Faster Greta och TV:n

bert stålhammar

Bert Stålhammar

Åldersrasismen breder ut sig och våra folkhemsbyggare betraktas numera som ett svagbegåvat kollektiv. 

Faster Greta 98 år, ringer och gratulerar på namnsdagen. Egentligen är hon inte faster, men vi har alltid kallat henne så i familjen. Från trevlig granne till unik brygga mellan generationerna. Men nu är hon upprörd. Riktigt upprörd till och med. Varför är det aldrig något bra på TV för oss gamla, säger hon med en röst som skulle fått den mest förhärdade brottsling att erkänna mordet. Det är ju bara en massa lek – och – tramsprogram där de som jobbar på TV får träffas hos varandra och svara på idiotfrågor. Om jag får komma till ditt Gokväll så får du komma till mitt Gomorron.

Är det förbjudet för TV numera att anställa programledare som har fyllt 60 och vet något om det riktiga livet? När TV skall berätta något om hur det är att vara gammal så visar man oftast bilder tagna bakifrån på något stapplande par med nerhasade strumpor och nertrampade tofflor som hasar sig fram med varsin rullator. Eller så har man hittat en pigg 90 – åring som visar att han kan stå på händer fortfarande.

Att få se en äldre programledare som har både erfarenhet, kunskap och inte är miljöpartist eller kommunist tycks vara omöjligt i Sverige säger faster Greta och drar en lång suck. Men innan jag hunnit replikera så fortsätter hon: Och så det där tjatet jämt om skaffa en App, gå in på Webben, vi finns på Facebook och Instagram. Jag frågade en flicka i personalen här på äldreboendet om hon kunde visa mig var på min TV Webben satt, men hon gav bara upp ett ouppfostrat gapflabb och försvann snabbt ut genom dörren.

Jag förstår faster Gretas upprördhet. Hon har alltid varit en kvinna som tagit hand om sig själv och andra. Hon fanns alltid med mitt i livet vad det nu än gällde. Det fanns knappast en förening i hennes stad som hon inte var ordförande i. Bäst gillade hon Lottakåren och Kyrkokören. När hon fick paradera till marschmusik och fanor på Storgatan var det fest. Precis som i Advent när hon sjöng de högsta sopranstämmorna i Händels Messias. Näst bäst var Hundkojan, en trimmad Austin Cooper. Rallygenen finns i motorn, brukade hon säga när hon forsade fram genom staden. En och annan trafikskylt betraktade hon mera som en rekommendation än en tvingande lagregel.

Nu sitter faster Greta emellertid i rullstol sedan några år tillbaka. En nervsjukdom som förlamade både ben och armar dök upp från ingenstans strax efter 93 – årsdagen. Huvudet är det dock inga fel på och min tanke är klar som kristall brukar hon säga. Men numera är det ingen som frågar mig något annat än om jag behöver gå på toaletten.

Varför är det aldrig något för oss gamla på TV, säger hon igen. Där i morgonsofforna sitter ju bara 30-åringar och pratar om sina problem i familjen. Det vimlar av psykologer, terapeuter, kattexperter och doktorer i varenda program, om det inte är kockar eller träningskonsulenter. Dessutom har jag hört att ungdomar numera inte tittar på TV utan de ser TV-programmen när det passar dem på plattor eller mobiler. Men vi gamla, vi skall vara tvungna att sitta och titta på alla barnsliga idiotprogram. Der är klart att det blir långsamt. Skriv något Bert, säger hon.

Javisst, säger jag, kan jag skriva något. Men de som borde bry sig bryr sig inte numera. Tyvärr tycks våra folkhemsbyggare numera betraktas som ett svagbegåvat kollektiv. Sverige är nog det land i världen där åldersrasismen är som mest utbredd. Men de politiker som skriker mest om rasism så fort de ser en pepparkaksgubbe eller Noggerglass är helt tysta när det gäller ålderrasismen. Man måste naturligtvis som politiker ligga lågt så man inte aller i onåd hos partiet och förlorar både position och pension.

Nu kommer faster Greta igen: Jo, sylten till pannkakan den försvann. Och påtåren till eftermiddagsfikat likaså. Kommunalrådet har också föreslagit att personalen skall kompletteras med robotar och om inte detta hjälper skall hemvändande IS-krigare få arbetsträning i äldrevården. Dessutom måste jag berätta för dig att min lilla syster som bara är 91 numera sitter i rullstol i sin lägenhet fyra trappor upp utan hiss. Nu blev det en lägenhet ledig i huset bredvid där det finns hiss. Men den kunde hon inte få för regeringen hade sagt att den skulle kommunen ge till flyktingar med många barn.

Jaha, du faster Greta säger jag. Det var mycket på en gång. Roligt i alla fall att våra namnsdagar finns kvar så vi får prata med varandra då och då. Skriva till politikerna lönar sig tyvärr inte, för de svarar aldrig på mail. De hinner inte eftersom det tar tid att lägga ut bilder på Facebook och Instagram från alla resor och middagar de är på.

Hej då faster Greta, säger jag och trycker på avsluta på min Iphone. Men tyvärr finns ingen sådan knapp på hjärnan utan den mal envist på kring allt det som faster Greta berättat.