BITTE ASSARMO: Nationaldagen är de nya svenskarnas dag

Nu är det dags att fira nationaldag igen så fram med flaggorna och ballongerna och det glada leendet. I varenda kommun hälsas nya medborgare särskilt välkomna till firandet för idag är det mångkulturen, det nya Sverige, som ska firas.

Jag vet inte hur det kom sig att Sveriges nationaldag blev just de ”nya” svenskarnas dag. Att nya medborgare ska firas med en särskild ceremoni är förvisso inskrivet i svensk lag, men jag har hittills inte kunnat hitta någon lag som säger att det ska ske just på nationaldagen.

Därför misstänker jag att det började som ett sätt för alla ängsliga politiker att kunna känna sig tillfreds med nationaldagsfirandet. Det gamla Sverige och de etniska svenskarna kan man ju inte fira – finns det ens något som kan definieras som svenskt?

Nej, det är det nya Sverige som ska firas. För tänk bara så mycket fint och fantastiskt vi fått med mångkulturen! Pizza, kebab, gängvåld, religiös extremism, könsdiskriminering, klaner… Är det inte värt att fira idag, så säg!

Vad kan då vara bättre än att lyfta människor som ”valt” Sverige och kan berika oss! Som den här kvinnan, till exempel, som SVT valde att intervjua på nationaldagen 2022 (skärmdump SVT):

SVT och andra main stream-medier älskar att lyfta ”härligt osvenska” människor med utländskt ursprung just på nationaldagen, gärna ska de vifta med svenska flaggor också. Då blir de blågula färgerna acceptabla och firandet legitimt.

När en etnisk svensk viftar med nationsflaggan betraktas det som unket, osmakligt och rasistiskt.

Själv tycker jag dock att det nya Sverige lämnar en hel del övrigt att önska. Därför firar jag istället mina föräldrar, mor- och farföräldrar och alla andra som varit med och byggt landet jag älskar, eller åtminstone älskade.

Skål på er, kära vänner, och ha en riktigt fin nationaldag! Och om ni inte riktigt får till den rätta festkänslan, så tänk på att det snart är midsommar, den ursvenska högtid som retar gallfeber på Södermalms kulturjournalister. Det är något att se fram emot!

Foto: Dukat till natoinaldagsfirande (AI-genererad bild)

Bitte Assarmo