Ge mig energi och hopp om framtiden!

Lena

Lena Adelsohn Liljeroth

Jag kan inte vara den enda som ständigt förbryllas av att nyhetsrapporteringen så massivt domineras av negativa nyheter.

Det är förvisso naturligt att Greklandskrisen fyller spaltutrymme och att vi oroas över utvecklingen i Ryssland. Men – det finns ju så mycket positivt som sker i världen. Allt är inte kris och kaos.

För närmare tio år sedan gav vår son maken och mig en prenumeration på Illustrerad Vetenskap. Vi har varit otrogna prenumeranter, men tidningen har ändå sporadiskt under dessa år funnits i vårt hem.

Här kan man finna artiklar som får mungiporna att peka uppåt och tyngden över bröstet att lätta. Som rubriken att ”Ultraljud får dementa möss att minnas igen”, spännande forskning som pågår i Australien och som syftar till att få fram motmedel till Alzheimer. Eller om amerikanska forskare som är på väg att finna nya antibiotikum som kan bli vår räddning mot de multiresistenta bakterier som påstås hota mänskligheten.

Min favoritartikel i ett av de senaste numren (11/2015) handlar om hur våra hus kan erbjuda betydligt fler funktioner än att stänga ute vatten, regn och sol!

Vad sägs till exempel om att de framtida husen kommer att kunna rena luften och tvätta sig själva genom en process som liknar fotosyntes. Sprickor i fasaden reparerar sig själva med hjälp av bakterier och speciella material kommer att kunna hålla både kyla och eld borta.

Därtill har vi de revolutionerande 3D-skrivarna som i framtiden kan tillverka perfekt utformade murstenar – direkt på plats – och försök med tak och fasader som täcks av osynlig film med solceller, i stället för stora mörka paneler.

När jag vaknar på morgonen vill jag inte bara veta hur många som dött i trafiken eller blivit offer för självmordsbombare.

Jag vill höra om nya rön som ger mig energi och hopp om framtiden; som att fattigdomen minskar i världen, att fler barn överlever, att nya metoder tas fram för att rena Östersjön, att kulturen frodas i Grekland trots krisen och att försäljningen av barn- och ungdomsböcker nu (äntligen) ökar igen. För allt detta är också sant!

8 reaktioner på ”Ge mig energi och hopp om framtiden!

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Det tillhör den mediala traditionen att med prioritet informera om allt negativt. När det kommer till teknik och vetenskap är tyvärr dagens journalister så dåligt utbildade att de med få undantag saknar både förmåga och intresse att göra detta. Energi-och klimatfrågor är bara några företeelser som genomgående målas i dystopiska färger och där endast politiska beslut med förbud och restriktioner kan rädda världen från en förestående undergång. Detta är ingalunda fallet då vi på grund av globalisering nya lösningar inom energibesparing, kärnenergi och förnybar teknik står för dörren. Kinas bidrag är här ytterst positivt men det förefaller som om landets journalister var mer intresserade av Kina under kulturrevolutionen än de är idag!

  Naturliga väderfenomen som alltid funnits framställs av media och etablerade undergångsprofeter som ett tecken på en förestående klimatkatastrof medan i själva verket antalet människor som drabbas av extremt väder har radikalt minskat tack vare en enorm förbättring av väderprognoserna till följd av satelliter och superdatorer. Det skulle inte skada om sådant också kunde berättas för svenska folket.

  Gillad av 1 person

  • Bo Hamnell skriver:

   Fullständigt enig. Det skall bli spännande att se hur media rapporterar om den ”97% tiga möjligheten att en miniistid inträffar om 15 år – allt enligt forskare i UK

   Gilla

 2. eva eriksen edstrm skriver:

  Tusen tack för påminnelsen om goda nyheter. En till, fast i litet format, fått en stor skörd av jordgubbar i år, trots vädret. eva. Date: Sat, 18 Jul 2015 05:00:28 +0000 To: trevaeva@live.se

  Gilla

 3. Ingrid Clenman skriver:

  Det finns oerhört mcyket nytt och spännnde inom vetenskapen, men det mest får du nog läsa om på engelska. Här är en wikilänk som inte finns på svenska, men som man kan fundera över länge, verkligt positiv utveckling:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Waterloo_Institute_for_Nanotechnology
  Söker du på google.com eller google.ca på 3D printers får du veta var du kan köpa en sån. Du kan köpa en på nätet i Sverige faktiskt. Du kan läsa hur mycket som helst om dem. Men så klart, de används redan till att tillverka skjutvapen helt i plast och tänk vad onda människor kan göra med dem! Man får det goda med det onda, vi måste bara se till att det onda hålles på mattan.

  Gilla

 4. gbolcsfoldi skriver:

  Massmedia och journalisternas urval av nyheter är boven i dramat. Lättläst och lättskriven sensationsjournalistik säljer tyvärr. Vi behöver en journalistik med högre standard. Då försvinner mycket av eländesrapporteringen som vi ju inte lär oss särskild mycket av till förmån för en fördjupad analys av orsak och verkan.

  Hur det skall gå till är dock komplext. En ganska uppenbar sak vore att se över journalistutbildningen. Våra politiker borde inse att massmedia spelar en oerhört viktig roll i samhällsutvecklingen och borde ta ett aktivt ansvar för att säkerställa att massmedia håller hög kvalité.

  Gilla

 5. SasjaL skriver:

  Avslutade min prenumeration på Illustrerad Vetenskap för ett par år sedan, pga de ökande antal politiska artiklar förklädda som pseudovetenskap. Redaktionen vägrade även att svara på kommentarer angående dessa, även när de uppenbart var i strid med bekräftad vetenskap … Kan vara en slump, men blev därefter spammad av både svenska och norska Bonnier …

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.