Åter på furstehovets sommarutflykt

IMG_0121

Ilan Sadé

Almedalsveckan har genom åren utvecklats till en gigantisk mässa för dem som ägnar sig åt opinionsbildning på ett eller annat vis. Varje år sägs slå det föregående i antal seminarier. Undertecknad närvarade några dagar år 2004 när jag var aktiv inom centerrörelsen. Maud Olofsson charmade de liberala kretsarna i landet med tal om att folket måste gå från att vara matade fågelungar till en ny tillvaro som ivriga bävrar. Nu, runt ett bäverliv senare, gör jag ett återbesök som aktiv i en ny partibildning.

Återseendet sker dock med blandade känslor. De närmast berörda brukar hävda att Almedalen är en demokratifestival. Mitt intryck är att tillställningen snarare har karaktären av ett furstehov som gör sin årliga sommarutflykt i den idylliska provinsen tillsammans med hovets alla funktionärer: härskarna med familjer, ämbetsmännen, rådgivarna, tjänstefolket, levnadstecknarna. Narrarna. Hela följet ska ut och förlusta sig, intrigera och notera vem som sade vad till vem. Vad detta har med demokratin att göra har jag svårt att förstå. Almedalens tillväxt korrelerar nämligen med krympande partier och döende folkrörelser.

Det är påfallande många statliga myndigheter och kommuner som lägger resurser på att ”synas” och ”föra fram sin agenda” i Visby under denna intensiva vecka. Miljontals kronor läggs på olika seminarier för den exklusiva publiken. Att så är fallet är bara en spegling av att opinionsbildningsmaskinen i Sverige ofta går baklänges. Myndigheter förklarar för politikerna vad som behöver göras, varpå politikerna på diverse olika sätt försöker att få folket med sig på noterna och vid behov hålla det i schack.

Är då Almedalen ett symptom på ett oundvikligt förlopp som leder oss in i en postdemokratisk era? Nja, starka krafter drar oss nog i den riktningen, men å andra sidan är ödestro både dumt och farligt. Visst kan den svenska demokratin vitaliseras på nytt.

Ett viktigt förstasteg är att kraftigt dra ned de offentliga stöden till den ideella sektorn. Partiorganisationerna borde i stort sett inte erhålla några bidrag alls. På så sätt blir avgiftsbelagda medlemskap och privata donationer någonting meningsfullt och organisationerna blir helt beroende av sina medlemmar. Bara en sådan sak! Att en reform av detta slag knappast kommer att äga rum beror givetvis på att partierna inte vill stödja någonting som går direkt på tvärs med deras egna kortsiktiga intressen.

Behovet av konstitutionella reformer efter drygt 40 år med dagens regeringsform och riksdagsordning är skriande. Sverige är på papperet en parlamentarisk demokrati där riksdagen är ensam lagstiftare, men den enskilde riksdagsledamoten är i realiteten en del av den grå massan av toppstyrda knapptryckare. Att minska antalet riksdagsmandat med i vart fall 100 platser och öka antalet valkretsar skulle stärka det folkliga mandatet. Varje väljare bör känna till vilka riksdagsledamöter som företräder den egna valkretsen. I dag är det på sin höjd riksdagsledamöterna själva som kan tänkas ha ett hum om dylika ting. Om ens de.

Likaså är det personliga mandatet väldigt svagt i rikets kommuner, landsting och regioner. Frågan är om inte direktval av borgmästare/kommunstyrelseordförande i kommunerna parallellt med ett bantat kommunfullmäktige skulle kunna vara en vitamininjektion. Dagens kommunala organisation tycks vara som gjord för styre enligt u.p.a.-modellen (Utan Personligt Ansvar).

Den svenska partipolitiken kännetecknas tyvärr av ett komplett ointresse för konstitutionell debatt. Möjligen kan även detta härledas till att de liknöjda partiapparaterna inte har något intresse i saken. Jag får väl se om något av de 3 700 evenemangen i Visby har skänkt dessa frågor en trevande tanke.

35 reaktioner på ”Åter på furstehovets sommarutflykt

 1. Göran Fredriksson skriver:

  Gärna även direktvalda sheriffer av USA-snitt i lokala polisorganisationer. Med rätt att uppbära böter för t.ex. trafikförseelser, inbrott och annan vardagsbrottslighet som rikspolisen ändå i stort sett har övergivit. Böterna skall användas för huvudsaklig finansiering av den egna verksamheten vilket gör att den lokala polisorganisationens storlek naturligen anpassas efter brottsligheten och den lokala polisens effektivitet.

  Gillad av 1 person

 2. arne skriver:

  Detta är ytterligare önskedrömmar från en BF representant, detta har kommit att bli detta partis signum. Inga tecken tyder på att etablissemanget verkar för demokratisering, inte i Sverige och inte i Europa. Det är alldeles uppenbart att politikerna i hela Europa har lagt sig till med åsikter som inte ligger i linje med medborgarna och gör allt för att dölja sanningen om sin skapelse. Se bara de mycket instruktiva klippen från Bryssel när Farage håller tal efter Brexit: -you’re not laughing now, are you? det är deras reaktion på demokrati. Vem talar idag klarspråk om de sexuella övergreppen? Detta är lackmustestet, detta är kärnan i vart vårt samhälle är på väg. Nämnde BF det?

  Antingen är man för fler våldtäkter eller så röstar man SD.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Men Arne, vad tyder på att Sverigedemokraterna har en annan strategi än Bondeförbundet, f’låt Borgerlig framtid, när det gäller metoderna för att genomdriva sitt program? De vill ju också gå genom riksdagen och lagstiftningsprocessen så som den ser ut. Det slår knut på sig själva baklänges för att bli accepterade i nomenklaturans krets i stället för att bemöta de orättvisa anklagelserna om rasism och populism med hårt mot hårt. Jag fruktar att SD när det kommit så långt att det har reell makt redan är kastrerat och ofähigt att genomföra några större förändringar. Se vad som hände med Moderaterna mellan 1985 års hederligt borgerliga systemskiftesparti och 2006 års vänsterextrema populistparti. Det är inte makten som korrumperar, utan redan viljan till makt.

   Vi måste ge BF heder av att åtminsone föreslå konstitutionella ändringar som kan leda till förbättringar på sikt och som inte syftar till att ge partiet självt, utan de idéer det företräder, större genomslag.

   Jag håller förstås med angående våldtäkterna, inbrotten, morden, hotet, förnedringen, kulturkriget o.s.v. som dagens politiker orsakat. Den som gjort sig skyldig till att trettonåringar våldtas borde ta konsekvenserna av detta och ta livet av sig i evig skam. Detta beträffar de flesta ledande politiker i Västvärlden. SD är inte skyldigt, men vill det göra något åt dessa skamfläckar?

   Gillad av 3 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Vi har Allah ett fritt val,
   än så länge…

   Vart vi är på väg är nog otvetydigt,
   frågan är bara med vilken hastighet…

   Vilka prioriteringar gör vi nu,
   för våra efterkommandes skull?

   Gilla

   • Martin skriver:

    Borglig framtid vill bara vrida litet på reglagen. De delar systemets värderingar i allt väsentligt och skulle gå SDs väg ännu snabbare än SD gjorde det.

    Gilla

  • Fredric Morenius skriver:

   Hej Arne och övriga, jag är ordförande för Borgerlig Framtid i Stockholm.

   Diskussion och plan vad gäller konstitution och demokrati är markörer för sant ansvarstagande för samhället. För BF är dessa frågor centrala.

   Vad gäller brottslighet inkl. våld talar BF tydligare än något annat parti i Sverige, vilket kommer att klargöras ytterligare när vi framöver presenterar vår utökade politiska plattform. Jag personligen gör mycket transparent arbete i dessa frågor, ett arbete som inte har någon motsvarighet, t.ex.:

   https://fredricmorenius.wordpress.com/2016/06/22/antalet-valdtakter-troligen-3-ggr-fler-pga-icke-vastliga-invandrare/

   Mvh Fredric

   Gilla

   • Bo skriver:

    Transparens i invandrarfrågor har vi inte haft på länge, här är ett exempel:
    Sten Levander är professor i psykiatri och sitter med i BRÅ:s vetenskapliga nämnd:
    – Det är katastrof överallt på BRÅ. Rapporterna som de gör är filtrerade, det utövas censur.
    – BRÅ:s uppdrag är att serva regeringen med forskning och kunskap. Det gör de inte. BRÅ tillhandahåller istället önskad information på beställning av justitieministern och departementet.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10269696.ab

    Gilla

   • Birgitta C skriver:

    Jag tycker det är bra att ett nytt parti med den inriktning som BF har dyker upp på arenan. Vi måste våga oss på nya vägar i Sverige när det etablerade har hamnat i fullständig stagnation. SD har startat något som Sverige behövde och BF fortsätter på den vägen. Det är bra.

    Gillad av 1 person

   • arne skriver:

    3 ggr fler pga utomvästlig invandring, men snälle lille vän. Snarare 30ggr fler, jag gissar att 95% av de som dömts för våldtäkt i Sverige de senaste 10 åren har icke-svensk klingande namn.

    Gilla

 3. arne skriver:

  Ursäkta, ursäkta, jag tror vidare att konstitutionell debatt och förändring just nu, i Sverige och i Europa, oundvikligen hade lett till att begränsa demokratin, om det inte är så att man som i Brexit faktiskt frågade folket. Etablissemanget kommer att göra allt för att bevara sin ställning och inte ändra en millimeter på något som riskerar att öka stödet för ”populisterna”, tvärt om.

  Gillad av 2 personer

 4. larslindblog skriver:

  Det behövs en demokratisk revolution , hela den nuvarande partieliten måste sopas bort. Givetvis skall partier finansieras av sina medlemmar ,precis som föreningar vare sig dessa sysslar med fågelskådning , nykterhet , eller ”antirasism”. Märkligt nog tycks föreningar som sysslar med vad samhället motarbetar kunna engagera medlemmarna att finansiera verksamheten…. t.ex nationalsocialistiskt influerade föreningar eller demokratiska föreningar mot invandring .
  Bloggar där eldsjälar engagerar sig i kamp för rättvisa och folkupplysning inte att förglömma ,, jag misstänker att DGS inte får en krona från allmänna arvsfonden , stat,kommun eller landsting !

  Gillad av 1 person

 5. arne skriver:

  Ursäkta att jag tar upp mer plats, men efter ett besök på avpixlat så vill jag bara säga att trots att jag anser att en röst på BF är en röst på sjuklövern i en tid när man måste trycka på bromsen och rösta SD, så har jag ändå förståelse för att man har svårt för en Bieler, en lärare som har hybris, en Bylund med nazifrisyr etc etc, jag hade hellre lagt en effektiv röst på en Sade eller en Engellau, men nu finns vad som finns, med vårtor och allt. Det är inte tiden nu att vara fin i kanten, skyttegraven blir man tvungen att dela med många, det är helt bortkastat att sticka upp huvudet själv.

  Gillad av 9 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Valet 2018 blir en milstolpe!
   SD kan nog bli störst redan då,
   men tillräckligt stort?

   Man har den i särklass bästa samhällsanalysen avseende problem,
   kanske inte har alla svar själva, det har väl inget parti.
   en då borde man självklart vara en del av lösningen också!

   De som inte ens ser problemen,
   lär knappast kunna lösa dem?

   Normal logik!

   Gillad av 1 person

  • Aha skriver:

   Visst är det så, att splittring (alltid) är problem för motkrafter. I linje med det kan man önska att de bästa dissidentbloggarna uppträde under ett samlat namn. Att Engellau, Karl-Olof Arnstberg, Lars Bern och andra som förmår uppbåda samma höga läsvärde marknadsfördes under ett gemensamt namn, och här har faktiskt ”Det goda samhället” ett klart koncept med sitt upplägg med olika skribenter.

   Potentialen för att få betydligt fler läsare, att bli ett starkt opinionscentra, dit man regelmässigt går för att få del av icke PK-mässiga åsikter är stort då vi befinner oss i en tid där förtroendet för etablerade partier och media minskar.

   För att spetsa till det kan man säga att dissident-/opinionsbloggarna har ett ansvar för att man inte samordnat sig. Man vill ha en förändring, men förmår inte kraftsamla.
   Stor blir större är det som gäller, liksom för mycket annat i samhället.

   Med en kraftsamling kan vi regelmässigt få se dissidenter/icke PK-människor i TV-sofforna och man sitter där i kraft att man representerar stark röst i debatten.

   Gillad av 1 person

  • Hortensia skriver:

   Tack, Arne, för min del får du gärna ta upp den plats jag tänkte gjort anspråk på, om inte alla dina kommentarer till dagens intressanta Ilan Sadé-text hade besparat mig (det kära) besväret. Väl bekomme!

   Gillad av 1 person

  • Martin skriver:

   Vad tror du det antirasistiska mittenpartiet som är för en lagom invandring och är mot interndemokrati kan förändra? Som till och med vägrar skjuta upp NATO anslutningen. Sluta tro på en förändring genom att gå och rösta vart fjärde år. Det är patetiskt. Partier korrumperas mycket snabbare än det går att starta nya partier.

   Gilla

  • tirutaa skriver:

   Du behöver inte ständigt be om ursäkt, Arne, för ”att du tar plats”. I mina ögon, som kommer från en annan kultur, en mycket konstig uppfattning denna att ta plats. I vuxenvärlden lever man inte med föreställningen lika-stor-tårtbit-till-alla, det hör baravärlden till. Det är ju det kommentarsfältet finns för, att folk diskuterar med varandra, att en sak kan leda till en annan, i ett ständigt flöde.

   Gilla

  • Boris skriver:

   SD har inte alla svar och alla deras representanter är inte världsbäst. Men så ser det ut inom alla partier. SD är inget undantag. SD har den bästa inriktningen och det duger åt mig för tillfället.

   Gillad av 1 person

   • gmiksche skriver:

    Huset brinner. Enda sättet att rädda det är att använda sig av den släckningsutrustning som finns. Även om den inte möter alla krav som borde ställas på en sådan. Att anskaffa ny utrustning tar tid. Att skaffa den när huset redan brinner leder till ett nedbrunnet hus och en utrustning det inte längre finns användning för.

    På samma sätt förhåller sig det med SD och Borgerlig framtid. Även om Borgerlig framtid skulle vara det bästa tänkbara alternativet.

    För en stor del av den svenska väljarkåren är ordet borgerlig om inte ett rött skynke så dock främmande vad gäller den egna identiteten. Samtidigt som även den delen börjar vaka och se sin existens hotad. Vi har inte tid med att leka politisk sandlåda.

    Gillad av 2 personer

 6. Sten Lindgren skriver:

  Jag instämmer helt i denna beskrivning, det är med stigande avsmak man tar del av information om Almedalen. Många är säkert där i goda avsikter men den samlade effekten stärker knappast demokratin utan då krävs förslag av den typen som föreslås.

  Man kan rent allmänt fråga sig varför man måste åka till Visby för att träffa politiker.

  Om man går tillbaka i tiden så uppfattade många i näringslivet Almedalen som något positivt, ett nytt sätt att träffa politiker och en ny öppenhet gentemot näringslivet. En sådan roll kan nog fortfarande till viss del finnas mellan olika detaljsegment i näringslivet och politiken men däremot underlättas nog inte kontakten i de stora frågorna som arbetsmarknad, utbildning etc.

  Jag tror således att det har ett visst värde att politik och näringsliv möts men detta har inget med demokrati att göra och det är fel att den offentliga sektorn försöker efterlikna näringslivet i Visby. Att så sker beror till viss del på kommersialisering och att offentliga sektorn har pådyvlats en massa kommunikations- och lobbyingtjänster och där är offentlig sektor tyvärr ett lätt offer.

  Gilla

 7. gmiksche skriver:

  ”Ett viktigt första steg är att kraftigt dra ned de offentliga stöden till den ideella sektorn. Partiorganisationerna borde i stort sett inte erhålla några bidrag alls”. Jag håller helt med om detta. Avskaffandet av parti- och föreningsfinansieringen genom stat/kommun är en förutsättning för att vi ska få tillbaka något som liknar demokrati. Fast det skulle betyda att de flesta partier skrev under sin dödsdom.

  Gilla

 8. Tahmas Nuri skriver:

  Vi behöver inte fler mjäkpartier utan vi behöver krafttag. Vi behöver ett parti som adresserar en lösning på den oron vi alla bär.
  Om SD är rätt parti få tiden utvisa men de måste spetsa till sig, Sätt grupp mot grupp och visa Sverige vad det betyder idag att vara fattigpensionär, sjuk, rädslan för att bli sjuk m.m
  Efter det nuläget så visar man vad som händer imorgon om partiet vinner och hur det skall finansieras.
  Inga stöd till muslimska vuxendagis med hatpredikanter och antisemiter. Kostnaderna för kaoset skall minska med samtliga hundra miljarder det kommer att kosta. Kan man inte försörja sig dag ett så tackar vi vänligt men bestämt nej tack.
  Helt stopp för migranter de närmaste 10 åren samt införandet av assimileringsskolor så att övriga medborgare inte behöver vara livrädda för att skicka sina barn på en konsert som de har sett framemot.

  Gillad av 1 person

 9. Fredric Morenius skriver:

  Hej Alla,

  kommentar på era funderingar kring Borgerlig Framtid och vår roll:

  De som tror att BF är ”mjäkiga” och kommer att gå i Alliansens ledband misstar sig grovt. Vi är en av de krafter som på riktigt kommer att arbeta på Sveriges nödvändiga förändringar såväl parlamentariskt som sakpolitiskt.

  Mvh,
  Fredric Morenius
  Ordförande BF Stockholm

  Gilla

  • arne skriver:

   Ja tiden får visa, så fort man lägger sin framtid och sin karriär i sitt partis händer så blir omsorg om makten oftast viktigast, jag tror personligen att SD rymmer mycket som inte kan sägas högt, men de debattartiklar jag läst från BF tassar runt invandringen som är Sveriges ödesfråga, inget område är opåverkat av detta. Mitt huvudargument för SD och inte BF utan att ha lusläst något av partiprogrammen det är att det är mycket stor risk att BF får ett par procent som bäst och därmed gör att bromsen trycks ned med mindre kraft. Det är en lyx, det är 11 timmen, Sverige islamiseras i rasande takt och inte ens vidriga sexövergrepp stoppas och kallas vid dess rätta namn. Vi är helt försvarslösa och står alla med byxorna nere, jag misstänker att ger man SD chansen så finns det nog en betydligt större aptit för hårda tag än vad som är medialt smart att gå ut med i nuläget.

   Gillad av 2 personer

  • Tahmas Nuri skriver:

   Fredric
   Hur?
   Vad är det som ger oss på bloggen tro på att ni kommer att säkerställa kristna värderingar, att enklaverna i förorterna kommer att demilitariseras, att våra barn kan gå på offentliga platser utan att bli våldtagna, vad kommer ni att göra för den krympande judiska befolkningen i Sverige? Vad kommer ni att göra för oss medborgare för att säkerställa pensioner, sjukvård och välfärd.

   Om du svarar så vill jag inte höra Politiska floskler. Ge mitt ett rakt svar! Vad gör BF för oss?

   Gillad av 4 personer

   • Fredric Morenius skriver:

    Borgerlig Framtid kommer senare i år att presentera ett utökad sakpolitiskt program där vi kommer att slakta ett flertal heliga kor i svensk politik. Notera dock att decennier av nationell vanskötsel inte kommer att försvinna genom ett trollslag. Den resa vi har framför oss kommer att kräva mycket av både politiker och medborgare, under flera decennier framöver.

    Gilla

 10. Leif VE skriver:

  Mycket väl skrivet Ilan!
  Det verkar nästan som om du läst boken ”Omstart Sverige”. Om inte kan jag rekommendera den. Där finns ett komplett förslag i din anda.

  Gilla

 11. 77711n skriver:

  Instämmer helt i tankarna med en skärpning av debatten om konstitutionen, kraftig nedskärning av antalet riksdagsmän till cirka hälften och bidrag till partierna. Det skulle automatiskt gynna demokratin och politikernas intresse att ta reda på vad folk anser i olika frågor. Utöver detta krävs skärpning av granskande myndigheter och tillsynen samt behöver en Författningsdomstol inrättas. Däremot ställer jag mig undrande till om det verkligen behövs ett nytt parti för att driva dessa frågor. Det är en lång väg att gå o antagligen omöjligt att driva dessa frågor för ett tillräckligt stort väljarunderlag för att partiet ska få betydelse under överskådlig framtid. Frågorna borde väckas och drivas inom existerande partier. I dagsläget syns det ogörligt mot bakgrund av landets stora ödesfrågor angående kulturell och ekonomisk överlevnad och yttre och inre säkerhet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.