BITTE ASSARMO: Rösta på vad du vill eller ligg på sofflocket – DU bestämmer!

Idag, den 9 juni, är det sista dagen att rösta i EU-valet. Ledarskribenterna tävlar om vem som kan komma med flest uppmaningar om att vi ska gå och rösta och med få undantag vill de att vi ska rösta rödgrönt. De påstår visserligen att de inte vill lägga sig i vad vi röstar på, så länge vi röstar, men det stämmer inte. Det märks tydligt på deras argument att det sista de vill är att folk ska tänka själva.

”Ryssland har bedrivit anfallskrig i Ukraina i två år. Samtidigt förutspås europeiska extrempartier som tar ställning för Putin – och mot Ukraina – gå framåt i EU-valet.

Det är milt sagt ett polariserat Europa som snart går till val.” skriver Markus Gustafsson, chefredaktör på nyhetssajten Omni (som ägs av Schibsted).

Lite längre ner i texten skriver han:

”Vi på Omni lägger oss förstås inte i hur du röstar. Eller vad du tycker i sakfrågorna. Men vi vill verkligen att du röstar.”

Jo, tjena. Han inleder alltså med att varna för ”europeiska extrempartier” och fortsätter med att påstå att han inte bryr sig om vad vi röstar på? Man undrar om han alltid ljuger lika lättvindigt.

Detta är alltså en man som 2014 skrev om hur han grät över att SD gått framåt i det svenska valet. Ja, han var så förtvivlad att han inte ens visste hur han skulle kunna berätta för sin oskuldsfulla lilla dotter ”om hur otäckt annorlunda Sverige – och kanske livet – har blivit från och med idag.”

Markus Gustafsson lägger sig givetvis inte i om du röstar på V eller S, MP eller C. Det är till och med möjligt att han tycker det är acceptabelt om du röstar på M eller L. KD? Gränsfall. Men SD – nej, dem får du inte rösta på! De är ju just ett så extremt parti som han varnar för i inledningen på sin text.

Det är också, menar han, ”din plikt” att rösta. I själva verket anser han att din plikt är att rösta på nästan vad som helst utom SD. Skulle den här grötmyndige clownen få som han vill så skulle det förmodligen bli förbjudet att rösta på dem.

Så när du går till valurnan idag – strunta i vad besserwissrar som Markus Gustafsson tycker och tänker. Rösta på exakt vad du vill. Och vill du inte rösta så strunta i det. Valet är ditt, ingen annans.

Bitte Assarmo