Skolplikt för migranter

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Var och varannan svensk man träffar framför sin uppfattning att migranter måste lära sig svenska och att det borde finnas någon sorts skolplikt. Nu har även Anna Kinberg Batra, moderatledare, kommit ut som skolpliktsaktivist för migranter, antagligen efter noggranna opinionsundersökningar om vad folk vill höra.

Inför denna massiva uppslutning kring tanken att migranter borde tvingas till svenskundervisning är det kanske oförnuftigt att anmäla avvikande mening, men jag gör det i alla fall. Observera att jag såklart inte har några invändningar mot uppfattningen att migranter bör kunna tala lokalspråket, ej heller har jag något emot tvång, men jag har svårigheter med den praktiska hanteringen av ärendet. ”Man ska inte kunna skolka sig in i Sverige”, säger moderatledaren. Det är en klatschig formulering som antyder beslutsamhet och gammaldags överhetsdisciplin (som jag alltså inte har något emot), men vad betyder det?

Ska det vara någon mening med skolplikten så måste man ha prov, betyg och examen. Då måste man också definiera en lägsta språkförmåga som berättigar till bidrag eller uppehållstillstånd eller vad nu moderatledaren vill hota med att dra in för migrant som inte uppfyller kraven. Men redan här stöter vi på patrull. Vad med en familj där mamma klarar examen men inte pappa? Ska familjen splittras och pappa utvisas?

Det går såklart inte, det har moderatledaren kanske tänkt på, för hon understryker, enligt Dagens Nyheter, att förslaget inte innebär någon prövning av kunskapsnivån: ”Kravet gäller ansträngning, inte ett absolut språktest”.

Men hur mäter man ansträngning och hur fastställer myndigheten lägsta godtagbara nivå? Jag kan inte komma på något annat sätt att operationalisera kravet än att bestämma en viss lägsta tidsinsats på sfi-kurserna, till exempel minst två timmar om dagen i två år.

Moderatledaren tar emellertid genast tillbaka det här med att kravet handlar om ansträngning snarare än resultat och säger: ”Läget är att det finns de som har varit i Sverige i tio år och ändå inte har lärt sig svenska. Det är oacceptabelt.”  Men tänk om den som inte kan något efter tio år är en illiterat afghanistansk kvinna som hängivet suttit av sina sfi-timmar? Vad gör myndigheten då?

Moderatledaren menar nog inte det där med ”oacceptabelt”. Hon kan nog bara inte skilja på vad hon tycker och hur en myndighet måste agera. Den myndighet som ska administrera systemet kan inte säga ”oacceptabelt” och sedan låta allt bero. Så när hennes djärva plan implementeras i praktisk verklighet blir det nog bara timtvånget kvar.

Men då får vi andra problem på halsen. Varför ska den språkbegåvade syriske läkaren som redan kan engelska och franska och lär sig svenska i ett nafs genom att läsa grammatiken på kvällarna i stället för att sitta på pizzerian med polarna, varför ska han tvingas göra två timmar om dagen i två år (eller vad kravet rimligen kan bli)? Eller den illiterata kvinnan som ändå inte kommer att lära sig något, varför ska hon utsättas för denna plåga? Ska läkaren få dispens för att han felfritt kan citera Runebergs Bonden Paavo? I så fall har ju ett kunskapsnivåkrav slunkit in bakvägen.

Vad gör man förresten med alla de hundratusentals som redan fått sina TUT och PUT? Det vore ju helt orättvist om nyanlända utsattes för hårda krav för att inte drabbas av bidragsreduktion medan de som kom för ett år sedan får surfa vidare i den gamla kravlösheten. Eftersom det inte är kompetens utan ansträngning som räknas kan man ju inte nöja sig med att språktesta dem som redan varit här ett tag. Alla måste anstränga sig, det vill säga genomgå de stipulerade sfi-timmarna. Redan genomgångna sfi-timmar får då rimligtvis dras av mot kravet. Bara tänk på att administrera detta. Hur ska Ahmed kunna bevisa hur många timmar han redan gjort? Det kan bli en ny marknad för förfalskade sfi-bevis. Håll med, det här kan bli hur stort som helst.

Jag tror hela idén om sfi-plikt utan prov, betyg och examen för migranter är feltänkt. Den utgår från den falska föreställningen att lärande är något som utförs av läraren, inte av eleven (en vanlig föreställning som jag ondgjort mig över här). I det svenska överhetstänkandet ingår uppfattningen att om bara staten lassar på med tillräckligt med lärartid och tillräckligt med avancerade läromedel så nås det önskade resultatet, en uppfattning som manifesteras i de ständigt återkommande politikerutspelen om att det ska satsas nya lärarmiljarder för att få ordning på den svenska skolan (som redan före de extra miljarderna kostar mer per elev än i nästan alla andra länder). Men i verkligheten är det elevens engagemang som avgör. Elevens engagemang uppmuntras inte genom krav på avsuttna timmar utan genom krav på resultat. Om det försvårar livet för den som inte åstadkommer några resultat så är det inte ett misslyckande, utan tvärtom precis vad man önskar sig. Vad annat kan rimliga krav betyda?

Skulle jag missa att exercera min käpphäst inför ett så här tomt upplopp och öppet mål? Vad är det enda man kan vara riktigt säker på skulle hända om migrantskolplikten infördes? Jo, att sfi-apparaten skulle behöva genomgå en våldsam expansion, fler lärare, fler skollokaler, mer administration, fler chefstjänster, mer utvärdering, mer forskning, nya datasystem, jag vet inte allt. När moderatledaren säger saker som folk vill höra, är det då inte egentligen det välfärdsindustriella komplexet som vädrar morgonluft?

Så vad är en klok politik? Jag vet inte, men jag tror att det handlar om krav, inklusive språkexamen, för medborgarskap och inga bidrag till andra än medborgare. Vilka övriga krav som ska ställas för medborgarskap har jag inte tänkt ut. Men det handlar nog till stor del om att klara sig utan bidrag.

46 reaktioner på ”Skolplikt för migranter

 1. Johan utan land skriver:

  Man skulle kunna ta bort tolkarna vid myndighetskontakter och bara acceptera bidragsansökningar på svenska. Vill någon använda något annat språk så får den bekosta tolk själv. Vid ej obetydlig brottslighet skulle bristande svensk språkförmåga kunna ses som ett tecken på otillräcklig anknytning till Sverige, om nu utvisning är lämplig. Allt det här låter hårt men skulle säkert göra underverk för motivationen att lära sig svenska.

  Gillad av 10 personer

  • Dissident skriver:

   Äntligen någon som tänker till, varför curla invandrarna, de ska ju leva i vårt samhälle och måste lära sig svenska. Äldre personer får väl ta hjälp av yngre anhöriga, så gör vi ju svenskar när våra åldringar behöver vår hjälp för att ta sig fram i vårdapparaten, där många vårdanställda talar dålig svenska. Tolkhjälp borde inte beviljas längre än säg ett år och sen beviljas det bara i undantagsfall. .

   Gilla

 2. Utlandssvensk skriver:

  Det förefaller föreligga närmast konsensus om att det är önskvärt att migranterna lär sig svenska, skaffar sig jobb, etc. Tillåt mig att anmäla en avvikande uppfattning!

  Givet typen av migranter som har anlänt till Sverige de senaste 10-20 åren, ligger det i vårt väldigt starka intresse att flertalet av dessa inte på något sätt integreras i vårt samhälle. Att de lär sig språket och får jobb innebär endast att de mer effektivt kan skada oss. Se bara vad en helt vanlig knegare med brinnande tro i Frankrike kan göra!

  Om vi har någon som helst vilja att skapa en framtid för våra barn och barnbarn, måste dessa människor segregeras och isoleras från övriga befolkningen. Sen bör åtgärder vidtas för deportering.

  Fast det är väl bekvämare att strunta i barnbarnen för den fantastiska känslan att vara ”god” några år till. Tills man blir påkörd av en lastbil……

  Gillad av 11 personer

  • ww4 skriver:

   Ja, jag tänkte också lägga till att minimikrav för medborgarskap bordea vara att man skall kunna försörja sig själv och inte trycker ”like” op facebook när någon muslim med något att klaga över kör en lastbil in i en folkmassa.

   Det märkliga är att vi inte se fler attacker i Sverige? Det är nästan så att man börjar tro att det ligger en tanke bakom, att Sverige kanske är ett brohuvud in i Europa, likt tågen till Norge?

   Men jag anser självklart att fler medborgarskap absolut inte skall delas ut till någon från MENA eller av muslimsk tro om vårt land och våra nyfunna värderingar (som kommer sig av flera tusen års utveckling och tusen år med kristendom.

   Gillad av 2 personer

 3. Gösta Svensson skriver:

  Citat:
  ”Så vad är en klok politik? Jag vet inte, men jag tror att det handlar om krav, inklusive språkexamen, för medborgarskap och inga bidrag till andra än medborgare. Vilka övriga krav som ska ställas för medborgarskap har jag inte tänkt ut. Men det handlar nog till stor del om att klara sig utan bidrag.”

  Låter vettigt. Men hur är det nu, är inte det där ett sk ”rasistiskt” tankesätt? Alltså att vem som helst som önskar inte skall få del av den svenska välfärden och bli svenska medborgare. Eller har en verklig tillnyktring skett då det gäller den frågan? Jag undrar…

  Gilla

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag håller helt med om att moderatförslaget är ett feltänd och visar bara att moderatledningen inte har någon större kontakt med dagens invandringsverklighet. Det finns bara en sak att göra i dagens situation och det är att reducera invandringen till de människor som behövs i landet eller som har en möjlighet att skaffa egenförsörjning på en tidsskala av något år. Om Sverige och övriga europeiska länder fortsätter med dagens asylinvandring så kommer vi gradvis att försjunka i kaos och nationell upplösning. Eftersom politikerna saknar förmåga att föreställa sig vad som kan komma att hända så tvingas både de och medborgarna att uppleva en verkligheten som nu drabbar Frankrike. Det gamla uttrycket att bättre stämma i bäcken än i ån är högst relevant. Alla måste kunna inse att en obegränsad asylinvandring är et omöjlighet och som snarast borde överges.

  Gillad av 8 personer

 5. JAN BENGTSSON skriver:

  Ett stålbad väntar oss, om vi inte får ordning på ASSIMILATIONEN.

  Ju förr Alla(h) partier inser detta, så får vi en chans att vända skeppet!

  Multi Kulti lagarna måste med nödvändighet ändras snarast,
  från INTEgration till assimilation.
  Svenska måste bli ett grundkrav e minimum Engelska.

  Vi vill absolut inte ha ett arabiskt talande Sverige, Malmö är redan förlorat!?

  Sverige har inte råd att förorda/acceptera MÅNkultur längre,
  då går det käpprätt åt H-E!

  Vill de som redan är här inte acceptera detta nya synsätt,
  så betalar vi hemresan villigt o glatt!

  ISLAMISM måste bekämpas med Allah till buds stående medel.

  SVENSKUTBILDADE svensktalande Imamer i Moskéerna,
  blev ett överlägset incitament för språkinlärning!

  Slopa Allah bidrag till ”religiösa” friskolor, oavsett trosinriktning, inkl förskolor!
  De är bakom fasaden i praktiken indoktrinerande femtekolonnare…

  Slopa Allah bidrag till Muslimska Riksorganisationer, som är Islamistiska bakom fasaden,
  inkl RENA BIDRAGSKONSTRUKTIONER vid sidan typ kultur/bildningsförbund.

  Inse att de inte uppfyller grundkraven för bidragsansökningar,
  på demokrati, jämställdhet mellan könen o respekt för HBTQ mm.

  Dessutom måste vi med nödvändighet dra in stödet till etniska Kulturorganisationer
  som i praktiken permanentar utanförskap o segregation.

  Satsa dem istället på våra föreningar,
  som aktivt jobbar med assimilation o (integrering)!

  Sannolikt enda räddningen som finns för NATIONEN Sverige?

  Annars väntar även här inbördeskrig,
  när krubborna är tomma bits som bekant hästarna…

  Gillad av 2 personer

 6. elfyma+ skriver:

  På 50-60talet fanns ingen SFI.
  De som anlände då började jobba inom en vecka, oftast inom exportindustrin.

  Ändå var det väldigt många som lärde sig svenska, oftast på jobbet och på fritiden utan att få ett enda öre i bidrag.
  Då fick man betala ur egen ficka för språklektioner, om inte arbetsgivaren subventionerade lektionerna, vilket inte var så vanligt.

  De som inte lärde sig svenska var invandrare som var inställda på att åka hem så snart de jobbat ihop tillräckligt med pengar. Landsmän fick då rycka in och tolka, givetvis utan ersättning.
  Då fanns inga horder av skattefinansierade tolkar att avropa. Relaterat:
  https://varjager.wordpress.com/2014/05/01/invandring-forr-och-nu/

  Idag är det precis tvärtom.
  Invandrare som säger sig ha flytt från sina länder och absolut inte kan/vill åka tillbaka erbjuds både PUT och hemspråksundervisning. Varför det ?
  De får t o m betalt (bidrag) för att ägna sig åt denna meningslösa sysselsättning.

  AKB:s förslag om SFI är ett rejält slag i luften. Lider hon av amnesi ?

  SVT visade för några år sedan att SFI blivit ett sätt att försörja sig på, istället för ett sätt att lära sig svenska.

  AKB hade varit mer trovärdig om hon hade sagt att ingen kan få PUT och svenskt medborgarskap utan att bevisligen kunna tala och skriva svenska.

  Gillad av 4 personer

 7. Walfrid skriver:

  Moderatledaren har hittat en ny fras som kan upprepas i alla sammanhang.
  Hon, likt övriga i DÖ gör allt för att slippa se verkligheten och vad som måste göras:
  Invandringen måste helt upphöra och åtskilliga, verkligen åtskilliga måste ut ur landet igen.
  Men det kräver beslutsamhet, vilket som bekant är en bristvara nu för tiden efter all könskvotering.

  Gillad av 2 personer

 8. Per-Olof Persson skriver:

  Problemet med att fatta politiska beslut för att lösa problem, är att helt nya problem skapas. Detta är ett axiom (en självklar sanning).

  Integration kan inte i dagens samhälle ske genom politiska beslut eftersom det i allmänhet inte finns något incitament hos de individer som kommer till Sverige att försörja sig själva. Incitament att skaffa sig arbete/starta företag saknas ofta. Att få det ekonomiskt bättre genom att arbeta hårt eller skaffa sig utbildning etc existerar oftast inte.

  Sverige idag är genompolitiserat med höga skatter, omfattande regleringar, omfattande bidrag till människor med låga inkomster, lönesättning styrd av kollektivavtal etc. Detta leder till att endast ett fåtal människor ifrån fattiga länder kan komma in på arbetsmarknaden.

  Det svenska systemet är inte uppbyggt för att kunna ta emot människor ifrån fattiga länder med låg utbildning/kompetens. Kulturella skillnader kan få förödande effekt som exempelvis att kvinnor ska sköta hemmet och de 10 barnen. Välfärdssystemet kraschar utan tvekan.

  Invandrare kan inte integreras med tvång i dagens samhälle eftersom vi har religionsfrihet och andra individuella friheter. Karl XI lyckades med tvång assimilera Skåne och andra delar av dagens Sverige. Men på denna tid fanns ingen religionsfrihet, inga individuella rättigheter, ingen frihet att tala sig eget språk etc.

  Staten mördade och torterade människor som revolterade mot assimileringen. Denna process ledde dock till att det tog fyra generationer innan människor ansåg sig vara svenskar. Därför har vi sluppit inbördeskrig och andra problem.

  Integration är en mänsklig social process som enbart kan ske mellan invandrade individer och alla andra individer. Invandringen till USA krävde att alla lärde sig engelska. Att vara hederlig och att arbeta hårt var en förutsättning för individens integration.

  Människor var integrerade när de själva ansåg sig vara amerikaner och amerikaner ansåg att invandraren var amerikan. Men det går inte att integrera alla kulturer och religioner eftersom skillnaden mellan människor blir för stor.

  Gillad av 4 personer

 9. Gunhild skriver:

  Vi möter det ständigt inom politiken, att relativt enkla åtgärder och beslut förväntas leta sig ned i en komplex verklighet, och där åstadkomma önskvärda resultat. Från politiskt håll utgör Top-down-styrande en metod att påverka verkligheten i avsedd riktning.

  Det är huvudsakligen så praktisk politik fungerar.

  Men ofta sparkar verkligheten själv tillbaka. Dess komplexitet låter sig svårligen fångas i det enkla. En verklighetens Bottom-up-värld krockar ofta med en politisk Top-down-värld. Verkligheten själv krockar med de enkla besluten uppifrån.

  Samtidigt sitter vi fast i beslutshierarkier. De återfinns överallt. Utan dem fungerar inte ett komplext samhälle. Att styra över verkligheten för miljontals människor kräver organisation.
  Vi möter det överallt, i trafikregler, i försvaret, hos olika myndigheter och inom större företag – och även inom politiken.

  I de flesta fall klaras mötet mellan verklighet och beslut av genom att man skaffar sig ett gediget beslutsunderlag. Men hur gediget och välunderbyggt underlaget än blir, så måste likväl besluten ofta bli tämligen enkla och raka.

  Samtidigt tillkommer något inom politiken som oftast saknas i övriga samhället. Politik handlar i stor utsträckning om att vinna röster, att nå fram till väljarna. Politiker själva räknar även med att människors minne är relativt kort. Framgång inom politiken handlar mycket om att fånga och rida på olika opinioner. Att samla på sig ett underlag för makten i sig.

  Jag själv ser Batras utspel, i språkkraven för migranter, mer som signalpolitik, ungefär som Fridolins hundra dagar att fixa skolan på. Vem konfronterar honom numera med de löftena? Vem kommer efter ett val ihåg med vilka löften rösterna vanns? Vallöften har en tendens att drunkna i varandra.

  Batras språkutspel kanske någon gång leder till att ett faktiskt beslut fattas, men något större politisk intresse över vilken framgång det i praktiken sedan får, saknas det nog entusiasm över. Kravet på språkkunskaper har ju då redan växlats in i ett valresultat. Det är nog genom att ställa själva kravet, röster vinns, inte genom språket i sig.

  För hur skall egentligen språklig framgång mätas? Som politikers Top-down-språk riktat mot väljarna – eller migranterna Bottom-up-språk på väg ut i samhället?

  Gillad av 1 person

 10. Sten Lindgren skriver:

  Tänk om politiker kunde föra sådana här öppna resonemang för och emot. Men det gör de inte. En av de mest opersonliga och konstgjorda politiska ledarna i dagsläget är faktiskt AKB. Hon är så fjärrstyrd eller media-tränad eller vad det nu är att hon enbart ägnar sig åt envägskommunikation. Hon svarar aldrig uppriktigt på journalisters frågor, utan tar dessa enbart som en förevändning för att rabbla upp någon ramsa.
  Moderaterna slänger ur sig en massa förslag om invandringen, många av dem bra, men det blir ju inget av det hela. Status quo råder. Man är hysteriskt rädda för att diskutera dessa frågor öppet och absolut inte med SD.

  Gillad av 3 personer

 11. Kim skriver:

  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/fa-flyktingar-laste-klart-pa-sfi

  Av de som kom till Sverige 2007 har en tredjedel läst färdigt sfi. Siffrorna är alltså bedrövliga, trots att Sverige erbjuder gratis utbildning och en bidragsfinansierad tillvaro under tiden. Jag tror vi kan förutsätta att statistiken inte är vackrare för de som invandrat senare.

  Om man inte ens vill lära sig det nya hemlandets språk, så har man nog en mycket låg motivation att skaffa sig ett arbete eller på andra sätt medverka till sin integration. Att tvinga folk att sitta av timmar i klassrummet kommer inte att göra dem mer benägna att lära sig något; det kommer bara att innebära att ännu större resurser slösas bort på individer som inte vill anstränga sig. Möjligen kan motivationen öka om språkkunskaperna kopplas till medborgarskap och bidrag. Men vad denna fråga egentligen illustrerar är att mångkulturpolitiken har havererat, att det saknas vettiga lösningar och att det mångkulturella samhällsexperimentet måste läggas ner.

  Gillad av 2 personer

 12. Hovs--hallar skriver:

  Patrik: Självklart har du rätt i detta:
  …krav, inklusive språkexamen, för medborgarskap och inga bidrag till andra än medborgare…

  — givet att man faktiskt vill assimilera dessa migranter i det svenska samhället ser jag ingen annan lösning.
  Men den vanvettiga ”mångkulturalismen” har redan resulterat i att vi sitter med Svarte Petter i form av miljontals människor som efter tiotals år i Sverige inte kan svenska men TROTS DETTA redan beviljats medborgarskap!

  Och att de pga. bristande språkkunskaper mm. inte heller kan försörja sig själva utan lever på bidrag, vad innebär det? Ska vi dra in bidragen för dessa individer? OK, vi kan åtminstone börja röra oss i den riktningen, det gör man i Danmark.

  Idiotvänstern skriker som stuckna grisar om det ”rasistiska” Danmark, där myndigheterna anser att invandrare ska göra rätt för sig som alla andra!

  Gillad av 2 personer

  • BjörnS skriver:

   Svenskt medborgarskap är ju så kravlöst att du inte ens kan bli av med det även om du fått det på bedrägliga grunder eller mutat dig till det. Helt sjukt. Vilka andra myndighetsbeslut fungerar på det sättet?

   Gillad av 1 person

 13. Aha skriver:

  Elegant resonemang kring problemen med Anna Kinberg Batras förslag. Men kan man flyga till månen kan väl också fixa till en någorlunda effektiv utbildning; dock har det inte skett hittills. Men det är väl snarast ett resultat av den kravlöshet som genomsyrar migrationsindustin och det svenska samhället i sin helhet.

  Frågan är delvis en annan. Ska man överhuvudtaget lyssna på Anna Kinberg Batra? Är hon värd att lyssna på, hon som i högsta grad är ansvarig för massinvandringen vilket dragit med sig en mängd följdproblem där ineffektiv utbildning av migranter bara är ett exempel bland många mycket svåra problem?
  Hon har dessutom en resa kvar i sin omvändelse; att bli assimilist. Utan assimilation får vi ett äkta mångkulturellt samhälle med enklaver där folkgrupper då och då kommer att braka samman. Vi kommer att få våra lastbilar som Lennart Bengtsson skriver i sin kommentar.

  Anna Kinberg Batras förtroende är förbrukat. Hennes förslag bör behandlas utifrån detta.
  Nä nu gäller det att assimilationsdebatten tar fart, att SD släpps fram, att de tar för sig, inte minst för att hålla tillbaka största ”vi och dom”-faktorn, det som drar isär Sverige; Islam.

  Gillad av 2 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   AKB kan enbar ses som en övergångslösning,
   en kort parantes som partiledare!

   Hon är alldeles för starkt förknippad med för(et)rädaren Reinfeldt,
   som hade sitt NWO-projektprojekt att förstöra/nermontera Sverige!

   Trovärdigheten saknas helt enkelt!

   Gillad av 2 personer

 14. Folke Lidén skriver:

  Asylstopp och prioritering av svenska medborgare vad avser bidrag, bostäder och arbete.
  Sluta tro att mer (skatte)pengar och högre löner har någon effekt i organisationer som i grunden är bygger på feltänk och bristande effektivitet.
  I många fall skulle det fungera bättre att avskeda 10 procent än att nyanställa 10 procent.
  Den dag man blir medveten om att det finns en risk att förlora jobbet blir de allra flesta effektivare.

  Gilla

 15. Gösta Johnsson skriver:

  Bra skrivet Patrik och håller med AHA till fullo. Där islam är inblandat fungerar inte mångkultur i ett demokratiskt samhälle. Återupprätta permanent våra nationella gränser så att stenhård kontroll på de som kommer till vårt land kan upprätthållas. Inget PUT eller TUT. De kvotflyktingar vi är skyldiga att ta emot enligt FN-stadgan genom urval av UNHCR måste ha kravet på sig att lära sig vårt språk och ta till sig våra seder och vår kultur om de så småningom vill bli svenska medborgare. Om de missköter sig och bryter mot våra lagar är utvisning den självklara åtgärden. Minst 5 år oklanderligt leverne bör vara ett minimikrav. Brott med ett straffvärde mer än 6 månader betyder förverkad rätt att bli svensk medborgare under minst närmaste 5 åren och vid grövre brott förverkad rätt för alltid. 7-klöverpartierna måste hållas korta för att inte förvärra läget i vårt land. Jag tror inte ett dugg på AKB och ännu mindre på Annie Lööv som förordar totalt kaos med sitt förslag om öppna gränser med flera tokigheter.

  Gillad av 1 person

 16. ruben skriver:

  Krav på egen ”laglig” försörjning borde vara minivillkor för att få uppehålla sig i Sverige. Förbjud alla organisationer med antidemokratiska inslag och till dessa hör bl.a. Islamska eller muslimska organisationer och sluta framförallt att ge statliga bidrag till dessa vad de än kallar sig. Sluta med asyl-ansökningar eftersom det inte kan gälla i Sverige, då varken Norge, Finland eller Danmark är i krig. Sluta betala ut dyra bidrag till främlingar, som inte bryr sig det minsta om att skaffa jobb eller Svensk-språk eftersom de snart tänker flytta tillbaks till sina hemländer när de väl försäkrat sig om Svenska månadsbidragen.

  Gillad av 1 person

 17. T skriver:

  Morot och piska. Stäng av penningkranen. Erbjud en symbolisk summa för de som återvänder. Är de kvar en vecka senare, stäng av vatten och el i boendena. Eftersläntarna får en enkel båtresa till en Nordafrikansk hamnstad.

  Gilla

 18. Hann skriver:

  Politikernas uttalanden tar ingen längre på allvar eftersom det aldrig infrias i praktiken. Problem är snarare att befolkningarna tudelas mellan de som vill ha en förändring och de som vill hjälpa alla världens människor. Det måste bli mycket värre innan det blir någon förändring och fortfarande kan inte grannar och vänner tala med varann om att de röstar på vissa partier utan att bli brännmärkta och utfrysta.

  Gillad av 1 person

 19. En spännande framtid skriver:

  Ta bort rätt till tolkhjälp vid myndighetskontakter – kan man inte svenska får man ta med nån släkting som kan det. Eller åka hem.

  Avveckla hemspråksundervisningen i skolan – vill man prata på hemspråk får man sköta det hemma, utanför skoltid.

  Hemspråksundervisningen försvårar assimileringen, och är en politisk idioti-kvarleva. Hur som helst inte statens ansvar.

  Se där två exempel av många på saker som borde göras omedelbart!

  Gillad av 2 personer

 20. Gösta Svensson skriver:

  Annars är det väl som vanligt kombinationen piska/morot som måste tillämpas när människan skall ta ansvar för sitt liv och sin välgång. Tyvärr står man fortfarande och håvar tonvis med morötter över välfärdmigranterna medan piska nästan aldrig används. Det är ju den här missuppfattningen om MR och allas lika värde som skapar låsningen.

  Gillad av 1 person

 21. Tahmas skriver:

  För vårt eget väl och ve så skall vi inte lyssna på någon av sjuklöverns politiker.

  FNs flyktingkonvention artikel 2 och 34 är glasklara men Sverige bryter mot dem och vänsterns kallar artiklarna rasistiska Uppenbarligen kan man vraka och välja utifrån sin politiska uppfattning om vad som är rätt och fel.

  Alla barn och vuxna som kommer till Sverige skall inom tolv månader lära sig språket det borde vara en regel, kan man inte föra sig på tolvmånader så är det tack och adjö till bidrag och till slut tack och adjö till att stanna.

  Gillad av 1 person

 22. Apg17 skriver:

  Första jag kommer att tänka på efter denna synnerligen observanta artikel:

  Asylsökare bör inkvarteras i villaområden där medelinkomsten är hög och skolresultaten goda. Företrädesvis i valdistrikt och kommuner där Moderaterna har höga röstsiffror. Låt de befolkningsgrupper som röstat för ”generös flyktingpolitik” konfronteras med verkligheten. Rimligen borde de glädjas över mångfald och kulturkrockar. Det skapar ju enligt Reinfeldt ett starkt och spännande samhälle.

  Låt oss pröva på. Låt oss testa den Reinfeldtska smältdegelsteorin i praktien på dem som röstat för den. Allt annat är oacceptabelt. Eller hur Anna Kindberg Batra och ni övriga i moderata partiledningen? Eller hur?

  Gillad av 2 personer

 23. 77711n skriver:

  Kloka förslag kommer inte från okloka politiker, särskilt inte för områden de själva saknar erfarenheter av, exempelvis eget lärande och studier

  Gilla

 24. Lars skriver:

  Den förklädda pöbeln är verkligen obildade frasmakare.Har man tillgodogjort sig grundkursens avsnitt om kulturbryggor?Självklart bör behärskande av svenska i tal och skrift. vara ett medborgarskapskrav.Lönedumpning,fastighetsprisstegringar,fackföreningsförintelse,söndertrasande av det etniskt svenska civilsamhället och skatteutplundring av etniska svenskar är förstås ljuv musik för vissa ödlor men någon måtta får det väl ändå vara.

  Gilla

 25. Madelaine Fusfield skriver:

  Patrik har en mätstock, ”att klara sig utan bidrag,” som skulle kunna användas. Om någon anställer en engelsktalande individ med kunskaper och förmåga är det väl positivt? Engelska är ju ganska gångbart i Sverige. Har immigranten en utbildning? Kan han demonstrera kunskaper som kan ge honom ett levebröd?

  Å andra sidan har USA mängder med invandrare vars engelska är nästan oförståelig men vars arbetsamhet och duglighet är oantastliga. Dom kom hit och började egna småföretag eller anställdes som hantverkare. Som regel är det barnen som lär sig språket flytande medan föräldrarna laggar efter. Det kan ta minst en generation att integrera nykomlingar. Jag har mött äldre människor som efter 40 år i USA enbart talar Italienska eller Farsi medan barn och barnbarn har gått igenom högre utbildning. Man måste kunna se vad det finns för möjligheter för en individ att slå sig ner även med skraltiga språkkunskaper. Ärligt talat är inte svenska särskilt gångbart världen över, vilket nog är orsaken till att så många svenskar pratar bra engelska och studerar vid universitet med hjälp av engelsk facklitteratur.

  Gilla

 26. p2185 skriver:

  Sakfrågan är naturligtvis viktig, liksom många andra frågor som av våra folkvalda har att lösa. Många tävlar med kraftfulla uttalanden om vilka storslagna lösningar som ska till. Naturligtvis efter att först ha lagt örat till marken eller hållit upp ett finger för avläsning av dagens vindriktning.

  Den analys som Patrik gör mal ju ner just denna sakfråga till helt upplöst stoft.

  Det intressanta är den suveräna och totala analysen av AKBs utspel och den totala omöjligheten att skapa något praktiskt användbart av det. Sällan har väl demaskeringen varit tydligare!

  AKB är inte ensam om att hoppa ut i tomma rymden med lika helt ogenomtänkta idéer om hur olika frågor ska lösas. Det är en härligt skön insats att ha fått ETT av en massa galna förslag så genomanalyserat. Att det måste göras av en person utanför den enorma politiska apparaturan är det tragiska.

  Nu hoppas jag att AKBs stab får en ordentlig bakläxa och hädanefter koncentrerar energin på att leverera genomtänkta och praktiskt genomförbara åtgärder oavsett politikområde. Anlita gärna Patrik och hans stab. I fataburen finns sedan lång tid genomtänkta förslag inom ett flertal centrala politikområden. Det är bara att sätta igång att plocka och sätta dem i verket.

  Gillad av 1 person

 27. MartinA skriver:

  Massinvandringen och det mångetniska ”samhället” som journalister, intellektuella och politiker har pådyvlat oss. Medför med nödvändighet att sjuttiotalet ej längre finns. Enhetssamhället inte längre finns. Nationalstaten inte längre finns. Så kan officiella och tänkare vara så goda att sluta LÅTSAS som det finns? Ni har ju själva med berått mod, stor beskäftighet, skoningslös demonisering, många dissidenters förstörda liv och förstörda utkomst och enorma mängder av andra människors surt förvärvade sett till att dessa saker ej längre finns. Det blir ju löjligt när det officiella sverige lever kvar fyrtio år efter sin tid? Vill de inte lära sig svenska, vad har jag med det att göra? Jag tänker inte ta ansvar för utlänningar, oavsett var de bor. Jag har varken rätt eller möjlighet att påtvinga dem mina värderingar eller mitt språk.

  Gillad av 1 person

  • Gösta Svensson skriver:

   Problemet är väl bara det att bara för att du säger att du inte vill ta ansvar för de hitresta, innebär inte det att du kan slippa undan. Det är liksom inte valfritt. Via skattsedeln måste de flesta av oss öndå vara med och ta ansvar, vare sig vi vill eller ej. Dessutom har vi ju den lilla detaljen att jag tvingas ”gå med på” att landet jag ärvde förstörs. Inte heller det kan jag välja bort trots att jag aldrig varit med på att det skall ske.

   Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    De som kontrollerar staten i sverige är fientligt inställda till vår blotta existens. Att kalla att vi fråntvingas vissa mängder pengar i alla fall är som att säga att du tar ansvar för en rånare när du blir rånad. Jag menar att man ska betala skatt för att man är rädd för straff, inte av någon annan anledning.

    Nej, landet du ärvde har redan förstörts. Under vår vakt. Men vi svenskar finns kvar. Därför argumenterar jag att flytta ens lojalitet från sverige till svenskarna. För så tänker alla andra folk i sverige. Om vi svenskar tar helhetsansvar kommer vi bli hänsynslöst utnyttjade och gå under.

    Gilla

 28. Fredrik Östman skriver:

  Sorgligt att se hur ett parti som en gång var ett bålverk mot radikalismen numera helt hänfallit åt densamma och placerat sig i samma båt som alla ondskans kommissarier i hela världshistorien. Moderatledaren kommer ut som fullfjädrad radikal, d.v.s. en person som tror att allt blir så som politikerna har tänkt sig att det skall bli. Storhetsvansinne och vänsterextremism.

  Men i själva verket är politikernas makt ytterst begränsad. Därmed inte sagt att de inte mycket lätt orsakar omfattande ondska, såsom de ständiga schariaattentaten som det nyss i Nizza. För alla dessa attentat är politiker som Anna Kinberg Batra personligen ansvariga. Det är de som inför scharia i våra länder. Men utan att det är deras politiska mål. Uppsåtet är eventuellt. Så fungerar radikalismen.

  Gilla

  • MartinA skriver:

   M är mer förvirrade och rädda för media och befolkas av opportunister. Än att de skulle vara drivande?
   Visst, hela etablissemanget hamnar i vänsterextrema, postmodernistiska, feministiska, kulturmarxistiska ställningstaganden, men partierna är knappast drivande i detta? De vill bara få sin riksdagspension och sitt belöningsjobb på en amrikansk storbank och lämna över eländet till någon annan?

   Gilla

  • MartinA skriver:

   En fördel med M är dessutom att de saknar ideologi. Så det skulle ju kunna råka sig så att de råkar skaffa sig en ideologi som är anpassad till ”sverige” såsom det ser ut idag. Till skillnad från SD som har en ideologi som också är anpassad efter sjuttiotalets förhållanden men kombinerar detta oförstånd med ett stort självförtroende och en stark vilja till makt. Att vara förvirrad och mesig och utan självförtroende är faktiskt bättre än att vara övertygad och verklighetsfrånvänd och handlingskraftig.

   Gilla

 29. ruben skriver:

  Det här med ansträngning snarare än resultat är ju alliansens arbetslinje-filosofi. Det räcker inte bli arbetslös, det skall minsann göra ont om du vill ha utbetalning av försäkringen du betalt hela ditt 40-åriga arbetsliv, det skall vi om inte annat se till.
  Är man Svensk och aldrig betalt a-kassa, så tar det 6 månader innan man är kvalificerad för att försäkringen skall lösa ut.
  Som invandrare, får du alla förmåner direkt utan att kvalificera dej. Hur kunde man sänka sig så lågt som regering? Att man dessutom tillåtit fri invandring under så lång tid utan kontroll är som om man ville straffa Svenskarna för att de finns.

  Gillad av 1 person

 30. Fiat Lux skriver:

  Det här argumentet att man inte skulle kunna ändra en lag därför att det då uppstår en skillnad mellan dem som har levt med den gamla lagen och dem som har att rätta sig efter den nya – det måste väl i konsekvensens namn innebära att man aldrig kan ändra en lag eller stifta en ny lag någonsin?

  Gilla

 31. Bengt Holmgren skriver:

  Jag håller med och särskilt dina avslutande synpunkter. En relaterad fråga är om och i så fall i vilken utsträckning skattemedel skall användas för tolkar och översättning. Ingen alls enligt min uppfattning (förutom engelska). Det mest absurda i den grenen var infp om hur man röstar i kommunalvalet på en massa främmande språk. För att rösta måste man kunna språket som är en förutsättning för att förstå vad det handlar om.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.