BITTE ASSARMO: Att sila mygg och svälja kameler

Tolv MFF-supportrar står åtalade för våldsamt upplopp och i deras chattgrupper visar det sig att det förekommer ”en grovt antisemitisk jargong”, rapporterar SVT.

En grovt antisemitisk jargong förekommer också i de chattgrupper där pro-palestinska demonstranter rör sig – och inte bara där, utan även offentligt när det marscheras med palestinasjalar och flaggor. Men det är ingenting som SVT rapporterar om.

Eftersom fotbollssupportrarnas antisemitiska uttalanden har gjorts i en sluten chattgrupp faller det inte under brottet hets mot folkgrupp, enligt åklagaren som intervjuas i reportaget. Uttalandena i vissa av de pro-palestinska chattgrupperna på nätet är dock helt offentliga. De är alltså mycket lätta att hitta och, om man ska tro åklagaren, borde de också falla under tidigare nämnda brott.

Här är en liten bråkdel av den antisemitism, det hat, den desinformation och de konspirationsteorier som öppet sprids i Facebookgruppen Svenskar som stödjer Palestina, en grupp som vi berättat om tidigare här på DGS.

Det skulle vara hur enkelt som helst för medier som SVT att granska de här offentliga grupperna och avslöja deras uttalanden – som dessutom i många fall görs under eget namn.

Att dessa medier inte gör det beror sannolikt på att de helt enkelt vill tona ner de här vedervärdiga inslagen i gruppens aktiviteter. Skulle det bli allmänt känt att det bland pro-palestinierna finns mängder av människor som faktiskt uttrycker sådana här vidrigheter skulle det stöd som trots allt finns hos vissa vettiga människor snabbt försvinna. Hur skulle SVT och andra medier då kunna fortsätta hävda att de här aktivisterna är fredsälskande antirasister?

Man väljer därför att sila mygg och svälja kameler. Allt för den ”goda” sakens skull – som i det här fallet består i att göra sig till ett redskap för ren och skär ondska.

Foto: Skärmdump SVT Nyheter

Bitte Assarmo