök istället sanningen från fria medier, som Nya Tider och andra som drivs av idealister och sanningssökare!

  Gillad av 2 personer

 25. Göran Holmström skriver:

  Läste artikeln igen, och noggrannare denna gång, första gången så tappade jag allt vid,”Fotboll” kanske berodde det på min första dokumenterade hjärnskakning som treåring, då farsan och farfar sparkade boll jag sprang in och fick bollen så hårt i skallen att jag svimmade, vaknade av att farfar skakade om mig och skrek svimma inte ungjävel, det kan ha färgat min syn på sporten en del.
  Men nästa gång jag läste, så insåg jag att det stackars fotbollslaget bara råkade ut för samma sak, och dessutom av folk som inte ens kunde skälla ut dom på ett språk dom förstod, dubbel kränkning alltså.

  Gillad av 1 person

 26. Björn skriver:

  Det är inte bara från idrotts-och fotbollsföreningar, som svenskarna drar sig tillbaka, utan från hela det ”offentliga rummet”! Svenskarna pilar iväg till jobbet på morgonen, jobbar sina timmar, och smiter sen hem igen, så fort det bara går,och låser in sig! Samtidigt som de invasiva främlingarna tar över område efter område! För de som tycker att jag överdriver, rekommenderar jag besök vid just fotbollsplaner, eller simhallar, eller bibliotek, eller köpcentra, eller akutmottagningar på sjukhus, eller var f-n som helst……..

  Gillad av 5 personer

 27. Samuel af Ugglas skriver:

  Allt av värde i DN, SvD och de andra onämnbar ”organen” får vi ju recenserat genom DGS, det sätter vi stort pris på och uppmanar till fortsatta donationer till DGS.

  Gillad av 4 personer

 28. lookslikeanangel skriver:

  Bollen är rund….

  Råkade faktiskt luncha ihop med ett litet mörkare fotbollslag.
  Trevliga killar, fantastiskt välvuxna, säkert jättepotential….

  Men – alltid detta men – behöver vi 500 000 fotbollstalanger.
  Hur tänker man där….

  Gilla

 29. olle reimers skriver:

  Det finns bara ett rmligt förhållningssätt till de omständigheter som råder i Sverige idag. Att jobba under devisen GÖR SVERIGE TILL ETT BÄTTRE LAND FÖR ALLA..

  I Sverige är 80 % av befolkningen födda i Sverige av föräldrar som också är födda i Sverige. Sverige är för dem svenska språket och svenska sedvänjor.

  De 20 %:en har för det mesta hyggligt anpassat sig ovh blivit svenskar. De älskar Sverige precis som vi andra men kanske med några andra detaljer som fästpunkter. Vi ursvenskar har tagit åt oss en del av det hitkomna.

  Under de senaste åren har det kommit en stor grupp människor som inte ser Sverige på samma sätt. De vill inte bidra till att göra Sverige till ett bättre land för alla. De vill förändra Sverige i grunden och att vi ska anpassa oss efter dem. Detta har möjliggjorts av politiker som antingen är helt korrupta, naiva eller fega.

  Då hamnar man i en Sorsele-situation; ett Absurdistan. Varför? För att vi 80% låter oss luras av en liten grupp ohederliga personer som dominerar politik och media. De vill inte att Sverige ska bli ett bättre land för alla att leva i. De struntar i Sverige och vill skicka in Moder Svea i valfiskens Globalfascistens, buk.

  Sorsele är en skrattspegel för oss förblindade, alltför hederliga och godtrogna svenskar. Men det är ett skratt som ger en växande klump i halsen.

  Gillad av 1 person

 30. Niklas skriver:

  Jag förstår inte alla kommentarer och ej heller artikeln. I artikeln står att svenskar segregerar sig. Inte ett ord om invandrare som helt avstår det svenska samhället??
  Dessutom verkar många kommentera utifrån devisen att Sverige är svenskens plats på jorden. Så är icke fallet i det mångkulturella Sverige där alla kulturer är lika viktiga och ingen kultur äger företräde. Svensken är ett särintresse i Sverige. Helt enligt sju partier i riksdagen.

  Gillad av 1 person

  • Stig Palm skriver:

   För de flesta från MENA områdena är Sverige enbart en bekväm födkrok på kartan utan krav på motprestation. Heja de svenska enfaldiga politikerna och valda av motsvarande folk.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.