Faran med den totalitära ideologin. Finns det likheter med 30-talets Tyskland och dagens Sverige?

Lennart Bengtsson

Låt oss i fantasin förflytta oss tillbaka i tiden, först till januari 1933 i Tyskland och där göra en prognos för de närmaste 12 åren och sedan ytterligare en tidsresa till maj 1945, i samma land, för att kolla upp hur prognosen slagit in.

Säkert skulle de flesta förstummas över allt elände och alla hemskheter som drabbat Tyskland och Europa under denna relativt korta tidsperiod, lika lång som den i jämförelse innehållslösa perioden, för Sveriges del, 2006 – 2018. Säkert skulle man också i all ödmjukhet inse människans fullständiga oförmåga att se in i framtiden.

Hur kunde på så kort tid Europas kanske mest avancerade kulturland urarta så fullständigt? Och hur var det möjligt att engagera i stort sett hela landets befolkning i en sådan gigantisk men negativ kraftakt som att bygga upp en supermodern krigsmakt och därefter erövra stora delar av Europa? Dessvärre blev resultatet 1900-talets värsta katastrof, oöverträffat i mänskligt lidande och materiell förstörelse.


Den tyska nationalsocialismen var ingalunda ett högerpolitiskt projekt utan snarare ett socialistiskt radikalexperiment som hade mycket gemensamt med kommunismen i Sovjet och Kina och i liten skala med Kambodja och Kuba. Före det tyska anfallet på Sovjet 1941 hade Stalins Sovjet och Hitlers Nazityskland ett nära samarbete och de båda diktatorerna beundrade i viss mån varandra. Ett hemligt militärt samarbete hade redan påbörjats under Weimarrepubliken.

Det som kännetecknade Nazityskland var det sätt som allmänheten systematiskt hjärntvättades genom att man snabbt tog makten över radio, film och tidningar samt utbildning på alla nivåer. Detta gjordes utomordentligt skickligt och man såg till att alla blev inpräntade med den nazistiska värdegrunden. Nazityskland var på alla nivåer i högsta grad politiskt korrekt. De som inte anammade värdegrunden blev på kort tid av med sitt arbete, socialt utstötta och i bästa fall helt ignorerade. Gradvis hamnade flera också i arbets- eller koncentrationsläger.

Bortsett från det sista stadiet finns det i dag likheter med Sveriges behandling av politiskt inkorrekta. I Tyskland blev de kallade Ungeziefer eller ohyra ungefär som dagens svenska politiker och överhet kallar de med andra politiska uppfattningar för fascister, nazister eller bruna råttor som en del helst vilja gasa ihjäl, se Cecilia Hagens krönika ”Hur ska man bli av med mänskliga brunråttorna” (29/9 2016). Säkert var strategin att skapa en fast gemensam värdegrund en avgörande faktor i Nazitysklands styrka och fanatism.

Även om det finns strukturella likheter med dagens Sverige och Nazityskland så är ju ambitionerna fullständigt olika. Nazityskland såg sig som ett herrefolk som ville lägga en del av världen under sig och som ansåg att de var genetiskt överlägsna de flesta andra folk. Det var säkert något som merparten av befolkningen uppskattade eftersom alla helst vill vara framstående, överlägsna och intelligenta.

På samma sätt kanske också många svenskar anser sig vara moraliskt överlägsna och också godare, generösare och snällare än de flesta andra folk, speciellt mot människor från andra världsdelar som tidigare blivit nedlåtande behandlade av Europa och västvärlden. Och alla vill ju i vår tid framför allt vara goda och snälla människor som står upp för jämlikhet och social gemenskap. Till sin grund är Sverige därför ett slags motsats till Nazityskland. Likheterna är endast strukturella.

Emellertid, när till slut alla omfamnar en gemensam värdegrund oförbehållsamt blir människorna allt påpassligare, kraven skärps, intoleransen växer och det enda som räknas är det politiskt korrekta. Samhället blir på så sätt allt mer ofördragsamt och fördömande mot dem som inte anses leva upp till de höga idealen som finns inpräntade i värdegrunden. Knappast någon vet ens vad värdegrunden egentligen är men alla gör vad som man tror förväntas ungefär som Hitler sällan behövde ge några direkta order då alla förväntades veta vad han ville och alla arbetade därför ”dem Führer entgegen”, en artikeln ”Dem Führer entgegen arbeiten” i Der Spiegel (21/8 2000).

På samma sätt behöver de flesta svenskar inte beordras att vara politiskt korrekta och leva upp till den förväntade värdenormen utan det görs instinktivt. Alla vill ju vara goda och snälla och hjälpa de svaga och ingen vill drabbas av fördömelse och frysas ut.

Inget är därför kraftfullare än idéer och uppfattningar som omfattas av en dominerande majoritet så länge allt fungerar. När den hemliga besvärjelsen slutar att fungera möter man gemensamt sitt mentala Stalingrad men då är alla de som tänkt i andra banor sedan länge borta. Allt kollapsar till slut, inte alltid lika fullständigt som Tyskland 1945, men ändå blir det oerhört traumatiskt för människorna att inse att allt det trott på så innerligt var fel och det finns inget annat att göra än att börja om på nytt igen precis som när Tyskland fick sin Stunde Null den 7 maj 1945. Så nog kommer även dagens Sverige med sin märkliga radikalism att möta sitt Stalingrad och få börja om på nytt.

 

54 reaktioner på ”Faran med den totalitära ideologin. Finns det likheter med 30-talets Tyskland och dagens Sverige?

 1. K. Ulvert skriver:

  Angående alla paralleller som dras mellan dagens situation och mellankrigstiden:
  Den delen av historien är som en kista med ett välpolerat och tungt lock. Alla berättelser på locket går bredvid varandra och är till förvillelse lika. För var gång de upprepas blir locket lite tyngre och lite blankare.
  Orkar man glänta på locket finner man spåren av de verkliga händelserna, det som var vitt på locket kan vara svart inuti kistan eller tvärtom. Men det mesta är både och.
  Berättelserna ormar sig om varandra och liknar nästan ingenting av lockets polerade yta.
  Men hur tungt locket än är, så kan den som en gång lyft det aldrig få det på plats igen.

  Gillad av 1 person

  • plq017 skriver:

   Nu när vi är inmålade i ett hörn, är ondskan svåråtkomlig. Godheten kom i vägen.
   Trettonåringen blir våldtagen i skolan, släpar sig till skolsköterskan, tas med ambulans till sjukhuset, och sedan kommer föräldrarna, och skall göra en polisanmälan.
   Men nu har godheten ryckt ut, och skolan har kontaktat polis och det sociala, och tillsammans gör de allt som de kan för att förhindra att det blir en anmälan gjord.
   Varför? En anmälan skulle bara försvåra förövarens integration i Sverige är motivet.
   Vem har rätt?
   Skolan, det sociala och polisen ställde sig att på våldtäktsmannens sida, eftersom det enligt hans mening är helt OK att våldta otrogna som är olämpligt klädda.
   Eller menar Du kanske flickan borde skyddas av svensk lag (som förbjuder våldtäkt, och sex med underåriga)?
   Det svenska samhället har redan tagit ställning för förövaren.

   Gillad av 9 personer

 2. Aurora skriver:

  Vänstern och dess politiska etablissemang erkänner ju aldrig sin nazistkoppling; rasbiologin som nazisterna använde var svensk, flera högprofilsvenskar (upptäcksresande) var nazister, svenska politikeretablissemanget svassade för nazistiska högdjur på besök i Sverige. Vänstern är historiskt och traditionellt antisemiter. En debattör sktev nyligen om ’vänsterns antisemitism går under radarn’. Vänsterns aversion mot judar förenar sem med islamsiterna. Därför kramar de varandra idag. Samtidigt som dagens vänster är nutida förlängningen av kommunist,-och Sovjet-totalitären. Vi har idag en svensk kyrka som är mer lierad med islamism än kristendom. Religinsprofessoren (med homosexuell brot) som kramar islamism (samma som vill att broderns läggning ska straffas med döden). Det vänsterdominerade erablissemanget har hittat på den numera allomfattande ’värdegrunden’ som fungerar som legitimitet för all politik och samhällsordning idag.. Ja, de röda fanorna är väldigt brunsmetade.

  Gillad av 12 personer

 3. Jvk skriver:

  Jag tycker din dimensionsanalys är alltför traditionell, jag tror nazismen var speciell för att den var så effektiv och inrättade ett totalitärt styre så fort. Jag tror att en artikel som denna kan motverka sitt syfte, japanerna dödade ungefär lika många som nazisterna tror jag, Stalin dödade fler och Mao också, och de dödade de sina, så nazisternas rasistiska argument är bara en detalj, som smaken på glass. Jag tror istället att alla dessa stater har det som betyder något gemensamt, de var totalitära, man satte ett totalitärt mål och fick alla att röra sig mot detta totalitära mål, den stora skillnaden mellan nazism och kommunism och Kejsardyrkan var endast i effektivitet och att Hitlers totalitära singularitet, dvs total kollaps, antagligen var planerad till hans livstid, totalitära rörelser söker inte livet, utan döden, man söker utopisk perfektion och kan något vara mer perfekt än om man tar bort alla oberäkneliga människor, de kör för fort och släpper ut koldioxid, de ritar av Muhammed, vill bada topless, gillar inte folk som uppför sig illa, alla gillar inte heller invandrare och muslimer, har fel hudfärg (vit), fel kön (man), lyder inte chefen och politikerna, sölar och slöar och blir sjuka, de blir också gamla och fula och gnälliga. Varför skall vi finnas egentligen? Man försöker skapa ett himmelrike på jorden. Det är detta som pk-isterna har gemensamt med nazister, kommunister och Kejsardyrkande japaner som försökte bygga sin totalitära stat på äldre myter, nazisterna insåg att detta nog var nödvändigt också.

  Gillad av 7 personer

  • Jvk skriver:

   Jag var nyligen på museum och såg föremål, skulpturer, sarkofager och mumier från det gamla Egypten, och det slog mig hur fantastiska och perfekta dessa stora och små skulpturer är. Varför skapade man dem? Jag kan rekommendera ett besök på lämpligt museum, British Museum är bra och Glyptoteket i Köpenhamn också. Det som slog mig var att de olika Faraoniska rikena på många sätt verkar representera det mera sentida totalitära stater försöker skapa, det verkar vara det naturliga tillståndet för människan när vi blir tillräckligt många, liknande kulturer verkar ha funnits i Mexico och Sydamerika. Är det så illa att majoriteten helt enkelt VILL bli ledda och att fritt tänkande under kristendomen och kapitalism är undantaget? Lever vi i en kort parentes i världshistorien och representerar pk-ismen en gammal historisk kraft där vi skall fås att dyrka något utopiskt högre? Så kan det vara, är pk-ismens otaliga idiotier bara vår tids famlande av barn, där Egyptens faraoner fann långt djupare och mera beständiga mekanismer för att samla alla under en totalitär utopi? De fantastiska 4500år gamla statyerna jag såg, är de inte helt enkelt spetsen eller toppen eller kärnan i utopin, man skapar en mytologisk kärna för sin stat, man begraver Farao i en pyramid så att folk inte kommer och tror att de räknas, de är där för ett större syfte de inte kan förstå. Kan man inte förstå värdegrunden och pk-isterna på detta vis, de är som barn som ritar med fingerfärg och försöker upprätta samma slags styre som i Egypten, eller Kinas Kejsare eller Mao, eller Stalin eller Hitler? Tänker man ännu längre så kanske det finns något positivt iallafall, för jämfört med de gamla Kejsardömena så blir den totalitära kärnan alltmer patetisk och liten och desperat, från allas lika värde till Hitlers övermänniskor, snabbt ihopkokta myter.

   Jag rekommenderar ett besök på närmsta museum av rang.

   Gillad av 6 personer

   • Jvk skriver:

    Det jag försöker säga är att kanske är det själva rörelsen mot ett totalitärt mål som är kärnan i pk-ismen, de övertygade VET att de har rätt, och blir irriterade när de ställt mot väggen, varför skall de behöva vara rationella? De har även historien i ryggen, för kan det vara så att den berömda majoriteten helt enkelt inte vill vara rationell?

    Gillad av 3 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Jag tror du har rätt, majoriteten av människor är inte intresserade av att tänka eller bestämma själva. Det är vi som är självständiga som både är problemet och möjligheten. Några självständiga tar kontroll över majoriteten, andra självständiga ska kasta ut tokdårarna som styr. Vi får göra det om och om igen i en evig strid. Ibland tar det 12 år och dessutom med ett förfärligt facit, andra gånger går det mer fredligt till, som i DDR.

    Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Pär Lagerkvist sade — jag vet inte vilken bok jag läste som barn, men jag vet att jag skrev upp citatet — ungefär att världen vill bedragas och den måste bedragas, men det skall göras med kärlek och omtanke. Detta var kärnan i den kristna sanningsideologien som upplysningen omintetgjorde och ersatta med den Stora Lögnens olika ideologier: liberalism och socialism (inklusive national-socialism, fascism och kommunism).

    Vi sitter så fast i confirmation bias, jumping to conclusions o.s.v., som har tjänat oss gott under evolutionen, att vi inte kan hålla oss till sanningen utan att det sker genom en dubbel lögn som tar ut sig själv. Se bara på alla framgångsrika vetenskapsmän som förkastar Karl Poppers filosofi inte för att den är osann, utan för att den är för futtig! Utan livslögn vissnar människan och dör. De allra flesta är inte originella nog att skapa sina egna livslögner, utan de behöver hjälp av varandra och de kräver likartade livslögner som man kan ha gemensamt och prata om. Här kommer ideologierna in. De är byggsatser för livslögner i franchise-form. Alla McDonalds-restauranter ser olika ut, men alla har byggts ur samma franchise, har samma varumärke. Och en ideologi som påstår sig leda till sanningen är mycket lätt att plocka isär. Hyckleri här, vidskepelse där! Vi vill bli bedragna, men under den bedrägliga lögnen att det inte sker.

    Än så länge är den Stora Lögnens ideologier bättre skyddade från isärplockeriet. Det måste vi ändra på. Och vi måste skapa en ny sanningens ideologi som inte kan plockas isär av vartenda förnumstiga dumhuvud.

    Gillad av 4 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Självklart leder frånvaron av religion till despoti, eftersom religionen uppfanns för att begränsa despotismen. När Farao utsågs till gud var det ett sätt att sätta hans eget skinn i potten. En gud har förhållningsregler och begränsningar som en mänsklig envåldshärskare inte har.

    Gillad av 3 personer

   • A skriver:

    Fredrik, skyddet mot isärplockning måste rimligen vara strävan mot det mera sanna över det mindre.

    Mvh A

    Gilla

 4. Håkan skriver:

  En tysk mans historia av Sebastian Haffner beskriver på ett utomordentligt sätt framväxandet av dåtidens PK samhälle mellan 1:a värdskriget och ca 1938. Den är baserad på Haffners dagbo. Kan rekommenderas. Parallerna till dagens svenska samhälle finns där, självfallet inta alla.

  Gillad av 1 person

 5. svenge skriver:

  Bravo, Lennart Bengtsson! Det är dags igen att kalla nazismen för ett socialistiskt projekt. Såsom alla av detta slag kapsejsar de förr eller senare, Hoppas bara att det nu sker skadefritt.

  Gillad av 4 personer

 6. Östrahult skriver:

  Jag är absolut inte någon expert på den tyska situationen men tror följande:

  Nazisterna var mycket skickliga på att utnyttja dåtidens nya teknik för propaganda och kommunikation, t ex film och radio.

  Motsvarande krafter i dagens Sverige är lika skickliga på att utnyttja dagens nya teknik för propaganda. Det gäller t ex att man lyckats införa censur på större sociala medier, hur Public Service utnyttjas, hur man jagar stackars äldre tanter på nätet som råkat säga fel och som t o m hotas med fängelse.

  Att det barkar åt fel håll är uppenbart och värre blir det om det uppstår en ny maktkonstellation efter valet, i form av en centerförstärkt rödgrön regering eller en konstellation S/M.

  Gillad av 7 personer

 7. Aha skriver:

  Krönikan knyter tänkvärt an dagens PK-ism till nazitysklands politiska korrekthet. Massans bristande motstånd att tänka självständigt, att köpa överhetens påbud så länge det inte drabbar en själv, att bli maktens lakej som vaktar andra som är mer självständiga, det känns igen.

  Lite så är PK-ismen och liksom nazisterna har Pk-isternas kärna, vänstern, lyckats ta kommandot i de flesta kulturinstitutioner och inom media, inte minst public service.

  Hög tid att nettoskattebetalande medelklassen, den humanitära stormaktens finansiärer, inser detta och kastar ut vår tids nazister, PK-isterna, med badvattnet.

  Som man röstar får man ligga.

  Gillad av 8 personer

  • svenge skriver:

   Men den olycksalige Obamas USA gav mest tillväxt till svensk PK-ism genom alla försök till smitning mellan juridiska paragrafer för att nå dominans. Detta med hjälp av ”stormtrupper” från Hollywood och den vänsterliberala pressen. Redan Wilson bar på samma idéer redan inför Versaillesfreden. Dock möttes han av isolationisterna, dvs republikanerna. Så kom en lycklig tid för USA:s centralistiska presidenter, främst FDR med ”New Deal” , misslyckad ekonomisk politik. Detta följdes av LBJ:s försök i samma anda. Denne följde efter den klassiskt liberale JFK,
   som sköts till döds av en kommunist. I botten på den allt allvarligare kampen om makten i vårt ”kära” USA spårar jag globalismen, nu räcker det för mig.

   Gilla

   • olle reimers skriver:

    Kennedy sköts inte av en kommunist. Vad får du det ifrån? F.ö. är sin analys av USA lite väl grund.

    Gilla

 8. erik2 skriver:

  Det här går precis i linje med mina tankar. Likheterna är förskräckande många. Sveriges Stalingrad skedde med flyktingströmmen hösten 2015. Allt är förlorat och reträtt pågår. Men striden ska fortsätta tills allt är förött. Skillnaden är att det kommer vara svårt att hitta en gemensam startpunkt för det splittrade folk som får försöka starta om. Någon gång mellan 2019-2023 kommer slutet.

  Gillad av 9 personer

  • erik2 skriver:

   Senare tids historiker pekar på att det stampades in en klasslöshetens meritokrati i tyska folket under de totalitära åren. Det var det som drev igång Västtyskland efter 1948. Tillsammans med Adenauers frihetliga välfärdsstat, som gav sammanhållning. Vi stampar just nu in fientlighet mot nästan och bidragskrav och högskattestat utan någon frihet alls.

   Gillad av 3 personer

 9. plq017 skriver:

  H C Andersens saga ‘Kejsarens Nya Kläder’ illustrerar samma sak. När alla ser att Sju-klövern inte har en aning om hur verkligheten ser, och flickan säger: ”Men han har ju inga kläder”, då finns det ingen väg tillbaka.
  Då kommer lögnarna att exponeras skoningslöst, kanske får vi rent av se en del självmord bland Sju-klöverns förövare, alltifrån Özz Nujens intervjuer i gotländsk lokalpress, där han berättar om hur han arbetar med sin syster om projektet att göra om fastigheterna till invandrarboende och och en teaterscen, till hans totala avståndstagande i intervjun med Janne Josefsson – bägge versionerna kan inte vara sanna.
  Eller lögnaren Löfvén, som tar fram ett favorituttryck när verkligheten tränger sig på: ”Det är inte min verklighet”. Hans beskrivning av kompetensregnet som skulle följa med invandringen har inte realiserats. Alltså far han med osanning.
  Eller polisen som har fått en egen kod för att kunna hemligstämpla förövares etnicitet, och dessutom minska antalet gripna eftersom signalement inte kan publiceras.
  Och ovanpå detta skall tryckfriheten och yttrandefriheten inskränkas.
  Frågan är bara hur lång tid det kommer att ta? Och frågan är vad blev det kvar av Sverige?

  Gillad av 8 personer

 10. oppti skriver:

  Jag läser in viss kritik av klimathysterin i artikeln.
  WHO konstaterar att många människor dör av luftföroreningar.
  Inte på Hornsgatan utan när de lagar sin mat över eldar.Eldar som kan ersättas av gas eller el.
  Utveckling räddar fler än avveckling!

  Gillad av 1 person

 11. Per Eriksson skriver:

  ”Stunde Null” har på sätt och vis redan inträffat i Sverige men slutsatserna har inte ännu dragits.

  De flesta skolor har slutat att fungera som bona fide lärosäten, grammatik, matematik, historia & geografi är numera okända begrepp i internationell jämförelse.

  Försvaret är i praktiken avskaffat och numerären skulle inte ens klara av att pacificera uppror i några utanförskapsområden.

  Polisens numerär och arbetsförhållanden är så dåliga att nyrekrytering och netto förstärkning verkar omöjlig.

  Kommunernas ekonomi är så eländig att man hellre lånar pengar till att täcka underskotten, man vågar inte höja skatten för att balansera ekonomin eftersom de skattehöjningar som är nödvändiga är så stora att många arbetande skulle dras ner i fattigdom.

  Tillgången till sjukhusvård & tandvård är nere på ulandsnivå, år 1980 fanns det 15 sjukhusbäddar/1000 invånare jfm år 2015 då endast 2.44 sjukhusbäddar/1000 invånare kunde erbjudas.

  Rättsväsendet är så förfallet att det numera är svårt att rekrytera åklagare och domare vilka inte längre kan fullgöra sina uppgifter pga klansamhällets framväxt vilket innebär ständiga hot och trakasserier.

  Gillad av 7 personer

 12. Anonym skriver:

  Även Tyskland tar ju idag emot många flyktingar . Melanie Phillips skriver:

  ”German Chancellor Angela Merkel´s decision to fling open the doors of Germany to more than a million migrants from the developing world baffled many….
  As Robert Curry points out: ´In World War II, Germany´s conquest of Europe and subsequent defeat left the continent in ruins. This time, however, Germany´s actions seem designed to bring about Europe´s destruction by inviting conquest rather than by initiating it.´”

  (”The axis of destruction” 7/7-17)

  Gillad av 2 personer

 13. H Portell skriver:

  Man kan nog gott säga att den Politiska Korrektheten i praktiken håller på att urholka tryck och yttrandefriheten. Sättet att förhålla sig till detta är att veta var man själv står och med avståndstagande se på PK-isternas döljande och omstöpande av verkligheten. Vid tillfällen då vi betraktar SVTs längre nyhetssändningar kan vi då och då komma på oss att slå vad att de ämnen deras redaktioner värnar skall komma upp och även vara en föraning om innehåll i någon kommande diskussion om frågor de värnar.
  Då allt fler av oss inte antar anbefallda uppfattningar desto mindre blir de värda.

  Gilla

 14. Jaxel skriver:

  Från krönikan: ” Knappast någon vet ens vad värdegrunden egentligen är men alla gör vad som man tror förväntas… •

  Detta är en mycket träffande iakttagelse. Den värdegrund som proklameras i det offentliga samtalet är inte särskilt tydligt formulerad. Följaktligen är det upp till var och en som vill vara följsam att i den enskilda situationen efter bästa förmåga försöka grunna ut hur han/hon bör

  I fallet med KTH-studenten Felix blir det då så bisarrt att skolan agerar på ett sätt som står i direkt konflikt med en av de satser som utgör skolans egen officiella värdegrund. Fallet utgör ett tydligt exempel på att man å ena sidan själv kan fundera på vad som är rätt eller fel i en given situation eller så kan man fundera på hur man skall agera för att slippa kritik från den inofficiella värdegrundspolisen (1,2,3,4). Det är alldeles uppenbart att funktionärerna på KTH valde det senare förhållningssättet.

  Samma val mellan att tänka själv och att fundera på vad värdegrundspolisen skulle säga uppkom för rektorn på en skola i Lund när han skulle hantera situationen med en flicka som blivit våldtagen av två andra elever. Pojkarna hade invandrarbakgrund. Rektor valde att inte tänka själv. Pojkarna fick gå kvar medan flickan fick undervisning på annan plats.

  1. http://www.friatider.se/student-tog-fram-fakta-om-invandrarbrott-riskerar-st-ngas-av-fr-n-kth

  2. http://www.friatider.se/ny-ljudinspelning-avsl-jar-kths-olagliga-siktspolicy-studenter-f-r-inte-sprida-politiska-sikter

  3. https://www.kth.se/student/studentliv/likabehandling-jams/kth-s-vardegrund-1.514479

  4. http://www.friatider.se/jo-anm-lan-inl-mnad-mot-kth-har-kr-nkt-felix-yttrandefrihet

  5. https://www.sydsvenskan.se/2017-03-06/pojkar-som-valdtog-flicka-gar-kvar-pa-skolan (Sedan jag läste artikeln har den placerats bakom betalvägg. Nu endast ingress gratis.)

  Gillad av 2 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   Hensikten er nok at Värdegrunden (med stor V) skal være ‘fuzzy’ – det skaper usikkerhet og angst. Slik arbeider psykopater også på sine ofre, slik at de er kontinuerlig utrygge og på alerten. Psykisk terror, dette.

   Leste i avisen i dag om den dansk-norsk kongen Fredrik VI (1768-1839) som holdt hårdt på enevelde og sensur: ”Der må settes angst i disse mennesker”. Artikkelens overskrift: ”Eneveldets tilbakekomst?”

   Gilla

 15. Leif Nilsson skriver:

  Tack Lennart för en utmärkt krönika. Du konstaterar mycket riktigt:
  ”… precis som när Tyskland fick sin Stunde Null den 7 maj 1945. Så nog kommer även dagens Sverige med sin märkliga radikalism att möta sitt Stalingrad och få börja om på nytt.”

  Den stora skillnaden är dock, att när ockupanterna i Tyskland slutligen drog sig tillbaka – i östra Tyskland först efter mer än fyra decennier – så var tyskarna åter herrar i sitt eget hus.
  När svenskarna har insett följderna av sitt Stalingrad, lär de knappast vara herrar i sitt eget hus och den lilla svenska folkspillran lär för alltid ha förlorat det de tidigare kunde kalla ”sitt eget land”.

  Gillad av 3 personer

 16. MartinA skriver:

  1933 genomfördes värdlens kanske mest omfattande folkmord i vårt grannland USSR. Holodomor, massvälten i Ukraina. Trettiotalet kom att präglas av Bolsjevikernas massmord, masstortyr, massslavarbete där ytterligare många miljoner människor dog.
  Men om detta säger Lennart Bengtssons ingenting. Trots att de ämnen han låtsas diskutera i långt större utsträckning förkroppsligades av USSR än av nazityskland. Som till exempel hjärn tvätt och politisk förföljelse. Istället maler han på med etablissemangets favoritämne, nazismen. Varför?

  Gillad av 1 person

  • Jaxel skriver:

   Jag kan förstås inte veta hur Lennart tänkt. Fast ett skäl att jämföra med nazismen kan väl vara att etablissemanget förmodligen upplever denna jämförelse som mer besvärande.

   För övrigt undrar varför man skall börja diskutera vad som är/var värst nazismen eller kommunismen.

   Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Att tjata om nazismen är rådande hegemonis ideologiska grund. Det ÄR deras kraftigaste vapen mot oss europeer. Mina förfäder dödade inga judar, snarare så bidrog de till att freda judar från nazisternas förföljelse genom staten sverige. Ändå får jag nazismen kastad i ansiktet varje gång jag hävdar att vi svenskar har rätt att existera. Varför?

    Artikeln nazibabblar. Och ägnar sig i bästa fall åt mycket flummig regimkritik. Såna här artiklar som ältar nazism nazism nazism. På mycket skakig grund, kommunismen i vårt grannland USSR hade varit ett betydligt bättre exempel som verklig historisk jämförelse. Såna här artiklar förstärker nuvarande ordnings ideologiska grundbult, vilken är nazibabbleriet. Ja, för att inte tala om att nynazister är de som längst protesterat mot nuvarande ordnings huvudprojekt, massinvandringen. Det blir ju fullständigt spritt språngande att kalla nuvarnde ordning för ”nazistisk” givet vad som faktiskt argumenteras och gjorts i sverige de senaste 35 åren?

    Det är vad jag protesterar emot. Lennart Bengtsson är inte någon dissident. Han är inte anti-pk. Han är bara ytterligare en av etablissemangets grindvakter. Bara ytterligare en nazibabblare.

    Gillad av 2 personer

  • historiker skriver:

   Bör dock påpekas att siffrorna om offrens antal är oklara.
   Den amerikanske Sovjet-experten J. Arch Getty (professor i sovjetrysk historia vid University of California) anger antalet avrättade i Sovjet under hela Stalin-epoken (1922-1953) till knappt 700,000. En förfärande hög siffra men långt under motsvarande antal för Nazitysklands förbrytelser.

   Och medan nazikoryféerna i början av andra världskriget drog upp planerna för Förintelsen av Europas judar, tillät Stalin, Molotov och de andra sovjetledarna år 1941 över en miljon judar från både Ryssland och Polen att – på de sovjetiska järnvägarna – fly österut till säkerheten bortom Uralbergen i bl.a. Sibirien.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    En sån tur att så många professorer är kommunister då. Och en sån tur att man sätts i fängelse om man ifrågasätter siffrorna för nazisternas brott, i de stora länderna i Europa. Det tyder ju verkligen på att de lägre siffrorna för Holodomor och de högre siffrorna för nazisternas brott stämmer till punkt och pricka.

    Gilla

   • Jvk skriver:

    Som jag förstår det så ligger antalet i tiotals miljoner. PolPot dödade 2 miljoner, du tycker det verkar rimligt med 700,000 i Sovjet? Det är nog nära vad Sven Wollter vill tro.

    Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Käre Historiker! Du har nog läst fel siffra. Kanske var det rent formella avrättningar som kan återfinnas i arkiven? Som historiker borde du vara medveten om att sanningen är en helt annan. Den första siffra jag såg var den av Robert Conquest någon gång på 60-talet. Han uppskattade då antalet till 50 miljoner människor.

    Bara antalet döda kulaker i Ukraina anses ha uppgått till 10 miljoner. Hur många soldater som inte tillräckligt snabbt rusade mot fienden och därför fick en kula i ryggen kan vi bara gissa men det var säkert flera miljoner.

    Hur många som dog av svält, sjukdom eller ren utmattning i Gulagarkipelagen kan bara uppskattas. Vilken är din siffra?

    Skämtar du med oss?

    Gilla

  • olle reimers skriver:

   MartinA; du blir alltmer vettlös i dina spalter. Jag har hittills aldrig sett att Lennart Bengtsson i något sammanhang har agerat grindvakt för socialismen.

   Bara för att man inte uttrycker sig exakt som du vill i ett visst ögonblick innebär detta inte att du därmed har fog för dina utfall.

   Gilla

 17. Lennart Bengtsson skriver:

  Avsikten med mitt inlägg var att belysa faran med det totalitära tänkandet och hur det kan urarta även om det startar med de bästa avsikter. Det är ingen brist på gräsligheter i historien och kommunismen i Sovjet och på andra ställen är lika förfärande som nazismen. Det märkliga är att kommunismen, av någon märklig anledning och inte minst i Sverige, blivit betraktad med överseende ungefär som missledda ungdomar . Orsaken är sannolikt att socialdemokrater och kommunister har samma rötter

  Gillad av 3 personer

 18. Lars skriver:

  Till slut… kommer man fram till att Sverige befolkas av mentala idioter och att ledningen är de främsta av jämlikar. Följaktligen når Sverige inte sitt mentala Stalingrad innan det ekonomiska Harmagedon drabbat landet. Redan nu är den privata skuldsättningen synnerligen omfattande och även om den statliga är beskedlig så kan det snabbt vända, Så när kronan ytterligare försvagas pga omvärldens tvivel på den svenska bostadsmarknaden och de svenska räntorna går i höjden pga tvivel på de internationella lånemarknaderna så kommer de svenska politikerna i eftersken av 1992 att tala om omvärldens förtroende för svensk ekonomisk politik och sannolikt tala för en anslutning till Euron, vilket skulle vara en katastrof för landet…Men vad kan man begära? Att folket skulle rösta adekvat…Pyttsan, de gör som de är tillsagda…

  Gillad av 2 personer

 19. Steen Raaschou skriver:

  Jeg forsøgte at rejse indvandrings – og islam problemet i svenske medier i 2002-2003. Det var helt umuligt, jeg fik ikke engang et automatsvar fra svenska tidningar. Jeg måtte skrive i danske, det var der ingen problemer med. Efterhånden tænkte jeg, at Sverige ikke var et rigtigt demokrati, og jeg trak mig gradvist tilbage fra landet. Jeg mener fortfarende ikke, at Sverige er et ægte demokrat, og jeg mener, at dette er årsdagen til de voldsomme problemer, landet har i dag.

  Gilla

 20. Lennart Bengtsson skriver:

  Enligt Kommunismens Svarta Bok som finns tillgänglig för köp på ex. Adlibris så lyckades kommunistregimerna nästan ha ihjäl så där 100 miljoner människor under 1900-talet. Det är ju knappast något som SVT gillar att rapportera och inte heller som Sjöstedt och Schyman mm eller Sven Wolter och andra vänsterkändisar vill prata om (kanske betraktar de det som ”fake news”)
  Att landets kommunister skall tolereras i media men inte SD är faktiskt mer än groteskt och är väl om något ett exempel på att landet har tydliga totalitära drag och systematiskt förminskar de kommunistiska illdåden.

  Gillad av 1 person

 21. Karl Oskar skriver:

  Mycket bra.
  Känns sen länge att utvecklingen i Sverige mer och mer gör att man förstår hur Tyskland kunde spåra ur.

  Gilla

 22. thojak skriver:

  Bra skriv ! Tack 🙂 !

  Fick ofta under tiden i Tyskland anledning att fundera i liknande banor; hur kunde ett så högt utvecklat land (då) ‘omformas’ till den styggelse det blev under AHs regim? Man baxnar vid jämförelser dåtid vs nutid. Den s.k. ‘Ermächtugungsgesetz’, vars innebörd var att förbjuda vissa partier från medverkan i de tyska valen banade vägen för AHs maktövertagande 1933. När så allt brakade samman 1945 och ‘Stunde Null’ inträdde, hade ‘man’ i den östra delen av landet i praktiken bara bytt de bruna skjortorna mot röda, strukturellt etc. var där ingen egentlig skillnad.
  Andra gången ett liknande förfarande skedde i ett europeiskt land var i december 2014 då ett gäng partier överenskom om den s.k. ‘decemberöverenskommelsen’, DÖ. Denna sägs vara obsolet men texten säger att den ska gälla till 2022.

  Betraktas parallellerna mellan ‘E-gesetz’ och ‘DÖ’ har man all anledning att skämmas över att vara svensk och historieskrivarna kommer få rejäla problem att försköna de idiotier de s.k. ‘styrande’ har producerat allt sedan Olof Palmes inträde på de högre etagen i politiken.

  Arma Land ! 😦
  Mvh/TJ

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.