Löfven har det Batra inte har

Widar_bild_casual

Widar Andersson

Efter en sanslöst händelserik och överraskande inledningssäsong på mandatperioden har riksdagens partier nu gett sig ut på sommarbete. En del partier kan inleda sommarlovet på ganska bra humör medan andra partier har det tyngre. Bördor och glädjeämnen är dock tämligen väl fördelade.

De två partier som på många sätt har det tyngst kan balansera detta mot tillfredsställelsen som det innebär att vara i regeringsställning. Miljöpartiet har inte rosat den opinionsmässiga marknaden sedan valet. Nyligen kom ännu en kalldusch i Novus/TV4 undersökning. Miljöpartiet nådde bara upp till sex procent. För mindre än ett år sedan pågick en uttalad strid mellan Miljöpartiet och Sverigedemokraterna om att bli riksdagens tredje största parti. Den kampen är nog avgjord. I Novus mätning stiger SD upp till 18 procent och är således tre gånger större än MP. SD närmar sig därmed med snabba steg nivåer som tidigare -med något enstaka undantag – varit reserverade för M och S. Miljöpartiet får å sin sida rikta in sig på att fightas med Folkpartiet om sjätteplatsen.

Socialdemokraternas problem speglas naturligtvis också i opinionsmätningarna. Lite drygt 26 procent i den mördande åttapartikonkurrensen är dock inte så illa. Betänk att Socialdemokraterna är ett gammalt parti som under sjuttio år närmast hade monopol på regeringsinnehavet, som har åtta tuffa oppositionsår bakom sig med fyra olika partiledare och som från statsministern och nedåt nu minoritetsregerar med oerfarna personer på väldigt många positioner. Sett mot den bakgrunden är 26,4 i senaste Novus ganska bra. Socialdemokratins stora problem är att partiet låtit sig puttas för långt ut åt vänster. Den senaste stora SCB-mätningen som kom i maj visar att S enbart förlorar väljare till M och till SD. De få som attraheras av S kommer från MP. De kommande åren behöver Socialdemokraterna med list och lock och pock göra allt vad de kan för att bli attraktiva för de stora skaror mittenväljare mitt i livet som idag vänder ryggen åt partiet. Annars tror jag tyvärr att S vid den här tiden nästa år talar smått drömmande om nivån i Novus 2015.

Moderaterna ligger runt 25 procent i Novus. Det är med moderatmått mätt en mycket bra notering. Frågan är vad M ska använda sin starka ställning till? Fyrpartialliansen som M så framgångsrikt ledde i regeringsställning under åren 2006-2014 är inte längre något eget, trovärdigt regeringsalternativ. Därtill är SD alldeles för stora.

Anna Kinberg Batra och hennes förtrogna Moderatvänner behöver använda sommaren till grundliga funderingar. Ska de närma sig S? Eller ska de istället närma sig SD när Decemberöverenskommelsen faller här vad det lider? Kanske kan lite midsommarblomster under kudden i natt framkalla tydliga drömbilder av nästa partner.

Krönikan har tidigare publicerats i Folkbladet

2 reaktioner på ”Löfven har det Batra inte har

 1. Folke Lidén skriver:

  Jag tycker att våra politiker ska ägna ledigheten åt att tänka över vilka som är deras uppdragsgivare och vilket uppdrag de har.
  Det jag ser nu är oroväckande. En adel utan markkontakt som gör det ena ogenomtänkta utspelet efter det andra.
  Själv har jag aldrig ansett mig kompetent att sitta i regering eller riksdag.
  Men om det, som nu, endast gäller att utse samordnare och lägga till eller dra ifrån några miljoner här och där kanske jag borde tänka om.
  Vem vet, kanske når jag då det upphöjda stadium där jag struntar i de som valde mig och börjar ägna mig åt att förverkliga mina sublima idéer? Idéer som givetvis först måste stämmas av med media.

  Gilla

 2. Per Thorsell skriver:

  DÖ har gjort våra allianspolitiker till filatelister.
  Jag är uppväxt med en far som samlade på frimärken. Alltid samma sak. I det enda badrummet vi hade var handfats- och badkarskanten hela tiden fullbelagda med fuktiga frimärken som skulle släppa från kuverten. När vi tvättade händerna agerade samtliga i familjen med samma försiktighet som när en nudist skall krypa igenom ett taggtrådsstängsel.
  Samtidigt skrevs det brev på den tiden och dessa skulle alltid skickas med sista Stockholmståget. Som grabb förstod jag snabbt att frimärket på brevet ingenting hade att göra med de frimärken jag dagligen delade mitt liv med. Dessa var mycket värdefulla men som frimärke på det kuvert jag nu sprang med hade de inget värde och därför satt de inte där heller. Oanvändbara i praktiken, alltså!
  Min far umgicks med personer som delade hans intresse. Ibland fick jag vara med när han skulle köpa ett nytt dyrt samlarfrimärke. Det var långa diskussioner om taggningen, hur många som fanns, årtal och färgmissar i märket. För en grabb var det fascinerande att stå och lyssna på all denna klokskap. Men ännu mera fascinerande var det faktum att det inte fanns någon praktisk nytta med all denna visdom.
  Vi var tre syskon som blev erbjudna att få ta över frimärkena därest någon av oss visade upp ett intresse. Det var det ingen som gjorde.
  När jag lyssnar på debatterna i Almedalen är déjà vu-känslan total. Här är det långa diskussioner om viktiga problem om välfärdens fortlevnad, ekonomins utveckling, försvaret, ja allt som rör en medborgares vardag i dag. Men till ingen praktisk nytta.

  Jag är tillbaka som grabb och lyssnar på farbröderna som diskuterar frimärken. Decemberöverenskommelsen, DÖ, innebär att alliansens egna förslag är oanvändbara i praktiken, precis som ett samlarfrimärke! Våra allianspolitiker påverkar vardagen lika mycket som filatelister.
  DÖ utgör ett grundskott mot våra konstitutionella spelregler, kort sagt, den är odemokratisk, ohistorisk, ologisk och helt obegriplig.
  Kungsängen 2015-07-03
  Per Thorsell

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.