BITTE ASSARMO: När journalisterna får fel svar

Sommar innebär värme, särskilt i södra Europa. Det innebär stora möjligheter för medierna att lyfta det som brukar kallas ”extremvärme” och som alltid uttalas med starkt eftertryck och olycksbådande ansiktsuttryck. Just nu är Grekland den stora följetongen, eftersom det blivit hett där så här i slutet av juni, och för några dagar sedan intervjuades en representant för resebyrån Apollo i TV4 Nyhetsmorgon. Det går dock inte riktigt som programledarna Rania Shamoun och Johan Macéus hade tänkt sig.

Inslaget om extremvärmen i Grekland inleds med stora gester och med på länk är Martina Krantz, pressansvarig för Apollo. Tanken är förstås att hon ska spä på undergångsjournalistiken och när hon bekräftar att det har varit en ovanligt tidig värmebölja som lett till stundtals höga temperaturer nickar Rania och Johan ivrigt. Men deras iver förbyts i uppenbar besvikelse när Martina fortsätter:

– Att det kan vara varmt är ju inget nytt i sig och det brukar oftast vara odramatiskt. Vi som researrangörer har inte märkt av någon påverkan ute på våra resmål.

– Inga… egna turister som ni har kört ner som har drabbats på ett negativt sätt då? frågar Johan, uppenbart frustrerad, och Martina svarar resolut:

– Nej, vi har inga uppgifter om att våra resenärer ska ha upplevt problem i samband med den här värmen och de stundtals höga temperaturerna. Man solar, badar och njuter av semesterlivet. Jag skulle säga att det pågår precis som vanligt.

Nu känner sig Rania manad att träda in:

– Men gör ni nåt för… ändå… hjälpa resenärerna, ger ni dom nån sorts råd… i närheten?

Martina svarar lika resolut på detta:

– Vi finns ju alltid tillgängliga och på plats för våra resenärer. Vi har dock inte gått ut med några konkreta råd i samband med det här utan det är ju de allmänna rekommendationerna som gäller och det är ju att man ska vara försiktig i dom här höga temperaturerna. Dricka mycket vatten, bada, kanske söka skugga emellanåt och inte köra nån träning mitt på dagen.

Johan gör ett sista försök att få till stånd en bild av jordens nära förestående undergång:

– Som du säger så är värmen tidig i år, om man nu ska resa ner till Grekland ååå… hade kanske hoppats på lite svalare väder i alla fall och känner en oro… om det nu är och kommer och bli så varmt som… som man pratar om… eeeh… Vad kan man göra om man är bokad och… eeh… känner den här oron?

– Ja, det är ju så här att det är ordinarie avbokningsvillkor som gäller i nuläget och att det är varmt i sig är ingen anledning att avboka kostnadsfritt faktiskt.

Fel svar hela vägen. Eller, som en vän uttryckte sig på Facebook:

”Där tackar vi Martina från Apollo som aldrig mer kommer få medverka i TV4.”

Vi kan nog utgå ifrån att han har alldeles rätt.

Foto: Skärmdump TV4 Play

Bitte Assarmo