BITTE ASSARMO: Vad är ett ”skyfallsliknande regn”?

Att allt väder numera beskrivs som extremt på ett eller annat sätt har vi vant oss vid. Plötsligt är det ”extremvärme” om temperaturen i södra Europa går upp till 40 grader mitt i högsommaren (trots att det är fullkomligt normalt att så sker) och blir det snö och minusgrader i Sverige på vintern är det extremt åt andra hållet.

Vi har dessutom fått helt nya typer av väder. Ett vanligt väderslag är något som kallas ”skyfallsliknande regn”.

Vad är egentligen ett ”skyfallsliknande regn”? Är det ett ösregn som nästan faller från skyn men inte riktigt? Är det kanske ett vanligt regn som påminner om ett ösregn men som inte ösregnar riktigt lika mycket? Eller är det ett regn som liksom kommer från någon annanstans än just skyn och därför bara liknar ett skyfall?

Enligt SMHI innebär ett ”skyfallsliknande regn” mycket kraftigt regn som faller under en tidsperiod av några timmar. Under ett riktigt skyfall regnar det, enligt SMHI:s definition, minst 50 mm på en timme eller minst 1 mm på en minut.

Jag önskar att jag hade noterat första gången jag hörde begreppet ”skyfallsliknande regn”, men tyvärr gjorde jag inte det. Däremot var det ingenting som existerade under min uppväxt och jag kan inte påminna mig om att jag hörde det ens för tio, femton år sedan. Då pratade man om kraftig nederbörd istället, vilket är betydligt mer sansat och mindre sensationslystet.

Det här alltså ett relativt nytt meteorologiskt uttryck och en snabb googling ger vid handen att det började användas i verkligt stor skala för fyra, fem år sedan. Numera ägnar SMHI ständigt åt att varna för detta väderfenomen.

Själv tror jag att det är ett led i att få allmänheten att inordna sig i klimathotsretoriken. Ett ”skyfallsliknande regn” låter onekligen lite mer skrämmande än ”kraftig nederbörd”. Man kan kanske börja tala om ”skyfallsliknande extremregn” också, eller om ”extremskyfall”? Varför inte ”extremregnsliknande duggregn”?

De ständiga varningarna från SMHI, när det gäller allt från snö och regn till värme och torka – och som är fullkomligt naturliga delar av det svenska vädret – är också en del av skrämselpropagandan. Allt är tillåtet när det gäller att banka in i medborgarna att jordens undergång är nära och att det enda sättet att undvika den är att vi alla sänker vår standard till ett minimum av bekvämlighet.

Foto: Skärmdump SVT

Bitte Assarmo