Islamiska statens barnsoldater har ingen koppling till Hitlerjugend

mohamed omar

Mohamed Omar

Den 7 mars publicerade Expressen en artikel med rubriken ”Så inspireras IS av Hitlerjugend”. Den berättar om hur Islamiska staten, som ser sig själv som det rätta islamiska kalifatet, har byggt upp en armé av barnsoldater. Man tror förstås att man ska få reda på hur IS i detta har inspirerats av Hitlerjugend. Det får man inte. Helt enkelt för att IS inte har inspirerats av Hitlerjugend. Det finns inga bevis för det.

Expressen-artikeln hänvisar till en ny rapport från Quilliam, en tankesmedja som motverkar extremism och är baserad i Storbritannien. I artikeln står det att rapportens författare menar att terrorgruppen ”verkar” ha studerat nazismen. De ska också pekat på likheter mellan IS och nazisternas metoder.

Jag har tittat på rapporten från Quilliam. Inte heller där hittar jag några bevis för att IS ska ha lärt av, inspirerats av eller ens ha studerat Hitlerjugend eller nazismen. Rapporten är 100 sidor lång och Hitler nämns bara tre (!) gånger. Det sägs inte ens att IS ”verkar” ha studerat nazismen. Det är uppenbart att Expressen-journalisten inte har läst rapporten.

Däremot nämns Koranen betydligt fler gånger i rapporten och det konstateras att barnen i den Islamiska staten undervisas i Koranen, muslimernas heliga skrift och alltså inte i Mein Kampf. Det nämns också att barnen undervisas i hadith, texter som handlar om vad profeten Muhammed sagt och gjort.

I Expressen-artikeln nämns dock varken Koranen eller hadith, vilket gör att den vilseleder, snarare än informerar, läsarna om IS ideologi. Men inte nog med det, artikelförfattaren förvanskar också forskarrapporten som den hänvisar till. Rapporten redovisar ju faktiskt IS-ideologins grund i islamiska texter och gör inga påståenden om ”inspiration” från Hitlerjugend.

Det finns inte ett enda exempel, ja, inte ett enda, på att IS-ledare har hänvisat till eller citerat nazistiska texter. Däremot citerar de alltid, i alla sina tal, kommunikéer, böcker, pamfletter, artiklar och hemsidor Koranen och hadith, det vill säga muslimernas heliga skrift och profeten Muhammeds exempel. Den som vill kan hitta klipp på YouTube som visar IS utbildning av barnsoldater. Lärarna citerar Koranen och hadith och andra islamiska texter. Ingenting annat.

Rapporten från Quilliam tar upp ett officiellt IS-dokument som rör barnsoldater. I detta citeras verser ur Koranen, till exempel följande vers om plikten att delta i det heliga kriget: ”Dragen ut, lätta och tunga, och vågen edra ägodelar och edert liv för Guds sak!” (K. V. Zettersteén 1917).

För IS är profeten Muhammed en auktoritet och en förebild medan Hitler är en icke-person som inte är nämnd någonstans, varken i tal eller skrift. De illdåd som IS gör sig skyldiga till har stöd i islamiska texter. Nazismen behövs inte som förklaring.

Jag påstår inte att IS ideologi är detsamma som ”sann islam”. Jag säger bara att den har stöd i islams texter. Den är alltså en rimlig tolkning av dessa texter. Det går att bara utifrån islamiska texter, utan att behöva använda någon annan text, nazistisk eller ej, argumentera för IS ideologi. Det är vad de gör. Och de lyckas också. Tusentals unga muslimer är övertygade och har anslutit sig till IS armé.

Det finns likheter mellan nazism och IS-ideologi, men det beror inte på att IS har lånat idéer från nazismen. IS lånar ingenting från icke-islamiska ideologier. Det är hela poängen med IS att de vill ha en ren islamisk ideologi, obefläckad av allt icke-islamiskt, och en rent islamisk stat.