Psykisk ohälsa bland ishockeyspelarna (en ironisk betraktelse)

Lennart Bengtsson

Sport har utövats i olika former sedan förhistorisk tid. Det finns dokumenterad idrott från bland annat Kina och Egypten. Den västerländska idrottstraditionen härstammar från antikens Grekland.

Genomgående var det idrottens roll att träna unga män för framtida krigiska ändamål. Bland djuren kan man se en liknande utveckling. Hanarna börjar tidigt att slåss med varandra under lek för att som fullvuxna kunna demonstrera sin dominans och styrka för att vinna parningsföreträde hos honorna. Det är naturligtvis helt otänkbart att även mänskliga honor kan reagera på ett liknande primitivt sätt och om det skulle vara så, så är det fullständigt otillåtet att ens tänka i sådana banor.

Den tyska nationalsocialismen såg kraftfulla sporter som boxning, fotbollsspel och liknande på samma sätt som man gjorde i det antika Sparta och på så sätt fostra de unga männen för framtida krigiska utmaningar.

I vår tid har kraftsporter blivit alltmer vanliga. Under senare år har exempelvis boxning blivit allt populärare för att tidigare setts som ett slag barbarisk sport. Det inkluderar även den thailändska varianten där man kan sparka kontrahenten i huvudet. I stället för att ta avstånd från en sådan sport utövas den numera i jämlikhetens namn även kvinnor. Det finns till och med professionella kvinnliga boxare och olika former av allvarliga hjärnskador har rapporterats. Allvarliga skador bland dagens krävande sporter, som förutom boxning också inkluderar fotboll, ishockey och utförsåkning på skidor, är vanligt förekommande.

Nu har emellertid klientsamhället till sin stora tillfredsställelse också upptäckt att det föreligger vad man kallar psykisk ohälsa bland ishockeyspelarna. Frågan uppmärksammades av P1-radion på morgonen den 26 juli. En forskare vid Linnéuniversitet som disputerat i ishockey intervjuades. Forskaren hade dock inte uppmärksammat företeelsen i sin avhandling. I det aktuella fallet rörde det sig om en ung man som kände sig under tryck att lyckas i ishockeykampen och tyckte att han befann sig under press, något som reportern identifierade som ett slags machotryck från omgivningen.

Det politiskt korrekta vårdsamhället som letar med ljus och lykta efter klienter som de kan ta hand om, och på så sätt bygga ut vårdsamhället, gladde sig storligen. Säkert är det ingen brist på unga män som känner det sociala trycket att lyckas på idrottens område. Antalet framtida klienter är närmast obegränsat!

För att undgå ett otillbörligt tryck på de unga, och inte så machistiskt lagda, männen är den kanske på sikt enda möjligheten att byta ut människorna i de krävande och farliga sporterna mot ett slags datorstyrda avatarer. På detta sätt skulle man undgå alla farligheter och otrevliga hälsoproblem bland våra unga idrottare. Risken är förstås att de som handhar de idrottande robotarna också kommer att må dåligt speciellt om de skulle förlora. För att därför på sikt kunna avlasta vårdsamhället och minska antalet psykiskt drabbade klienter blir det nödvändigt att överlåta den farliga idrotten helt till robotar med en lämplig nivå på sin artificiella intelligens (AI). Först då kommer vårdsamhället att förlora sina klienter. Kanske är det därför som man inte gillar AI?

20 reaktioner på ”Psykisk ohälsa bland ishockeyspelarna (en ironisk betraktelse)

 1. Lars skriver:

  Vårdsamhället avseende psykisk hälsa är gravt underbemannat, har svårt få tag på läkare (inte så spännande karriär tycker de) trots att de snabbt blir överläkare, har svårt finna kompetenta specialistsjuksköterskor och mentalvårdare, som tycker lönen är dålig.

  Om radiosporten börjar omfatta hur omfattande de psykiska problemen blivit bland idrottsutövarna så kanske det skulle få en obildad allmänhet och politiker att förstå hur illa det står till med psykiatrin i Sverige? Att resurser måste föras dit? Radiosporten är ju inga psykologer direkt, kan knappast skilja på en ishockeypuck och en astronaut kan man förstå, så om Lennart Bengtsson vill, så kan det bli hans entre biljett till en ny karriär som mentalskötare.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Varför skall vi tro att det blir färre psykfall om vi skaffar fler psykläkare? Ingen inbillar sig väl att det blir färre hjärtsjuka för att vi skaffar fler hjärtläkare eller färre cancersjuka för att vi skaffar fler cancerläkare?

   Dessutom kommer vi tillbaka till frågan med vilken rätt och till vilken grad vi skall förbättra den enes liv med pengar tagna från den andra. Det finns en gräns för hur mycket skatt man kan kräva ut, och blotta mängden pengar som cirkulerar i ett system leder oproportionellt till korruption och slöseri.

   Vi måste återvända till ett enklare, direktare och traditionellare samhälle. När vi bättre vet hur vi förväntas agera, när alla har en utarbetad roll att spela, blir det färre psykfall. När vi äter en bättre kost blir det färre fall av hjärtsjukdom och cancer. När vi betalar mindre i skatt och mer efter våra egna prioriteringar, blir det så många läkare av varje slag som folk faktiskt önskar sig att ha och tycker att det är värt att finansiera. Och det blir mindre korruption, fusk och mygel. Det blir färre politiker. Mindre politik och mer liv.

   Gillad av 8 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    ”Om bara” är ett uttryck för socialismen. Det härleds ur en föreställning att någon eller något skapat alla ondska, så ”om bara” man ”tar bort” detta något, så kommer äpplet upp ur strupen och paradiset återvänder till jorden.

    Gillad av 2 personer

 2. Jan Bengtsson skriver:

  Tänk då om Avatarerna ges en annan kvalité också…

  En outröttlig tunga och ett extra stort tillbehör!
  En modern man i byrån…

  Då behövs inga män längre, mer än ett antal Alfa-hannar,
  som regelbundet depononerar i spermabanken)

  Matriarkatet regerar för gott!
  Vilket lyckorike!

  Gilla

 3. Jan Andersson skriver:

  Skrev inte Dennis Potter ett drama om en krigsveteran vars hjärna (och medvetande) bevarades efter hans död som databank i ett avancerat dataspel som unga snorvalpar aldrig kunde få nog av? Krigsveteranen fick uppleva sitt livs värsta ögonblick gång på gång i all evighet. Ett öde värre än döden.

  Gilla

 4. Jan Andersson skriver:

  Det finns en sjuk ”sport” som kallas MMA och som helt saknar berättigande. Men den är väl ett tecken i tiden och den upplösning av sans och förnuft, moral och etik som alltmer präglar nutidens samhälle.

  Gillad av 1 person

  • Kea skriver:

   Tja, det finns ändå regler i denna sport, hur tror du vikingar och riddare tränade? Två män som frivilligt pucklar på varandra tycker jag inte är upprörande, däremot så tycker jag att fotboll är en pöbelsport som uppmuntrar fusk och fälleben och gnälleri och korruption på högsta nivå, vi kommer ihåg de magsjuka brasilianarna vid VM i Frankrike.

   Problemet i Sverige är istället att invandrare tränar kampsport och går runt och slår ner oförberedda svenskar i grupp, alltid i grupp, och så har det varit i 40 år. Fy fan för att vara ung idag, mina barn ser nu exemplen med till och med kidnappningar på köpcenter, våra barn blir nu tvungna att lära sig rena överlevnadsstrategier, och att kunna försvara sig är en när segregeringen inte fungerar och apartheid ännu är politiskt omöjligt. Redan för 30 år sedan så gick invandrarna med pepparspray som de sprutade i sina offers ansikten och hoppade på i grupp, jag såg det själv. Mängden våld mot svenskar som dolts är helt enkelt ofantlig under de senaste 30-40 åren, varje dag förtigs något, det är i vad som förtigs som samhället utvecklas.

   Gillad av 7 personer

 5. Jan Ivarson skriver:

  ENSAMARBETE VÄRRE ÄN TUNGT ARBETE I GRUPP

  En yrkesgrupp som ansetts vara lämpad för män är sophämtare.
  Har aldrig hört att Fi vill kvotera in kvinnor för varken sophämtning eller asfaltläggning. Jag har visserligen sett kvinnor i arbete för asfaltering men de har varit trafikvakter.

  Att hämta sopor kan kräva sin man. I vissa fall i Stockholm har arbetet också haft ett intellektuellt inslag, nämligen förmåga att hålla reda på nycklar för restaurangers avfall som måste tömmas tidigt innan restauranggäster kommer och trafiken blir stor. Eftersom nycklarna inte har försetts med brickor är det bara sophämtarna som vet var de passar. Ingen annan har därför kunnat hämta sopor. Det har de utnyttjat i löneförhandlingar och kunnat trissa upp löneläget.

  För att underlätta det i längden tunga arbetet att hämta sopor, har arbetet mekaniserats mer. I en kommun hade mekaniseringen drivits så långt att man kunde klara sig med en man i varje bil istället för tidigare två. Kärlen ställdes närmare bilen och lyften skedde maskinellt. Allt borde vara frid och fröjd men efter en tid klagade de ensamma sopbilskörarna på att de saknade sin arbetskamrat.och det upplevdes som psykisk belastning. De ville att bilarna skulle ha två man även med maskinellt lyft.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, listan är längre än man tror: avloppsrensare, räddningsdykare, gatustensläggare, byggnadsställningsmontörer. När kommer kraven på 50%? Vilka kvinnor skall tvångsrekryteras? Avdankade Tham-professorskor?

   (Tredje adressen idag. Censuren är stenhård!)

   Gillad av 2 personer

 6. Kea skriver:

  I Sveriga så uppmuntras av etablissemanget nu ett helt annat sätt att visa att man är macho, nämligen genom att vuxna män tävlar mot pojkar i skolidrotten, slår ner dem efter skolan eller hugger dem med kniv, eller som på bryggan här, vuxna män sparkar barn i magen och slänger i dem. Svaret på detta är inte assimilering, det är heller inte ett machoposerande som endast fungerar när det finns vissa regler. När barn blir sparkade av vuxna så vet man vad timmen är slagen, det finns bara ett svar på detta men jag skriver det inte pga lagen mot hets mot folkgrupp, även om det inte är en folkgrupp jag är efter, folk blir visst dömda för ”hets” på väldigt lösa boliner. Ett Facebookinlägg av en tant ger hårdare straff än att sparka barn i magen.

  Gillad av 6 personer

 7. Magnus Rosensparr skriver:

  ”Det är naturligtvis helt otänkbart att även mänskliga honor kan reagera på ett liknande primitivt sätt och om det skulle vara så, så är det fullständigt otillåtet att ens tänka i sådana banor.”

  Ja, precis så är det ju i vår filtrerade värld. Och ändå kan fenomenet studeras på vilken bättre krog som helst en lördagskväll, för att inte tala om en riktigt blöt personalfest.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.